Не пипайте реколтата! | webcafe.bg
Webcafe

Не пипайте реколтата!

Webcafe
10.10.2018, 15:16 (обновена 11.10.2018, 18:43)
Трева

Снимка: © Getty

Алтернативно "зелено" земеделие в бедния Северозапад

Малко вероятно е да сте чували за село Добруша. То се намира в онази забравена от Бога и няколко правителства Северозападна(ла) България, по-конкретно в община Криводол. Като много подобни села и то се топи с бързината на ледник. Има едва 186 жители, но, хей - има си и кмет.

Кмет, който тази седмица заедно с един общински съветник от Криводол е бил арестуван на нива с канабис. Там, по думите на съветника, попаднали "случайно".

Така е с разходките – тръгнеш и не знаеш къде ще те отведат краката ти. Вдигнеш куфар в Бразилия и той се окаже с 9 кила кокаин вътре.

И все пак не точно това си представяхме, когато премиерът Бойко Борисов в началото на септември коментира, че властите в страната са готови за "жътвата" на марихуана…

По информация на bTV кметът на Добруша Ивайло Илиев и общинският съветник Ивайло Вълков са били задържани, докато прибират "реколтата" от 137 саксии, вкопани в земята. Тук обаче важи принципът "невинен до доказване на противното", както и трябва да бъде.

Кметът Илиев и преди е имал различия със закона – предният му мандат приключва преждевременно заради условна присъда за незаконно притежавано оръжие (пак пред bTV е разказвал, че е намерил пушката в гората). После обаче добрушанци отново си го избират да им кметува.

Ако очаквате да си говорим за правни абсурди и как "ние си ги избираме, после ревем" – не, този път няма да си говорим за това. Ще си говорим как районът около Криводол (област Враца, ако не знаете) се връща към земеделието като основен поминък. Само че земеделие, на което законът не гледа с добро око.

Добруджа, отдръпни се! България си има нова "житница" и тя се зове Криводол!

Ако си мислите, че случаят с кмета и общинския съветник е някакво изключение, грешите. Това е поредната нива с канабис, открита на територията на тази община през последните месеци. Само за илюстрация ще изброим още няколко случая:

на 22 юли беше съобщено, че в къща на 62-годишен мъж от Криводол са открити не само килограм и половина канабис, но и пушка, картечен пистолет и карабина - всичките без разрешително (вероятно и той ги е намерил в гората);

на 25 август край Криводол са намерени 60 стръка канабис (около 2,750 кг) в малка плантация, а други 57 стръка са открити в лозов масив във врачански лозя (гроздоберът не е това, което беше…);

на 4 септември край Криводол са намерени 40 растения с общо тегло около 4,56 кг., задържан е бил собственика на имота, който е на 65 години (с тези пенсии така ще е…);

на 20 септември край близкото до Добруша село Ракево е намерена нива със 7 декара канабис. Тогава е задържан, а след това и освободен друг общински съветник от Криводол - Христо Доков. Той твърди, че е сигнализирал полицаите и е отишъл сам да види парцела, в който влиза и общинска собственост (марихуана на общинска земя е като ананас върху пица – възможно е, но не е редно).

Уау! И за да не реагирате с "това ли е?", подчертаваме, че с тези няколко примера не се изчерпват всички случаи от сагата "млади и стари отглеждат трева в Криводолско" от последните месеци.

Премиерът Борисов добродушно предупреди всички "земеделци" да не прибират реколтата и да "не се вкарват в затвора", но в Северозапада няма кой да слуша. И как да има? Регионът изостава, покупателната способност на населението е най-ниска в целия Европейски съюз (според Евростат) и народът търси поминък. Няма да ядат трева, я! Вместо това я гледат. Както личи от примерите – доста масово при това.

Но представете си не само икономическите, но туристическите възможности за "Житницата на България II" (или "Житницата Ай Ай", зависи кой депутат накарате да го прочете).

Добрушa може да е едно от първите места за селски ганджа туризъм в страната.

Всяка къща – кофи-хостел! Хем пушиш, хем бабата-домакиня те гощава с домашно приготвени кекчета. А ако искаш да си "изцапаш ръцете" – бегом в нивите с пенсионерите и представители на местната власт да прибираш реколтата!

В друг пенсионерски клуб в България едва ли ще има толкова забавни вечеринки, колкото може да има там, а тържествата на селския мегдан под звуците на песни на Веселин Маринов ще са един мини-Удсток. Няма афганци, няма холандци – всичко живо ще е на "криводолска общинска".

Някои хора с вечнозамъглен поглед може дори да се преселят за постоянно в Криводолско, с което да преборят демографската криза. Че и със земеделие ще се занимават. Е, няма да е животновъдство и да са овчари, но властта трябва да е доволна и на това...

Регионът ще процъфти, а пустеещи от поколение земи ще бъдат обагрени в зелено. Имаме си столица, имаме си морска столица, че и културна столица (направо европейска) – ще си имаме и "зелена столица" и тя ще се казва Криводол.

Всичко това обаче е фантазия – за някои абсурдна, за други - не чак толкова, за трети – даже привлекателна. Фактите са си факти – отглеждането на канабис у нас все още е забранено.

Но че Северозападът е забравен също е факт. И ако не се сещаме често за този проблем, той ще се задълбочава, населението ще продължава да се топи и обеднява, а плантациите ще стават все повече.

Oще: добруша  забавление  канабис  кмет  коментар  криводол  марихуана  общински съвет  полиция  развлечение  северозапад  северозападна българия  трева 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.