А вие аплодирайте кмета... | webcafe.bg
Webcafe

А вие аплодирайте кмета...

Емилия Иванова
22.07.2014, 14:46 (обновена 22.07.2014, 16:36)
ром

Кой нарушава закона в Стара Загора - ромите или общината?

На пръв поглед ситуацията в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора изглежда ясна. Част от 350 къщи в махалата са незаконни и следва да бъдат разрушени. Или както каза кметът на града Живко Тодоров: "Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко". Както често се случва с ясните на пръв поглед неща обаче, истината е малко по-различна.

Нещо повече - "героичните" действия на общината и на полицията, отразени мащабно с камери и фотоапарати и получили моментални аплодисмени от националистите, са действия, които само наполовина са съобразени с българския закон.

Затова и най-вероятно ще донесат солидна глоба на страната ни в Страсбург по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. Защото международното право стои над Закона за общинската собственост. Така поне е записано в българската Конституция - и е удивително, че кметът не знае това.

Действията на властите накърняват основни човешки права на жителите, а именно - правото на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот.

Не че нямаме обеци на ухото. През 2012 г. България губи дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради аналогични действия по събаряне на ромски домове в столичния квартал "Баталова воденица", извършени през 2005 г. и 2008 г.

Действително, каквито и розови очила да сложим, няма как да скрием факта, че над 380 души в Стара Загора, сред които и много деца, ще останат без подслон. А най-циничното е, че това са хора с адресна регистрация, с издадени от същата тази община лични карти на същите адреси и със събирани битови сметки от същите тези адреси.

Трагедията на ситуацията се състои не в незаконното застрояване на парка, а именно в цитираното по-нагоре изречение на кмета и по-точно в думата "днес".

"Днес ние прилагаме закона" означава само едно - че вчера не сме го прилагали и не е ясно дали утре ще го приложим. Защо точно днес, след като проблемът не е отсега?

Събарянето на незаконни постройки явно е приоритет на общината, ако се отнася за най-бедните и уязвимите. У нас сякаш се подразбира, че ако имаш благословията на общината, можеш да построиш каквото и където си искаш. Пример за това е суперлуксозиният клуб на аптекарския бос Марешки, издигнат върху обществения северен плаж във Варна, а и още много други застроявания на паркове, включително и в Стара Загора.

Изводът е ясен и доста печален: когато в една страна липсва последователна политика към малцинствата, когато политическите партии и общините се съобразяват със закона, само когато им е удобно и отвреме-навреме; когато се действа, преди да се мисли, и при това се действа регионално и несъобразено с правата на хората - ставаме свидетели на грозни сцени като тази.

А вие аплодирайте действията на старозагорския кмет в коментари и форуми.

Oще: гето  живко тодоров  квартал  лозенец  община  ромско гето  стара загора 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

34 Astarot | 24.07.201423:58

Човекът е казал, че им предоставя общински терени за строене. Ама не точно там, мама им стара... Както някой каза, не можеш да се изтупаш насред Борисовата градина, така и хората си имат принципи и си пазят парка.
Хайде да не влизаме в спорове, че циганинът си вдига колиба, където му хареса. Нима някъде по света ще го оставят да си построи къща в парковете? Къде? Германия, Франция, Англия, САЩ....?

Проблемът е, че всички са си затваряли очите. Кой заради гласовете, кой от страх от БХК... И сега версията е, че щом всички са си затваряли очите, са го признавали за законно. Ами, не! Не е било законно, ама всички ги е било шубе да действат. Сега се намира един, дето да действа и всички скачат насреща му, за да оправдаят поведението на всичките му предшественици.
И единственият човек, който се е осмелил да вземе правилно решение, се оказва големият грешник. Евала и общество сме Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2014, 18:24

33 Sasha Dimitrova.100000222695463 | 24.07.201418:52

Такааа....да си изкажа сега аз и моето мнение.Ще аплодирам кмета разбира се ,шапка му свалям даже като се надявам и другите общини да последват примера му.Много се търпя,ама много.Това са нагли и необразовани индивиди ,на които не веднъж им се молиха да ходят да учат,да се образоват и да работят.Ама как!? Да не са луди като могат да си лежтунят на чуждия гръб и да викат 'ми няма работа'.Ми няма да и за млади хора като нас с ВИСШЕ образование няма работа ама не ходим да крадем ,а намираме начин да пооправим живота си далеч от милата ни родина и всички близки.В собствената си родина се ползвам с по малко привилегии от тях.Ако някой от нас отиде да открадне или да наруши закона малеее дупе да му е яко,ама циганин ли е веднага се почва че сме расисти и така нататък.В чужбина заради тях изпитвам ненавистта на хората.Сложиха ни под общ знаменател,защото снимките на някои са залепени по витрините на магазини и под тях пише "Пазете от тези българи ,защото крадат''.Идват и тук живеят на гърба на хората.Множат се като отровни гъби ,а младите българи като нас не можем да си позволим едно детенце да си отгледаме.Повярвали са си че всичко им е позволено.Нагли са до безобразие ,срам нямат от нищо.Еее стига вече!Отворете си очите хора.Или ще станат хора или да се връщат там от където са дошли!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

32 паяка | 24.07.201412:30

Абсурдът е в липсата на комуникация между чиновниците. Незаконни жилища в незаконен квартал, а обитателите им с лични документи удостоверяващи именно този им постоянен адрес. Всичко друго е следствие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

31 peta_wawa | 23.07.201423:28

Дали след 17 или след 100 години, ред трябва да се въведе. Не може да се живее в парк, да се изсече целия парк за последните 10 години, и всичко да си продължава постарому. Независимо кой политик го е допуснал, кой го е използвал, трябва да се намери някой, който да го промени, дори с цената на глоби от Страсбург и разходи за държавата.
Няма нужда от толкова емоции, целта е не на циганите да им е зле, а да има ред. Българи или цигани, ако гората е изсечена трябва да се изчисти и да се презалеси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

30 VK | 23.07.201421:52

"ЦИГАНИТЕ не могат да живеят достойно..."

Тука пълно с идиоти....
Кой си ти, че си тръгнал да определяш кой как може да живее??? А ония, дето бутнаха КТБ, те ли са "достойните хора" ? Или една камара други "достойни люде" , дето ...

Дрънкат се глупости за закони и ръкопляскат на кмета. За какво, бе?
За тва, че голем героизъм да бутне 55 къщи, па били и незаконни.
Ама колко са незаконни, друг въпрос:

"Илия Антонов, чиято къща предстои да бъде съборена, разказва пред БНБ ( може би е БНТ, но цитирам текста) че различните партии предизборно са обещавали на хората, че ще узаконят постройките им в продължение на 17 години. Той дори има адресна регистрация и според личната си карта от 10 години живее в къщата си...."

17 години ? Е, сега точно станаха незаконни....Миналата година кви бяха? Преди 10 години? Що не ги бутнаха преди 17години, преди 15, преди 10 ?

Как се бутат ?
".... влизат служители на ВиК и EVN, чак когато се уверят, че къщата е празна."

А като са незаконни, как им докараха ток и вода? Че и са си ги плащали даже!

"А най-циничното е, че това са хора с адресна регистрация, с издадени от същата тази община лични карти на същите адреси и със събирани битови сметки от същите тези адреси."

Айде пак приказвайте за закони и изпълнението им!
Ако някой искаше да реши проблемът, за тези 17 години, не 55 къщи , а 5500 можеше да построи. Със участието на същите тези хора. Да се преместят в новите жилища и тогава да бутат старите. Нито полиция и жандармерия щеше да има, нито героични репортажи по вестници и телевизии.
Само че за това трябва и малко човещина да има , ама като гледам, тук поне е доста кът.....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

29 Оня Дето Го Трият | 23.07.201420:24

Борка, законите са прагматизъм. Човечността е в детските приказки и разказите за Андрешко.
А философа Роуън настояваше за законност спрамо циганите, не за човещина. Тия дето настояват за човещина им се казва да си прибират циганите у тях

А вземете се разберете какво точно искате най-накрая Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

28 Борката | 23.07.201417:58

Човек вижда човечноста ,Роуан.Простото и неграмотно говедо вижда прагматизма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

27 Rowan | 23.07.201417:39

Само глупак може да смята, че правото на нещо означава, че нещото ти се полага. Тц, да имаш право на нещо, означава, че нещото не ти е забранено. И нищо повече. Така че всички аргументи, къде щели сега да живеят и т.н. са глупави. Както са глупави и хората, които пишат такива статии и коментари. От тук и всяко усилие, логика и аргументи са безсмислени - глупака има само своята истина и нищо не може да го убеди в противното.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

26 Борката | 23.07.201416:43

Ситизен,
те са си виновни...Ама ,като са я докарали дотам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

25 Citizen X | 23.07.201416:25

Борка, със сигурност има такива люде измежду тях (вероятно мнозинството), но чия е вината, че двуноги живеят като скотове в 21-и век? Чуди се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.