Какво ще кажат хората 2.0 | webcafe.bg
Webcafe

Какво ще кажат хората 2.0

5347688Антония Антонова
07.11.2018, 14:09 (обновена 08.11.2018, 17:30)
Селфи

Снимка: © Ben Weber / Unsplash

Изведнъж да си "естествен" не е обичайно, а изключително

Който твърде много внимава за това какъв имидж гради, изглежда има от какво да се притеснява.

Репутацията би трябвало да е естествено продължение на личността, отражение на делата на човека, а не някаква притурка, възникнала от напъна да посееш в чуждите глави привлекателна представа за себе си.

Постоянният ангажимент към създаване на добро впечатление у околните често издава отсъствие на достатъчно потенциал или желание за творене на добро по принцип. Показва вероятно оправданото съмнение на човека в собствената му правота, в редността на действията му. Залага на опаковката за сметка на съдържанието.

Докато по-голямата част от истината все повече остава някъде извън рамките на поредния инстаграмски квадрат съвършенство, поддържането на имидж днес е естествено занимание в ежедневието на почти всеки, който има профил в поне една социална мрежа и мобилно устройство с камера в джоба си.

Важно ни е какво впечатление създаваме не просто у заобикалящите ни, но и в обществото – приоритет за известните и значимите от времето, когато двете понятия съвпадаха.

Дори едно от последните модни течения в социалните мрежи – да бъдем естествени и "себе си" – без грим, с едри бедра и стрии, с някой-друг разпилян кичур коса пред челото – сякаш, парадоксално, също произлиза от култа към образа, от културата на привидното, от желанието да изглеждаме еди-как-си в очите на хората.

И ето че изведнъж да си "обикновен", "нормален", "естествен" и "непретенциозен" не са обичайни състояния. Те вече правят живота "по-инстаграмабъл". Те са част от изключителността, последен писък, тренд, претенция.

Изключителни сме със своята "естественост", изключителни сме със своята състрадателност, социална ангажираност, гражданска позиция, физическа активност.

Изключителни сме със своите вежди и проекти. Кучета и котки. Любовници и деца.

Изключителни сме с това, че готвим за семействата си. С общата си култура. Защото "знаем столици" и сме помогнали на бабичка да пресече на пешеходна рано сутрин преди работа.

Изключителни сме, защото сме дръзнали да покажем на снимка пъпката и бръчката си. Щрак! Заради човешкото, само по себе си. Защото сме спасили коте от прегазване или сме посадили дърво. И изобщо заради доброто в ежедневието си.

Сякаш последното е изключение. А то не би могло да бъде. Просто трудно се разпространява с "share".

Oще: instagram  добро впечатление  животът  имидж  коментар  личност  развлечение  репутация  селфи  социални мрежи 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.