13 нарушения, за които да внимаваме на изборите | webcafe.bg
Webcafe

13 нарушения, за които да внимаваме на изборите

Webcafe.bg
25.10.2015, 07:17 (обновена 25.10.2015, 07:24)
вот, избори, гласуване, избиратели

Снимка: © Getty Images

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Общинската избирателна комисия

На 25 октомври имаме възможност да направим своя избор за начина, по който да бъде управлявано населеното място, в което живеем.

Всеки от нас ще може да вземе участие и в националния референдум, на който решаваме дали да въведем и електронното гласуване в изборния процес. Всеки от Вас може да даде своя принос за провеждането на свободни, честни и демократични избори.

* Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

1. Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетините за местните избори и за референдума (списъците са два, като е възможно граждани, които не отговарят на изискванията за 6-месечна уседналост в населеното място, да са включени в списъка за референдума, но да не са включени в списъка за местните избори в същата секция);

2. Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);

3. Боравят правилно с бюлетините (откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния номер на бюлетината);

4. Вписват в избирателния списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като гласувате.

* За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Общинската избирателна комисия. ОИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал.


5.
Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за кметове и за общински съветници. В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпници и наблюдатели. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

* При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:

6. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;

7.
Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;

8. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;

9. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;

10. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

11. Раздаване на пари;

12.
Опрощаване на дългове;

13. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

Oбръщайте се своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия.


* За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници" на безплатен телефон - 0800 11 224. Нашият екип може да Ви даде съвет как да защитите своите права.

На сайта www.samizbiram.bg можете да намерите пълна информация за възможните нарушения и престъпления против избирателните права и към кои институции да се обръщате ако забележите такива.

Oще: вот  избори  местни избори  оня  правила 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.