Извинявам се, че нямам връзки с банкери | webcafe.bg
Webcafe

Извинявам се, че нямам връзки с банкери

Nick Holden
14.01.2012, 12:22 (обновена 14.01.2012, 12:27)
образование

Снимка: © Getty Images

Относно премахването на сесията съм напълно съгласен. Аз съм за непрекъснато оценяване по време на семестъра

Коментарът, който избрахме днес е по повод материала на наш читател Писмо да бъдещите студенти:

Аз искам да благодаря на колегата, че изважда на показ този проблем със СУ. Аз съм също трети курс, но в Икономически Университет - гр. Варна. Мога да ти кажа, че тук срещаме абсолютно същите проблеми. Има ги споменатите "..наизустяване, преписване, мързел, застой". И сесиите ни са еднакви както виждам. По тази логика и моя университет е най-добрия в страната :)

За моя университет мога да кажа, че е една фабрика за бъдещи безработни или неработещи по специалността си. Контакта с фирми, които да предложат място за стажанти или заветната работа е намален до минимум. И изглежда не сме достатъчно "самоинициативни"(и тука ни говорят за това). А когато отида да си търся стаж/работа по специалността(финанси) получавам задължителните отговори, че нямам квалификация, опит, диплом и тн. Дори за стаж да ме приемат, няма да получа заплата, а ще работя на принципа на ангарията за някоя недояла се на пари банка.

Е извинявам се, че нямам връзки с банкери, застрахователи, дилъри и други...Колкото и самоинициативен да съм, не става. Тук идва ролята на университета да покани представители на бизнеса, да си направи реклама на себе си и възпитаниците си.

Друг проблем е липсата на практика. Но е по-лесно лекторите да си изпеят теориите писани през 70-те 80-те години, ние да ги назубрим и после като излезем каквото ще да става. На интервю за работа не ме питат за теориите Юджийн Фама, Ото Хюбнер, Джоузеф Стиглиц и други...Къде е практиката? Системата на преподаване е направо архаична за мен.

А относно ученето по 300-1000 страници на ден... тук зависи повече от студента. И предмета и преподавателя за важни, но не до такава степен в този случай. При нас, ако си бил на лекции и упражнения редовно, тогава няма да имаш проблеми на сесията.

Относно премахването на сесията съм напълно съгласен. Аз съм за непрекъснато оценяване по време на семестъра. Така ще се отсяват знаещите и можещите. Докато при сесията може да се мине с едно качествено назубряне, преписване или подкуп.

Поздрави,
Един Студент от ИУ-Варна(или ВИНС-а)

Oще: проблеми  университет 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 18.01.201221:06

abductor, нямаш хал хабер от икономика, и си изградил непоклатимо мнение без каквато и да било база знания. Математиката, например, която се ползва в икономиката, е значително над нивото, което трябва на, например, стеоителен или ел. инженер. Знам от опит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

9 abductor | 17.01.201213:22

Че аз и не съм казал такова нещо, имах предвид ония видни теоретици и нобелови лауреати, чийто "достижения" били съизмерими с най-великите открития в математиката, физиката и химията (те и на Обамата му връчиха нобелова награда за мир, очевидно и той е някакъв известен учен в областта на мира, макар че въдворяването на мир чрез хвърляне на бомби и убиване на маса хора не е нещо чак толкоз новаторско).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

8 greenstreet | 16.01.201217:42

Кризата не я причиниха "икономистите" или "политиците" - те не са някаква гилдия като преди 1000 години. Причиниха я неправилни решения на определени хора и 99,9% от икономистите на тази планета нямат нищо общо с финансовата криза и е абсурдно да се винят. Бъркали са хора от всяка сфера и ще бъркат занапред, не искам да започвам с примери за нещастия причинени от слаба инженерна мисъл - те са със сигурност много повече. Трябва да си силно ограничен, за да обвиняваш цялото съсловие. Евала!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

7 abductor | 16.01.201215:36

Това икономистите са изключително забавни, когато вземат да си въобразяват, че са едва ли не някакви учЕни, тръшкат се, пенявят се, че даже си и позволяват да правят паралели между техните мантри и математическите закони Усмивка Икономиката обаче, както и правото, са просто един набор от правила, написани от хора. Това е и основната разлика между тях и истинските науки - правилата в икономиката лесно се променят при желание (и това се прави постоянно), за разлика от физичните закони, например. Да не говорим, че тези бележити "учени" в алчността си натвориха в глобалната икономика такава боза (на инженерен език - система с множество положителни обратни връзки), че ако я представите в блоков вид на някой студент автоматика 3-ти курс в МЕИ, той веднага ще ви каже, че това нещо няма как да работи стабилно. Днешният икономически колапс се дължи точно на тия нобелови лауреати и техните "строго научни" теории.
За полезността - едва ли можем да очакваме от някой, който работи на Уолстрийт, да си признае, че е напълно безполезен за всички, освен за себе си, и тъй като е трудно да защити собствената си "полезност", естествено ще си послужи с отрицание в стил "вие нищо не разбирате от материята". Ами аз и от стругове не разбирам, но знам за какво е полезен стругарят, от земеделие също, но и фермерът знам за какво е полезен. Всъщност, както изглежда, ползата от всеки, свързан с произвеждането на някакъв продукт е лесно откриваема. Някак си обаче, ползата от господата икономисти някак си не е толкова видна, пък и те не щат да си кажат, като гледам. И докато накрая не решат да ни просветлят, аз ще продължавам да ги слагам заедно с другите учеНи като тях - юристите - в графа "паразити".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 15.01.201221:34

Оня, много е лесно да заклеймиш некви си там хора за безполезни лентяи като нямаш представа от работата им. Примамливо е да кажеш 'аз не виждам покза от X, следователно полза няма', защото в противен случай ще трябва да признаеш, че нещо не го разбираш, а и е адски удобно да си намериш в лицеро на тия хора виновници за това или онова.
Аз съм инженвр по образование и професия. Преди 5 години мислех, че ХР е абсолютна боза, щото не разбирах с какво толкова се занимават. После срещнах умен човек, който го ми разясни, и се наложи да развия уважение към тази професия. Същото стана и с икономика/финанси.
Едва когато почнеш да разбираш от нещо, имаш право да твърдиш каквото и да било за него.
Ама щом искаш да си затвориш очите и сляпо да вярваш, че икономисти, финансисти, юристи, политици са безполезни злонамерени кръвопийци - дерзай, твое право си е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 15.01.201221:12

greenstreet

А кризата е факт!
И не е докарана по инженерен път.....

С превъртане на едни пари (от икономисти), с повече бюрокрация (от юристи) или с лакърдии (от адвокати) от кризата света няма да излезе......това дори самите те го казват
Най-трудно е да се спори, когато истината е очевидна Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

4 greenstreet | 15.01.201215:17

Инженерите, разбрахме, че само вие сте важни. Хубавото на днешния свят е, че само вие го вярвате.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 14.01.201216:20

Сам се учудвам как е възможно, но въм 100% съгласен с Чинчифона този път!
Икономист, юрист, правист би трябвало да са спомагателни дейности към истинските професии генериращи полезен продукт. А в нашия объркан свят стана обратното - около тях се върти света.....
И е важно да помним - световната криза я докара не чичо на село с мотиката, а т.нар. велики икономисти Идея
Сега пък самите те се мъчат да си обяснят какво е станало и какво следва нататък....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 15:38

2 Пойко Порисов | 14.01.201215:50

Драги Чинчифон,
Бъркате грандиозно, твърдейки, че икономиката не се развива в научен стил, нито има научни резултати. Наистина, едва ли последното е вярно за 'политикономия на социализма', но сериозните икономисти работят със строги доказателства и, съответно, постигат резултати, които могат да бъдат проверени. В известен смисъл Нобеловата награда за икономика съществува за да компенсира липсата на такава по математиката (историята защо, макар и невярна, си струва да се прочете) и се награждава само за теоретични разработки. А от гледна точка на математиката, сериозна част от икономиката е просто приложение на Теория на игрите, с уговорката, че нищо не е 'просто'.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.01.201213:32

Заобикаляме истинските проблеми.Как е възможно наукообразно обучение на млади хора по икономика,след като тя няма и едно скромно свое научно откритие?Има само занаят счетоводна отчетност,който просто обслужва властта.Също както юристите и правото.А недоучените и измамени младежи,но оборудвани с висши дипломи,равнозначни на математическите,
се натрапват на света да го учат как да се подчинява на парите.Които са
само едно средство.В помощ на истинските специалисти. Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.