Изтичането на мозъци спря, защото липсват мозъци | webcafe.bg
Webcafe

Изтичането на мозъци спря, защото липсват мозъци

Вучето
12.11.2018, 08:48 (обновена 15.11.2018, 08:27)
Селфи с книга

Снимка: © Instagram, @nikoleta_lozanova

Портрет на българския емигрант към днешна дата

Много модерно стана напоследък да се правят телевизионни репортажи не само за колонии от белгийски заселници, възродили с присъствието и пенсиите си пустеещи родопски села, но също и за български емигранти, които, въпреки че са преуспели в чужбина, се връщат "към корените си".

Защото България имала нужда от тях.

А и както каза в едно интервю един от братята Аргирови, доскоро изгнаник в Норвегия, София вече е заприличала "на нещо европейско" и човек не трябва да ходи чак до бензиностанцията на изхода за Перник, за да си купува западни бонбони.

Да-а-а, всичко звучи много хубаво: холандски предприемачи отглеждат кози в Троянския Балкан, а млади български семейства се лишават от глезотиите на западния мегаполис, за да пият еко мляко направо от вимето на еко крави и да възпитават децата си в безстресова рустикална среда в духа на традиционните български ценности.

Само че и вие, и аз сме напълно наясно, че емигрантската вълна от България към Света не е стихнала ни най-малко въпреки уж оптимистичните статистики от последните години, които се опитват да мотивират зрелостниците да не напускат държавата, а да останат тук, да живеят от пенсиите на бабите си и да пият кафета по четиринайсет часа на ден.

Обаче процентът на тези на възраст 18-29, които искат да отлетят от родното гнездо и после, вече закотвени в Чикаго, Мелбърн или Барселона, да реват де що чуят „Облаче ле бяло" или видят Кубрат Пулев по копринен халат с българска народна шевица, все още е стабилно висок.

Но ако преди 15-20 години с тревожност говорехме за "изтичане на мозъци" от България, какъв е портретът на средностатистическия емигрант към днешна дата?

И изобщо трябва ли да се тревожим, че изтичат мозъци?

Барманката Рая в една от любимите ми кръчми е на 26 и е от Банско. Видът й се вписва чудесно в стилистиката на рокаджийския бар, в който работи, обаче има едно нещо, което е леко притеснително. Начинът, по който говори английски. Или по-точно, по който не говори английски.

Разбира се, това нямаше да е проблем предвид факта, че живеем в страна, в която махането на окосмението под мишниците, спазването правилата за движение по пътищата (както и всички други закони всъщност) и владеенето на чужд език е само препоръчително.

Обаче в нейния случай си е направо катастрофално.

Споделя, че в началото на декември с гаджето й заминават за Лондон. Един познат щял да им уреди работа там.

- Откога го отлагам това! И требваше да стана на 26, за да ми дойде акъло , - бърбори Рая. Личи си, че е както превъзбудена, така и притеснена от наближаващите съдбоносни събития.

- Като бех в пети клас, майка ми плащаше за уроци по английски и аз си учех чудесно, ама после ме хвана пубертето и се изпущих.

- Тоест?

- Еми пубертет! Полудех, бе човек! Почнах да бачкам на 15.

- И сега какво? Как сме с английския?

- Ужас! Нищо не знам.

Пробвам я с две-три прости изреченийца и се оказва, че тя наистина нищо не знае. Прекъсва импровизирания изпит, за да направи следното уточнение:

- Значи, виж са, на мен в английския най ми е трудно да запомня „той".

- В смисъл?

- Ами да кажа, например, „Той се казва Васко".

- И защо така? Местоимението е едносрична дума все пак. Би трябвало лесно да се помни.

- Да, ама в момента, в който искам да кажа "he" и моментално на устата ми идва да кажа „он".

Във връзка с така проведения образователен диалог се сещам за еднo култово заведение в Банско. Английското му име (или по-скоро липсата на такова) е изписано с ръкописни малки букви - no name, като по този начин услужливо предлага свободна интерпретация за всички, които не се чувстват комфортно да използват друг език освен... банскалийския.

Затова и никой не казва "Отивам да пия две ракии в Ноу Нейм", а "Отивам да пия две ракии в По Па̀те".

Според данни на Евростат от септември тази година 50.5% от българите не знаят нито един чужд език. В това отношение сме, разбира се, на последно място в ЕС. Ще си кажете: "Много важно! Нали чуждите сериали ги дублират".

Всъщност, съмнявам се, че тези 50.5 % се справят дори с книжовния български, защото, както е казал духовният ми брат от друга майка Гьоте, "който не знае чужди езици, не познава и родния си".

Според друго проучване, този път проведено на регионално ниво, около една четвърт от младите българи не смятат, че е важно да знаеш чужди езици и да си добре образован, за да преуспееш в живота.

Така де, къде-къде по-важно е да знаеш текстовете на парчетата на Криско и че смяната на джантите зависи от височината на гумите и дълбочината на грайфера!

Същата тази четвъртинка от българите във възрасовия диапозон 18-29 години чакат с нетърпение прозиводителите на айфони да накарат асистента Siri да проговори на български, че... много трудно бе, не можете две думи да си кажете с момичето!

Така че за к'ви мозъци става дума, за к'ви пет лева! Слава богу, че поне си върнахме мозъците на българите, на които им е писанало от лондонското Сити, климата в Скандинавия и бъхтенето да задържат американската мечта.

И обратно към Рая и гаджето й.

Уважаеми поданици на Елизабет Втора, очаквайте в най-скоро време новата вълна от висококвалифицирани във всички области на живота български емигранти, които освен с чар, трудолюбие и интелект, ще допринесат към вашата многовековна култура и с богатия си и многообразен лингвистичен потенциал.

И те така...по пàте, по пàте... та чак до края на светò.

Oще: английски език  емиграция  знаене на чужд език  изтичане на мозъци  имиграция  мигранти  чужд език 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

53 SamVaims | 18.11.201816:38

https://i.imgur.com/leymwyW.png
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

52 deowin | 17.11.201801:21

>Позна ли се вече, като жертва?

Както вече казах, не. Тук хора с поведение на тролове няма. Има глупаци. Много глупаци, както навсякъде другаде. Опитай се да видиш разликата, защото разлика има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

51 Mako | 17.11.201800:01

SamVaims | 16.11.201823:12


Позна ли се вече, като жертва?
Колко още нахилени емотикони и безсмислени аргументи трябва да ти прати Мако, за да схванеш, че си жертва на трол?
============================

И той тебе отлично разбра, и ти него - възхитен съм Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

50 Mako | 17.11.201800:00

deowin | 16.11.201822:18

Глупакът е просто глупак
======================

Ехааааааа, аз си мислех, че глупакът е човек, който пише неща от сорта на

===

deowin | 14.09.201823:03

Фактите си остават наблюдаеми - ти си простовато спортистче от НСА, което не знае дори думи като 'мегаломан' (няма как да я напишеш грешно ако поне знаеше как се произнася)

===

а то какво било....

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

49 SamVaims | 16.11.201823:12

@deowin "Също, Mako изобщо не е трол. Тук тролове няма.
Интернет тролът, по дефиниция (погледни я ако не ми вярваш), е човек, който търси да сее раздор сред събеседващите, да предизвиква първосигналните им реакции, за да ги вкарва в безсмислени спорове за собствената си забава."

Позна ли се вече, като жертва?
Колко още нахилени емотикони и безсмислени аргументи трябва да ти прати Мако, за да схванеш, че си жертва на трол?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 16.11.201822:18

>Гледай и се учи

Би имало смисъл да гледам и да се уча единствено ако имах същите цели като Kuly, и той се справяше по-добре в постигането им.
Нямам същите цели като Kuly.

Също, Mako изобщо не е трол. Тук тролове няма.
Интернет тролът, по дефиниция (погледни я ако не ми вярваш), е човек, който търси да сее раздор сред събеседващите, да предизвиква първосигналните им реакции, за да ги вкарва в безсмислени спорове за собствената си забава.
Типичният трол влиза и изръсва нещо от рода на "предозирайте с марихуана, наркомани нещастни", "Америка е най-великата държава в света" или "Тръмп е президентът на щатите в най-добро здраве, спечелил най-много гласове, с най-голяма тълпа на церемонията по встъпване" и прочие, като целта е да предизвика елементарни гневни реакции като "от марихуана не се предозира, идиот!" или "Америка е континент, дебил такъв!". Гневът на околните и разрушаването на конструктивния и смислен диалог носи радост на трола. Или пари, тоест, ако е платен за да ескалира конфронтации, заглушава рационалния диалог, и сее раздор, FUD.

Тоест, не бъркай обикновения интернет глупак с трола - тролът е активен и целеустремен. Глупакът е просто глупак, и, дори да поиска, не може да бъде ефективен трол. В интернет глупаците са с няколко порядъка повече от истинските тролове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

47 Mako | 16.11.201821:46

SamVaims | 16.11.201821:29

@deowin позволявам си да ти насоча вниманието към доста елегантния начин по който потребителя @Kuly, общува с тролове.
Гледай и се учи
=====================

И като как ще научиш на нещо човек, който консистентно знае всичко, а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

46 Mako | 16.11.201821:44

Kuly | 16.11.201820:23

Мако, спокойно, бе, човек, ако осъществя проекта, ще те пускам с намаление. И карта ще ти дам как да стигнеш до мястото. С кръстче и със стрелки, даже ти ще се ориентираш. Ама отсега искам да ми обещаеш, че няма да се сърдиш, ако никой не ти върже (защото някак не го изключвам), и винаги ще помниш, че "не" значи "не".
==================================

Ааааааа, предложението е повече от трогателно, оценявам великодушието ти, .... макар че, знаеш ли, на мен почти не ми връзват, както хубаво го е обяснил Бай Свръхо - чекиджия от класа съм....
Е, всеки с кармата си - едни са пълни нещастници, други - изтекли мозъци, оставили България в тъма, докато озаряват света с интелектуалното си сияние, като вучките! Това просто трябва да се приеме. Приел съм го, дори без кръстчета и стрелкички! Подобно е на начина, по който Бай Свръхо с досада приема факта, че е непогрешим ум...
Всеки с кармата си, както казах Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

45 SamVaims | 16.11.201821:29

@deowin позволявам си да ти насоча вниманието към доста елегантния начин по който потребителя @Kuly, общува с тролове.
Гледай и се учи Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.10.2017, 20:58

44 Kuly | 16.11.201820:23

Мако, спокойно, бе, човек, ако осъществя проекта, ще те пускам с намаление. И карта ще ти дам как да стигнеш до мястото. С кръстче и със стрелки, даже ти ще се ориентираш. Ама отсега искам да ми обещаеш, че няма да се сърдиш, ако никой не ти върже (защото някак не го изключвам), и винаги ще помниш, че "не" значи "не".
И предупреждавам, че ако очакваш да ти отговарям на всяка закачка, да ти чета и анализирам постовете и да ти засичам времето за отговор като deowin, няма да стане. Ово е любов, а нашето е само намигване.
   

оценка

+0 -0