Какво не каза Forbes за Борисов | webcafe.bg
Webcafe

Какво не каза Forbes за Борисов

Стани автор
08.10.2016, 18:54 (обновена 07.10.2017, 21:15)
ирина бокова и бойко борисов

Снимка: © Министерски съвет

Да си критичен към властта обаче не е задължително синоним на обективност. Особено когато си критичен ей така по принцип и за спорта.

Външен сътрудник на Forbes нарече в своя статия Бойко Борисов "дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър" и статията в оригинал, както и различните преводи на редица по дефиниция критично настроени медии заля социалните мрежи.

Световна медия казва за премиера това, които мнозина си мислим, зарадваха се опонентите на властта, че и някои нейни съюзници.

Да си критичен към властта обаче не е задължително синоним на обективност. Особено когато си критичен ей така по принцип и за спорта. Така в случая удобно бяха пропуснати няколко детайла. Които са не по-малко важни от няколкото истини, казани за Борисов.

Първо, Forbes не нарича никого никак, особено в тази статия. Когато говорим за публикации в днешно време (и особено онлайн) е хубаво да кажем няколко неща.

Медиите, в стремежа си да покрият максимален брой теми и събития, както и да дадат различни гледни точки, прибягват до комбинация от два типа автори.

Първите са служителите с постоянен договор с медията (без значение трудов или авторски) или така наречените собствени автори. В повечето случаи мнението им се припокрива почти изцяло с редакционната политика, което е и причината да пишат за съответното издание. Ако в даден случай това не е така, медията го отбелязва изрично. Лично на мен ми се е случвало поне няколко пъти към мнението ми по даден въпрос да е изрично посочено, че то не отразява позицията на редакцията, а е лична гледна точка.

Във втория случай, характерен най-вече за онлайн медиите, се използва публикация на външен автор - блогър, журналист на свободна практика или дори публикация в някоя от социалните мрежи (най-често Facebook). Такъв е и случаят с Мелик Кайлан, който е журналист на свободна практика. Веднага след името на автора от редакцията на Forbes изрично са посочили, че позициите му не отразяват позицията на изданието.

Това обаче е по-малкият проблем на статията, от която струи лобизъм в чист вид. Според автора чрез Ирина Бокова България е имала реален шанс да "блесне" на световната сцена, а за Бокова струят похвали и познатите и от родните "боковисти" твърдения, че се търси жена от Източна Европа. Освен това говорим за поредната статия от същия автор, повтаряща едни и същи твърдения водещи към тезата "ООН търси Ирина Бокова".

Пропуснати са и двата основни факта. На нито един етап от предварителните гласувания резултатите нито на която и да е жена, нито на който и да е кандидат от Източна Европа биха могли да го посочат като фаворит. През цялото време фаворитът бе един и той получи одобрението на Съвета за сигурност.
И второ, но най-важно: за да има шанс за поста, всеки от кандидатите трябваше да получи задължително одобрението на петте страни постоянни членки - САЩ, Великобритания, Русия, Франция и Китай. Вето от която и да е от тях слагаше край на тези шансове дори ако останалите 14 страни от СС на ООН подкрепят кандидатурата.

За Ирина Бокова от самото начало се знаеше, че има огромен шанс за вето от страна на Великобритания и в по-малка степен от САЩ. Което се и случи в крайна сметка. Този факт е удобно премълчан, докато на ветото, което Русия и (предполага се) Китай са наложили на Георгиева, заема централно място в статията.

Абсолютно същите тези можем да прочетем и от десетките застъпници на коалицията "Шанс за Бокова" у нас.

Какво ли може да събере на едно мнение журналист от национална медия, журналист от бутикова медия, журналист на свободна практика, бивш външен министър, кандидат-президент от партия подкрепяща управлението, представител на опозицията на опозицията на подкрепящите управлението и бивш кандидат-кмет от НДСВ?

Разбира се, не очаквам нито един човек от лагера на Бокова, независимо от причините му да бъде част от кампанията, да си признае това, но не разбирам и усърдието, с което продължават кампанията, след като резултатът вече е ясен. При Мейлик Кайлан усърдието не е толкова голямо, тъй като в Twitter понякога не уцелва името на любимата си страхотна и невероятна жена от Източна Европа, бъдещ главен секретар на ООН.

 

 

По какъв начин точно авторът е стигнал до изводите в статията си можем само да спекулираме, но няма как да не стигнем до последния проблем с тази статия. Критиката в медиите към който и да е политик трябва да бъде ясно аргументирана, а не да прелива от обидни квалификации. А за Бойко Борисов няма нищо друго освен това.

Иначе Борисов има достатъчно поводи за оставка, за да му бъде искана заради предварително обречената на провал кандидатура на Ирина Бокова. Гласовитите тролове, които поведоха медийната кампания за номинацията й може и да успяха да създадат впечатление за избираемост, но се видя, че няма как да й осигурят избора в ООН. Но трябва да си малко повече от "дълбоко посредствен, тъпоумен интригант", за да го разбереш. В това съм съгласен с автора.

Oще: forbes  бойко борисов  генерален секретар на оон  журналистика  ирина бокова  кремъл  кристалина георгиева  медии  оон  правителство  право на вето  премиер  русия  сащ  статия  съвет за сигурност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

30 sim4o | 11.10.201614:36

Бе нещата около "Форбс" ясни бе:
-------------------
"deowin | 10.10.2016 19:00 .. недоволни руснаци биха могли да плащат за компрометираща кампания, ядосани ..."
--------------------
Нека му викат на Свинягата, че е соросоиден идиот .. да, ама не - ей го - разкрил е всичко!Много щастлив
Платено е писането! .. ей така можем да го характеризираме и повече няма какво да говорим!

Какви са в момента руснаците - ами недоволни са! .. и освен това - са ядосани!
Провалят им се най-важните и най-тайните планове!

А кой най ги проваля, кой се възправя срещу тях - ами нашият Баце!
Той направи ръцете си на чукове, кожата си на тъпан , тапетите си на лозунги и главата си на бомба, пък излезе на борба с руските деяния!

И ей сега - руснаците ..някакъв ядосан руснак, да речем .. какво им е по-важно от това, да намерят някой журналист от "Форбс" та да му платят, да пише нелицеприятности за Бат Бойко, да платят и на редактора, та да го пусне!

И какво има да говорим?

Деовин се изказа аналитично - и е разкрил цялата тайна ..!

Трябва всинца, като един, да се накачулим покрай Баце и да го предпазим от храчки и хули гадки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

29 МарКом | 11.10.201602:36

"Какво не каза Forbes за Борисов"
1. Пропуснали са около половин час пиперливи шеги по негов адрес от централата на ООН
2. Не са публикували 10 страници от горещото благодарствено писмо на новия председател на ООН за издигането на 2-рата кандидатура на К. Георгиева
3. Отрязали са една колонка с покъртителни данни за миналото на ББ и още толкова обидни квалификации от "външния" им сътрудник.

Като гледам не е много...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 10.10.201621:51

deowin | 10.10.201619:00
Това, че този сътрудник на Forbes е вероятно платен, не означава непременно, че това, което казва, не е вярно.
Понякога плащат за разтръбяване на неприятна истина. Например, недоволни руснаци биха могли да плащат за компрометираща кампания, ядосани заради провала на предпочитания от тях кандидат за ГС на ООН, въпреки че този кандидат така или иначе нямаше шансове да спечели.
--------------------------------

"Forbes"са купени! .. много ясно!

Малоумна била Свинягата ли?? .. Много щастлив Много щастлив Много щастлив амиииии Много щастлив
---------------------
"Понякога плащат за разтръбяване на неприятна истина. "
--------------------
И коя е истината за Борисов? Че влезна в интригите на Меркел?
--------------------
..."ядосани заради провала на предпочитания от тях кандидат за ГС на ООН,.."
--------------------
Ей това пък-неясно. Излиза , че комунетата, станишките и руснаците- сега сълзи леят .. съвсем неприемлив секретар е начело на ООН, а?
Чакай сега - Гутереш не спечели ли? .. всъщност за едно и също ООН ли говорим, или Свинягата име пред вид друга организация?

Ми "Форбс" четохме ли (Симчо любезно предостави линк за статията ), а Свиняга? Там, какво е написано разбрахме ли?
.. за Русия и Гутереш ... .. ?
Или нямаме и представа, какво е написано, какви анализи са направени във "Форбс" .. примерно, че Гутереш напълно, за момента устройва Лавров .. а че недвусмислените намеци - дето било крайно време начело на ООН ДА Е ЖЕНА– ОТ НАЧАЛОТО СА СИ БИЛИ АМЕРИКАНСКИ? ..
.. не сме чели, ама си коментираме .. Много щастлив Много щастлив

За отношенията Бокова-Станишев, примерно .. знаем ли?
И че Гутереш и Димитрич са си дружки и лични приятелчета от години?

Айде инфо - на вси соросоиди - книги да четат Много щастлив !

.."14.07.2004 г. - Рамо на БСП за изборите пък ще даде лично шефът на Социнтерна Антонио Гутиереш. Той ще дойде у нас по покана на Станишев.."

... " Антонио Гутереш на Бузлуджа през 2005 г..."

А иначе главното в статията на "Форбс" ВЪОБЩЕ не е губи ли Русия, или не .. а е за интригите на ЕНП ..

Ама да се прочете, съветвам, па тогава да се коментира! И то да се коментира по същество!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 10.10.201619:00

Това, че този сътрудник на Forbes е вероятно платен, не означава непременно, че това, което казва, не е вярно. Понякога плащат за разтръбяване на неприятна истина. Например, недоволни руснаци биха могли да плащат за компрометираща кампания, ядосани заради провала на предпочитания от тях кандидат за ГС на ООН, въпреки че този кандидат така или иначе нямаше шансове да спечели.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 10.10.201612:04

Aйде отначало:
1.Навремето се е знаело, че ще има избор на нов секретар на ООН. Ирина Бокова-разбира за това една от първите-т си е там, в системата на ООН , една от тях е- от високопоставентие оонет-чиновници.. и в разговори, в срещи дали сама решава, дали я окуражават , решава - да се кандидатира и тя!..

2.И България-предното правителство .. преценява и я предлага за кандидатура. Много българи, сред тях и аз и моите приятели, примерно - въобще не обръщаме кой знае какво внимание , що не - ами нека ни се разнесе славата - пък и сме имали не един и не двама представители в международни органи - ей го-Борислав Михайлов е в УЕФА, Иван Славков(Батето)- беше в МОК, Симеон Дянков("Цункай Джиджи" )- беше в Световната банка някакъв , Сергей Дмитриевич Станишев е в ПЕС и си е в Брюксел.. кво толкова-ще се справим. Булгар! Булгар!

3.Да ама Бит по Главата с Тиган видеооператор не харесва дереджето! Той и негови сподвижници споменават, че Бокова си е червена! И противопоставят на официалния кандидат - друга наша изявена общественичка - Кристалина Георгиева.
Кристална личност , кара самолет, пие уиски с лед, Майка на Европейската Демокрация, Титан на мисълта и Особа, приближена лично на Императора!
Уважаваният Гъз Роко, на форума, дава и по-друго инфо .. що е то Кристалина и какво и е житието-битието .. ама да не задълбаваме Много щастлив

4.Апелът на Бития с Тиган, оповестен Урби ет Орби, обаче май е чут от Меркел. И тя се загва, да натиска Баце-да се маха Ирина и да слагала Кристалина .. Тукана в Кафенцето излиза статия и Симчо гневно реагира - НАША работа, на Баце, е да решава какво и как ..
Меркел да си гледа там афганистанците, иракчаните и пакистанците и да ги дундурка .. дали е червена Ирина, или не е, дали е подходяща - не е работа на Сульо и Пульо , на бабички-Кукумицини и на Бити по Главата ..
за нас , българите БАЦЕ РЕШАВА!
Избрали сме си го! Сал той едничък!
А другите кукуригалници дето непитани бръщолевят - ми да млъкнат!

5.Баце обаче се заслушва (това, да умее да чува , чужди възжеления, и да се съобразява е неоценимо негово предимство) и решава да направи СМЯНА В ДВИЖЕНИЕ. При това обяснява - не му харесва класирането!
Победа и пак победа! Баце пее, само за победа! Булгар! Булгар! .. Ние сме велик народ, никога не се предаваме, да знаете!
Излизат тука поредица статии .. Симчо защитава Баце .. доказва, че има безкрайно дълга резервна скамейка, и що пък да не прави , колкото си иска смени?
Важното е, да се не губи, динамизма, в нашето представяне .. и Надето Таекундистката можем да пуснем, и Данчето фандъкова, и Румяна Желева(тя се позагуби??) , че и Искра Фидосова-Фидоошу. Кеф ни е - сменяме ..
Георгиева, между другото се явява пред ООН и показва енергичност - мощно ръкомахайки! И Ирина остава в надпреварата и се оказва, че МАЛКА БЪЛГАРИЯ има ДВЕ ДОСТОЙНИ ДЪЩЕРИ! Ние българите сме най-големите, не се отказваме, да знаете!

6.Чакаме Новото Класиране .. след смените .. то идва .. и ..
Окзава се, че май смяната е неправилна малко - не сме напред. Симчо очаква Бат Бойко да реагира, като ужилен, по своя си начин - и в Ню Йорк, от самолета да слиза Фидоошу - концентрирана, леко изпотена, но пък една такава-борбена. Да, ама не ..

7. И се появяват едни критики към Баце-че е била неправилна смяната .. ми хубаво, то и Ив. Петев, за тея смени все го ядяха .. Ми идете вие бе, правете смени, решавайте , да ви видим! А да видите - дали е лесно, да сте на тъча .. .. Трябвало било, говореше се по едно време , да се подават оставки и Петев да си ходел ..
Същото и за Баце , че и в чужбина, статии излезнаха .. що бил направил една смяна Бойко, че тя била неправилна, що пък после не е направил и трета смяна - Фидоошу , да речем?
Даже и във "Форбс" .. Много щастлив бе нямате ли си ваши проблеми бе?

8. И хубаво Кафенцето, публикува ей този материал за "Форбс" .. Що пък да няма самочувствие, Кафенцето?

Че на сайта коментират Роко, Фридушенка и Мануела Геренова!
Ние сме най-големите, продължаваме напред, да знаете!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.10.2016, 10:33

25 Ivansti | 10.10.201610:59

По-вероятно е второто вето срещу Георгиева, да е от Франция! А ако не беше цирка на правителството, може би Русия щеше да наложи вето на Гутериш и тогава нещата отиваха в сферата на преговорите, но всички тези варианти се провалиха от неграмотната ни външна политика
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.01.2016, 13:20

24 Donchev | 10.10.201609:41

Най-накрая накой да го каже, че ми писна от първосигнални реакции. Чел съм и другите статии на този сътрудник на Форбс и във всичките си личи лобизма. А иначе тиквата сам се насади на пачите яйца, защото е тъп и страхлив.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 10.10.201608:06

Докс, а на тебе тия лелки какви са ти? Червени, зелени или пембени, какво ги свързва с България, освен месторождението и паспорта? 20 години, където кажеш България, хората казват "А, Стоичков" ГС на ЮНЕСКО също не е малък пост. Дали някой казва "България, а, Бокова" Сегашният ГС го знаем, че е кореец. Колко хора си спомнят откъде беше предишният? Гутереш може да е червен, но е португалски червен, свой за запада. Ние не сме, и скоро няма да станем свои. Поради исторически и езикови връзки с Русия, още дълго ще гледат на нас като на руски троянски кон, нищо, че Русия не знае, че имала такъв кон. И нато, преди да ни приеме, ни разоръжи до голо дупе.
Колко съм червен, зелен или кафяв, няма да си цитирам биографията. Вярно, че съм живял близо 40 години под крилото на партията, първите 14-15 от тях я имах за майка. Като няколко милиона българи, които после се отрекоха от нея, кой искрено, кой не дотам. По-дългият срок ми е дал и повече време и причини да скъсам родството си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

22 Dox | 10.10.201600:25

Деденце Аджийче,
Защо да не са наши тия две лелки? Само защото са червени ли? Ама ти сериозно ли? Ами ти също си червен бе, деде. Роден си по времето на комунизма, както и аз и си живял в това време 15-на години повече от мен. Значи си с комунистическо минало и си по-червен и от мен. Нали така? Аз никога не съм членувал в партии, може би и ти, но това не те прави по-малко червен от мен.

Антонио Гутереш преди години цъфна на Бузлуджа заедно със Сергей Станишев. Той обаче не е червен, нали, Деде. За това го избраха и за генсек на ООН-то. И за това държавата му не го отзова. Щото не е червен. Нали така бе, Деде?

Защо въобще трябвало да номинираме кандидат. А защо не? Да не сме грозни?

Не черпел информация от сто източника - ами точно там ти е грешката, Деде. Явно много си си повервАл. Ти си единствения източник на истината, нали?

А-а-а-а. Ясно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

21 Dox | 09.10.201623:33

Графе,
Заглавието на статията е хитра уловка. Прочитането му кара човек да прави асоциации за нещо, което Форбс са премълчали. След прочитане на статията, обаче, вече е ясно, за какво иде реч - а именно - Форбс не са казали това, което е казал Мелик Кайлан. Те изрично се дистанцират от мнението му, като казват в края, че "то не отразява позицията на редакцията, а е лична гледна точка".

Един вид - абе, това го е казал някой си Мелик Кайлан, с чието мнение, обаче ние нямаме нищо общо. Ние не сме го казали.

ОК, значи Фарбс не са казали нищо за Борисов. Ако това звучи успокояващо за някого, ОК.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.