Един млад лекар ви отговаря | webcafe.bg
Webcafe

Един млад лекар ви отговаря

Добрев
03.10.2017, 07:37 (обновена 04.10.2017, 20:37)
доктор, лекар, медик, медицински работник, болница, операция

Снимка: © Getty Images

Българският народ е пагубно озлобял спрямо лекарите

Материалът е коментар на наш читател от форума под вчерашната статия "Великото преселение на лекарите". Публикувааме го заради смислената позиция, изказана в него.

Съвсем наскоро завърших медицина и имам желание да продължа професионалното си развитие в България. Обожавам България, винаги съм искал да живея тук и да помагам на българите, защото чувствам професията си по-скоро като задължение към народа, колкото като възможност за социални и финансови облаги. Като цяло съм човеколюбец и пръв мой приоритет е помощта.

Също така напълно се съгласявам с мнението на повечето от вас, че държавата е платила за моето обучение и, ако не законово, то поне морално съм длъжен да дам нещо и от себе си.

Родителите ми приемат с недоволство моето желание да практикувам тук и непрестанно правят опити да ме убедят да замина. Имам роднини и много близки приятели в няколко различни държави - в ЕС и САЩ, които ще ми помогнат за прехвърлянето, намирането на работа и т.н. Успехът ми е отличен, изкараните практики доста, а часовете прекарани в чалготеките се равняват на около 0.

Тоест - ако искам да замина, имам възможност.

Но не искам и водя ежедневна война с много мои близки, за да ги убедя, че мястото ми е тук.

За щастие съм имал възможността да практикувам в няколко болници (и то не само в София) и съм видял състоянието на родното здравеопазване - от нелепи решения, летален непрофесионализъм, до чисто, истинско желание на много мои преподаватели и колеги да помогнат на хора в нужда.

Виждал съм как вадят пари от собствения си джоб, за да платят консумативите на бедни пациенти, без дори да им казват ("то това не се плаща, спокойно"). Виждал съм как на същите тези хора им плюят в лицето разни ядосани пациенти, а те с разбиране и смирение свеждат глава и мълчат, осъзнали болката на ядосания пациент. Случаи знам хиляди, няма нужда да изброяваме такива (нито аз, нито вие).

Българският народ е пагубно озлобял спрямо лекарите.

Ние ежедневно получаваме обиди, удари, скандали...защото някой друг не си бил свършил работата. Разбирате ли - аз познавам и учители, и полицаи, и пожарникари, които си вършат крайно неморално задълженията. Но това не означава, че ще се отнеса с вас като с боклук, още повече ако ваша цел е да ми помогнете.

Наскоро, след много кандидатури, молби, мотивационни писма и т.н. получих предложение за работа от държавна болница в специалност, близка до желаната от мен. Специалността е хирургична, не че това има особено значение. Пълен работен ден, дежурства, много отговорности. Заплатата, която ми предложиха е 500 лв. на месец нето. В София.

Няколко дни по-късно попадам на тази статия и озлобените коментари спрямо лекарите.

Разбирам ви, хора, наистина разбирам болката ви от скапаната ни система, но моля ви - разберете и нас.

Защото след подигравателно ниската заплата, унижението да работя толкова долна и осквернена професия, каквато е лекарската в България, отношението на народа и омразата, която получавам, единственото, което ми остава е любовта към хората. Честно ви казвам, за малко не се разплаках, когато четох коментарите ви.

Oще: бърза помощ  кариера в българия  клиника  лекар  медицина  млад лекар  спешна помощ 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

89 Mako | 10.10.201721:50

Rainy | 10.10.201709:59

Аз в моя пост (първия) мисля, че изразих желанието ми лекарите да са хора, а не сметачни машини.
=====================

Много хубавко желание, като бабино ковьорче върху компютърен дисплей!
Само дето твърде принципиално. А тук коментираме съвършено конкретен казус - млад медик, очевидно мотивиран да стане свестен лекар, споделя, че му пречат две неща - ниската заплата от нетни около 500 лева, гарнирана с човешката злоба, лееща се по адрес на съсловието по повод и без повод. По тази конкретност Вие бълвате принципиални разсъждения, пропускайки да направите елементарни пресмятания, за да си изясните ситуацията с младите в българското здравеопазване. А казусът,повтарям, е конкретен! Е, аз ще напомня, че човекът е току-що завършил, не живее в голям град, няма недвижима собственост и има силно желание да специализира в областта на хирургията. Това може да се случи само в голям град, в който са налице необходимите сертифицирани болници. За да осъществи мечтата си нашето момче разполага с паричен фонд от 500 лева. Ще направя груби и крайно дребнави сметки за какво точно ще му стигне тази сума:
1. Младежът не разполага с недвижима собственост в София. Това означава, че трябва да живее под наем. Дори да наеме квартира в кооперация с други младежи в неговото положение, разходите за наем на най-проста стая + ползване на сервизни ще е минимум 150 лева. В най-ниско котиран квартал. За неизбежните разходи - ток, вода, отопление - минимум около 20 през лятото и поне 80-90 зимата, средно около 50/месечно за годината. С това първите 200 лева от великодушно отредената заплата отиват в небитието.
2. Транспортните разходи няма как да са под 30 лева. Стайчето ще е някъде в периферията и те са неизбежни, болниците не са там. Станаха 230.
3. Остават 270. Колко ли харчи един млад лекар за храна дневно? Аз не знам, но знам нещо друго, че хазната му е отредила по цели 9 български лева за хранене за всичките 30 дни от месеца и то само ако успее да минималиира разходите си за квартира до минимум...Един дюнер с бира, две банички, натъпкани с мазнина и евтини сиреноподбни бели неща, вместо сирене + боза и кисело мляко, чай, кафе / какъв прахосник е тоя!/ иии.....Парите отлетяха....
4. Пари за книги, за специализирана литература? Не се предвиждат, да чете в нета и библиотеката каквото намери!
5. Искал домашен нет, за да прави справки там? Няма такъв филм, ще зяпа в обедната почивка на компа на доцента в катедрата по коремна хирургия, ако го пусне секретарката!
6. Дрехи? Какви дрехи?!? На истинските лекари не им трябват дрехи, те са нудисти по убеждение и призвание, да си носят служебните и по улиците, и вкъщи!
7. Театър, култура? Ааааааа, тоя съвсем се разпищоли, по театри и музеи иска да се влачи, харчейки народна пара за глупости....марш пред телевизора, там показват на народонаселението как щерката на Rainy се прави на ВИП и обяснява колко е велика, защото тати и купил нови силиконови сиси за 25 000$. Едната.
8. Нямал телевизор? Няма, ама не си спомня, че миналата седмица баба му почина и оставя в наследство чисто нов руски кютук с тегло от 120 килограма и най-малко три цвята в кинескопа. Реве за нов, а не ще да уважи културното наследство на баба си, неблагодарникът иска трудовият български народ нов да му купи! Няма как.
9. Гадже? Може! Обаче - само на свирки, пари за презервативи не се предвиждат, да си четат стихове на лунна светлина / токът е скъп!/, да удрят по една духалка-смукалка и да са благодарни, че и това имат! Вечеря на свещи? Може и вечеря на свещи! Във формат "банички с боза без свещи". И свещите не са евтини...
10. Почивка, спорт, пътувания? Хахахахаххххххххххх, тоя хептен ни взе за балами, и това да му плащаме на ненаситния лакомник. Да се вози в трамвая за наша сметка и ръка да целува!
========================

Драго ли Ви стана, а? И сте уверена, че човек, поставен в тези наистина унизителни условия е длъжен да се изгради като съвестен, човечен специалист, който ще лекува хората всеотдайно, денонощно? Даже го изисквате в някакво комично повелително наклонение?
Наивна вяра. Не става така. Други са начините. Но и хората, които ги дефинират са други, не са като Вас. Идете в някоя бяла държава, за да се убедите, че наистина има и други хора, с друго мислене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2017, 20:58

88 Kuly | 10.10.201721:08

Хаос, аз всъщност се чудя, че все още има такива. Не може да очакваме, че ежегодно медицинските вузове ще изплюват по 500 копия на Исус - мили, човеколюбиви, носещи на бой, които освен това са с леки подобрения, тъй като явно се очаква да карат на фотосинтеза, докато работят по 18 часа на ден. На лекарите трябва да се осигурява достойно заплащане. Примерът с Германия в един от коментарите е добър, в него се цитира заплата от порядъка на 2600 евро, което не е много високо, но гарантира напълно нормален стандарт на живот. Това е нормално да се очаква при трудна и отговорна професия, подготовката за която отнема повече от което и да е висше образование. Друг е въпросът, че не пациентите трябва да са източник на въпросния доход, а системата, която явно е абсолютно сбъркана. Но лекарите няма как да я променят. Те, горките, дори нямат право на стачка. Кадърните могат само да избягат някъде, докато тук остане само шлаката и една шепа ентусиасти, която няма как да обслужи цялото народонаселение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

87 Xaoc | 10.10.201713:23

Интересно ми е един ден, когато изгоните всички лекари кой ще ви лекува. М? Пасарелке, учи медицина докато е време и тренирай сама да си слагаш упойка и да се оперираш, че когато дойде чичо Рак вече ще е късно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

86 Дракон с кисело зеле | 10.10.201711:38

Стига с това призвание. Призванието не храни и не облича деца, не плаща сметки, не осигурява качествен живот. Парите го правят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2017, 09:58

85 Rainy | 10.10.201709:59

И понеже не мога или не знам как да edit-на коментара си, дописвам:
Аз в моя пост (първия) мисля, че изразих желанието ми лекарите да са хора, а не сметачни машини. Според мен, ПРИЗВАНИЕТО им, не би следвало да върнат човек, който очевидно страда, защото не е с направление, не е по пътека, няма пари, циганин е, уморени са, досадно им е, учил е за повече, братовчед му в Канада взима за това 1500 долара....
Имам разбиране за професията. Играта с човешките болежки и нещастие или страдание или смърт, не трябва да е игра, разбирате ли ме?
Следва да си направил всичко по силите си.
Когато не можеш, това което можеш е на го насочиш, да му помогнеш да се свърже с други, които могат да му помогнат.
И това е човещина. Тя няма етикет с цена.
Така мисля аз.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.05.2017, 09:58

84 Rainy | 10.10.201709:44

Mako | 07.10.201715:34
Rainy | 05.10.201711:15
Не можах да изчета всички коментари, стигнах донякъде и пиша по статията.

Моето мнение е, че когато работиш нещо ( лекар, зидар, чистачка..т.н), независимо дали заплатата ти е 5, 500 или 5000лв, трябва да си вършиш работата както трябва.
===========================

Отлично казано! Сега остава само да съобщиш какво работиш, за какви пари и както трябва ли си вършиш работата!
Давай!

Кому е нужно това? Както като информация за мен, така и във връзка с останалото ми изложение?
Вие само това ли успяхте да отсеете от моето изложение?
Не съм медицинско лице, ако това искахте да измъкнете от мен.
==============================

Нищо не съм се опитвал да "измъкна" от Вас, а това, че не сте медицинско лице личи ясно от работническо-селския начин, по който с лекота поставяте на едно ниво " лекари, зидари и чистачки"! Барабар със заплати от " 5, 500 или 5000 лв". Разбира се - петте лева са за лекарите, в мисленето на класата-хегемон те трябва да са на дъното, щото работят от човещина и пари не им трябват!
Просто мисля, че когато се съди толкова категорично кой, как и при какви условия трябва да работи, човек трябва да попредстави и себе си в тази скала!


Г-н Mako, мислех да Ви отговоря пространствено, но се отказах.
Съжалявам Ви. Вие сте дребна душа, затворена в рамките на потребителската Ви кошница, каквато и да е тя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

83 Mako | 09.10.201722:40

pixie | 07.10.201722:51
Mako,
явно въпросната Хипократова клетва е проформа и никой нов лекар (очевидно и стар) не вярва в нея.
==========================

Поредната храчка. "Никой", "очевидно" и така нататък.
Пак замириса на бабички, а е форум...Представям си какво им е на лекарите, когато тия им се изтипосат на преглед!
Защо няма противогази тук?
Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

82 Mako | 09.10.201722:36

Rainy | 09.10.201709:57
Mako | 07.10.201715:34
Rainy | 05.10.201711:15
Не можах да изчета всички коментари, стигнах донякъде и пиша по статията.

Моето мнение е, че когато работиш нещо ( лекар, зидар, чистачка..т.н), независимо дали заплатата ти е 5, 500 или 5000лв, трябва да си вършиш работата както трябва.
===========================

Отлично казано! Сега остава само да съобщиш какво работиш, за какви пари и както трябва ли си вършиш работата!
Давай!

Кому е нужно това? Както като информация за мен, така и във връзка с останалото ми изложение?
Вие само това ли успяхте да отсеете от моето изложение?
Не съм медицинско лице, ако това искахте да измъкнете от мен.
==============================

Нищо не съм се опитвал да "измъкна" от Вас, а това, че не сте медицинско лице личи ясно от работническо-селския начин, по който с лекота поставяте на едно ниво " лекари, зидари и чистачки"! Барабар със заплати от " 5, 500 или 5000 лв". Разбира се - петте лева са за лекарите, в мисленето на класата-хегемон те трябва да са на дъното, щото работят от човещина и пари не им трябват!
Просто мисля, че когато се съди толкова категорично кой, как и при какви условия трябва да работи, човек трябва да попредстави и себе си в тази скала!
За да не бъда едностранчив, ще кажа за себе си. Работя в областта на инвестиционното банкиране. За много повече от 500 лв. / няма да уточнявам за колко, защото не е в мой стил, само уточнявам, че заплатата ми е напълно удовлетворителна/. Върша си работата достатъчно добре, за да не бъда изхвърлен от собствениците на компанията, за която работя. Толкова по проблема за това какво работя, колко получавам и как си върша работата.
От тези позиции мога смело да кажа две неща:
1. Ако по някаква причина ми се наложи да върша своята работа за 500 лева, със сигурност ще започна да крада. На моята позиция - поне милион седмично. После ще си купя остров и ще отида да си доживея живота на него, докато дебели момчета ме охраняват с тежки картечници от влюбени разследващи. Не го правя по две причини: получавам достатъчно, за да не се занимавам с подобни дейности, а и не обичам островния живот, опитвал съм го и не ми харесва!
2. Баща ми е лекар. От лекарско семейство съм. И не мога да стъпя и на малкия пръст нито на дядо ми, нито на баща ми, нито на двете ми лели, сестра ми и двама братовчеди - все лекари от кариерата. Нито като интелект, нито като ЕЖЕДНЕВНИ усилия в практиката, поддържането на професионалната форма, морала мога да се сравнявам с тях. Само в заплащането ги бия убедително. Не че те са зле / само малкото братле е втора година специализант и на доста постна диета/, но сравненията са просто убийствени. И срамни. Най-вече за мен. Но и за обществото ни. Което се състои и от един сериозен процент кръгли, завършени патки, патки, които по никакъв начин не могат да си представят как се става лекар, как се поддържа форма с практиката и ежедневното четене на специализирана литература, какви са физическите и психическите усилия при лекуването на болните, колко струва всичко това на лекарите и техните семейства. Това Ваше незнание Ви кара съвсем спокойно да приемате факта, че моят братовчед, млад специализант в голяма болница, получава малко над 2 лева / два лева!/ допълнително възнаграждение за 8 часа нощно дежурство, а като излезе след два дни като пиян от болницата / щото и през дните след дежурството работи!/ и вземе, та отиде да си оправи косата - вземат му минимум 10 лева за петнадесетминутна подстрижка! Дори сега, когато знаете всичко това, вероятно ще кажете, че е напълно нормално един млад лекар да успее да спести 10 лева за подстригване на цената на ПЕТ нощни осемчасови дежурства / щото с 500 лева чисто трябва да се подстригва сам, пари за подобни удоволствия младите лекари нямат/.
Ето так мислят ПАТКИТЕ - фризьорки. И даже се чудят защо младите лекари бягат в чужбина. Или влизат в различните схеми за точене на НЗОК или пациентите. Даже ги поучават по форумите за колко пари и как трябва да си гледат работата. Морал четат. Патките...
Това е положението с лекарите. И патките.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2017, 09:58

81 Rainy | 09.10.201709:57

Mako | 07.10.201715:34
Rainy | 05.10.201711:15
Не можах да изчета всички коментари, стигнах донякъде и пиша по статията.

Моето мнение е, че когато работиш нещо ( лекар, зидар, чистачка..т.н), независимо дали заплатата ти е 5, 500 или 5000лв, трябва да си вършиш работата както трябва.
===========================

Отлично казано! Сега остава само да съобщиш какво работиш, за какви пари и както трябва ли си вършиш работата!
Давай!

Кому е нужно това? Както като информация за мен, така и във връзка с останалото ми изложение?
Вие само това ли успяхте да отсеете от моето изложение?
Не съм медицинско лице, ако това искахте да измъкнете от мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

80 паяка | 08.10.201710:51

Пикси, абсолютно си права. Не си способен да работиш с човеци, ако те дразнят с това, за което си им нужен и ги мразиш. Ярък пример е включилият се с коментари ''медицински ''кадър, явно погрешка попаднал в това съсловие. Не си лекар ти! Монтьор си. Преквалифицирай се овреме. Не мъчи и себе си, и пациентите. Или върви в моргата да работиш. Там няма да ти си жалват. Ти ще си шефът.
   

оценка

+0 -0