Big Brother is watching you | webcafe.bg
Webcafe

Big Brother is watching you

Стефан Константинов
03.11.2015, 14:41 (обновена 03.11.2015, 17:09)
болница

Снимка: © Getty Images

С новата наредба в здравеопазването лекарската тайна става илюзия

Министърът на здравеопазването Петър Москов предлага наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Национална здравноосигурителна каса. В проекта се предвижда провеждане на проучване сред пациентите за това дали са удовлетворени от предлаганата медининска услуга.

Според бившия здравен министър Стефан Константинов обаче това нарушава лекарската тайна.

Ето позицията му, публикувана във Facebook:

Радвайте се бюрократи, ликувай администрация! Не защото Плевен падна, а заради реформата, набедена за здравна. Още не мога да се нарадвам на проекта на наредба за пакетите, тъкмо се канех да напиша анализ за абсурдността на самата идея, базиран не само на медийни изяви, и днес - нов проект за наредба - За проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Национална здравноосигурителна каса!

А как ли ще ни проучват? Ами като се дадат на фирмите правещи анкети имената, адресите и телефоните на пациентите, както и болниците и клиниките, където те са лекувани. Не се тревожете, ако утре ваша съседка любезно ви се обади по телефона и започне:

Добър ден! Казвам се ...... и съм представител на ......... (име на организацията, която провежда проучването). ......Моля Ви, докато отговаряте на следващите въпроси имайте предвид престоя си в ........ (име на лечебното заведение).... Споделяйте свободно своето ....

Това е част от въпросника, намиращ се в проекта за наредба.

Я да си го представим конкретно. Пипнали сте някаква срамна болест и сте положили всички усилия контактът ви с медицинските лица да е конфиденциален. И сте вярвали, че той е такъв, до момента, в който анкетьорът не потропа на вратата ви и учтиво не се заинтересува: Как оценявате лечението си във венерологична клиника? Извинете, излекуваха ли сифилиса ви? Моля отговорът да е от едно до десет....

Е, диагнозата може и да ни я спестят, но то не е много трудно да се сети човек какво му е лекувано, като се каже името на болницата/клиниката/отделението?

Лекарска тайна? Право на конфиденциалност за пациента, посещаващ лечебно заведение? Стига глупости! Това са антиреформистки тези! Дори не се опитвайте да си мислите в тази насока. Отпуснете се, дайте си пръстовите отпечатъци,.....всичко се подрежда.

Big Brother is watching you!

Oще: анкета  анкетьори  здраве  здравеопазване  конфиденциалност  лекари  лекарска тайна  медицина  медицинска грижа  медицински лица  медицинско лице  петър москов  стефан константинов 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 03.11.201522:40

Що за простотия е тази истерична боза?
Заради такива невежи с трибуна вече всички се побъркаха ...

Каквото и да прави Москов, то е почерпено от опита на друга държава, друга здравна каса. Анкетника се дава за попълване при напускане на болничното заведение или се дава брошура с адреса на уебсайта на анкетата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.