Градината е добра и за болните, и за здравите деца | webcafe.bg
Webcafe

Градината е добра и за болните, и за здравите деца

Елена Дякова
01.12.2012, 18:58 (обновена 01.12.2012, 19:04)
сянка, силует

Заглавието е тенденциозно - все пак става дума за предучилищна подготовка. Никой няма да кара 4-годишни деца да смятат диференциални уравнения, матрици и детерминанти. Законът е недообмислен най-вече от гледна точка на материалната база.

За напълно домашното обучение съм скептично настроена - повечето родители не са такива ерудити, че да разбират от всичко, което се преподава в училищата, въпреки че са били ученици.

Едно е да научиш временно нещо, после да си изпееш урока и след известно време да го забравиш, друго е да разбираш материята и да имаш умението да я предадеш. Неслучайно по различните предмети в училище след началното образование са различни учители.

Най-важната задача на ходенето на детска градина е социализирането, да се научиш на известна дисциплина и да можеш да се съобразяваш с околните. Това че някои деца били по-чувствителни душевно или болнави и не можели да ходят на детска градина - ако щете училище го наричайте, ако щете - университет, факт е, че става дума за детска градина, щом говорим за играчки и легълца, е до голяма степен вина на самите родители.

Факт е, че дори и деца с по-специални интелектуални, емоционални, физически и пр. нужди по-добре се развиват сред връстници. Неслучайно в развитите страни има такъв стремеж към интеграция и желание децата с увреждания да посещават, когато е възможно, учебни занятия заедно със здравите им връстници. По-добре е и за здравите, и за болните деца.

Психиката и подсъзнанието играят голяма роля върху физиката. Едно дете подсъзнателно усеща, особено ако е интроверт, че вкъщи са му позволени много повече неща, може да яде каквото си иска, един или повече човека се въртят само около него, съобразяват се с него, а не е нужно то да се съобразява с някого.

Обикновено такива са по-чувствителни и болнави. Предпоставка за това е да има родител, който може да си позволи да си остане вкъщи да гледа детето или пък баба.

На самотните майки с по 2-3 деца, без свободни баби и дядовци, децата им не са толкова кекави и чувствителни, защото подсъзнателно самите деца усещат, че не могат да си го позволят и детската градина е единствената алтернатива.

Ако едно дете получи някаква емоциална травма, то трябва да я преодолее,, да бъде изправено срещу страховете си, а не да бъде обгрижвано с някакъв свръхпротекционизъм, който ще го увреди дори като възрастен човек.

Oще: баби  детска градина  деца  родители  семейство  ученици 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

5 limula | 04.12.201216:51

Не съм ходил на детска градина. До шестата ми година ме гледа баба. И нямам проблеми с общуването, съобразявам се с другите хора-даже понякога се дразня сам на себе си, че съм прекалено добър.
Преди беше задължителна предучилищната група(6г.), сега е задължително за 5 годишните(което не е чак такъв проблем) но 4 годишно дете--задължително-това е глупост. Ако пък наистина заради циганите го правят НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

4 Elena Dyakova | 02.12.201221:55

В интерес на истина смятам, че това е поредното проектозаконче на ГЕРБ (за момента все още не е закон), създадено с цел хвърляне на прах в очите и отместване на фокуса от далеч по-наболели проблеми като здравеопазването например. Това, че ще е задължително, ще притесни много малко хора - повечето ми познати със зъби и нокти се борят за места в детската градина. Въпросът е, че като е задължително, задължително ще трябва да се осигурят такива места в определени за целта заведения - детски градини и училища. Вероятно трябва да има и добавка за случаите, в които родителите все пак желаят алтернативна форма на обучение, да полагат някакви тестове, с които да се провери дали покриват заложения от МОН учебен материал.

Да, добре би било детските учители и лелки да са по-добре платени, но то цялата държава ни е такава. Има хора, които си обичат работата въпреки ниското заплащане. За съжаление не са много, но смятам, че човек, който не си харесва работата, дори и високо заплащане не би го мотивирало особено.

Като човек, който е ходил на детска градина, мога да кажа, че никой не е успявал да ме накара да изям нещо насила. Когато нещо не ти харесва, просто не го ядеш. Ядеш останалото. От това не се умира от глад, а е малко нелепо да се очаква, че всяко едно ядене в групова кухня ще е съобразено с индивидуалните предпочитания на всеки. И аз съм била капризна, не съм ядяла супи, зелен фасул и прочие, но съм била нахална и съм си искала допълнително от нещата, които обичам - като картофено пюре примерно. Обикновено има достатъчно деца с взаимноизключващи се хранителни предпочитания за доста от нещата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 02.12.201219:56

Не че не съм съгласен с този пост. Съгласен съм, и то доста.
И все пак... Да се задължат родителите да си пращат домочадието на градина, не е правилно. Не и докато масово хората, които ще отговарят за децата, са зле платени лелички. Аз ако имах деца - а, за щастие, нямам такива - преди да навършат възраст за училище, бих ги поверил единствено в ръцете на човек, за когото знам, че е достатъчно добре платен, че да му пука истински за работата, която върши. Или на човек, за когото знам, че ще се съобрази, да речем, с факта, че детето не яде зеле - да, тъп и елементарен пример, но мисля, че става ясно.
Примерно, де.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 02.12.201218:11

Най-после да прочета едно трезво мнение сред истеричните писъци на ордите форумни квачки, които са прочели две книги на кръст на тема детска психология и възпитание, но вече ЗНАЯТ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 02.12.201214:54

Проблема е че е задължително. Поредното насилствено действие на държавата, срещу гражданите и, това е проблем. И няма значение дали е добре за децата. Проблема не е в децата, а в отношението на държавата.
Проблем е също, че заради 10 000 цигански семейства, които не си възпитават децата и не ги пускат на училище, държавата е готова да накърни интересите и свободите на стотици хиляди други семейства - на своите граждани. Това е проблема.
Престанете да оправдавате поредното ограничаване на граждански свободи, поредната полицейщина, предизвикана от това, че държавата не е способна да си свърши работата по нормалните начини, с това, че може би /може би!!!/ не било чак толкова зле за децата. Що се отнася до децата, право на тях и техните родители трябва да е, да решават кое е по-добре.
За отнемането на граждански свободи трябва да има по-сериозни основания от това, че "може би не било толкова зле".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.