Как Теодосий засвети като "малка червена звезда" | webcafe.bg
Webcafe

Как Теодосий засвети като "малка червена звезда"

Александра Гюзелева-ШаниАлександра Гюзелева - Шани
31.01.2017, 19:08 (обновена 01.02.2017, 17:46)
Teoдосий Спасов

Снимка: © Архив: Webcafe (Снимка: Джаз Плюс)

Световноизвестният музикант Теодосий Спасов научил от публикация, че е номиниран за депутат от БСП за предстоящите избори. Новината е "fake" - или фалшива, но пък показва желанието на някои провинциални активи да блеснат с трофей от партийния предизборен лов за известни...

Предизборната кампания едва що започна, но вече поднася изненади от анекдотичен характер. Има време до появата на екстравагантни снимки и послания на кандидатите, които да стряскат и веселят избирателя, но докато листите са неясни, започва партиен лов на известни личности.

Някои от тях сами ще се предложат, други ще останат верни на политическите си пристрастия или ще продължат да трупат биография от криволичения през годините, а трети ще се окажат внезапно въвлечени в предизборната надпревара, без да подозират.

Такъв е случаят с Теодосий Спасов, който научил от  публикация, че е номиниран за депутат от БСП.

Кой е решил да пришие към световната слава на музиканта блясъка да засвети като "малка червена звезда", както се пееше в една песен?

Местният актив на БСП във Велико Търново се събрал, как е протекло обсъждането не знаем, и предложил  Теодосий Спасов да бъде издигнат. Чудесна идея, направо находка, на която централата радостно би се изненадала и която би изтласкала великотърновския актив едни гърди напред в сравнение с не толкова креативни региони.

Но активът забравил една малка подробност и тя е да попита своя кандидат дали е съгласен. Това е невинното обяснение за недоразумението, което би могло да премине в категорията на предизборните  фейлетони за ентусиазирани и амбициозни провинциални партийци и историята да завърши с едно извинение. Каквото всъщност няма.

В усложненото ни съвремие, в което боравим с термини като "пост-истина", а не с алекоконстантиновски определения,  случаят се нарича fake news или "фалшива новина". Тя се завърта и преповтаря в интернет със силата на категоричното си заглавие и резонира във форумите и социалните мрежи, където всеки се чувства свободен да коментира, както намери за добре, кандидата.

Кой има време да чете подробностите?

А от информацията, според която предложените имена от гражданските квоти предстои да бъдат одобрени от Националния съвет на БСП, четящият остава с увереността, че местният актив и номинираният са си стиснали ръцете и само чакат потвърждение "от горе".

Оказва се, че не е така.

"Аз съм музикант на моя народ и не мога да имам партийни и религиозни пристрастия" - заявява Теодосий Спасов. "Много съм огорчен от тази публикация и че се използва името ми манипулативно".

Въпросът е колко души ще прочетат опровержението и колко ще запомнят, че музикантът е бил в листите на БСП?

Не може да се даде категоричен отговор, но ориентир ще бъде колко пъти ще се наложи Теодосий Спасов оттук нататък да пояснява, че не е бил и не иска да бъде партийна кандидатура. Ще ги преброим.

Някой можеше да се извини. Този, който е пуснал новината.

Можеше Теодосий Спасов да се заинати и да поиска да разбере кой е в основата на fake news или малкото недоразумение, както бихме го нарекли по нашенски, за да се потупаме по раменете и да си кажем "Чудо голямо! Хайде да не го взимаме толкоз на сериозно!".

Но до 26 март има време, през което малките предизборни чудеса ще стават все по-големи.

Практичният съвет към известните личности от областта на културата, а и не само, е да се проверяват редовно в интернет да не би да са осъмнали с партийна кандидатура, за която не подозират.

Защото и в Сливен местна структура е издигнала име, което съвпада с това на джаз певец . Дали е случайност или не и кой кого ще изненада, тепърва ще научим.

Не е лошо и тези, които живеят извън България да проверяват не са ли неволни участници в предизборната кампания в родината. Теодор Ушев може и да не получи поздравителен адрес от български политик по повод номинацията за "Оскар", но е възможно, прочитайки в социалните мрежи коментар "Защо, бе, Тео?", да научи, че е носител на друга номинация - от тутраканския или гоцеделчевския партиен актив например.

Ако не искат да се изненадват пред свършен факт и името им да се търкаля дълго в интернет като част от кампанията, известните личности могат да предприемат и изненадващи превантивни ходове. Като например да звънят лично в партийните централи и да проверяват. Например така:

"Добър ден! Аз съм световната оперна прима Соня Йончева. Дали не сте ме вписали случайно във вашите листи?!"

Oще: актив  бсп  велико търново  депутат  избори  културни дейци  листи за депутати  музиканти  парламентарни избори  партиен актив  партия  служебно правителство  теодосий спасов 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 31.01.201720:47

Бг-табиетите са еднакви за всички. Вярно, комунделите са по-нагли. Но, всички си спомняме, как дсб-човечето Кънев, бламира Президента Плевналиев, като го номинира без да го попита съгласен ли е.
Очаквайте всичко, защото всичко е възможно. С негативен знак, разбира се.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

1 Dear Ivan | 31.01.201720:05

Теодор Ушев не е подходящ пример. Първо, не е вярно, че Трюдо го е поздравил лично. Той е поздравил всички номинирани от Канада. И второ, Теодор Ушев е казал, че смята за гордост да бъде наречен канадски кинорежисьор. Тогава не разбирам какво поздравление чака от български политик. Не е възпитано да се натрапваш на чуждестранен режисьор нито политически, нито по друг начин.
   

оценка

+0 -0