Изобретателните Американски Щати | webcafe.bg
Webcafe

Изобретателните Американски Щати

Вучето
01.12.2017, 20:28 (обновена 04.12.2017, 18:51)
парис хилтън, хамбургер

Снимка: © Getty Images

Почти всички чудеса на модерния свят идват от там

Всяка страна е уникална поне с едно добро нещо. Нещо, което лично тя е дала на света. Нещо, което да е разпознаваемото й тренд-лого навсякъде и от всеки. Дори ние си имаме една само наша си гадинка - lactobacillus bulgaricus, макар че през последните 20 години успяхме да злепоставим и нея и в резултат на нашата немарливост не само киселото мляко стана йогурт, ами и вкусовите му качества се влошиха.

И щом дори малка България си има нещо нейно си, какво ли може да се очаква от огромната по територия, макар и бедна на история САЩ? Правилно сте предположили - чу-де-са! Всъщност не просто чудеса, а всички чудеса на модерния ни свят. Въпреки че е една от най-младите страни в развития свят, САЩ са допринесли със значителен брой иновации.

Да видим...

Ваксината срещу полиомиелита, а.к.а детски паралич

Браво! Наистина!

Маганът за памук

След 1793 г. на робите вече не се е налагало да разделят на ръка семената от влакната при първоначалната обработка на памука, в резултат на което рязко се повишила икономическата ефективност на робовладелческите домакинства в Южните Щати.

Миялната машина

И отново "ура", този път за затормозените, но вечно усмихнати американски домакини от 50-те години на миналия век, когато миялната се превръща в най-големия успех на следвоенния американски комерсиализъм.

Найлонът

Наистина, къде би бил сега светът без найлона?

Изкуственото сърце

Отново колосален медицински пробив, макар че, като се замисли човек, много хора по рождение са си с такива сърца (аз лично познавам поне трима мъже и една жена с такива сърца), пък това никога не е било считано за кой знае колко специално постижение!

Бар-кодът

За пръв път баркод се използва за сканиране на каса през 1974 г. в супермаркет в щата Охайо като маркираният продукт е пакетче дъвки. Обзалагам се, че е било вълнуващо събитие! Едва ли някога преди тази паметна дата дъвката е имала по-наситен ментолов вкус.

Слуховото апаратче

Чудесно постижение наистина, но вероятно много мъже по целия свят вече съжаляват, че е било изобретено и, ако не беше то, сега щяха да живеят в блажена тишина, глухи за натякванията и врънканията на досадните им съпруги.

Ескалаторът

Как иначе щеше да се забавлява цяло поколение деца на социализма през 70-те и 80-те години в софийския ЦУМ без това велико изобретение, патентовано през 1859 г. от Нейтън Еймс, родом от Согъс, Масачузетс!

Замразената храна

Честно! Има ли по-велико изобретение от замразената храна! И честно, има ли по-щастливи хора от лекарите и в частност кардиолозите, за които работата никога не спира, тъй като годишно се налага да обработват хиляди пациенти с наднормено тегло, запушени артерии, хипертонии и т.н., дължащи се директно или индиректно на изобретателността на Кларънс Бърдсай, който през 1929 г. представя на американските потребители метода на дълбокото замразяване.

Автоматичното оръжие

Минута мълчание пред гения на този, сложил в ръцете на стотици психопати по света свето чудно творение!

Ядрената енергия

Първият ядрен реактор е пуснат в действие на 2 декември 1942 като част от проекта „Манхатън". Само 3 години по-късно членове на комитета по избиране на целите, които да бъдат подложени на бомбардиране, предлагат първо Киото, понеже неговото население „най-добре ще оцени значението на оръжието." Хирошима е избрана по-късно като цел, най-вече поради големия брой жители. Sweet!

Хотдогът

Стоп! Всъщност хотдогът не е американско изобретение. Първоначално кренвиршчетата, напъхани в хлебче, са се наричали „франкфуртери" (очевидно по името на града, откъдето произлизат) и са се произвеждали единствено от свинско месо.

Бързото хранене

...или fast food. Е те тази иновация на американците няма кой да им я оспори! А и никоя друга нация по света едва ли би искала да си я присвои предвид лошата й слава заради катастрофалните последици върху човешкото здравето. Забравете старата поговорка „An apple a day keeps the doctor away!"* Сега рефренът е: "A BigMac a day keeps you constipated till grave!"*

Дисниленд

Хора, облечени като прасета, кучета и принцеси! Картинката просто не може да бъде по-тъжна.

Елвис Пресли

Наистина се надявам да е мъртъв, а не да се крие вече 40 години на необитаем остров, понеже едва ли би искал да види как Цецо Елвиса го имитира!

Бейзболът, ябълковият пай, Шевролет

Струва ми се, че тези три понятия си пасват перфектно, понеже точно в такава конфигурация олицетворяват всичко американско, което в български вариант пък би звучало така: свинска сватба, шопска салата, велосипед „Балканче".

Интернетът

Tушé!

Но знаете ли какво, майната им на американците и тяхната изобретателност! Аз пък тъкмо вчера си изобретих следобедно напиване с три вида алкохолни напитки, нито една от която не си върви концептуално с останалите. Непременно трябва да го патентовам и така да застанем рамо до рамо с lactobacillus bulgaricus.

*Една ябълка на ден държи доктора далеч от теб.

*Един BigMac на ден и ще си запечен до гроб.

Oще: disneyland  автоматично оръжие  америка  бейзбол  бърза храна  дисниленд  елвис пресли  изобретения  интернет  миялна машина  сащ  фаст фууд  хамбургер  хотдог  ябълков пай  ядрена енергия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 04.12.201721:51

>теб не бихме воювали

Отново се ласкаеш.
Не воювам с никого.
Ако не ти отърва идеята, че си ми напълно безразлична, това си е лично твой проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 04.12.201720:31

При други обстоятелства или при стичането им по друга схема, вероятно с теб не бихме воювали. Но днес и тук - е така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 04.12.201719:33

>Поредната разочароваща ваша звезда - Вучето

Хм.. аз пък си мислех, че под този псевдоним пишеш точно ти.

>NYLON - понеже е изобретен паралелно от екипи в New York i LONdon

https://goo.gl/kBUXQq
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

8 Bozo Kosmev | 04.12.201713:58

NYLON - понеже е изобретен паралелно от екипи в New York i LONdon. Та не е съвсем американско...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 04.12.201709:00

Атомната енергия е измислена в Германия. Какви ги говорите. В Сащ е осъществена само технически. Първият работещ експериментален реактор е построен в СССР. Първият наистина индустриален такъв - във Великобритания.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

6 Белка&Стрелка | 04.12.201708:43

Егати похвалата измислили замразената храна и фаст фуда и лекарите имали работа , и автоматичното оръжие ( май англичанин беше пръв ама може и памета да ме лъже ) и то прави работа на лекарите. Ами да и Монсанто и Байер с техните отрови и те правят работа на лекарите и на адвокатите и т.н. то така е трябва икономиката да се развива напред към светли бъднини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 02.12.201722:15

Не, Nikkor, случайно изобретение е. Както и Александър Бел случайно изобретява телефона, опитвайки се да направи устройство, което да помогне на глухата му майка да чува. Това не е откритие, човекът е работил върху идеята си.
Да, изглежда по-скоро като въпрос на семантика - откривам, изобретявам, но има разлика. Ако нещо съществува в природата, но не е познато, може да бъде открито в даден момент, не изобретено. Найлонът е изобретен, макар и да е случайно.
Иначе за другото съм съгласна. А че идеите са най-ценното, няма спор. Дори в днешно време по-ценно от информацията.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

4 Nikkor | 02.12.201720:55

Аве Пикси, той и найлонът е случайно откритие. И още маса други неща. Не в изобретателността е величието на Америка. Макар че и от нея тя си има в изобилие. А в стремежа и умението откритията - били те и случайни - нововъведенията, изобретенията и прочие и прочие да бъдат комерсиализирани и реализирани в продукти и услуги. Това е което създава заетост, доходи, данъчни приходи, икономически растеж и нарастващ стандарт на живот.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 02.12.201720:38

Уебкафето! Поредната разочароваща ваша звезда - Вучето. Днес попаднах на нейно писание в друг сайт . Вероятно се старае с релевантни към таргета амплоа да се представи атрактивно, но е разочароваща. В онази дамска територия много грозно злобее по адрес на годеницата на принц Хари. Станно и неприемливо, щото е неинтелигентно, е ''чувството й за хумор''.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 02.12.201718:00

Скучко,
пуканките не са изобретение, а откритие. Случайно, вероятно.
Много тъпо написана статия, с ужасно звучащи и крайно неуместни добавки като следната на края на изречението: "Хирошима е избрана по-късно като цел, най-вече поради големия брой жители. Sweet!"Чуди се
Като и прочетох визитката на Вучето, се чудя как оцелява с такова писане.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.