Пет неща, заради които се проваляте на първа среща | webcafe.bg
Webcafe

Пет неща, заради които се проваляте на първа среща

Webcafe
17.07.2017, 18:47 (обновена 18.07.2017, 21:46)
разговор

Снимка: © Getty Images

Често се проваляме заради грешно заучени тактики

Имате ли неясното усещане, че понякога не правите добро първо впечатление при запознанство? За това може да има редица причини - нерви, разсеяност, срамежливост. Истината е, че вероятността сами да си поставяте допълнителни пречки в общуването също е доста голяма.

Много често всъщност не успяваме да направим добро впечатление не заради граници, които несъзнателно си налагаме, а заради различни заучени тактики за "самореклама". Не е изключено грешно да сме преценили, че те ще накарат околните да ни харесат. За съжаление накрая се получава обратен ефект и просто изглеждаме като пълни идиоти.

Ето пет неща, които най-вероятно ви пречат да направите страхотно първо впечатление и които лесно ще си спомните при следващото си запознанство с нови хора, за да не повтаряте грешките си.

Първо, забравете за прекомерната скромност и ролята си на страдалец. Мнозина смятат, че тъй като този подход е доста популярен, то той със сигурност оказва влияние. За съжаление в наше време не можем да изкараме дори и час - навън или в социалните мрежи - без да чуем как някой скромничи излишно и се представя за жертва.

Според психолозите обаче това е огромна грешка. Ако например непрекъснато се оплаквате колко сте заети и колко много работа са ви стоварили, най-вероятно се опитвате да убедите целия свят (и себе си) в собствената си значимост.

Докато обяснявате колко сте изтощени от последното си екзотично пътешествие, истинската ви цел всъщност е да парадирате с начина си на живот. Така накрая в очите на околните ще се откроите като неискрен манипулатор.

Вторият "грях" е високомерието. Древните гърци са считали, че ще си навлекат Божия гняв, ако са твърде високомерни. В наши дни разбира се няма нужда да се притесняваме, че ще ни порази мълния от небесата, но ако изтъквате себе си за сметка на околните, това със сигурност няма да има по-добри последици.

Ако кажете "Аз съм по-добър от другите в дейността Х" няма да бъдете приети добре. Вместо това опитайте с реплики като "Аз съм добър в това" или "По-добър съм в това отколкото преди". Така ще предизвикате положителен отзив у събеседника си.

Подобни негативни сравнения с останалите изглеждат като враждебни и дори и да не са казани с лоша умисъл, слушателите ги възприемат като нападка към себе си и критика към възможностите им.

Трето, в никакъв случай не бъдете лицемерни. Да обвинявате другите в грехове, които и сами имате, би могло да бъде ефективна тактика. Това е доказано през годините от редица политици. Но цената да бъдеш хванат на местопрестъплението и разобличен като лицемер е твърде висока и не си струва да рискувате.

На четвърто място специалистите поставят фалшивите и неискрени комплименти. Всеки иска да направи комплимент, без да изглежда твърде емоционално и без да съсипва репутацията си в очите на другите. Но коментар като "Справяш се много добре като за стажант" има точно обратния ефект.

Този тип комплименти са откровена обида за отсрещната страна, но също така влияят негативно и на този, който ги изрича. Това, че внимателно сте пресметнали какво и как точно да кажете, всъщност ще ви направи да изглеждате отчаян за внимание и ще понижи социалния ви статус.

И последно, но не и по важност - сериозна грешка е да не съобразите външния си вид с повода, на който сте. Не е задължително да изглеждате като от корица на списание, но е повече от важно да положите грижи за вида и облеклото си.

Ако всички са с официални дрехи, а вие се появите по дънки и небрежна тениска, най-малкото няма да се чувствате комфортно.

Неподходящото облекло, което не е съобразено с дрес-кода и със събитието, на което присъствате, не прави добро впечатление и демонстрира, че не сте се постарали. Елементарни усилия относно прическата и вида ви няма да ви забавят особено докато се приготвяте.

Добрата новина е, че тези пет подхода и промяната в тях зависят изцяло от вас и можете лесно да ги загърбите. Достатъчно е да имате предвид, че описаните грешки сериозно ви пречат да се представите в положителна светлина пред непознати и в общуването ви с тях.

Единственото, което трябва да направите, е следващия път да не бързате преди да заговорите, а да помислите и да прецените дали няма да допуснете някой от тези гафове. Оттам нататък да направите добро първо впечатление е изцяло във вашите ръце.

Oще: високомерие  впечатление  дрехи  комплимент  комплименти  лицемерие  облекло  обноски  психолог  психология  психолози  първо впечатление  скромност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.