Митът за "истинския мъж" | webcafe.bg
Webcafe

Митът за "истинския мъж"

Виктория Стойчева, Facebook
07.05.2014, 13:13 (обновена 07.05.2014, 15:42)
мускули

"Истинските" мъже обикновено търсят "истински" жени

Чета излиянията на някакви госпожички как връщането на задължителната казарма ще им върне и "истинските" мъже, каквото и да значи това определение, и се смея.

Веднага в главата ми изникна образът на първия ми даскал по военно - полковник, който беше ужасен простак, неграмотен и толкова тъп, че го уволниха още след първата ми година в гимназията, въпреки че предметът му не беше от най-умните. Нооо - явно истински мъж.

С тъга си спомням и за двама мои приятели, които загинаха в казармата при нелепи инциденти и въобще не успяха да станат мъже, нито истински, нито други. Замислих се и за познатите си от моето поколение, (които са ходили задължително в казарма) и установих, че и сред тях има невероятни мухльовци, които не могат да се оправят с живота си и до ден днешен, пийват ракийка пред телевизора, псуват и мразят всичко и всички, никога не са били способни да изкарат и лев за семейството си, а понякога побийват и жената, защото, естествено, тя е виновна за всичко.

Обаче - казармата явно ги е направила истински мъже. Взех да се оглеждам и сред поколението на сина ми (което въобще не е ходило в казарма) и без никаква изненада преброих точно толкова свестни хора и точно толкова смотаняци, колкото има във всички поколения - още от тези на дядовците ни. Те обаче някак не са истински, дори не са мъже според някои.

Естествено, не казвам нищо сензационно, но е добре дамите, които си мечтаят за "истински" мъж с мирис на войнишки партенки и психика на старшина, първо да се огледат в своите женски качества и желания и да си повторят баналната максима, че "истинските" мъже обикновено търсят "истински" жени.

И въобще мечтите за "силна" ръка в къщи или в държавата, четенето на розови романчета и гледането на сапунки е личностен проблем на самите жени и няма нищо общо с мъжете около тях.

Oще: военно обучение  жени  казарма  мъже  психология 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

44 скучко | 09.05.201415:29

Бе, хич друго да не е, ама в казармата поне си обогатих речника наред с долуизброените шедьоври и други такива като: Мърда(ъ) ,според това от коя губерния е фатмака; Киртак; Кирливан; Въшкарник; Путка майна син парцал; Бой по канчето; Тъпо копеле; Да го духаш; Сополив да го лапаш (и производни);... и пр.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

43 Borracho | 09.05.201413:42

http://www.youtube.com/watch?v=k0zwOt9oixQ - ето как трябва да бъде!

Гледайте, бг-мами, и се кръстете, и лигльовците накърмете Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

42 Blagovest Iordanov | 09.05.201409:22

Класическа тема.
Въпреки трудното обосноваване на смисъла на казармата, въпреки парализиращия страх в очакване на денят, в който за първи път ще се строим на плааца, още в цивилни дрехи, въпреки всичко несгоди, зимните караули, инцидентното къпане, ученията, простотията, за мен казармата си остава едно незабравимо приключение, предизвикателство и натрупан опит.

Тъй като служех на прехода между системите, успях да видя повече от това, което трябва да бъде, имах досег с повече неща от АК. От видяното там, смятам, че казармата развива качества, поставяйки децата пред проблеми и предизвикателства, на които те трябва да намерят решение. За мен това е добър начин един младеж да стане мъж. Върви в комплект с подобряване на физическите данни на средностатистическия младеж и създаване на трайни приятелства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

41 peta_wawa | 08.05.201423:10

На мен казармата също ми прилича на каторга, на някакъв вид плен, както каза свинчо. Разказите за казармата и книгите, описващи пленници много си приличат - глад, лоша хигиена, изолация, бързо разбираш на кого можеш да разчиташ, научаваш се да се пазиш от лошите Усмивка, научаваш как да оцеляваш, разбираш на какво си способен. И кво? На един разумен човек не му трябват две години тормоз за да разбере на какво е способен НЕ! !
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

40 Galina Aleksandrova | 08.05.201421:07

Малей, уморихте ме с изказването за бойните другари. Кви бойни другари бе, смехурко драги? Бойни другари имат тия, дето са ходили на война, ма това не е равнозначно на ходене в казарма. Ся темата е за казармата, не за войната... на война е ясно, че не можем всички да отидем, най-много тя да дойде при нас. Тогаз да ви видим вас, отслужилите, що ке правите и струвате в защита на отечеството и семейството Палав
Лошо в казармата няма - ако са 3-4-6 месеца истинско военно обучение, физически упражнения и ред, който е за абсолютно, ма абсолютно всеки. Иначе май само те приучва на крива йерархия и 1-2 мръсни номера - нещо, което научаваш първите 2 седмици при 1я си работодател, и то ако си мръсно подмолно лекенце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

39 asdfsd | 08.05.201419:18

Истинският мъж излъчва 'не съм бил в казарма'. Той е добре образован, притежава критично мислене, не робува на авторитети. Не е собственост на държавата, отказва да е жертва на образователната с-ма и фармацевтичната мафия.

Далеч изпреварил времето си, стои зад каузи като килийно обучение, равни човешки права, самолечение, отпуски по майчинство. Не одобрява брака като институция, ако е между хетеросексуални, дори впоследствие да се окажат от ромски произход. Ненавижда дискриминацията и тютюневия дим. ЗА легалните наркотици. Неваксиниран. Обитава големите градове и при липса на гражданско самосъзнание протестира.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

38 Дракон с кисело зеле | 08.05.201419:11

Егати, имам чувството, че отново трябва да обяснявам обидно елементарна логика на някой потребителите на тоя сайт.
explorer, човече, гледал съм го Индиана Джоунс. Единствената причина сцената да е такава, каквато е, е, че Харисън Форд е имал стомашни проблеми и не е бил във форма за сериозна каскада. Сериозно, бтв. Иначе е яка сцена, де. Гледал съм и следващия филм, където Инди посегна към пистолета си, но не го намери, заради което му се наложи да избяга от тия със сабите. Това само като странична вмятка, пък ти си помисли какво означава.

Както и да е. Знам много добре за какво войниците носят оръжие. Само дето не разбирам с какво евентуално придобитото умение да стрелям би ми донесло реална полза в реалния живот, при положение, че няма да ставам професионален войник или полицай. Замисли се колко пъти ти се е налагало да защитаваш каквото и да било с огнестрелно оръжие и сам ще ме разбереш. Не ми обяснявай за британската армия и боксьорското въстание, става дума за нещо съвсем различно.
Ще те помоля и да не се опитваш да обърнеш нещата на морал. Просто ще удариш на камък.
После, замисли се колко човека, които са влезли в казармата като абсолютни боклуци, а са излезли свестни, познаваш. Защото, честно да си призная, мисля, че такива няма. Може да се приучат да спазват някакво старшинство под страх от наказание, но ще го забравят в момента, в който заплахата от съответното наказание изчезва. От моите връстници достатъчно са се научили на уважение и дисциплина в семейството - затова и, както каза Мануела, моето поколение не вдига скандали по супермаркетите, отстъпва място в транспорта на възрастни хора и бременни жени и така нататък много по-често от тези, които задължително са били в казарма. Дали пък част от причината е, че никой шапкар не ни е казвал да паднем за двайсет заради някаква измислена глупост?
И да, знам, че ще ми се бъркат в свободния избор. Само дето тук идват две питанки. Първо, колко пъти това ще се прави с презумпцията, че е добре за мен? И, второ, щом и без това ще ми се бъркат, трябва ли и държавата да губи месеци от живота ми?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 08.05.201418:11

>казармата учи на много неща!

Не се и съмнявам.
От друга страна, ако те бяха изпратили в концентрационен лагер или те бяха пуснали на необитаем остров да се оправяш сам, преживяването също щеше да те научи на много неща.
Следователно, според мен, е точно толкова валидно да защитаваш казармата с аргумента, че там се придобивал много житейски опит, колкото да защитаваш идеята да пращаме младежите в задължителни трудов лагер с мизерни условия на живот - придобитият житейски опит би бил доволно сходен, а наученото - със сходна практичност и приложимост в реалния живот.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

36 explorer | 08.05.201416:56

дранконче мамино, много се надцени. Как коменитраш вкусът на нещо, което не си вкусил?!?!? От товите връстници, колцина са се начучили на уважение и дисциплина в семейството? Оръжието не се носи за бабаитлък, а с него се носи служба, но това едва ли ще го проумееш някога, какво значи да си готов да пожертваш (в буквалния смисъл) някого в името на нещо. А за БИ едва ли ще ми кажеш нещо ново, аз самият имах вече 6 годишен стаж и степени по джудо, шотокан карате и фамилен стил в у-шу при влизането си във ВНВМУ, но маршовете и стрелбите само добавиха знания и умения, които ми помогнаха да разбера, защо британската армия разбива "Боксьорското възстание" и то с неавтоматични пушки. Опасявам се, не си гледал сценката с Индиана Джоунс и майстора на сабите, за да ми промотираш неслужили младежи ;)
По трета точка също тотално издишаш, точно з атова става въпрос, че през по-голямата част от съзнателния си живот ще се сблъскваш със неща, които не зависят от теб и винаги ще има кой да ти се бърка, вЕрвай ми ;) А също и както вече писах, на парада преди 2 дни, на жълтите павета, не се чу стъпката на тържествения марш на представителните роти. Аз лично си спомням как кънтеше комплекс Чайка във Варна, когато марширувахме на плаца през 80-те. Така че не ми ги хвали тези наемни войници, не струват повече, в никой случай.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

35 Дракон с кисело зеле | 08.05.201414:39

@explorer
Не притежавам огнестрелно оръжие и не желая да знам как да го използвам. Не виждам смисъл, честно казано, а от достатъчно места вече чух, че фактът, че младежите не знаели как да използват пушка, говорел за упадъка на съвременното общество. Прекалено често - от жени на по шейсет години, между другото, които така или иначе казармата не ги лови, та не знам какво са се раздрънкали.
Въобще, нека станат ясни няколко неща. Първо, ако не си се научил на дисциплина и уважение в семейството, няколко месеца, прекарани в търчане от старшината до другото дърво и обратно, няма да поправят това.
Второ, казармата далеч не е единственото, което може да те направи истински мъж. Покрай бойните изкуства се запознах с младежи, неслужили, които без особено усилие ще заметат пода сами с трима наборни войници. Тях точно евентуалната казарма щеше да ги дръпне назад в това отношение, между другото. Та кой е по-мъж? Те или наборното войниче, от което след евентуален двубой ще остане само мокро петно?
Каква точно е дефиницията на истински мъж, бтв?
Трето, дори казармата да беше единственият начин младежът да се превърне в мъж, все си мисля, че решението за това трябва да е на младежа. С други думи, изборът дали да съм мамин лигльо или кораво копеле си е изцяло мой и никой не би трябвало да ми се бърка. (Мен не ме взеха войник, понеже се оказах сърдечно болен, между другото.) Който иска да става войник, да става - хем и професионалното обучение със сто процента сигурност ще е по-добро от това, което наборниците биха получили. Хем ще знае и че гради кариера във военното дело и ще има по-голяма вероятност да не да прави всичко възможно да се скатае, да изклинчи, да се направи на болен или недъгав... Хем ще е войник, а не келеменце, жулнато в армията по нечия безумна приумица.
   

оценка

+5 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.