Двубой | webcafe.bg
Webcafe
Янко Стоянов
23.07.2013, 13:20 (обновена 23.07.2013, 13:28)
сянка, силует

Има значение, че тези хора не само протестират, а че изобщо съществуват тук, сега

Те са: малобройни / хаотични / неепични / утопични / комични / гневни / сприхави / кресливи / вулгарни / саркастични / въобразени / еклектични / спектакуларни / метафизични. Журналисти / рекламисти / дизайнери / артисти / поети / режисьори / музиканти / фабриканти / ИТ специалисти / продавачи / инженери / лекари / юристи. Метъли / пънкари / нюуейвъри / хипари / демократи / атеисти / либерали / социалисти / зелени / сини / анархисти. Пеят / снобеят / туитват / дансеят / лайкват / игнорват / псуват / пиарстват / хейтват / пиянстват / оскърбяват / събличат / обичат / рулират. И т. н., и т. н.

Няколко (десетки) хиляди в двумилионен град, които се опияняват от собственото си постоянство. Не са чак толкова малко, че всички да се познават, но не са и много повече, нали.

Отиват на жълтите павета (и) на разходка, да се срещнат с приятели, да си изведат кучето, да повикат за здраве, да изгорят няколко калории, да покажат новите си дрехи, красивите тела, шарените чадъри и коси, татусите на не много прилични места. И т. н., и т. н.

Може би се вълнуват повече от лайфстайл, отколкото от култура, повече от смартфони, отколкото от книги, повече от партита, отколкото от поезия. Може би голяма част от тях допреди няколко седмици изобщо не са знаели какви са Пеевски и Цветан Василев, може би не са гласували на избори, защото са имали нещо по-забавно за вършене. И т. н., и т. н.

Протестиращите са точно такива и съвсем не са такива, но това в случая няма значение. Има значение, че освен всичко протестиращите водят двубой, в който продължават да виждат смисъл и надежда. Двубоят им се води с жар от дълги дни.

Протестиращите са важни не (само) заради това, което са, но и заради това, което НЕ са.
Протестиращите не са подлеци; не са мижитурки; не са безгръбначни; не се възбуждат от властта; не са всеки ден на амфети; не мълчат, когато са обидени на народа си; не губят мярката си за приличие; не продават достойнството си; не са готови да жертват своята свобода, нито свободата на словото; не дават на други да им пишат лозунгите и песните; не скандират от чуждо име; не са дудуци; не са капути; не са доносници; не са циници; не са много самовлюбени. Понякога дори са самоиронични.

Има значение, че тези хора не само протестират, а че изобщо съществуват тук, сега... Навред?

Oще: българия  протести  протестиращи  хора 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

20 MacAllister | 26.07.201314:57

pepe, аз план имам, но като във всички случаи, когато цялата история е напълно объркана съм изправен пред ситуация хората да очакват "да се свърши", а аз да искам "да се започне". Затова засега си трая.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

19 pepe | 26.07.201301:01

МакАлистър, натиска може и да се изврати, може и да не се изврати - зависи от нас като граждани, гражданско общество и евентуални протестиращи.
Ако ти имаш по-добър план - сподели го, може и да те последваме, ако ли не - аз мисля, че и тези протести са нещо, което е по-добре от нищо Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

18 Dimitar Stamboliyski | 26.07.201300:04

Илияна Т., логично е. Най-много гласове на последните избори взеха именно герб. Сега, доколко тези избори отразяват реалността е друга история. Факт е, че на протестите има и много "гербери",и те следват собствената си функция за правилно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

17 Илияна Т. | 25.07.201317:41

Дебелчо, помним аз кой спечели изборите и тъкмо това НЕ МИ ХАРЕСВА в портестите - уж са за "нова система", а май-май, са, за да се върне бате Бойко, мда, особено след днес...И, кво, протестираме, че се опитаха да турят мутра за шеф на ДАНС< пък ни управляваха други мутри няколко години...без да протестираме, отвори си ти гугъла Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

16 Дара | 25.07.201315:41

Georgi Tashev | 25.07.201314:28
Дара, аз лично ги знам, въпреки че не е необходимо, защото това е без значение. Тези хора са пионки.

необходимо е Ташев.

Защото ако не знаем кой е и какво е правил, стигаме до днешния абсурд.

Орешарски влиза в политиката със СДС. Даже е заместник министър на финансите . Значи и да гласуваш за СДС ( сега какво им е новото име) и за БСП - все на Орешарски попадаш.

Пеевси влиза в политиката с НДСВ. Даже е заместник министър. Дали ще гласуваш за НДСВ или за БСП - все на Пеевски попадаш.

Кунева ( понеже я спомена) също влиза в политиката с НДСВ ( т.е. с Пеевски ) Т.е .и за НДСВ (" България на царя" ) да гласуваш, и за България на гражданите да гласуваш, все попадаш на Кунева.

Както казва поговорката "Променил се Илия , че пак в тия"
Какво се променяме , като все едни и същи хора си избираме?

Трябва да се знае и трябва да се помни кой какво точно е правил. "По делата им ще ги познаете" било , казват, написано в библията Усмивка Аз затова искам първо да видя кои са министрите сега , за да знам дали и преди са били и ако да/не , какво са правили. Другото е да си говорим наизуст

ПС: Няма ли някой математик да нарисува / пресметне онези кръгчета с множества ( партии) , които се припокриват ? Спомняте ли си тези графики? От партята А 70 души са членували и в Б, 40- и в Б и в Ц, 11 само в Ц... Партята М има 200 члена, от които 1/3 никога не са членували в друга партия ... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

15 Бобо | 25.07.201315:02

Бих сложил ударението, че част от вината за случващото се през последните 23 години пада върху наследствено обременаната с психични отклонения личност другаря-господин Желю Митев Желев.
Кул Кул Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

14 Georgi Tashev | 25.07.201314:33

Като спомена ГЕРБ се сетих и за тях - ами и те са на подобен принцип, но някои от техните стратегически партьори са други. Все пак всеки си има пазарен дял Усмивка

Като толкова искаш информация - ето ти за Меглена Кунева, че при нея има бая за четене:
http://razuznavane.com/?p=681 Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

13 Georgi Tashev | 25.07.201314:28

Дара, аз лично ги знам, въпреки че не е необходимо, защото това е без значение. Тези хора са пионки. БСП и ДПС са такива структури, в които личността няма значение. Не си чела трудовете на Маркс и Енгелс и томовете на Ленин. Това, че нашите го наричат социализъм, вместо комунизъм, не означава, че е така.
Ще дам най-яркия пример - Орешарски. Той е добър финансист и до там. Не е и лош човек, просто е тих, страхлив и параноичен. Лично против него нямам нищо, защото независимо, че е премиер, от него лично нищо не зависи. Дори и от Делян Пеевски не зависи, въпреки широко разпространеното мнение. Хората трябва да приемат партията като едно цяло, като една гигантска корпорация. И когато високопоставените членове на тази структура се срещат с други стратегически сътрудници, тогава се определя следващия ход на партията. А това, че ги наричаме депутати, министри и политици си е чиста формалност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

12 Дара | 25.07.201314:24

Поправка.
Нaйденов . Земеделие. ГЕРБ.
Запомнила съм го заради животните - котки и кучета. Защото е бил шеф на Екоравновесие - държавната фирма. Уж закони, уж пари , а накрая разни доброволци, включително деца, си дават парите лично и частно за спасяване, защото държавната фирма, освен да евтанизира животните и да прибира пари, ... и т.н.
Също със 70 млн. дотации за тютюноптоизводителите. Вместо фирмата , която изкупува продукцята им да плаща нормални цени, тя ще ги изкупува на по-ниски, а държавата ще доплаща разликата. И вместо парите да отидат за пренасочване към други култури.

Хайде де. Ваш ред.
Кое име си спомняте от предишното правителство и кое име знаете от сегашното. С какво го свързвате?

Ако искате правитеслството да падне , трябва да знаете защо , ако искате да се задържи - също.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

11 Georgi Tashev | 25.07.201314:10

Мак Алистър, това искам да кажа - нямаш решение. Очевидно никой няма решение, затова и всички (освен овластение) сме в едно и също нагъзено положение. Тоест, или отиваш да работиш в някоя цивилизована страна и ако имаш време, енергия и късмет, успяваш да си устроиш живота там, скъсвайки връзки с България или оставаш и се опитваш да водиш нормален живот.
Обаче независимо от това, че решение няма, всеки гражданин (или селянин), който се чувства като част от това общество и тази държава е напълно нормално да се бунтува срещу всяка нередност. Ужасното в случая е, че управляващите които би трябвало да се съобразяват с тези бунтуве, напълно ги игнорират. Все едно конституцията няма смисъл, изборите нямат смисъл и все едно те са длъжни да слушат само техните избиратели, които са 20% от имащите право на глас. Ами след като те са управляващи само на 20% от хората, нека законите които приемат да важат само за тезо 20%. Предлагам част от България да се отцепи, там да има други закони и там да живеят онези 80% от българите - онези които отричаме партиите БСП, ДПС и Атака.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.