Този текст НЕ Е за това колко е празна София | webcafe.bg
Webcafe

Този текст НЕ Е за това колко е празна София

лебовскиМартин Дамянов
02.08.2018, 18:29 (обновена 02.08.2018, 18:50)
Такси

Тук е пълно с чужденци... Защото е хубаво!

Обикновено в началото на май изходите на столицата започват да църцорят с каймака на нацията, който отива на море. През юни този поток се увеличава, а през юли и август направо пръска!

По това време новините намаляват рязко и новинарските емисии и сайтове, започват да публикуват разни странни неща като например: Какви опасности крие пастата за зъби?

В август обаче в София си има живот. Баровете са пълни кажи-речи, има хора по улицата.

Ето вчера минах в 12:нещо нощно време по „Шишман" - ами не можем да се разминем по тротоара. И тази сутрин ме светна едно наблюдение:

София е пълна с чужденци!

Имаше време, когато млад британец да живее в София обикновено означаваше, че човекът има някакъв проблем. Много медии дори пускаха интервюта с такива хора. Защо решихте да живеете тук, защо избрахте България за свой дом.

Чуваха се подобни въпроси, които показват чудовищната изненада как един уреден човек в богата държава може едва ли не да избере да живее тук, на бедно и гадно едва ли не. И те всички отговаряха едно и също: Тук е хубаво, тук ни харесва.

И ние гледахме оцъклени усмихнатите им лица и ни се струваха наивни. Ала не бяха, защо да са наивни?

Ако минаваш всеки ден покрай „Св. Александър Невски" например, след кратко ще свикнеш с храм-паметника и ще ти се струва като църква с жълто отгоре.

Ще загубиш погледа си върху естетиката и характерността на обиколния свят, ако го гледаш всеки ден. Това се случва с всички ни - свикнали сме да гледаме България. Поне докато не мръднем нанякъде с БДЖ-то и пак ни се открият едни гори, едни поля, едно различно и хубаво, но и с това свикваме.

Ясно знаете, че е в природата на човек това свикване.

Парижани гледат Айфеловата кула и си викат „Пф, желязо". Китайците гледат Великата китайска стена и си казват „Какво толкова - стена". Само американците гледат Гранд каньона и си мислят „Хубава си, моя дупко", но те са други хора, друг народ.

Затова в момента София е пълна с чужденци - защото се оказва, че тук е хубаво.

Разберете ме правилно - и аз съм изненадан! Но това е.

България не е най-богата държава на света, но икономиката е стабилна, корупцията не е ураганна като в Русия, а хората имат същата политическа ненавист като англичани, германци, французи. Обстановката е нормално зле, искам да кажа.

По центъра има много заведения, които се издържат основно от чужденци.

Ние имаме сериозен твърд акцент на повечето езици заради майчиния си твърд български. Това предполага, че един чужденец съвсем лесно би си намерил работа само с езика си, а ако се и постарае - небето му е граница.

Текстът е публикуван в Chronicle.bg

Oще: александър невски  софия  туристи  чужденци 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

14 Nenimir | 04.08.201823:25

Kenny McCоrmick | 03.08.201817:57

>Dox, наистина съжалявам, че явно си в някоя софийска клоака, но това не значи, че е така, както го описваш.<

Кени, не знам на къде живееш, но е прав.
Проблемът не е в строителството само по себе си, всички големи градове по света са пренаселени и доста застроени. Проблемът е в безумният хаос в презастрояването, в липсата на идея за градоустройство.

Проблемът с автомобилите е типичен пример как се стимулира електората да гласува за някого вместо да се гледат интересите на нацията. Интересна държава е тази, в която се стимулира карането на древни и неотговарящи на нормите автомобили. Да, има Евро 6, и не трябва да е наказание да го караш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

13 SamVaims | 03.08.201822:58

"Ма ти да не си почнал най-после да еволюираш?! Гледай ти, гледай ти!
Точно така - пазарът и Костов съсипаха всичко. Всъщност, Костов положи началото. И други, знайни и незнайни след него имат заслуги. "

Не се тревожи. Неудобствата ти са незначителни и временни. Съвсем скоро прогнилата система ще рухне и ти отново няма да просперираш. Отново ще бъдеш с любимите си кози на село в идилия и хармония.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 03.08.201822:44

Завидна е пълната ти амнезия относно хиперинфлацията, купоните за храна и Виденовата зима преди Костов да дойде на власт.
Ще ми се и на мен да можех с такава лекота да изтривам от съзнанието си всички неудобни и несъвместими с виждането ми за света факти.
Всъщност лъжа. Не ми се ще. Ама никак. Това би ме направило безмозъчна овца като теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

11 Dox | 03.08.201822:01

Прав си ИзКормик,
Наистина има един куп квартали, в които това ВЕЧЕ няма как да стане.

Питекантропус,
Ма ти да не си почнал най-после да еволюираш?! Гледай ти, гледай ти!
Точно така - пазарът и Костов съсипаха всичко. Всъщност, Костов положи началото. И други, знайни и незнайни след него имат заслуги.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

10 SamVaims | 03.08.201821:27

@Dox. През социализма не беше така. Слънцето грееше по-ярко, зимите бяха ЗИМИ, жените бяха по-красиви, ти беше по-малко глупав, селяновъдите се въдеха заедно с козите си.
Пазарът, Костов и демокрацията съсипаха всичко.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

9 Kenny McCоrmick | 03.08.201817:57

"Ако имаш кола... " - ех, къде Ганя без кола.

"Където и да си избереш да живееш, най-много след година на три метра от прозореца ти ще се появи друг прозорец" - има един куп квартали, в които това няма как да стане.

"И да не дава Господ да се озовеш близо до стадиона, когато има мач.' - откъде тръгнахме, къде стигнахме...

Dox, наистина съжалявам, че явно си в някоя софийска клоака, но това не значи, че е така, както го описваш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 03.08.201817:19

Не са само парите и ходенето по заведения.
Инфраструктурата е в безобразно състояние.
Близо 90% от тротоарите са също в безобразно състояние, ако въобще приемем, че има такива. Често са отрупани с кучешки работи. Плочките им са разместени и ако не внимавш, най-вероятно е да се пребиеш някъде.
Ако имаш кола, най-добре да не ти се налага да я караш из града. През 10-на метра ще спираш на светофари или ще минаваш през лежащи полицаи. И най-добре да не се налага да я паркираш. Тук вече започват истинските мъки - истинско предизвикателство за нервната система и нагледен пример за способността на българина да прави "бизнес".
Пълно е с възлови кръстовища, чиито решения са върха на безумието. Например - Околовръстния път и Симеоновско Шосе. Двата пътя минават един над друг. До тук добре, но ...... отдолу пак светофари. Защо?! Какъв е смисълът от надлез, тогава?! Същото е и с надлеза над бул.Андрей Ляпчев, който свързва Младост 1 с Младост 2. Отдолу светофарите си стоят. Кръговото на Сточна Гара - кръгово, но организирано пак със светофари!?!?
Където и да си избереш да живееш, най-много след година на три метра от прозореца ти ще се появи друг прозорец, част от многоетажна, многофункционална и нам си каква още сграда. Застроява се всяко свободно петънце, всяко случайно останало свободно триъгълниче от земя. Грозни, гигантски молове и всевъзможни, измислени търговски обекти никнат по тротоарите, даже на бордюрите, включително автомивки, гумаджийници, авторемонтни работилници, оградени с мърляви тенекета и с имена като "Гого", "Рашо", че даже и "Мими".
С една дума - цигания.
И да не дава Господ да се озовеш близо до стадиона, когато има мач. Без да знаеш се оказва, че са затворени сума ти улици, изходи и входове и разбираш, че за да се прибереш в Дружба 2, примерно, ще трябва да минеш през Люлин, от там през Пазарджик и така ...
Красива е София, наистина! Но трябва да я гледаш единствено нощем, в ясно време някъде от Витоша - да речем от Копитото, а най-добре от Голям Резен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

7 Xaoc | 03.08.201815:23

Каквото и да си говорим, парите са основноия фактор в това дали ти харесва, или не. Ако си с 1000лв заплата в София, не стигат. А доста хора са така. И те не могат да си позволят да живеят близо до центъра и да ходят редовно по заведения. И други неща не могат да си позволят, като например нова кола, какват Жан, Смит и Гюнтер най-вероятно имат, защото 500 евро вноска на лизинга не е много ако взимаш 3000 евро заплата. Дори ти остават пари за почивки на евтини екзотични места... като България. Почивката също е 500-1000 евро макс.
А Пешо кое точно може да си позволи освен да си плати сметките да се моли за повишение на заплатата, а не на парното, тока и гражданската?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

6 follow_the_cash_flow | 03.08.201812:03

Само с език какво ще работи един чужденец?

В смотан кол център ли Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

5 opetkov | 03.08.201809:22

В София си е ОК, само да нямаше софиянци.
   

оценка

+0 -0