Нужно ни е лице пред света | webcafe.bg
Webcafe

Нужно ни е лице пред света

Крив макарон
26.10.2012, 11:05 (обновена 26.10.2012, 11:09)
2020

С лека насмешка прочетох глупостите на това архаично "академично" величие от соца. Писнаха ми с тяхната пропаганда, която ни облъчва по цял ден от екрана, от радиото, от вестниците и е повторена безбрай пъти от разни футболни хулиганчета.

"Наблюдаваме съединение между ислямизма и неоосманизма в съседна Турция..."

С това ли се изчерпва нашата роля? На пасивни наблюдатели и емоционални критици? И с какво реагираме? С бигбрадър и телевизия СКАТ... Докато по телевизиите и медиите шестват бившите кадри на ДС да ни морализират кое е "лошо" и коя война е "добра", все ще си тънем в страх и безсилие.

Потребна е съвременна идеологическа основа, която да дава лице на всеки бългаски гражданин пред света, назависомо от неговия етнически произход и верски убеждения.

Мисля, че единствено ако основем идеята върху културното наследство на българите, като част от общото културно наследтсвто на балканските и европейски народи, както и върху хуманната етика и търпимост към ближния, можем да постигнем успех.

Такава основа ще даде нужното самочувствие и увереност на всеки бългаски гражданин, и разните му там "ислямизъм" и "неоосманщина" ще останат в ретроградния ум на малцина голтаци.

Oще: българи  граждани  култура  неоосманизъм 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 30.10.201210:14

Пепе,

уважавам правото ти да ме критикуваш, но засъжаление цялата ти теория стига до момента
"основната им грижа престане да е това да харчат колкото се може по-малко".
Хубаво! Нека така да бъде. В случая не виждам сблъсък на концепции, а по-скоро протегната за пари ръка. Просто разговора върви на различни плоскости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 27.10.201220:39

Макароне, това, което си написал е сбъркано по толкова много начини, че се чудя от къде и как да започна.
Твърдиш, че ни трябва лице пред света и това е основния проблем, който виждаш. Т. е. смяташ, че най-важно е борбата за това да покажем някакво "лице" пред някого, някой външен. Да ти кажа - така няма да ги стигнем Американците Усмивка. Тук американската политическа мисъл и национално самосъзнание далеч са те изпреварили - не им пука за никакво лице, интересува ги какво става вътре в страната им и далеч по-малко за някой външен и съвсем малко пък за това как му изглеждат.
Давам ти пример, наместо да се опитвам да обяснявам защо и какво е сбъркано, защото обяснението всъщност е предмет на клиничната психология.
Никаква идеология няма и не би могла да даде самочувствие на българина в чужбина /нито пък ще направи така, че циганите да престанат да бъдат такова/. Самочувствие ще има, когато повече българи /нормални и не малцинства/ могат да си посволяват да ходят в чужбина и когато отидат, основната им грижа престане да е това да харчат колкото се може по-малко.
Посочи ми моля те точно "културното наследство", върху което искаш да основеш новата си модерна идеология. Ритъма 7/8-ми в българския фолклор ли имаш предвид? Може би не знаеш, но има /от десетилетия/ цял институт в БАН, който се занимава с това. Факта, че не са успели да го превърнат в някаква полезна национална идеология според мен означава, че просто не става.
И пак за "самочувствието и увереността", които за съжаление не идват от никаква идеология. Иначе щеше да е много лесно - както се опитваха при комунизма - просто даваш на хората правилната идеология и всичко е песен. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 27.10.201210:36

Ще допълня написаното по-горе от мен с малко информация. По повод упреците, че не съм се аргументирал.

Идеята за
"културното наследство на българите, като част от общото културно наследство на балканските и европейски народи"
съм я взаимствал от книгата на Веселина Вачкова "Симеон Велики - пътят към короната на Запада". Там тя пише как Цар Симеон основа соите претенции за титла "император". Книгата е малка; 100 страници, но е много аналитична и изисква време за прочит. Искам да кажа, че това, което пиша вече се е случвало в историята, и то във време, наречено "Златен век".

Относно "хуманната етика и търпимост към ближния", по същество върху това се основава християнската вяра, но в свят където всичко свързано с религията търпи гръмки критики и присмех, е удачно да се пропусне думата "християнски".

Отделно от това всеки може да ползва Уикипедия и да прочете относно събитията по време на Балканската война. Също така нека погледне и Гръцко-турска война (1919-1922). Ще се убеди, че във всяка война най-големия губещ е населението, през чиято територия преминават войските. По тази причина е по-добре да изберем за гръбнак на национализма нещо различно от войните. Да оставим темата за Балканската война, и да погледнем към съвременните заплахи срещу обществото, в което живеем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 26.10.201217:47

За пред света по-добра работа ни върши задника,а не лицето. Особено в Европа,че и отвъд океана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 26.10.201214:39

Много, много вярно, само тези голтаци не ми седят на място някакси Много щастлив . Първо тези дето ти дават акъл от екрана и вестника никакви голтаци не са, достать са награбили, и после да не приемаме неотъпунгелския жаргон на овластените - селяци, глупаци и от сорта, такава недалновидност дори бай Тошо с основното образование не си е позволявал. Който обвързва имането или произхода с моженето изскача със засилка от властта, понякога и по-нисък, като някои френски крале. С тези прогнози за бедняшки бунтове през зимата нашичките явно знаят накъде отиват нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

1 Aaauaa | 26.10.201211:41

А, че ние вече си го имаме лицето пред света. В по-голямата част от Европа българин вече е синоним на циганин.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.