Всеки, който има пламъче в душата си е подпалвач | webcafe.bg
Webcafe

Всеки, който има пламъче в душата си е подпалвач

Цветозар Томов, Реформаторски блок
31.10.2013, 09:49 (обновена 31.10.2013, 10:31)
Юмрук

Това е война - от властта зависи да я загуби мирно и прилично

Срещу студентските протести има два аргумента, които властите лансират в публичното пространство:

1. Малобройни групи студенти пречат на огромното множество да учи.

2. Тези малобройни групи са организирани от политически сили и стоящите зад тях олигарси.

Стойността на двата аргумента може да се изрази със следната метафора:

1. В гората няма пожар, защото повечето дървета не са пламнали.

2. Всеки, който има някакво пламъче в душата си, е подпалвач.

Отвратителният цинизъм на тези аргументи няма защо да се коментира. Той обаче не трябва да ни пречи да забележим какво става в България и да го кажем ясно. В България се случва гражданска война. Засега студена. С политическата си безотговорност и безмозъчното си намерение да удържат на всяка цена властта, властите заплашват да я направят гореща.

Никога досега от 1989 г. насам не е имало ситуация, в която растящ брой хора да изпитват не просто възмущение, а непоносимост към тези, които са на власт. Отговорната власт разрешава подобни конфликти с легитимни политически средства. Тези не искат.

Но това разширява зоната на легитимност на протестните средства. Днес е студентска окупация, утре ще тръгнем с тоягите. Танкове ли ще извадите или пак ще обяснявате, че всеки, който не е тръгнал с тояга срещу вас, е ваш привърженик? Протестите са легитимни, а властта не е. И колкото по-нелегитимна е властта, толкова по-легитимна става всяка форма на протест.

Сегашното управление има две възможности:

1. Да си отиде с мир, като организира избори.

2. Да пристъпи към пряк терор, за да смаже надигащите се глави.

Първото не му се иска, за второто не му стиска. Поради което прибягва до психологически терор чрез медийната си империя и нарастващия цинизъм в управленското плямпане.

На въпроса КОЙ, властите противопоставиха въпроса КОЛКО. Но забравят, че докато въпросът КОЙ е смислен, все още могат да му отговорят и да оцелее социалният мир в страната. Защото, когато отговорът на въпроса КОЛКО стане достатъчно очевиден, никой нищо няма да ги пита. А това ще стане, или няма да има България.

Ако искаме да си спасим страната, трябва да сме зад протестиращите и да отхвърлим с отвращение всеки, който съска зад ъгъла. Това е война. От властите зависи да я загубят мирно и прилично. Иначе ще я загубят немирно и неприлично и ще причинят страдания, за които някой ще трябва да плати цената.

А ако спечелят войната срещу собствения си народ, ще отсекат докрай клона, на който седят. Друг начин да спечелиш войната срещу народа си няма. Няма как да стрижеш овцете, след като ги изколиш.

Oще: власт  народ  общество  окупация  протести  студенти  управляващи 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

9 daysydogy | 31.10.201321:21

Повтарям коментар писан към друга статия...
Така де - да си дойдем на думата!
Значи можеш да нарушаваш Конституцията и международни договори (мораториума за земята), да отмъкнеш милярд и половина от здравните вноски, да емитираш дълг, а да нямаш пари да платиш на болниците, да избираш и после да отменяш противозаконно и противоконституционно мандатна длъжност (делян пеевски), да отмениш митническа проверка по искане на гоце (мишо бирата), да чуеш разговор между „виши“ престъпници (записа от Банкя), да търсиш кой ги е записвал, а не да им „отрежеш главите до кръста“... и всичко това е „законно!?!?!?“, но кагато обществото ти потърси сметка с граждански протест е противозаконно...!?!?
Безумството на сегашното (противо)народно събрание няма край!!! И да си мълчим, и студентите да не окупират нали, щото ако протестираме и окупираме е незаконно!?!?
По делата им ще ги познаете!
Така че - ГЛАСУВАЙТЕ, но не за сегашната измет от настоящето (противо)народно събрание!!!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 31.10.201318:55

>Опитът ми сочи, че всяко следващо правителство през последните години е по зле от предишното

Тотална глупост.
Очевидният пример е доста успешното (има обективни мерки, мога да потърся ако искаш) правителството на Костов след очевидно пагубното правителство на Виденов, което доведе хиперинфлация и разтърси икономиката. Виденовата зима помниш ли? Купоните? Месечните заплати от $5?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 31.10.201318:51

Евгени, изобщо не става въпрос за това да махнем султана (БСП+ДПС+Атака) за да сложим на негово място цар.
Става въпрос за минем от монархия с очевидно некадърен и злонамерен монарх към демокрация.
Искаме не нов цар, а коректив, балансьор, който да не позволява на султана да прави каквото си иска.
В момента коректив няма. Султанът коли и беси, и изобщо не го интересуват интересите на народа. Това е факт. Доста неприятен факт.
Една нова десница като Реформаторски Блок, било то с под 10% представяне в парламента, би била поне някакъв коректив. Поне някакъв е качествено, а не количествено по-добър вариант от никакъв.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 31.10.201313:56

Донев

Ми а да направим тогава Орешаркси пожизнен премиер, щото прав си, че ако вземе та падне не се знае после какво ще стане.
Забраняваме изборите и Орешара кара докато е жив.

Лошото е, че току виж ни надживее
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.11.2012, 12:12

5 Kala Marina | 31.10.201312:35

Война ли било? Братоубийствена?
Е, какво повече искате тогава.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 31.10.201312:27

Евгени Донев >И като не сме си турили цар, са ни го турили отвън. Разликата все пак е била, че след това сме имали и наш цар, а не турски султан.

Така или иначе ни трябва водач, а не вожд, за може да се насочат нещата към подобряване и цивилизация. Един или няколко свестни хора по "новия" морал. Иначе корабът продължава да си потъва, и колко и да лаем, започваме достигаме дъното и почваме да копаем. Без значение какво е правителството, и колко и какви простотии прави...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

3 Евгени Донев | 31.10.201311:53

Оня,
Под една друга статия го писах, ще го повторя и тук. Опитът ми сочи, че всяко следващо правителство през последните години е по зле от предишното. Вече ме е страх, като се сменят! Т.е. не ми се ще, като ме заболи зъб, така да си го излекувам, че да ми окапят и двата съседни... Лош или много луд
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 31.10.201311:49

Оставката на сегашното управление никой не може да ти каже точно с колко ще промени нещата.
Но сигурното е, че недаването на оставка ще ги влоши. То е и очевидно.
Колко по-силни аргументи ти трябват?

Щото коментара ти е в стил - ако ме боли зъб що да го лекувам, то има ли гранция, че утре няма да ме заболи крак Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

1 Евгени Донев | 31.10.201310:53

В цялата тази емоционално-заплашителна тирада, г-н Томов (надявам се не умишлено) е пропуснал най основният аргумент срещу окупаторите на университетите, главното съмнение на всички нас - "съскащите по ъглите". Това е притеснението, с какво и с колко точно оставката на сегашното правителство и сегашният парламент ще допринесе за формирането на така нареченият "нов морал", уж заради което е цялата дандания?!?! Щото....ако си позволя да цитирам безсмъртния Левски, "ако ще си туряме цар, то и сега си имаме Султан"! Подозрителен
   

оценка

+2 -4

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.