Манифестът на европейските патриоти | webcafe.bg
Webcafe

Манифестът на европейските патриоти

Webcafe
27.01.2019, 14:22 (обновена 29.01.2019, 15:15)
банкси

Снимка: © Getty Images

"В Европа гори пожар", предупреждават 30 писатели, философи и публицисти

Бернар-Анри Леви, Херта Мюлер, Иън Макюън, Роберто Савиано, Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Адам Загаевски, Орхан Памук, Салман Рушди - това са само част от писателите, философите и публицистите, подписали отворено писмо под заглавието "Манифест на европейските патриоти".

Апелът, публикуван във френското издание "Liberation", предупреждава, че Европа е изправена пред най-тежкото си предизвикателство от Втората световна война насам - криза на идентичността, която поставя на изпитание самата идея за либералната демокрация.

"Нашето поколение допусна грешка... Живяхме в илюзията, че Европа е нужна за всички, че тя е част от природата на нещата и че тя ще се сбъдне и без нас, дори ако ние не свършим нищо, защото такъв е "смисълът на Историята". Именно с това убеждение трябва да се разделим веднъж завинаги", се казва в писмото на европейските интелектуалци, които сравняват залога на предстоящите през май'19 избори с "нова битка за цивилизацията, 75 години след разгрома на фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена".

Ето какво гласи цялото писмо:


"Идеята за Европа е под заплаха.

От всички страни се трупат критични гласове, възмущение, дезертиране.

"Да сложим край на европейската конструкция", "да преоткрием душата на нациите", "да се върнем към изгубената идентичност", която често не съществува извън въображението на демагозите - ето това е общата програма на популистките сили, които шестват из континента.

Европа е атакувана отвътре от лъжепророци, опиянени от омразата и вярата, че е дошло и тяхното време; атакувана е отвъд Ла Манша и отвъд Атлантика от страна на двама от най-големите си съюзници, които през ХХ век двукратно я спасяваха от самоубийство. Попаднала във все по-неприкритата хватка на господаря на Кремъл, Европа - като идея, воля, представителна власт - е напът да се разпадне пред очите ни.

Именно в този отровен климат, през май ще се проведат европейските избори, които рискуват да се окажат най-голямата беда за Европа - ако нищо не се промени дотогава, ако не се спре напиращата приливна вълна, ако много бързо не се появи нов дух на съпротива из целия континент. Победата на унищожителите би била срам за всички, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Ян Коменски; обида за интелигентността и културата; експлозия на ксенофобията и антисемитизма; бедствие.

Подписалите това писмо сме част от онези, които не са се примирили с предсказаната катастрофа.

Ние сме част от европейските патриоти - общност, която е значително по-многочислена, отколкото повечето хора смятат, но която твърде често същестува в смирение и мълчание. Ние знаем какъв е залогът: 75 години след разгрома на фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена е назряла нова битка за цивилизацията.

Нямаме право на отстъпление - не ни го позволява паметта на европейците, искрата на тази велика Идея, която сме наследили и пазим, убеждението, че само тази Идея имаше силата да извиси народите ни на по-високо ниво и да ги спаси от войнственото им минало; само тя е достатъчно ценна, за да се пребори срещу появата на новите тоталитаризми и последващото върщане към познатата мизерия от старите мрачни времена.

Затова отправяме тази покана за ново начало.

Затова апелираме за мобилизация в навечерието на избори, които отказваме да предадем в ръцете на гробокопачите.

Затова призоваваме да поемем отново факела на Европа, която въпреки слабостите, грешките и понякога - страхливостта си - остава втора родина за всеки свободен човек по света.

Нашето поколение допусна грешка.

Така както последователите на Гарибалди от XIX век са повтаряли като мантра своето "Италия ще се оправи сама", ние вярвахме, че обединението на континента ще се случи от само себе си, без воля или усилие.

Живяхме в илюзията, че Европа е нужна за всички, че тя е част от природата на нещата и че тя ще се сбъдне и без нас, дори ако ние не свършим нищо, защото такъв е "смисълът на Историята".

Именно с това убеждение трябва да се разделим веднъж завинаги.

Именно тази ленива Европа, лишена от дух и мисъл, трябва да си отиде.

Нямаме друг избор. Когато сме изправени пред напора на популизма, трябва да поискаме Европа или ще потънем.

На фона на всеобхватната заплаха от националистическо разцепление, трябва да възобновим връзките на политическия активизъм. В противен случай, ще трябва да се предадем на извиращото отвсякъде негодувание, омразата и придружаващите ги болезнени страсти.

Нужно е още днес, по спешност, да сигнализираме срещу онези подпалвачи на души, които си играаят с огъня на нашите свободи - от Париж до Рим, през Дрезден, Барселона, Будапеща, Виена или Варшава.

Защото залогът е точно такъв: зад това странно поражение на Европа, което се очертава на хоризонта; тази нова криза на европейската идентичност, готова да унищожи всичко, което представлява величието, честта и просперитета на нашите общества. За първи път от 30-те години насам либералната демокрация и нейните ценности са поставени под въпрос".


Подписано от: Василис Алексакис, Светлана Алексиевич, Ан Апълбаум, Йенс Кристиан Грьондал, Елфриде Йелинек, Давид Гросман, Агнеш Хелер, Исмаил Кадаре, Дьорд Конрад, Антониу Лобу Антунеш, Клаудио Магрис, Иън Макюън, Адам Михник, Херта Мюлер, Людмила Улицкая, Роб Римен, Фернандо Саватер, Роберто Савиано, Еудженио Скалфари, Саймън Шама, Петер Шнайдер, Абдула Сидран, Лейла Слимани, Колм Тойбин, Марио Варгас Льоса, Адам Загаевски, Салман Рушди, Орхан Памук.

Oще: абдула сидран  агнеш хелер  адам загаевски  адам михник  ан апълбаум  антониу лобу антунеш  василис алексакис  давид гросман  дьорд конрад  европа  елфриде йелинек  еудженио скалфари  интелектуалци  исмаил кадаре  иън макюън  йенс кристиан грьондал  клаудио магрис  колм тойбин  лейла слимани  людмила улицкая  манифест на европейските патриоти  марио варгас льоса  орхан памук  петер шнайдер  роберто савиано  роб римен  саймън шама  салман рушди  светлана алексиевич  фернандо саватер  херта мюлер 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 28.01.201913:49

Много хубаво казано:

"Нямаме право на отстъпление - не ни го позволява паметта на европейците, искрата на тази велика Идея, която сме наследили и пазим, убеждението, че само тази Идея имаше силата да извиси народите ни на по-високо ниво и да ги спаси от войнственото им минало.."
---------------

Да , трябва да се върнем към искрата на най-старата европейска идея!
Оберстгрупенфюрер Паул Хаусер в статията „Доброволческото движение в Европа“:

„.. за да разберем най-точно и красноречиво какви са подбудите и настроенията на доброволците от Вафен СС, Ви предоставям думите на един холандски доброволец:
„…Онзи, който без да го е изпитал лично, иска да разбере какво е подбуждало европейските доброволци да се сражават под „германски“ знамена, трябва да знае, че знамената на СС войските вече не бяха „германски“, те бяха се превърнали в европейски знамена, първите европейски знамена, които започнаха да се издигат тогава… Европейските доброволци бяха не само патриоти, привързани към своята родина, но с това станаха и първите патриоти на една единна голяма общност, защото те първи постепенно се научиха да мислят за интереси, които излизат извън рамките на техните собствени страни. .."
---------------------

Трябва да се замислим КАКВА Обединена Европа искаме?
Тази, дето си я представяха авторите на идеята?

За която умираха по фронтовете младежите от Дания, Холандия, Швеция , Норвегия , Белгия, Холандия , Унгария, Швейцерия , Франция ?

Всички на Евроизборите!
Важни са!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 28.01.201913:37

Oще преди 15 години, един голям европеец - Жан Мари Льо Пен изказа същите мисли:

"Защото залогът е точно такъв: зад това странно поражение на Европа, което се очертава на хоризонта; тази нова криза на европейската идентичност, готова да унищожи всичко, което представлява величието, честта и просперитета на нашите общества.."

КРИЗА НА ИДЕНТИЧНОСТТА иде , приятели ..
На идентичността на ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ..

Всички на изборите за Европарламент .. !
Нашето дело е право!
Победата ще е наша!

Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

5 Dox | 27.01.201923:40

"Попаднала във все по-неприкритата хватка на господаря на Кремъл..."
Наистина ли, изброените по-горе са се подписали под такъв текст?

И с какво "господарят" на Кремъл ги е хванал в хватка? Може би защото не иска да им дава газ или петрол или част от териториите си без нищо в замяна? Или защото не иска без бой да се откаже от суверенитета си? Или пък защото т.нар. "бежанци", попаднали там с идеята да живеят и да ядат, отиват в панделата, ако не искат да научат руски, да спазват руските закони и да работят наравно с останалите?

Тоя "вопъл" ми прилича на:
-Маминкоу-у-у, една муха ме полази по газа!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

4 Онуфрий | 27.01.201923:31

Турция е част от Европа. Щем не щем трябва най-после да го признаем.

===================================================

Турция НИКОГА не е била и НИКОГА няма да бъде част от Европа, особено докато на власт е онзи анадолски мангал.
Там има много хора, които имат европейско мислене и може би съзнание, но те са по-скоро изключение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

3 Vladin Mitov.1782990886 | 27.01.201920:39

Реториката на манифеста ми напомня за О. Бендер и неговия ТЪРЖЕСТВЕН КОМПЛЕКТ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

2 deaf | 27.01.201919:24

"Европа е нашият общ дом." - цитат от руският президент Борис Елцин.
Светлана Алексиевич на практика живее в Европа.

За Салман Рушди се знае - в Британия.

Турция е част от Европа. Щем не щем трябва най-после да го признаем.

Марио Варгас Льоса има испанско гражданство. И живее ту в Перу,ту в Испания.

Иначе аз съм категорично против този манифест!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

1 jens xp | 27.01.201917:45

Светлана Алексиевич, Людмила Улицкая, Салман Рушди, Орхан Памук, Марио Варгас Льоса..... Какво общо имат с Европа и нейното бъдеше тези персони??
   

оценка

+1 -0