Разделят ни, за да владеят | webcafe.bg
Webcafe

Разделят ни, за да владеят

Крив Макарон
06.11.2012, 15:06 (обновена 06.11.2012, 15:15)
сянка, силует

Доктрината "разделяй и владей" си проличава с пълна сила и следствието е: колкото по-слаби ставаме, толкова по-силно мразим и колкото по-силно мразим, толкова по-слаби ставаме.

Кризата в България изостри всичките ни комплекси и ни озлоби срещу всички. Примери всякакви: пропагандата срещу Гърция ни накара да мислим гърците за "тъпи", "мързеливи" и "че харчат повече от колкото произвеждат". Срещу ФИРОМ ни лъсна задника - колко слаби и чувствителни сме пред тяхната пропаганда, след като дори Роската повдигна темата. Турция също ни дебне и реставрира османизма в ущърб на нас. Русия се превръща в заклет враг.

Див животински страх владее бългаското общество и всеки самопровъзгласил се за спасител получава подкрепата на мнозинството и започва да ни оправя, кой за 800 дни, кой с магистрали.

И, разбира се, ако някой посочи заблужденията, се оказва, че си живее в собствен розов свят?!?
Значи, когато всеки сам осъзнае отговорност за своите действия и започне да търси решения, които се аргументират със съществуващи обекти, навместо с абстрактни хипотези, тогава може да се очаква движение напред. Уважайте съществуващото, господа, то е определящото.

Oще: комплекси  македония  пропаганда 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

5 Conspirator | 01.10.201414:31

Ако трябва да бъда политически коректен ще назова причината,която визира автора.
Разделяй и владей е една доктрина,чиито произход е ясен на повечето коментиращи.Гръцката/древна/ демокрация има един съществен недостатък.Касаела е само атиняните /респ.елините/.Огромното мнозинство от това древно общество е било съставено от варвари.Всъщност,всички освен елините са били варвари.Дори персийците,които са ги превъзхождали цивилизационно.
Европа също е започнала с Римската демокрация/републиката/но след това е преминала към Имперско управление/Римската империя/.Основният недостатък,ако мога да се изразя така,на имперският тип управление е,че трудно може да се наложи принципа ''разделяй и владей'',поради естеството на Императорската власт.
От друга страна,няма нищо по-лесно да постигнеш тази поредност от действия в либерална демокрация,особено когато обществото или народът не са достигнали до определено ниво на социално развитие.
Гръцкият ''модел''е реанимиран в началото на 19 век и доразработен в детайли до към началото на 20 век,за да се противопостави и разбие имперската структура в Европа.Така наречената гръцка класическа демокрация е добре поднесеният ни европейски либерализъм.
Бавно и постъпателно бяха разбити всички имперски,кралски и царски държави.Оцеляха само представителните монархии в Северна Европа,които сключиха пакт с либерализма.Ненамеса в реалната политика срещу запазване на привилегии.

Тук е момента да се върна в началото на коментара си.Днес живеем по правилата на древните гърци.Държавите където доминира либералната демокрация са ''елини''.Всички останали са варвари и ''цивилизованият''свят се отнася с останалите като с такива.А ние българите сме ''вътрешните''варвари на Европа.За разнообразие...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 01.10.201411:15

Чинчифоне, залиташ по евро-американската заблуда. От 500 години в техните колежи учат, че гърците са били върхът на сладоледа инучители на човечеството. Да, за западна Еврпопа са били учители, защото тя е била невежа и отдалечена от центровете на знанието. Гърците са били мост, по който е прехвърлено знанието на египтяни, шумери, перси, чак до индуси, и многократно усилено и разпространено от римската империя. Питагоровата теорема е била известна 1000 години преди Питагор. Аз съм срещал полуграмотни зидари, които не бяха чували за Питагор, но прилагаха правилото 3-4-5 за получаване на прав ъгъл. Гърците са измислили термина "демокрация" и са практикували (за много кратко) частична такава. (пълна демокрация няма и досега и не е известно дали е възможна) А изборност на управляващи е имало още във Вавилон при цар Хамурапи - 18в пр. Хр. Ние българите, като съседи на гърците от 1500 години ги знаем много добре колко струват и нямаме причина да се захласваме по тях, както прави Европа. Не им дължим нищо. Напротив, имаме да представим дебела сметка. Малка част от нея са очите на 14 000 Самуилови войни и десетки хиляди български книги, изгорени по време на турското робство.
Аз се отплеснах, а в статията става въпрос за друго. разделят ни за да ни владеят, при това с наше активно съучастие. И докато сме разделени ще ни онождат както си поискат. Докато не се обединим под лозунга "България над всичко" Не над всичко на света, като Германия, а над всичко за нас. Как да стане не знам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 17:29

3 Kaloyan Doichinov | 12.11.201217:31

Чинчифон, с уважение, но модерна Гърция има толкова общо с Древната такава, колкото Република България с Дакия и Тракия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 07.11.201211:37

Aaauaa,
Това,което западните страни дават на гърците не може да плати дори само Питагоровата теорема,която учениците и студентите по целият свят учат от векове и ще продължават да изучават.А ако се пресметне цялото незаплатено знание и технологии,идващи от гърците,то западна Европа ще е длъжна да робува на Елада поне до края на този милениум. Щом безплатен обяд няма,значи няма и безплатно знание!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

1 Aaauaa | 06.11.201215:37

По принцип има нещо вярно. Обаче , ей този абзац не ми хареса:
"..."пропагандата срещу Гърция ни накара да мислим гърците за "тъпи", "мързеливи" и "че харчат повече от колкото произвеждат" "

Това не е от "пропагандата" за съжаление. Доказателствата ги дават западните страни под формата на милиарди Евро.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.