5 неща, които си мислиш в края на работния ден | webcafe.bg
Webcafe

5 неща, които си мислиш в края на работния ден

Webcafe
11.08.2016, 10:09 (обновена 11.08.2016, 11:46)
работа

Снимка: © Getty Images

Дали това не е всъщност краят на всичко?

Работиш през лятото, а не ти се ще? Може би някои от следните мисли се прокрадват през съзнанието ти точно в този момент:

Нищо

Да, не мислиш нищо. Празно е. Хората без работа дават пари, за да посещават курсове по медитация и специални семинари за откъсване от оковите на мисълта, а други като теб просто бачкат по осем часа на ден, докато не получат бяло петно в мозъка. Напълно безплатно. Какво спокойствие, каква тишина.

Toва, разбира се, продължава докато някой не ти каже да "провериш само дали всичко е ок с еди кое си" 5 минути преди края на работното ти време с ясното съзнание, че въпросната "проверка" отнеме поне половин час.

"Умирам"

Съвсем логично е след гореописания момент на ментален покой, последван от свръхактивност, да сметнеш, че всъщност това е Краят. Само болката ниско в кръста ти напомня, че още си жив, както би се пяло в някоя естрадна песен, ако в естрадата пееха за части на тялото, а не само за очи и души...

После в главата ти започват да се въртят различни картини. Чудиш се какво ли би се случило, ако рязко станеш и започнеш да пееш "Зайченцето бяло" на висок глас. Просто ей така. След което параноясваш, че най-вероятно не си добре и имаш нужда от помощ.

Сещаш се за един недопит абсент вкъщи. Звъниш на приятел.

"Салата или пица?"

В края на работния ден, особено в жегата, човек се намира някъде на дъното на ценностната си система. Да, навярно един от 10 ще си каже "Ще отида на театър" или "Слуша ми се калсическа музика с чаша розе на балкона". Но повечето от нас просто искат да се наплюскат. С пица и мазно, не със салата.

Тъкмо визуализираш в детайл разтопения кашкавал и как го поглъщаш, докато се въргаляш безпомощно на дивана, когато весели и бодри колежки си тръгват с десет минути по-рано, защото са на пилатес в съседната сграда. Мразиш ги.

"Ееее, прекалихте с тия плажни снимки"

В много офиси хората нямат право да си гледат фейсбуците в работно време, защото това разсейва и намалява трудоспособността. Мнозина са в тежка депресия от този факт или просто избират да са безработни.

И все пак в края на работния ден винаги можеш да хвърлиш едно око към телефона си само за да видиш как приятели пият менти на плажа, докато ти се чудиш твоите крака ли миришат, или това е от чипса на колегата.

"Къде съм?"

И още екзистенциални въпроси от типа на: "Има ли Бог?", "Какъв е смисълът на живота?", "Защо хората, а не делфините управляват света?", "Кой съм аз?", "Но как така от 2 часа е 6 без 10?"...

В такива случаи винаги можеш да посегнеш към онова шкафче. Да, точно онова, с останалото пиене от коледното парти и да си налееш 20 грама за отскок. Само внимавай да не е през балкона на офиса.

Все пак скоро приключвате работа, никой не е длъжен да се занимава с теб. Хората нямат сили да гледат, камо ли да звънят на 112...

Oще: екзистенциални въпроси  зайченцето бяло  класическа музика  офис  плажни снимки  работно време  театър 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 11.08.201618:56

В последните си работни дни в "Топлофикация София" си мислех как ще измъкна от ръководството едни 30хил. лева, и ще си поживея. Бях подал молба на 29.02.16г, понеже ми се стори готина идея да поискаш 30к именно на тази дата.
Сега си мисля, че много хора ще ме вземат за луд. Дали?
Изпълнителния директор Георги Беловски дойде, за да подготви "Топлофикация София" за отдаване под концесия. Все пак това е предприятие с активи за 200-300млн, и успешното приключване на тази сделка би му донесло доста висок бонус. Няма да гадая каква точно сума.
Той дойде след като КТБ гръмна, и "Топлофикация" загази с 90млн. Но самият той е от банковите среди, и няма нищо общо с историята на предприянието. По тази причина се втурна да преследва длъжници, чрез ръцете на ЧСИ-та, и арбитражни съдилища. Искаше да закърпи счетоводния баланс, може би? Заради, което сега срещу "Топлофикация" има такива негативни настроения.
Но преди да напусна вече бях отчел факта, че изпълнителния директор преследва високи цели. И съответно големи изгоди. В същото време негови подчинени, останали без контрол започнаха да вършат доста нарушения. И понеже се явявах "слабо звено" в очите на прекия си начлник от една страна, а от друга недоволствах заради едни наследени задължения (от порядъка на 10-12хил. лева), полека-лека над главата ми се насъбраха доста черни облаци. Взех, че подадох оплаквания първо от прекия си началник, а после и от една колежка юристконсултант.
Ефекта от моите действия се върна като бумеранг. Тормоза над мен премина доста граници. И когато вече бях подал молба за напускане, вече бях преценил, че мога да поискам едно добро обезщетение, при това като посочвам съвсем обективна причина: настъпила трудова злополука. Беше ми отказано, разбира се... Надменността на тези хора не предполагаше, че ще им създам доста сериозни затруднения.
Сега половин година по-късно от многото опити за атака срещу "Топлофикация София" две дават добри преспективи:
1. Преписка заведена срещу бившия ми пряк ръководител в Комисия за защита от дискриминация. Там нещата са сложни не само заради това, че съм ощетен с материални средства, а и защото съм ощетен в полза на колега (мъж), с които има вероятност началника ми да е бил в сексуален контакт.
2. Заведено е дело поради настъпилата трудова злополука, което много трудно ще бъде отразено от юристите на "Топлофикация София" (по честен начин!). Т.е. верояността приложените документи да бъдат достатъчни съда да се произнеса в моя полза е доста голяма, освен ако не станем свидетели на корупционни практики. Само, че делото е само за 1000лв, а не за 30хил. Но пък ако сделката за отдаване на концесия не се осъществи, това не ще е от значение за изпълнителния директор и неговата банда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 11.08.201616:24

В края на работния ден си мисля за вожда и учителя на българския народ - генерал Бойко Борисов!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.