Оставете живота на децата ни | webcafe.bg
Webcafe

Оставете живота на децата ни

Силвия Банева
19.07.2013, 16:53 (обновена 21.07.2013, 15:30)
Жена сянка

И вие ми пречите, дами и господа депутати. Пречите ми вече 20 години

Не съм от София. От провинцията съм. Не участвам в протестите. Участвам мислено - доста съм далеч от Народното събрание. Но днес хората са много близо един с друг - информацията направо блика отвсякъде.

Направо съм потресена от високомерното отношение на депутатите. Излизат по телевизията -вечер в 20.00 часа, и говорят как не могат да работят нормално, обстановката била невъзможна, нямали спокойна атмосфера. Протестиращите пречели.

На мен не ми пречат, въпреки че и аз не работя нормално (за малка заплата, незнайно докога). Да не би да живея нормално (в панелка). Да не би да отглеждам децата си спокойно (място в детска градина, чисти площадки за спорт и игра). Да не би да се лекувам в нормална болница.

И вие ми пречите, дами и господа депутати. Пречите ми вече 20 години. Остарях да се надявам, че умните, образованите, предприемчивите и честните хора ще управляват в България, ще работят, ще успяват, ще забогатяват, ще забогатее и обикновеният човек - като мен.

Срам ме е, че депутати в Народното събрание (което трябва да е олицeтворение на българския народ) ходят заобиколени от 10-20 дебеловрати момчета, викат и псуват по улиците и заплашват и притискат български граждани.

Срам ме, че има депутати уличени в купуване на гласове, за които има СРС-та как уреждат съдебни дела, изнудват кметове и разпределят обществени поръчки и други икономически облаги.

Срам ме е, че има депутати, за които се водят дела, че са построили пътища само по документи, а паричките са прибрали в сродни фирми.

Срам ме, че има областни управители от силови групировки, побойници (па макар и на младини).
Не приличам на нито един от тия хора. Смятам, че много от хората, които четат този текст, също не се оприличават с нито един от тези "депутати".

Не мога да си обясня изказване: "... Част от протестиращите отвън нито са симпатични, нито са интелигентни" (Депутатката от БСП Татяна Буруджиева на 18 юли).

На Вас може да не са ви симпатични и да ви изглеждат неинтелигентни - въпреки че за това не може да се съди по външния вид. И аз не ви намирам за симпатична и не ви смятам за интелигентна - щом се вляхте в редиците на Партията-майка (БСП)... и явно ви нареждат да говорите тези глупости, но това си е лично мое мнение.

Но аз съм само един гражданин, който има право на глас, а Вие сте депутат и нямате право на такива реплика. Вие представлявате както г-н Орешарски, така и моята майка, така и хората с увреждания и тези с други вероизповедания, и тези с друго мислене, различно от Вашето.

Така че, дами и господа депутати, и вие от т.нар. правителство, моля веднага да си тръгнете и да спрете с високомерното си поведение. Пуснете тая власт най-сетне. Нали вече осигурихте децата си, внуците си и техните внуци.

Ограбихте труда и живота на дядовците и бабите ни, на родителите ни и на нас самите.
Оставете живота на децата ни.

Oще: бсп  българия  живот  парламент  пламен орешарски  протест  протести 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

17 Прокопи | 24.07.201322:29

Бетон,

имам една молба. Ако може. Ако не може, здраве да е. Пиши по-кратко, че поне едно твое мнение да прочета.

Иначе трагедията на тази дама, а и на цял един народ идва от това, че не осъзнава, че не са му виновни политиците.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

16 pepe | 23.07.201322:34

ОК, съгласен съм с теб. Благодаря за пояснението, наистина. Усмивка
Аз не бих ограничавал нещата само до "моралната вина", но и лова на вещици някакси не ми е хоби, не че понякога не ми се иска, но... сам знаеш. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

15 Зелен Бетон | 23.07.201315:09

@pepe: Не напразно изрично подчертах, че не става дума за Народен съд и „врагове на народа“. Защото така махалото може още много пъти да се засилва от едната крайност в другата. Като сицилианската вендета. В 21-ви век това е тъпо.

Въпросът е да не се допуска да се създава впечатлението (дори и само впечатлението), че нещата се забравят, неправдата се превръща в правда от самосебе си, и времето изтрива престъпленията. Не е вярно, всичко се помни. И вината не се разтваря някъде в пластовете на годините, тя продължава да съществува и би следвало да се напомня. За да тежи.

Защото непростена и ненаказана вина трябва най-малкото да тежи. И то осезаемо.

Всичко друго означава прошка. Ама не прошка поискана и дадена, очи в очи, а пак някаква тарикатска, придобита някакси имплицитно, през задната врата, по втория начин. За сметка на някакви смотльовци, които се примирили и забравили. Няма такава прошка. Нито такава индулгенция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

14 pepe | 23.07.201301:01

Зелен Бетон, не мога да не се съглася с това, което казваш, поне ми се иска да е така - някакси да се въздаде абсолютна справедливост и т.н.
Замислял ли си се обаче, че Народния съд е почнал със същите въжделения?
"Лустрирали" са България от "Врагове на Народа".
"Справедливостта" на земята не се раздава от небето.
Основния проблем на медицината не е как да убиеш заразата /знаят се поне няколко сигурни начина - сярна киселина върши работа, както и повечето неща, започващи с "атомен" Усмивка/, а как да не затриеш заразения /и отслабен/ организъм покрай това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

13 Зелен Бетон | 22.07.201316:27

@King: Ако имаше някакъв безспорен начин, който да може да се формулира като последователност от ясни инструкции, все някой досега щеше да го е казал или написал – и сума ти хора щяха да са го подкрепили и разпространили. Ако аз смятах, че мога да дам такава формулировка, не само че нямаше да чакам покана, а щях отделя колкото мога повече време да я популяризирам и защитавам.

Начините са много. Колкото хора и ситуации – толкова начини. Защото корените, които трябва да се режат, са много и най-различни.

Има обаче едно нещо, от което се започва. И то е ИЗРАЗЯВАНЕ НА ОТНОШЕНИЕ.

Когато тарикатът усети, че номерът му минава, той започва да измисля все по-нагли номера. Когато една мутра се почувства безнаказана, тя започва да иска все повече и повече. Когато простакът долови, че се боят от него, той започва да иска И ДА ГО УВАЖАВАТ.

Точно това се случва у нас с тарикатите, мутрите и простаците. И с властта, защото тя (в днешна България) е квинтесенция на тези три неща.

Тарикати, мутри и простаци има не само у нас. Проблемът е, че в китната ни родина те НЕ СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО. Затова са стигнали дотам, че да се мислят за велики – и да ИЗИСКВАТ да бъдат смятани за велики: защото никой никога не е понечил да им е каже, че са боклуци.

Рецептата я бях писал и другаде – трите П-та: ПРЕЗРЕНИЕ, ПРИСМЕХ, ПРИНУДА. В този ред. Като за начало.

Ама масово.

Етап номер едно е ДА СЕ СРИНЕ САМОЧУВСТВИЕТО ИМ. Онова самочувствие, което по дефиниция не трябва да им се позволява да имат. Поради всенародното мълчание обаче те го придобиха. И сега е по-трудно. Сори, да сме мислили. Като не свършиш нещо навреме, после трябва да го правиш по трудния начин. Като не си възпиташ детето през първите седем години, после трябва да се оправяш с неконтролируем тийнейджър. Така стоят нещата.

Тарикатите, мутрите, простаците – и властта – трябва да бъдат накарани да гледат нормалните хора ОТДОЛУ НАГОРЕ. Не отгоре надолу, както са свикнали. Точно в това отношение летните протести вършат чудесна работа. Летните протести ДЕМОНСТРИРАТ ПРЕВЪЗХОДСТВОТО на протестиращите над властта. Затова властта я е страх. Защото усеща, че срещу нея е изправен потенциал, на когото не само не може да вдъхва респект по обичайните си начини, а и когото трудно може да манипулира и прогнозира. Затова се мъчи да угодничи, и затова прави глупост след глупост. Така трябва. Докато разбере къде й е мястото.

Оттам нататък се продължава според обстоятелствата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 22.07.201310:45

Що така с лошо бе, Лина?
Бас хващам, че самите олигарси не ги дразнят толкова протестиращите, колкото теб - една проста кифла в анонимен форум.
Откъде идва тая злоба толкова? Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 22.07.201310:05

Макалистър и Бетона, как предлагате да започнем да ги режем бе младежи със сили свежи? Предложете ЕФЕКТИВЕН начин да се противодействува на "уредния" манталитет, и начин на мислене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

10 pueblo | 22.07.201301:45

Смее се плоско..........................
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

9 lina | 21.07.201318:12

Затвърждава ми се мнението, че трябва да се вземат по-крути мерки срещу тези паразити, тунеядци и търтеи, наричащи се протестиращи. Приличат ми на илюстрация към поговорката „Крадецът вика: Дръжте крадеца”, но в нюанса „Мутрите викат: Дръжте мутрите” и всичките те, съпроводени от множество лумпени и овце. По-долу има един креслив коментатор, който може да бъде определен като апотеоз на изкривеното „мислене”. Трудно е да се възприеме написаното за мислене, затова са и кавичките, но наистина подобен неистов реваншистки крясък на тъмносин, та дори тъмнолилав елемент от родната ни действителност, е показателен за същността на протеста. Хора, като бетонния елемент, нямащи никаква представа от морал, ще въдворяват техния изкривен морал, както и някаква тяхна справедливост, след като е очевАдно, че липсва понятие за съдържанието на термина в глави като неговата. Това са добре познатите седесарски ренегати, които умират да мътят водата, за да могат в мътилката да изплуват отгоре като мръсна пяна, а това вече си е опасно и не трябва да бъде допуснато, защото ще означава, че нищо не сме научили за тези 23 последни години.
   

оценка

+1 -11

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

8 чарли | 21.07.201313:34

Не е болен, ама и ти не си здрав. За да обвиниш ,трябва да почнеш от себе си.Мълчанет също не е здравословно,т.е. не е здраве.
   

оценка

+1 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.