За "партенките" и хората | webcafe.bg
Webcafe

За "партенките" и хората

АПАлександър Петров
21.01.2019, 16:03 (обновена 22.01.2019, 17:43)
Разплакан и разочарован Левски

Разплакан портрет на Левски, призоваващ Народа към действие - типична илюстрация за подобен род фалшиви новини.

Скандал! Шок! Ужас! Бомба! Дива паника!!! Махат Вазов, Левски и Ботев от учебниците по литература и история и ги заменят с Орхан Памук и Кемал Ататюрк. Междувременно еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан прави изказване, че до 40 години и България, и българите в нея ще изчезнат, а САЩ виждат бъдещето на страната в ромското население. За капак на всичко 5 млн. българи живеят под прага на бедността.

Това са три примера за актуалните в момента фалшиви новини, които обикалят из различни малки (и не толкова малки) групи и страници във Facebook, сеейки след себе си смут и разгневени коментари. Време е да се ядосаме, време е да се разбунтуваме, време е гневно да тропнем по масата...

За сметка на това почти не се срещат мнения, които да оспорят истинността на тези твърдения, въпреки че елементарна проверка може да опровергае всичко написано.

Подобни информации най-често преминават под радара и са трудни за забелязване. Те могат да се видят в различни групи във Facebook, посветени на малки и големи градове в България, на протестни движения, или дори в страници, които уж не претендират да имат в себе си нещо политическо. И трудно можете да ги видите, просто скролвайки през нюзфийда си. Леля ви и баба ви (ако имат профил в социалните мрежи) обаче имат голям шанс да са забелязали поне някои от тези партенки.

Проблемът с фалшивите новини у нас е абсолютно еквивалентен на този с хвърлянето на пари през балкони на чакащи отдолу ало-измамници. И при двете разни наивни хора стават жертва на хитроумни мошеници, които се възползват от чуждото невежество. Нещо повече - колкото и информационни кампании да направиш по темата с примери, признаци за измамата и начини за предпазване, резултатите са относително никакви и хора продължават да се връзват.

Защото дори само с обикновена логика и малко познания за това как работи политиката в днешно време, човек може да улови, че някои неща просто не се вързват с публикуваните твърдения. Най-малкото що за дипломат, издигнал се до един от най-висшите постове в ЕС, би си позволил подобно нелепо изказване за фактическото изчезване на държава-членка на ЕС и завземане на част от териториите й от съседна Турция.

Или кой ще е този кариерен самоубиец, който ще предложи двама от най-видните ни автори да отпаднат от програмата по литература за сметка на един турски писател, който макар и бележит, определено не е дори и обмислян за изучаване от ученици.

Проблемът е, че сред много хора у нас, основно в онази част от населението, която е над 45-50 години, липсва именно този филтър, който подтиква за проверка на подобни скандално звучащи новини.

Да, знае се, че интернет е пълен с фалшиви новини, че "медиите повсеместно лъжат" и т.н., но когато дойде моментът за фактическо подлагане на съмнение на дадена информация (освен ако тя рязко не противоречи с конкретните възгледи на самия човек) всичката критичност изчезва и информацията се приема като чиста монета.

И това до голяма степен се дължи на едно повсеместно неразбиране за това как функционира самата държава с всичките й институции, как функционира ЕС като институция и въобще как работи самото общество. А липсата на знания е най-добрата почва за всяка манипулация.

Затова и работата на тези, които съчиняват фалшивите новини, става толкова лесна. Рецептата за постигане на гневни реакции и засилване на черногледството е проста - засягане на националната гордост, посипване с реални проблеми и съмнения, които обикновените хора виждат, и накрая посочване на врагове и предатели. Оттам нататък вече гневните реакции идват сами, с едната разлика, че вече са насочени в определена посока.

Да говорим откъде идва това видимо целенасочено разбунване на духовете (цели сайтове са посветени само на такива новини с фалшиво или полуфалшиво съдържание и висок емоционален градус) и какво се цели, е до голяма степен безпредметно.

Това е така, защото, от една страна, няма как да бъдат изкарани 100-процентови доказателства за това откъде идват и кой плаща. От друга обаче, всички косвени доказателства и логично мислене сочат само в една посока и по темата вече са правени достатъчно изследвания за това как дневният ред на Кремъл се намесва в медийната среда в България.

Реалният проблем е друг. Подобни партенки все още успяват да хващат вярващи у нас. И това може да се експлоатира от който и да е играч - както на световно, така и на чисто национално ниво. Да не говорим, че вече се прави отдавна.

Докато не решим проблемите със сериозната социална неграмотност в обществото, с това, че един голям процент от българите не знае какви са задълженията на Народното събрание, какво правят точно президентът и Министерският съвет, каква е ролята на ЕС във вътрешните работи на България и т.н., подобни фалшиви новини ще продължават да попадат на плодородна почва.

Нещо повече - докато това не се случи, у нас няма как и да протече нормален и смислен дебат за реалните проблеми на държавата. А такива не е като да няма. Ако не знаеш как функционира самата машина, как въобще ще откриеш какво е счупено в нея? Или още повече - как да го поправиш?

Истината е, че най-лесно от всичко е да седим, да черногледстваме, да намираме кого да обвиняваме за проблемите, да се гневим и да пишем статуси за една евентуална бъдеща революция. Промяната обаче тръгва от малкото критично мислене, което може да се вложи.

И като видиш нещо скандално звучащо - да провериш. Най-малкото накрая може да си спестиш едни нерви, хвърлени в ядосване по абсолютно фалшива информация.

Oще: webcafe  анализи  бизнес  българия  забавление  коментари  лайфстайл  медии  наранена национална гордост  национална гордост  неграмотност  новини  партенка  политика  пропаганда  развлечение  социална неграмотност  фалшиви новини  хибридна война  хибридни атаки 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2012, 10:10

14 Bobo Generala | 07.02.201909:36

То и самата статия е фаШлива, пусната с една едничка цел - клик-за-стотинка Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

13 GETI | 23.01.201914:58

Чакай сега, когато пишат, че Крим е анексиран, не дрънчат ли центове, а?! Или дрънчат копейки само когато Крим е присъединен с референдум... ай, гиди шорошки калпазанчета, с меки китки, розови бузки и пухкави дупета... Ща схрускам ангелче
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

12 Онуфрий | 23.01.201912:49

Какво дрънчат бе, направо порой... Явно водката в берьозката пак е свършила.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

11 Kenny McCоrmick | 22.01.201922:43

В тази тема така дрънчат копейки, че е чак оглушително. Братушки, Гетита, Винота, Масква бая щедра е станала бе, с голи гърди на амбразурата сте направо... Хорошо, очень хорошо, ще има за някоя западна придобивчица... че братушките не произвеждат...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

10 BaronVino | 22.01.201921:29

“Shotgun Predator | 22.01.201916:43
Значи Русия не иска да напада България, така ли?

Украйна не е нападната от Русия, така ли?
Русия не откъсна Крим от Украйна и инсталира две руски републики на украинска територия, така ли?

Русия не диктува закони на БСП, така ли?

Значи руснаците не са изкупили половината България, така ли?”

Паве, ти ли си бе??!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 22.01.201919:08

6Shotgun Predator | 22.01.201916:43

Значи Русия не иска да напада България, така ли?

Украйна не е нападната от Русия, така ли?
Русия не откъсна Крим от Украйна и инсталира две руски републики на украинска територия, така ли?

Русия не диктува закони на БСП, така ли?

Значи руснаците не са изкупили половината България, така ли?

Тея мижуци при първа възможност ще ни освободят за трети път. Добре че сме в НАТО. До сега да сме станали част от ОНД, или да живеем всички около София, щото останалото ще е руско.
------------------------------
Руснаците са изкупили 2/3 от България и са ни тайно окупирали..

Ти, приятелю, вероятно живееш под руско владичество и насила те карат, да пишеш малоумии из Интернет , та да ти се подиграват .. нали?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

8 deaf | 22.01.201919:07

1. Официално в България само 488хил. души взимат заплата между хиляда и две хиляди лева. Почти всички от останалите милиони българи - между 400лв. и 600лв.! Според автора човек с €200 под или над прага на бедността е?!

2. Има един американски сериал,(иначе политкоректен бълвоч!),"Морски детективи-Лос Анджелис". Та в него шефът на разузнаването на американският флот е...стара циганка,(Хети)!!! Много щастлив Това е толкова нелепо,нереално и комично,колкото шефа на ДАНС у нас да е дърта циганка!!!
Просто в САЩ една част от елита е псевдо-либерален и се опитва малоумно да промени Реалността с..пропагандни филмчета като този! Но тая работа разбира се не може да стане така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

7 GETI | 22.01.201918:49

Заради някои плоски индивиди,които не отсяват фалшивите новини, отново и отново, за стотен път:

Русия/Руската Федерация НЕ е "превземала", НЕ е "окупирала" и НЕ е "анексирала" Крим- по простата причина, че една държава-ФЕДЕРАЦИЯ НЕ превзема държава, НЕ окупира и НЕ анексира държава-член на федерацията!
Все едно да твърдиш, че САЩ биха могли да превземат, окупират и анексират щата Флорида, например?! Абсурд, тъпня!

Република Крим, след референдум, първо обяви Независимост от Украйна, а веднага след това, пак съгласно решеното на референдума, НЕЗАВИСИМАТА вече Република Крим подаде молба до съответния орган на Руската Федерация- за наново присъединяване на Крим към Руската Федерация, където е била до 1954 г., преди да бъде предадена към УССР/Украйна/от комунистическата власт в СССР към УССР/Украйна/! И молбата на независимата Република Крим беше удовлетворена от съответния орган на Руската Федерация- на базата на решението на референдума в Крим през 2014 г.!

Апропо, АНЕКСИРАНА беше от ЕС/ 2007 г.- без референдум/ НЕнародната Република България!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

6 Shotgun Predator | 22.01.201916:43

Значи Русия не иска да напада България, така ли?

Украйна не е нападната от Русия, така ли?
Русия не откъсна Крим от Украйна и инсталира две руски републики на украинска територия, така ли?

Русия не диктува закони на БСП, така ли?

Значи руснаците не са изкупили половината България, така ли?

Тея мижуци при първа възможност ще ни освободят за трети път. Добре че сме в НАТО. До сега да сме станали част от ОНД, или да живеем всички около София, щото останалото ще е руско.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

5 GETI | 22.01.201915:45

Е ква е тая шорошка тъпня?!
Всеки лесно може да се провери, че една камара български произведения бяха изхвърлени от учебниците.
А преди доста време американския посланик Джеймс Уорлик каза,че "циганите са бъдещето на България" ,а по миналата година другият американски посланик у нас Ерик Рубин каза, че "бъдещето ни е като мултиетническо и мултирелигиозно общество!''
За какво пиндосите подготвят територията ни?!!

И хайде стига с този Кремъл, че станахте освен смешни и досадни. От години българските политици не смеят да кихнат, преди да се допитат до американското посолство.Никой не твърди, че Русия е идеална и няма трески за дялане. Никой не се залъгва, че Русия, както всяка държава, с изключение на нашата, си преследва интересите. Обаче, елементарните опити да отвлечете вниманието на хората от истинските проблеми, отдавна не дават плодове.

Кое е легитимното определение за „истинска новина“, за да се борим с фалшивата? Нима всяко събитие, не се представя от точно определена гледна точка, анализ и с очакван ефект, а? Ние сме индианци и не знаем, че можем да говорим за едно и също нещо, но да бъде възприемано по различен начин. Не на нас тия номера, шорошки другари! Войната ви с фалшивите новини сте я загубили, преди да е започнала, защото самите вие сте родители и рожби на напълно истински фалшификати…
   

оценка

+5 -0