Всеки род в България има подобна история | webcafe.bg
Webcafe

Всеки род в България има подобна история

Светла Бъчварова*
01.02.2016, 18:26 (обновена 01.02.2016, 19:37)
концлагер

Снимка: © Webcafe.bg

Репресиите през 1944-та и 1945-та година са извършвани основно от българи над българи, от съграждани над съграждани, от съседи над съседи. Всеки род в България има подобна история, а много хора все още имат както лични спомени, така и лични травми

Според изчисления на някои историци в първите десет-единадесет години след девети септември 1944 година са репресирани около половин милион български граждани - безследно изчезнали, осъдени на смърт, депортирани към лагери в Съветския съюз, въдворени в затвори и новосъздадени концлагери, където намират смъртта си, лишени от избирателни права, с конфискувана или направо заграбена собственост.

За една малка страна като нашата това е чудовищно много.

Репресиите са извършвани основно от българи над българи, от съграждани над съграждани, от съседи над съседи.

Не, извършвалите ги не са чудовища, новият режим ги е подтикнал и е извадил наяве низки човешки черти като алчността, завистта, омразата към по-умния, по-богатия, по-талантливия, по-успелия.

Моят дядо изчезва на 7 октомври 1944 година. През нощта в дома му в Севлиево идват неколцина "другари" и го извеждат "за справка" в неизвестна посока. Никога не се връща, а през 1945 година задочно е осъден от Народния съд на смърт. Къщата му е конфискувана, а баба ми и четирите й дъщери са изхвърлени на улицата като са им дадени 24 часа да съберат личния си багаж.

Грехът на дядо ми е, че е бил свещеник и учител по латински и старогръцки в гимназията. Същата нощ в Севлиево изчезват седем души - кметът, директорът на гимназията, главният учител, директорът на банката, двама дейци на социалдемократическата партия и дядо ми.

В края на 1944 г. кръстникът ми и цялото му семейство от Габрово са арестувани и транспортирани в Русе, за да бъдат депортирани в Съветския съюз. Грехът на кръстника ми е, че е етнически германец, нищо, че е български гражданин и живее от дете в България, а жена му е българка.

Човечен комунист, негов съгражданин, сваля семейството от влака и го спасява от лагер в Сибир. Спасява него, но стотици други българи нямат този късмет.

Всеки род в България има поне по една подобна история.

Това, което се е случило в онези години, трябва да се изучава в училище.

Не за да се насажда омраза, а за да осъзнаят подрастващите младежи, че не трябва да се допуска да се възцари обществена система, стъпила на тоталитарно управление, защото то неминуемо води до терор и репресии.

*Текстът е от статус във Facebook на Светла Бъчварова

Oще: 1944  1945  бкп  българи  българия  комунизъм  комунистическа страна  народна власт  нрб  престъпление  репресия  страна 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

16 Dox | 03.02.201622:06

Свински,
Мисля си, че от теб би излязъл един перфектен съставител на кръстословици. Защо не опиташ? Сигуурен съм, че поне от 3 списания ще наддават, за да те привлекат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 03.02.201621:22

>грамотните хора знаят,че деветдесет и няколко процента от членовете на политбюро на КПСС са от определен етнически произход и то не руски

Пропуснал си едно "не" в самото начало на изречението.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

14 Алилуйщина | 03.02.201610:25

Най-важното/и най-страшно/е и д е о л о г и я т а.
Комунизмът не е "азиатщина" или "ориенталщина", той е на 100 процента западна идеология, създадена от Маркс и Енгелс в Германия и Англия, а не в аграрна Русия или в средновековен Китай.
Още през 1864 в Лондон е основана „Международната асоциация на работниците“, известна още като Първи интернационал,начело с Карл Маркс.
Разбира се, на Запад никога не са имали нищо против да гледат отстрани как комунизмът се развива на практика в други страни, по възможност по-далеч от тях, стига да не им подпали чергата.

Кога ще разберете,че всички бивши соц.страни бяха жертва на тази идеология!
Тази статия е вредна за България в този си вид.Съвсем естествено е да има хора които ще подкрепят една идея,която им изглежда добра и ще се борят за нея. Друг е въпроса,доколко народа е в състояние да види конспирацията зад дадената идея. Като се цитира Съветския съюз/Москва,народа остава с впечатлението,че това се прави от Русия и руския народ. Само че,грамотните хора знаят,че деветдесет и няколко процента от членовете на политбюро на КПСС са от определен етнически произход и то не руски. С други думи Русия е била окупирана. Клането на интелигенцията и елита в следвоенна България са насочвани и правени под контрола на същите. И ние сме били окупирани и май все още сме. НЕ РАЗДВОЯВАЙТЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ!
   

оценка

+7 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 03.02.201608:39

ай ся,дайте да не живеем с миналото,както Турция като Приемник на Османската Империя не трябва патрЕотарската да се обвинява за робството/присъствието/конкубината,така и бьесепье-то не трябва да се обвинява за ''зверствата''на комунезите.инак съм сигурен,че сред изтрепаните след девети колаборционисти,легионери и бранници е имало мноо убави ора.викам периода след девети сеп.лето 1944-то,до светлия десети ноем.лето господне 1989-то,да го водим''САвеЦко-комунистическо присъствие''и толкоз,а?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

12 AlahAkbar | 03.02.201603:46

Докс е обикновен и доста тъп руски трол.

И не някои комунисти, всичките са били на хранилка от Москва. И атентатът в Света Неделя е платен от руснаците. И са приветствали пак по нареждане от там съюзът ни с Германия, защото рашките също са им били съюзници, заедно започнали ВСВ.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

11 Ivan Bardarov | 02.02.201623:55

Dox, и ти ли се бориш за стабилност?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 02.02.201623:41

Леле-е-е-е, какви храбри воини! Изпълнени с ентусиазъм да водят славни битки срещу мишоци.

А познайте от три пъти защо не се обаждаме.
Но понеже бая ще има да чакаме, да ви кажем - ами защото това е поредната гнусна провокация, целяща не само отвличане на вниманието от важните и съществени неща в днешно време. Тя, умишлено или не, може да предизвика нещо много по-опасно - противопоставянето на българи срещу българи. Нещо, за което горния текст се жалва. Сега сетихте ли се, или да? Защо ли питам!?

Горната публикация касае сериозни въпроси, а третирането им по такъв елементарен и половинчат начин е равносилно на престъпление, защото, пак повтарям - това подстрекава противопоставянето на българи срещу българи. Това е изключително опасно за държавата, доколкото все още я има. Доказателство за това са първосигналните бръщолевеници в коментар номер 6. Обърнете внимание - авторът на коментар 6 е изпълнен с желанието определени хора да измрат. Модераторите, извинявайте, но според вас това човек ли е. А вие още държите подобен коментар неизтрит. Въпреки предупрежденията ви на сайта. Явно те са проформа. Колкото да ви легализират сайтчето, нали?

Съществото /съжалявам, но ми е трудно да го нарека човек/ стоящо зад коментар 6, явно не знае, че поне 3/4 от комунистите бяха изтрепани до 09.09.1944 г. Точно техните убийци след това бавно и полека се намърдаха във висшето управление на държавата и от тях по-предани на комунизма нямаше. Усетили промяната на вятъра през 1989 г., естествено, се обявиха за най-върлите антикомунисти.

Не ме напуска усещането, че повечето от коментиращите тук "антикомунисти" са именно такива - от т.нар. номенклатура. Или техни номенклатурни синчета и щерки.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

9 Ivan Bardarov | 02.02.201623:26

Алтависта, нито смъртта на ястребинчетата, нито на Стамболийски, нито на Вапцаров дори, променят факта, че народен съд е имало и че този съд е осъдил на смърт над 2000 човека, на практика елитът на нацията. Нека не забравяме, че някои от т.н. елитни комунисти в Царска България са били на съветска хранилка. Сещам се за Георги Димитров. Борбата срещу тези комунисти и срещу партизаните е била напрактика защитаване на националните интереси и на държавността. Народният съд напротив, не е защитавал националните интереси и държавността. Точно обратното. Разчистил е пътя за съветско управление в България, т.е. предоставил е суверенитета ни на чужда държава. Това е национално предателство.
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

8 altavista | 02.02.201621:46

Хайде, почна се...
От едната страна се веят ястребинчетата, от другата - Райко Алексиев.
Каквото и да говорите, онова са били деца, и то 6 или 7. Може би сред тях е имало някой по-добър от Р.А., ако му бяха дали възможност да живее
Представете си - имало е и интелектуалци от "цветът на нацията" с леви разбирания. Или не можете, защото акълът ви е колкото на сенатора Маккарти?
Ами Стамболийски? Него нещо го забравихте. Ааа, сетих се, той не е бил достатъчно елитарен, искал е хляб за всички, а не само за умните и красивите.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

7 Xaoc | 02.02.201617:24

Мишоци, къде сте бе? Цъкате минуси, защото нямате какво да кажете, нали? Червени тролове, нещастни!
   

оценка

+3 -2

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.