КТБ и какво предстои | webcafe.bg
Webcafe

КТБ и какво предстои

Webcafe.bg
22.10.2014, 19:27 (обновена 22.10.2014, 19:59)
ктб

Ако цифрите в доклада са верни, то той наистина е за прокуратурата, твърди Емил Хърсев

След като стана ясно какво е състоянието на затворената до момента Корпоративна търговска банка, сега въпросът е какво предстои. Събрахме мненията на експерти във финансовата и икономическата сфера по темата.

Емил Хърсев пред БНТ:

Ако цифрите в доклада са верни, то той наистина е за прокуратурата.

При изнесените днес числа не би имало никакъв шанс за оздравяване на банката. До този момент мислехме, че пределът на загубите е 2 млрд. лв. На базата на тази оценка и консултантите от ЕПИК са представили предложението си за оздравяване на банката

Въпросните 4,222 млрд. лв. от доклада на одиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са реални липси, а необходима обезценка. Тези средства не липсват напълно от финансовата институция, а че в нейния баланс е записана една тяхна стойност, а на практика тя е по-ниска.


Икономистът Георги Ангелов:

Загубите от обезценки на КТБ са в размер на 700% от собствения й капитал. Какво следва за КТБ? До 31 окт. осчетоводяване. До 7 ноември - отнемане на лиценза. До 5 декември - изплащане на гарантираните влогове

Икономистът Илиян Василев (откъс от публикация в блога му)

Де факто се върнахме 17 години назад. При други условия фалитът на една банка, макар и системна не би предизвикал подобни трусове. Но именно, защото пътят до фалита не минава през логичните и стандартни процедури, а е форсиран от едно безумен личностен и групов егоизъм - ехото на развръзката отеква толкова болезнено и толкова далеч.

Откровена манипулация е тезата, че не трябва да се използват пари на данъкоплатеца, защото няма вариант при който за миналите грешки на държавните институции - прокуратура, надзор, правителство, парламент да не плати данъкоплатеца. Не се наемам да оценя ефекта върху банковата система като цяло - това е предмет на сериозен анализ, който сега никой не прави -  но няма как да се ограничи системния ефект от несъстоятелността на КТБ без масирана държавна подкрепа. Както посочих на 20 юни, размера на тази подкрепа можеше да бъде вероятно в границите на 1.5 - 2 милиарда лева. Днес, не съм сигурен дали общия кумулативен ефект от насиления фалит на КТБ няма да са премине границата от 6-7 милиарда лева.

Именно за да завършат логическата конструкция на своята атака, нейните инициатори атаката имаха нужда от блиц специален закон и санкция на Парламента.

Държавата заедно с другите банки отново ще трябва да капитализара Гаранционния фонд за влогове, защото при сегашния модел на разпад терапията на евентуалната несъстоятелност и мерките срещу неразпространение на заразата изисква пари, и то много пари, а те не могат да имат никакъв друг източник освен държавата.

Най-малкият проблем тук е съдбата на банкера Цветан Василев - той така или иначе е извън играта и самият той го признава.

Проф. Христина Вучева, финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, пред Дарик

Загубите на обществото и като казвам общество имам предвид всички нас, а не само вложители или заинтересовани кръгове, а всички хора, които живеят в страната, ще бъдат в по-лоша позиция, ако банката се ликвидира и в много по-добра, ако банката се възстанови дори при тази ситуация според мен, ако тя бъде с увеличен капитал, с нови акции, които да се притежават от фонда за гарантиране на депозитите. Това за мен е най-добрият вариант - държавна подкрепа, като под държавна подкрепа имам предвид като Фондът да кажем би могъл да извади един милиард според мен, увеличението на капитал е достатъчно, не знаем информацията каква е, а държавата да предостави временно на влог някаква сума от своите разполагаеми резерви срещу лихва. Но да се изправи финансовият министър, да заяви на хората, че това е една държавна институция вече, държавна банка, която ще работи както трябва, и мисля, че при съответните лихви хората няма да си теглят парите.

Но загубите в пари, така наречените държавни пари, както много разбирачи ахкат и охкат как ще загубят държавните пари, но ще бъдат много по-малко отколкото ще загуби обществото при една ликвидация.

Тихомир Безлов:

Проблемът е сериозен, защото продължаваме да сме в политическа неопределеност.
От това, което научаваме, шансът да бъде продадена банката и да бъдат спасени големите депозити на публичните предприятия, е малък. Бъдещето на КТБ според доклада на БНБ за състоянието на банката е, че от гледна точка на политически анализ по-скоро банката вероятно ще фалира.

Друг важен въпрос е как ще се реши проблемът с недостига във Фонда за гарантиране на депозитите. Дори фондът напълно да се изпразни, пак трябват 1.6 млрд. лева. Проблемът е, че не може да се позволи той да е напълно празен. Трябва да се види как точно ще се реагира и дали другите големи банки ще участват в съвместен, договорен с БНБ подход.

Oще: банка  банки  бнб  емил хърсев  икономист  илиян василев  корпоративна търговска банка  ктб  тихомир безлов  финанси  финансист 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 23.10.201412:25

Счетоводството е точна наука, която може да проследи всяка стотинка къде е отишла, камо ли да пропусне суми от порядъка на 4 милиарда.Отпуснати като кредити, тези пари отиват по сметките на длъжника, и оттам също заминават някъде.Това може да се проследи и даже и ако не могат да се върнат парите, поне да се знае къде са и при кого са.Вместо това се разказват на народа детски приказки за "дупки в банки".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 23.10.201412:21

Споменават се различни суми и числа, борави се се неопределени понятия- идиотското "дупка", без да е ясно за необслужвани кредити ли става въпрос, кога е спряло обслужването, минал ли е срокът за да бъдат обявени за несъбираеми.Обявяването в несъстоятелност не става по нечия хрумка , а от съда , в рамките на състезателно производство, с доказателства, експертизи и пр.Явно не е това целта. целта е да се набие в главата на "народеца" ,че има "дупка" от 4 милиарда лева, която данъкоплатеца трябва да плати от джоба си доброволно, защото ако не плати, ще плаща още повече.Тези 4 милиарда "вероятно" нямало да бъдат върнати, и "вероятно" нямало да могат да се съберат- а ще се търсят ли въобще?Явно се разчита като се изнуди държавата да плати депозитите, нещата да се успокоят и кредитите да си останат невърнати,т.е. от лятото и до сега се върти една и съща схем-депозитарите да си получат парите, а длъжниците да не си платят кредитите.Питайте банкерите след колко години и след колко процедури един кредит се отписва като несъбираем, не да говорят глупости за дупки ,"вероатно" и пр.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 23.10.201412:00

Поредната африканска история.В една банка се появила "дупка"."Дупка"- такъв счетоводен или правен термин няма, въпреки това понятието е завладяло всички медии и се повтаря и налага до втръсване.Търси се и се налага мнението на директори и служители на други банки, без въобще да се взема под внимение, че са конкурентни на КТБ, и много ясно ,че интере сът им е тазо банка да фалира и да затвори- така и депозитите , и читавите кредити ще отидат в техните джобове..И нещо друго- много удобно се пропуска факта, че на всяка банка в България се прави одит всяка година, в случая с КТБ доколкото ми е известно- одит е правен от уважавана международна одиторска фирм през 2013г., и през всичките предишни години.И одиторите са пропуснали да забележат дупка за 4 милиарда?Това просто не може да бъде вярно, ако е вярно това означава мега скандал на международно ниво, но това е просто невъзможно.Чета тия дни друга дивотия- БНБ преговаряла с оманския фонд за продажба и оздравяване на КТБ.Откога пък БНБ стана собственик на банката, та да води преговори?Не е ли нормално собствениците на банката- нейните акционери,респективно техни представители,, да водят преговори за продажбата на КТБ или за нейното оздравяване?Как БНБ ще продава банка ,без съгласието на собствениците-та това е пълно безумие!Мисла ,че тази история няма да завърши така и няма да завърши лесно-ще има съдебни дела и в България, и извън България, и накрая заради невероятните тъпотии ще бъдат осъдени да плащат българските данъкоплатци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2014, 09:08

1 Bono | 23.10.201411:23

Безумие е да се мисли за наливане на пари (оздравяване) на тази банка. БЕЗУМИЕ.
1. Дупката е огромна, 3.5 млрд били 82 кредита на SPV, които няма да възстановят нищо
2. Няма откъде да дойдат толкова пари за оздравяване.

Не виждам какво толкова има да я обявят в несъстоятелност, да платят гарантираните депозити, да изтрият останалите пари (това са хора с над 100к евро спестявания, така че не мога да ги мисля към момента). Няма кой знае какъв бизнес да пропадне, т.к. действащия така или иначе или си обслужва кредитите или вече ги е рефинансирал.

Ама явно играта е голяма.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.