Зорлем да превърнем една нация от математици в спортни батки | webcafe.bg
Webcafe

Зорлем да превърнем една нация от математици в спортни батки

Любомир Аламанов, Facebook
14.08.2016, 14:00 (обновена 14.08.2016, 21:21)
възпитаници на математическата гимназия "Баба Тонка" в гр. Русе грабнаха 6 от общо 9 златни медала

Възпитаници на математическата гимназия "Баба Тонка" в гр. Русе грабнаха 6 от общо 9 златни медала на международният конкурс "Математика и проектиране"в началото на май

Факти:

1. Няма медали за България от спортната олимпиада в Рио. Има много медали за българчетата от математически, програмистки, физически и други олимпиади по света.

2. Само за тази година бюджетът за подготовка на спортните олимпийци е 40 милиона лева. Няма бюджети за олимпиади по математика и т.н. (бюджетите са им качени на сайтовете на министерствата).

3. На всяка олимпиада български спортист се дъни с допинг или друга глупост. На всяка олимпиада по математика или програмиране българските ученици или студенти печелят медали и стават за пример. И международни компании искат да сключват договори с тях.

Та, пита се в задачата - #Кой и #Защо иска зорлем да превърне една нация от математици в спортни батки. И то по най-тъпия начин, с методи от 60-те години на 20-и век.

Защо приоритет е борбата, а не електрониката? Защо приоритет е хвърляне на чук, а не програмиране? Защо приоритет е бокса, а не квантовата механика? И то, забележете, тези 40 милиона са средства за "елитни спортисти", а не за стадиони или площадки за масов спорт. Та, кога ще влезнем в 21-и век?

Тотално сбъркани приоритети на много правителства поред. Както често казвам, ако не знаеш на къде си тръгнал, има огромен шанс да не стигнеш никъде.

Oще: 40 милиона лева за подготовка на олимпийците  батки  защо даваме пари за спорт  любомир аламанов  образование  олимпиада по математика  олимпиада по физика  приоритети  рио  спортен бюджет  спортна нация  спортно министерство 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 17.08.201620:02

>Математиката и науките просперират

Бъркаш това, че все още съществуват силни школи, които все още успяват да подготвят шепа качествени състезатели в научните дисциплини, с това, че общото ниво на научните дисциплини в българското средно образование е високо. А общото ниво никак не е високо според всевъзможни проучвания и измервания.
Също така, хората, които са в основата на малобройните все още съществуващи силни школи, са на изчезване. Млади заместници на остаряващите учители с опит и хъс почти липсват. Сериозно намалява и мотивацията на учениците, което значително стеснява базата от талант, от която излизат състезателите.
При липса на сериозни реформи - например отпускане на сериозни средства за извънучилищни школи, лаборатории, семинари и лагери за подготовка, мотивиране на учителите и учениците с премии за медали и т.н. - е въпрос на десетина години медалите от международни олимпиади да намалеят сериозно или практически изчезнат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2016, 15:49

6 Ivan Todorov.10209084686847940 | 17.08.201616:05

Журналята пак мерят с различни аршини. На международните олимпиади по природни науки медали взимат половината от участниците (грубо първата 1/8 злато, до 1/4 сребро, до 1/2 бронз). Обикновено се раздават по 150-200 медала. Ако на олимпийските игри даваха толкова медали, сигурно нямаше да имаме спортист без медал, ама видите ли там само първият е първи Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

5 Николай Дренчев | 15.08.201620:41

Не им щем ни меда ни жилото. Математиката и науките просперират, защото управляващите ни дебили не са се намесили в тях. Почнат ли да раздават за математика едни милиончета, ще се появят апетити да набутат в усвояването собствените си дечица и ще станем за смях по световните състезания.
Сега пари няма - тези които го правят, го правят със страст и не за пари, затова сме добри, затова сме на надсветовно ниво.
Чест и слава на децата ни, на лекторите им и на родителите им. България!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 02:00

4 D-Fens | 15.08.201614:28

Дали е зорлем? - двата века гръцко робство, петте турско плюс 45(?)години съветска опека без право на собствено мнение са повече от достатъчни за да издигне народа в култ физическата сила, парите и властта като най-висши цели на родната ценностна система. По принцип, манталитетът на "Бай Ганя" е от типа "шумноклюкарско-примитивен" - познаваме достатъчно хора които говорят със страхопочитание и уважение за "Кобрата","Багата", "Крика" и тем подобни най-вече защото въпросните "моат се бият" и познават "точните хора" докато математиците обикновено не познават "точни хора" за бой да не говорим, оттук идва и фактът че сме територия на която учените често биват унижавани на държавно ниво от нискоинтелигентни политици с криминално минало които ги пращат да садят картофи на примитивния принцип "щом Аз(бившият каруцар) съм го правил ще го правят и те". Печалното е че хората от снимката след още година-две си купуват еднопосочен билет за чужбина, за разлика от тях батките и силиконките, кой от затвор, коя от неуспешно чалга-турне задължително се завръщат в БГ като в своего рода оазис за безнаказано паразитиране или криминална активност. България!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 14.08.201623:10

Нация от математици...
ЛОЛ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2010, 01:22

2 Пишурко | 14.08.201616:56

Жалкото е, че по света всеки университет дава стипендии както за добри постижения по математика програмиране и т/н така и за постижения в спорта. обаче при нас отпуснатите средства не се използват - те се усвояват!
Така че и спортни батки няма да има, ще има още вили по лазурния бряг, още сметки в Швейцария и Панама
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 14.08.201615:52

Защо приоритет е борбата, а не електрониката? Защо приоритет е хвърляне на чук, а не програмиране? Защо приоритет е бокса, а не квантовата механика?
----------------------------

ТрадициЙЙЙ, какво да се прави...Ранътъ прави борбътъ , а не висшата математика. После- вифша математика няма- за какво ни е тогава? Смее се
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.