Приятелите не правят така | webcafe.bg
Webcafe

Приятелите не правят така

Светослав ИвановСветослав Иванов, bTV
11.03.2018, 17:30 (обновена 13.03.2018, 12:58)
Руският патриарх Кирил

Снимка: © Getty Images

Време е да се отървем от комплексите си спрямо Русия

В края на миналата седмица руският патриарх Кирил си тръгна обиден от България, недоволен от това, че българските държавни мъже споменали и жертвите на други народи, били се в редиците на руската армия и загинали във войната срещу Османската империя.

Явно отношенията ни са толкова лоши, че на политическата сцена идва буря подир буря, и то все с исторически привкус.

Ако обаче проверим няколко произволни третомартенски речи, ще видим, че нито Борисов, нито Радев казват нещо, което нарушава топлите чувства между българи и руснаци.

Защото "ценностите на връзките между двата народа не е възможно да се измерят с пари, те не са подвластни на времето". Това, между другото, не са мои думи, а на руския президент Владимир Путин, изречени в София по случай 130-ата годишнина от Освобождението на България.

Ето още два цитата: "Българската победа не беше подарена, тя беше извоювана във вековна битка с османския поробител", Георги Първанов, 2011 г.

Президентът, който беше най-близък до Москва през двата си мандата, подчертава българския принос за Освобождението, припомняйки, че духовното възраждане предшества формалното освобождение, което е в резултат на една много по-глобална война на Русия срещу Османската империя.

Ето и цитат от другия полюс: "Обичам Русия, но повече обичам България". Петър Стоянов в отговор на Жириновски пред Съвета на Европа, аргументирайки българската молба за членство в НАТО.

Какво се промени?

Промени се предимно информационната среда. Ако тогава имаше Facebook, щяха да плъзнат хиляди клипове как Жириновски е размазал българския президент. Защото в днешния свят не е важно кой какво е казал, а какъв е контекстът, който се представя на широката публика, основно чрез социалните мрежи. Така се моделира и съзнанието, и ценностите, и крайностите. Така се прави политиката днес.

Но аз се питам, като човек, който не мрази никого, кому е нужно подобно изостряне на отношенията ни? На Русия? Надали. Защото обидните квалификации към българската история и тоталното неглижиране на нашия собствен принос е опростенческо и повърхностно свирене на струна, която само може да обърка дори хората, които ненавиждат Европейския съюз и НАТО.

Защото как да говориш за Левски, Ботев, Раковски, ако смяташ, че те нямат никакъв принос в пробуждането на нашия народ и са загинали за една "подарена" свобода?

Време е да се отървем от комплексите си, да скъсаме със задръжките си и да говорим честно и директно с Москва. Със самочувствие, но и с разбиране. Но не да се оправдаваме на тропащия по масата патриарх, който в официалните си изяви нито веднъж не спомена Бог и вяра, независимо че и ние, православните християни, и католическите ни братя по вяра се намираме във времето на Великия пост.

В този смисъл липсата на реакция в София е най-логичната стъпка - избягването на обяснения, оправдания или атаки е трудно, но и правилно. Предозирането е ненужно и нито нападките срещу патриарха, нито неговата пламенна защита в стил "за да си български патриот, трябва да коленичиш пред всичко руско" не носи нещо градивно.

Трети март е български празник. Кулминацията в усилията на нашите национални герои и чисто човешката обич, която руският император Александър II е изпитвал към България в синхрон с геополитическата стратегия на Москва към онзи момент. Това трябва да ни сближава, а не да ни разделя.

А Русия, както е казал Бенковски: "Тя нека заповяда".

Защото можем да отбележим този ден заедно. Без обиди, комплекси и ръце, протегнати за молитва, вместо стиснати в юмрук, тропащ по масата. Така правят приятелите. И зрелите дипломати и народи. Такива ли сме?

 

*Коментарът е направен в предаването "120 минути" по bTV

Oще: валери симеонов  комплекси  москва  обиди  освободителна война  освобождение  патриарх кирил  русия  светослав иванов  трети март 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

13 МарКом | 14.03.201815:27

@deowin: "Не повече, отколкото вълкът в овча кожа се изживява като овца - целта на овчата кожа не е да задоволи някаква нужда на вълка да се вижда като овца, а просто да заблуди овцете за друга една доста конкретна цел на вълка."

Просто пропускаш факта че тука ситуацията на България е леко различна. Нямаме вълк в садото а овчица обградена от глутница.
Изпозлвай научните си титли и на базата на селективна аналогия определи ролите в тази игра с поне 5 участника за да видиш вълците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

12 МарКом | 14.03.201815:20

@follow_the_cash_flow:
"И аз се чудя какво целят руснаците.
Дали има връзка с изцепките на ердоган за кърджали?"

Ех гиди-чудене ще падне. :-)
Има връзка и то директна. Като в оня трик за магарето с моркова и тоягата.
Дойде патриарха - каза "сладки думи" (ей го моркова) а ние не отвърнахме както трябва. Замина си и размаха "тоягата" с изказванията си.
Ердоган - верен на принципа си да не изтърва момента веднага се включи.
Всичко това е ОК, ама интересното е че нашите нови "големи бели братя" сериосно ни отсвириха и няма никаква съпричастна реакция с отговора на нашето правителство.
С две думи - "ние си имаме по-важна работа сега, не ни занимавайте с глупости".
Шокиран
А също скоро ще го посрещнем с "хляб и сол" у нас на 26 март по някакъв повод.
И не се залъгвайте - позицията на Ердоган не не само негова а на определен реваншистки кръг в Турската власт.
Има голям шанс да сменим лева с лира вместо с ойро в следващите 20г ако ЕС продължава да спи.
Или пък с лири и рубли след това Чуди се Кой да знае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2018, 19:27

11 c_est pas vrai | 13.03.201821:58

Абе дедко, съчувствам ти за усилията, ама сам пишеш, че достоен отговор на свинщините е мълчаливото им пренебрегване. Толкова ли не се усещаш, че прасетата имат една цел - да вкарат колкото може повече хора в калта при себе си?. Що продължаваш да се дракаш с него?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 13.03.201821:38

>Мога, но няма нужда

/facepalm

>Ако си мислиш, че водя диспут с тебе

Не, естествено, че не си го мисля.
Доколкото водя диалог с теб, това е изцяло и само за моя лична полза и точно нищо друго. Отдавна съм разбрал, че с хора като теб същински диспут - търсене на обективна истина - не може да се води, защото вие базирате всяко свое разсъждение на сляпа вяра.
Нямаш информация, но вярваш нещо. Като ти кажа, че е грешно, вярваш в обратното. Като те помоля да цитираш, казваш че няма нужда. Естествено, че няма нужда. Вярата не се доказва. Вярата се вярва сляпо и никога не се поставя под въпрос.
Аз, от друга страна, съм човек на науката. Аз предпочитам да достигам до истината точно чрез задаване на въпроси, а не чрез сляпа вяра, била тя удобно и комфортно споделена с някакви други хора, независимо колко многобройни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

9 follow_the_cash_flow | 13.03.201819:59

И аз се чудя какво целят руснаците.
Дали има връзка с изцепките на ердоган за кърджали?
Т. Е. Ние безусловно и въпреки обидите да засвидетелстваме вярност?

Малко няма смисъл, след като външнополитически се следва линията на ЕС.

Но за мен е добре всичкото това.
Излизане от тъпоумното, отклоняваща поляризиране на всичко, по линията фили-фоби.
Шамара на тръмп, във връзка с евроатлантизма и лепката европа, която иска да пести от военни разходи.

Значи, ще стъпим най-накрая на земята.
Европоцентризмът, като единствения адекватен път на ЕС.

Както и работа в самия ЕС.
Европейския проект е динамична реалност.
Ние го създаваме, формираме и променяме, вкл с безрезервно и твърдо отстояване на инфивидуални/национални позиции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 13.03.201817:53

Мога, но няма нужда, всички са ги чели. Ако си мислиш, че водя диспут с тебе, лъжеш се. Споделям свои съждения, като от време на време те използвам като илюстрация за fallacy, за което ти любезно ми предоставяш материал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 13.03.201817:11

>50 пъти е обявил българите за овчедушни русофил

Предполагам ако е така можеш да цитираш поне един от тези 50?
Не?
Ооокей..

>Нито пък Русия се изживява като приятел на България

Fair enough.
Не повече, отколкото вълкът в овча кожа се изживява като овца - целта на овчата кожа не е да задоволи някаква нужда на вълка да се вижда като овца, а просто да заблуди овцете за друга една доста конкретна цел на вълка. В случая статията просто припомня, че е малко по-трудно на овцата да вземе тъй пременения вълк за член от стадото, когато самият вълк дори не си прави труда да прикрие острите си зъби и държи да вие както приляга на вида му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 13.03.201816:58

.... Дребният детайл, който пропускаш, е че не България мисли Русия за приятел, който, следователно, не трябва да "прави така".
Русия се изживява като приятел на България. ....

След като 50 пъти е обявил българите за овчедушни русофил, изведнаж деосвин обръща палачинката и твърди, че България не мисли Русия за приятел. Което е вярно, с малки изключения. Нито пък Русия се изживява като приятел на България. Тя все още се изживява като водач и наставник, и се сърди, когато не й признават тая роля. Да се сърди, сърдитко Петко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 13.03.201816:11

>А пък сега ревем, че видите ли приятелите не правят така

Дребният детайл, който пропускаш, е че не България мисли Русия за приятел, който, следователно, не трябва да "прави така".
Русия се изживява като приятел на България. Статията е просто напомняне защо може да се изживяваш като каквото си пожелаеш, но когато действията ти не са съвместими с изживяванията ти, то всъщност не, не си това, което си мислиш, че си.
Предполагам аналогично и ти се изживяваш като интелигентен и разумен човек. Разбираемо - този вид заблуда е доста често срещана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

4 mick | 13.03.201815:38

"Приятелите не правят така"

Каквото повикало такова се обадило. Колко години плюем по Русия? А пък сега ревем, че видите ли приятелите не правят така. А ние как правим?

Превърнахме се за 20-30 години в тълпа продажници. Особено тия дето се мислят за елита на държавата. Но пък иначе държава нямаме.. и все чакаме на поредния транш даже и в медиите е така. Тази също.
   

оценка

+0 -0