Дякон Левски в сутрешния блок | webcafe.bg
Webcafe

Дякон Левски в сутрешния блок

Webcafe.bg
19.02.2015, 17:23 (обновена 19.02.2015, 17:48)
максим генчев

Снимка: © НТВ

С гръмовен тембър и драматичен синкоп, по-адекватен на тържествена заря-проверка отколкото на телевизионно матине от фоайето на хотел "Ростов", Максим Генчев отдава чест на "най-великият и свят българин на България".

Няма наболял обществен феномен, който да претендира за легитимност, ако не е минал през тревожните мозъци на поне един чифт водещи на сутрешен блок. Неволята клетнишка не е неволя, нравственият смут е малоценен, ако не е поставен на масата в ранобудните студиа.

А има ли по-голямо безобразие от оскърблението над художествените възприятия на клета майка България? Точно така, няма.

Затова двете най-големи национални телевизии, напипали неравния пулс на социума, адресираха страданието му - последния игрален филм за Апостола на Свободата, "Дякон Левски".

Водещи разпита в студиото на "всички гледни точки" са Биляна Гавазова и Антон Хекимян, които не спираха да търсят обяснения на следните актуални въпроси:

Трябва ли да псува Апостолът? И то на майка (била тя и поробителска)? И то от Големия Екран?

В студиото присъства жертва на издевателството - зрител на предпремиерата (по съвместителство - сценарист), изгубил всичко детско в себе си след сблъсъка с нешлайфания "Дякон Левски" и пръв разобличил нахалството на режисьора да сложи ругатня в устата на Светиня му.

Присъства и съучастникът в снимачния процес - актьорът Николай Сотиров, който призовава да не се светотатства на помена на "българския Христос" (Н.С.: "Гол, бос, без сън, без покой. За какво говорим? Едно към едно!") и сравнява качествата на "Дякон Левски" с по-скромните кинематографичните опити на Скорсезе и Кончаловски.

За вещо лице е избран историк от БАН, познавач на темата Левски и "на много други теми", който развива полемика дали младият Кунчев (еквивалентът на Нелсън Мандела, по негово определение) е имал цивилни отношения с жени ("Историята мълчи").

Не се минава и без компетентното мнение на "прапраплеменницата" на Апостола, която проплаква с покруса, че не е видяла онзи Левски, който "би я увлякъл".

В последно действие, обаче, по телефона се включва главният заподозрян - режисьорът Максим Генчев ("Ооо, Пепи"), който е вградил сянката си в лентата, отделяйки не една, не две, а три усилни паметни години на снимачния процес.

И става страшно.

Кратък откъс от очната ставка между Твореца и Зрителя:

Максим Генчев: Ще ви посъветвам пак да гледате филма.

Зрителят: О, не мога повече, моля ви...

Максим Генчев: Ще гледате, ще гледатеее! Няма да се огъвате там! Ти какъв си на Левски, а? Дреме ми, че не са ми харесали филма! Народът го гледа и го харесва, всичко е шест. А племенницата да взима хапчета. Къде беше тя три години, когато аз правих филм?!!!!

("Народе????")

За 25 минути ефирно време стават ясни няколко важни обстоятелства:

1) трима от шестимата участници в разговора, в това число водещите, не са гледали филма "Дякон Левски",

2) съществува повече от една прапраплеменница на Апостола,

3) всеки има право да направи тъп филм, стига да не над 3 часа и половина.

Както обобщават в сайта си домакините (с известно съжаление за пропуснатия потенциал): разговорът се оказва "спор за кино, който прерасна в обикновен скандал".

Буквално минути по-късно "спорът за кино" се пренася по Нова телевизия, където на пряка линия от града-герой Плевен режисьорът с хипертония и кървяща чест изнася монолог, какъвто световната драматургия не познава (макар симптомите му да са описани отдавна в литературата на клиничната психиатрия).

С гръмовен тембър и драматичен синкоп, по-адекватен на тържествена заря-проверка отколкото на телевизионно матине от фоайето на хотел "Ростов", Максим Генчев отдава чест на "най-великият и свят българин на България".

След това по Шекспировски се пита защо се занимава с въпроса "Кой к'во мислил, на кой не му било угодено, и кой бил еди кой си, че и аз кой съм бил".

"Кои са тези мнозина, които смятат, че филмът е гавра? Които потриваха ръчички, когато го бесиха преди 142 години? Или тези, които сега вият като гарвани за този филм?", грачи Творецът грозно, зловещо, пред изумения поглед на втория чифт водещи (и те негледали филма).

"Със двеста кръвно съм в момента, не ви е срам!!!", проклина Генчев, а звуковият пулт на Нова телевизия изпращява на умряло.

На финала режисьорът напуска сцената по режисьорски ("Ей тука продуцента, аз отказвам да работя").

У зрителя остава гузното смущение, че без да иска е станал свидетел на чуждото нещастие, след което цъка с език и гаси телевизора. Завинаги.

Oще: бтв  васил левски  дякон левски  журналистика  кич  максим генчев  нова телевизия  скандал  сутрешен блок  телевизия  филм 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 23.02.201518:45

>не изопачавай думите ми

Няма как да ги изопачавам след като изобщо не съм се и опитвал да ги перифразирам.

>Ти не си българин

Според паспорта ми съм, което за всяка пратическа цел ме прави точно толкова българин, колкото си ти. Независимо дали на теб лично това ти харесва или не.
А твоето мнение по въпроса няма никакво значение, освен за теб.

>Не коментирай .. Коментирай .. Бъди

Когато някакви анонимни хора в интернет ми казват какво да правя и да бъда, ми иде да ти отговоря точно както Левски казва във филма.

Като цяло, препоръчвам ти да провериш дали силното ти нерационално раздразнение не е причинено от твърде много пясък в.. хм.. отверстието между краката ти. Грижи се за здравето си, казват нервите докарвали много проблеми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

14 Мъц | 21.02.201519:27

kokondrela е еманация на простотията в държавата ни. Преди двайсе години беше смешно. След още десет години, беше тъжно. Сега е страшно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2015, 18:41

13 kokondrela | 21.02.201519:12

Впрочем това дето Левски пил кафе с турския някакъв си управляващ миризливец много ме изкефи. Седяло е тъ@@@@ копеле срещу него пили са си кафето а Левски се е гаврил с него и си е мислил тъпо парче ти знаеш ли с кой седиш в момента. Голем е и е много смел. Много велик, но малко могат да го разберат колко е "луд" в добрия смисъл на думата.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.02.2015, 18:41

12 kokondrela | 21.02.201519:06

Левски е сред най-напредничевите умове и велики хора в европейската история. И въпреки това е псувал, имал е разстройство и е получавал ерекция. Сори, но съм убеден в това. Виж ако се говори вече за Исус, а не за Левски не бих дал подобно мнение. Филма е уникален и дава необходимото уважение на Левски, въпреки че псува турчлята.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

11 Мъц | 21.02.201518:24

7@deowin

Прасе, не говори глупости и не изопачавай думите ми. Темата е чувствителна, защото засяга българското самосъзнание и род. Ти не си българин. Не коментирай по български теми. Коментирай сороските НПО-та и каква добра работа вършат. Бъди шарли. Бъди ебдо. Размиването на общественото мнение с глупостите на този така наречен "режисьор" не е случайно. Още има будни хора които виждат какво се случва. Триенето на историята ни малко по малко, гнусната пропаганда в световен мащаб, страховете които се насаждат от несъществуващ враг и да се върнем на темата, ненормален глупак който иска да внуши на поколението което утре ще заеме ръководни постове и ще решава съдбите ни, като в същото време не може да си напише името на български, че Левски е едва ли не комикс герой като железния човек, спайдър мен и батман, това е плашещо. Ако ще има психо тест за режисьори, то трябва да има такъв и за пишещи по форуми. Съмнявам се че ти и този който пише под псевдонима "Мики Рурк" ще минете теста.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 13:27

10 Павел Ангелов-Пулиев | 21.02.201514:18

Един истински творец знае как да обрисува избрания от него герой. Той трябва да го представи в най-характерните му прояви, действия и думи. Ако не го направи, а използва само отрицателните или дори само незначителните, присъщи на всеки човек, най-често интуитивни и случайни (а да не говорим ако това го прави нарочно) жестове и фрази, то този "творец" търси само известност и евтина слава и не заслужава уважение. Такъв е случая с нещастния нов филм за Левски. Жалко за създателя и за публиката!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.02.2015, 10:01

9 Elochka | 21.02.201510:34

Аз съм 'четвъртата страна' в спора- гледах филма. Не искам да изказвам мнение дали е гавра с Левски. Но определено е гавра на Максим Генчев с хората, които са вложили пари и труд във филма. Не си е направил труда да напише сценарий, да монтира филма, да се оконсултира с историци, а беграмотно и нескопосно е снаждал някакви сценки и евтини лафове както му падне и си е написал роля, която заема 1/3 от филма.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 21.02.201508:30

И наградата за най-коментиран филм, който никой няма да гледа, отива прииии...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 21.02.201500:53

При все неадекватното поведение на Генчев, евала, че събра парите за филма без държавна намеса, всъщност. Както разбирам, оклепал го е, обаче поне си е негов проект, а не нещо поръчково.

Честно казано, почти всички страни в този конфликт са адски зле. (Аз също, че вече трети ден коментирам филм, който нямам и намерение да гледам, впрочем.) От едната страна са хората, които се дразнят, че Левски псувал... Ами, да псува бе, защо пък да не псува? И защо, всъщност, да няма филм, в който е представен именно като човешко същество, а не като някакъв Господ, който е над всичко и всички?

От друга страна са тези, които се дразнят на липсата на историческа достоверност... Ами, не, историческата достоверност не е нито необходимо, нито достатъчно условие един филм да е добър.

От третата страна са тези, които се радват, че има филм за Левски, защото доста робство и тиранство, всички на оружие, моя страна, моя България, към Балкана да вървим... Скинари... кхъ-кхъм... "патриоти", тоест, на които им харесва просто това, че националният герой се е появил на киноекран, без да им пука доколко се е получило.

Едва от четвъртата страна са тези, които харесват или не харесват филма просто като филм - а това е единствената адекватна позиция.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 20.02.201521:38

Мнението ми се покрива напълно с това на Мъц.
Щом като за притежаване на оръжие е нужен психотест, защото луд с пистолет може да е опасен за обществото, то може би не е лоша идея да се подлагат на психотест и кандидат-режисьорите на филми, които се занимават с чувствителни за обществото теми - те също може да са опасни или най-малкото вредни.
Както изглежда е в случая.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.