Защо е важна географията | webcafe.bg
Webcafe

Защо е важна географията

Прокопи
07.12.2012, 11:27 (обновена 07.12.2012, 11:34)
сянка, силует

Американският шистов газ е неконкурентен на европейска територия

Основната причина за бума на добив на шистов газ в САЩ, е че според законодателството собственикът на земята е и собственик на това, което се намира под нея.

Така американският фермер вместо да копае царевица, решава да продаде това, което се намира под нивата му и за нула време да стане милионер.

В Европа обаче не е така - подземните богатства са собственост на държавата и това значително усложнява процедурата по добиването им.

В САЩ 1 MBtu (милиона британски термални единици, така се продава газът) струва около $4,5, в Европа - около $11-12, в Азия - $15. Затова е най-вероятно износът на американски шистов газ (когато той започне) да бъде насочен именно към Азия.

Защо е важна географията? За да стигне американският газ до Европа е необходимо да бъде втечнен, транспортиран с кораб през океана и регазифициран на европейска територия. Това би покачило цената на газа до около $11 за 1 MBtu.

Но тук има и една друга уловка - шистовият газ е с по-лоши качества от конвенционалния, т.е. е необходимо да се втечнява и продава по-голям обем, за да продаваш необходимите Btu, което покачва цената до около $ 12 за 1 MBtu, което пък прави американският газ неконкурентен на европейския пазар.

Местният добив на шистов газ? Не ми се рови сега за последните новини от Полша. Нека някой друг го направи Усмивка

Oще: добив  законодателство  подземни богатства  сащ  шистов газ 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

2 Krasimir Kovachev | 09.12.201217:01

Материала щеше да е много по-убедителен ако се беше поразровила поне да си изясниш , какво по-точно е 1MBtu !
Иначе Естония също го добива и е постигнала почти енергийна независимост от "големия брат" а и не пречи на германците!
Добивът е една от причините цената на конвенционалния газ да падат, един вид кара руснаците да се съпикясват, другата е диверсификацията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 07.12.201214:32

Ще добавя малко информация от друга медия, касаеща икономическата страна на въпроса за шистовия газ:

"Съставът на шистовия газ е една от най-големите държавни тайни на САЩ. Но резултатите от девет сонди за шистов газ в Полша показват, че неговият състав съвсем не е толкова "красив". Полският шистов газ се оказа толкова богат на азот, че даже не може да гори. В технологически чистия газ азотът е около 6 процента, а в полския шистов газ е 50 процента. И ако се вземат предвид и високите производствени разходи, ниската възвращаемост, бързото изтощаване на залежите и ниското налягане на сондата, за да бъде докаран до препоръчания 1 процент азот, този добив ще води до нетна загуба на енергия, тоест ще се изразходва повече енергия за добива на 1000 кубометра, отколкото тези 1000 кубометра ще дадат.

Но даже ако шистовият газ бъде докаран до положение да гори, проблемите няма да свършат. Той може да съдържа азотен сулфит, който е токсичен и корозивен и трябва да бъде отстранен преди газът да бъде складиран или изпратен към тръбопровода. Вероятно той съдържа толуен и други органични съставки, които са канцерогенни. Накрая, шистовият газ може да е радиоактивен. Всички глини са умерено радиоактивни, но шистите са обработени във висока температура глини. Така например, басейнът Marcellus, който наред с Barnett е подложен на масово сондиране, има радиокативен радон, който директно се доставя до кухнята на американците чрез техните газови печки. Това ще доведе до нарастване на раковете на белите дробове през близките години.

На второ място, защо въобще се произвежда шистов газ. Цените на природния газ продължават да падат и сега средно са около 70 долара за 1000 кубометра, а шистовият газ струва от 80 до 320 долара за 1000 кубометра и не е ясно как ще се правят пари от него."
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.