Земята, земята... ламята | webcafe.bg
Webcafe

Земята, земята... ламята

Пламен Иванов
23.10.2013, 15:04 (обновена 23.10.2013, 15:49)
сянка, силует

Като кучето на нивата сме - не я работим земята, но и на други не я даваме

Най-малко съм очаквал от г-жа Кунева да дойде толкова добро описание на проблема. В действителност проблемът е точно такъв - земеделци-олигарси и притиснати до стената малки собственици, чиято земя в повечето случаи се обработва дори без знанието им. А ако посмеят да питат, най-често получават бой.

Само да припомня за тези, които сега викат: "Кой продаде 120 000 декара с компенсационни бонове (2012 г.)?" И кой купи земята?

Така наречените едри земеделци, които получават субсидии над половин милион (макар от Брюксел казаха да не са повече от 180 000 на обработвател), дават ли пари на работниците си?

Отидете да видите по селата как работят за по 10 лева на половин ден и, ако имат трудов договор, той в повечето случаи е до 7-8 месеца, та дори и на трудовата борса не могат да отидат.

От тези хора по-големи еничари няма. И как я обработват земята - основно с простотия (препарати - избити пчели - на никой не му пука - никаква екология - запалени стърнища - и т.н). Никакъв интерес за дългосрочно ползване.

Тогава възниква интересът дали я заслужаваме и не е ли по-добре да дойде някой, който знае как да го прави. Като кучето на нивата сме - не я работим, но и на други не я даваме.

На практика какво се получава. Сега големите олигарси дори не си правят труда да купуват земята. Те просто я обработват и вземат субсидии. Те нямат интерес да има пазар на земята, защото тогава трябва да дават и пари, а те това не го обичат.

Повечето земеделци са арендатори, т.е. те не притежават земята. По теория трябва да дават рента, но това рядко го правят. Има законов срок от 3 месеца, в който трябва да дадат рентата.

В повечето случаи или дават малко, или хич. В този междинен период обаче обработват земята - и вече по закон трябва да си вземат реколтата. И така се затваря цикълът, а собствениците клепат на парцали.

За селяните работа няма, защото така или иначе земеделие има там, където се раздават субсидиите. През 2010 г. се опитаха да откраднат земята с една поправка, внесена от ГЕРБ. Мина на първо четене, но на второ я изтеглиха.

Парламентът прие на първо четене да се въведе правото на пръв купувач в полза на арендаторите и наемателите на земеделски земи по дългосрочни договори над четири години.

Така, ако собственикът на нивата реши да я продава, той ще е длъжен първо да я предложи на арендатора си, предвиждаха одобрените промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев от ГЕРБ.

Вижте кой я предложи и си спомнете, че тези хора се включиха и срещу БАН.

Тогава председателят на Народното събрание Цецка Цачева подкрепи предложението на Танева, Гюзелев и Аврамов, но също отбеляза, че текстовете трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Според нея трябва да има законови механизми, които да не допускат обработваема площ да пустее, тъй като собствениците й нямат желание да я обработват. „Нека да създадем правната възможност хората, които имат квалификацията да обработват земя, да могат и да я притежават", призова Цачева.

После се усетиха, че и при този вариант трябва да дадат пари, изтеглиха поправката. Сега готвят нова простотия за комасацията на земята.

Единственото спасение за хората на село беше да се създаде пазар на земята и земеделската продукция. И сега в България има гърци, италианци и други, които обработват земята и изнасят продукцията - ягоди, вино, билки и др.

Излиза, че те са по-гъвкави в занаята си, ако ги сравним с нашия башибозук, Ама земята не е тяхна собственост.

Добре де, къде е разликата? Ако дадеш концесия на чужд инвеститор - може, ама земя - не. То и затова сме на това положение. Абе, нали уж сме в пазарна икономика. Какво произвеждаме тогава? Разменяме пари само.

Дано от Брюксел ни плеснат зад врата, та и оголелите селяни малко да се захлебят. А дано, ама надали ..., защото сме овчи народ и предпочитаме да гледаме как ни ограбват.

Споко, ще измислят нов закон. За това им трябва още някоя и друга годинка. После ще либерализират (как готино звучи тази дума) търговията със земя и ще я продадат на едро ....хахаха.

Oще: европейски съюз  земеделие  земя  мораториум  народно събрание  продажба  чужденци 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 23.10.201319:15

Съвпада с некои мои наблюдения тая работа, само че засега поне не повсеместно так. Задържането на либерализацията, обаче създава предпоставки за разпространяване на практиката, в крайна сметка нашата държава обича с едната ръка да плаща глоби, а с другата да раздава субсидии стига да е на "правилните" хора. Иначе поне засега проблемът не е преминал критичната граница, тия нашенски арендатори все още са само в отделни райони и относително малко (поне по мое наблюдение), но както казах и както си знаете това може да се промени, а може и докато отлагаме да се сдобият със законен начеин да накупят всичко, което и без това владеят...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.