Една бурка пролет не прави | webcafe.bg
Webcafe

Една бурка пролет не прави

Стела Бонева
27.04.2016, 19:37 (обновена 28.04.2016, 16:24)
Бурка

Снимка: © Getty Images

Бурката всъщност не е най-масовото облекло на мюсюлманките в България

Пазарджик е град на пионери. След като опитаха да скрият публичните „прояви на хомосексуалност", сега местните общинари въведоха революционна за България забрана - на бурки, никаби, изобщо на всякакво облекло, което скрива лицето и прави идентификацията му невъзможна. От училището и съда до парка и тролея, жените ще бъдат глобявани, ако се появят с бурка на публични места.

Естествено, решението моментално генерира нова национал-популистка вълна, която обаче се движи в грешна посока. Вместо Facebook - реваншизъм и откровени подигравки срещу „опакованите нинджи" и „жените в чаршафи", нека влезем в детайлите на новата Наредба за обществения ред в Пазарджик.

Забраната важи за публичното носене на облекло, което скрива „изцяло или по-голямата част от лицето". Това са бурките, онези с мрежичката на очите, и никаба - с процеп в самата дреха, през който жената да вижда.

Ако сте следили телевизионните репортажи от Пазарджик, ще видите, че жените там почти не носят бурки или никаби, а се обличат основно в чадор, хиджаб или носят забрадка, които не скриват лицата им по смисъла на приетата наредба, а скриват главата / косата / шията.

Майките, явили се в съда, за да защитават синовете си - имамите по делото за радикален ислям, застанаха пред камерите с открити лица и с покриви глави. Те не би трябвало да бъдат глобявани.

Защото и бабите на село носят кърпи върху главите си, независимо дали отиват на църква или на полето. В други православни държави туристите дори трябва да си купуват кърпи, защото иначе нямат да бъдат допуснати в храмовете. Разликата е в политическото им „приложение".

Тук обаче традиционно мухите се вземат за слонове. Това е сбърканото в обществения дебат срещу „чаршафените жени". Те нямат да изчезнат от Пазарджик. Добре е да го знаем, когато след някой друг месец поредната „скандална" снимка или „сензационен" видеоклип на жена, облечена в чадор, плъзне из социалните мрежи и стане медиен хит три часа по-късно.

Под съмнение е и ефективността на забраната - ромите казват, че нямат пари да плащат глоби, а и едва ли сериозно си представят как полицията или някой чиновник влиза в гетото, за да лови ходещите бурки.

Нещо повече - забраната, каквато и да е, е силен обединяващ фактор. Това очаквано ще сплоти мюсюлманската общност в Пазарджик, която никак не усеща „загрижеността" на държавата, освен ако не говорим за спецакциите на ДАНС и голямата изборна кебапчийница.

В огромното им гето, където мизерията и неграмотността са отблъскващи, джамията свети по-силно от Слънцето. И ако бурката е следствие, това е причината.

Досега целият обществен дебат беше основно насочен срещу бурките, които определено са най-агресивната и показна форма на исляма. Но нали разбирате, че една свалена бурка пролет не прави. Ако изобщо бъде свалена и ако не предизвика обратен ефект. Забраната, засега на местно ниво, е просто една песъчинка в пустинната буря на радикалния ислям.

Oще: бурка  бурки в пазарджик  забрана на бурките в пазарджик  забулени жени  ислям  пазарджик  радикален ислям 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

27 Pavur Pezev | 02.05.201604:08

Бичкия, тя таа работа с обикновена брада не става - требе да е без мустак и да се курдисаш на кадро с вдигнат показалец към Аллаху, инак не мож се "записа". Иначе манговците по селата бяха много смешни, като сучеха редки мустаци пред теве камерите и като ги питаха кфи са, отговаряха гордо :"Не си ли личи? "и сучеха мустака гордо. Бяха ги излъгали, че така минават за Али Ръза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

26 John Smith | 28.04.201623:52

Чл. 13. от Конституцията
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

25 pixie | 28.04.201622:22

deowin,
ти верно си трол на хонорар.
Само да изтъкна, че троловете тука се хванаха за думата "бурка", под която ние останалите разбираме чаршаф на главата, защото ние все тая каква е разликата между бурки, хиджаби, фереджета и т. н. и защото не е там въпросът.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.02.2016, 00:01

24 Charles Bluebird | 28.04.201621:31

Красимира Някояси, не е моя работа да те съдя. Не за това цитирах конкретния закон. Нямам и намерение, а и нерви, да се занимавам с всеки динковец, който претендира, че е родолюбец, а нарушава закона в собствената си държава. Научете се и да правите разлика между шовинист, патриот и националист, защото едните твърдят, че са едно, а се оказва, че са друго. Недей да мислиш за патриот, защото не си. Но както сте се размили, на мен всички сте ми еднакви.
Ти, какво предлагаш?! Да изселим всеки с друга религия, етническа принадлежност и т. н., а за капак да поставим и по един Динко на границата, който да обира изгладнели и бягащи от война хора. Това е пълна глупост. Ще се върнем във времената на Османската империя, но сега ние ще сме тиранина.
За бурките казах вече, че не съм експерт по Исляма, но във статията е посочено, че бурката не закрива лицето. Не това е важното. Посочих, защо според мен е прокаран закона по този начин.
Вече тоя спор взе да става глупав и да ме ядосва, а мразя да коментирам афектиран. Мисля да спра тук, преди да изръся нещо, което не искам...
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

23 SamVaims | 28.04.201619:16

Красимира Маврова написа: "Аз съм крисмин"
На твое място изобщо не бих се гордял с този факт. Желанието ми е да свършиш в някой пандиз с присъда от поне 6 години строг тъмничен , където ти е мястото без никакво съмнение.
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 28.04.201618:56

Напълно съгласен с Charles Bluebird.
pixie и останалите - колкото и да се пънете, хилавите ви опити да рационализирате предразсъдъците си няма да ги оправдаят. Няма нищо, което би могло да оправдае режим на мислене, воден от предварително изградени предубеждения и зле прикривани дискриминационни практики.
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

21 mima | 28.04.201618:07

Чарли, това дето си го цитирал се отнася до расата и народността на хората. Не се споменава за религиозна принадлежност. Все пак има секти и религиозни течения, които не са разрешени в България.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 04.04.2015, 10:00

20 Красимира Маврова.100003575120533 | 28.04.201618:02

До Чарли Синята птица

Аз съм крисмин. Ела ме осъди за това, че подбуждам религиозна омраза.

Бурките ЗАКРИВАТ тялото напълно и оставят само очите зад мрежа. Ето ти линк да се образоваш малко
http://www.abc.net.au/news/2014-09-23/why-do-muslim-women-wear-a-burka-niqab-or-hijab/5761510
цитат от статията - The burka covers the entire body including the whole face, with a mesh window for the woman to see out of.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

19 Manuela Gerenova | 28.04.201617:15

Не се изказах много правилно явно. Имах предвид, че ако тотално забранят покриването на косата като религиозен символ, то трябва да забранят всички религиозни символи. Покриването на лицето трябва да е абсолютно забранено според мен.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 03.02.2016, 00:01

18 Charles Bluebird | 28.04.201617:09

"Тридесетина години Европа гледаше мълчаливо как бавно, но сигурно Ислямът я завладява и руши две хиляди годишната християнска цивилизация. Това време свърши. Дойде времето на грубата сила.
Ислямът трябва да бъде върнат там където му е мястото - обратно в пустинята."

Ех, Крисмин! Крисмин!

Чл. 162, ал.1 от Наказателния кодекс на Република България гласи:
"Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."

Хубаво е, че тук не заставаме с истинските си имена зад изказванията си, защото това твое е много на ръба. Първо трябва да научим законите на собствената си държава, пък после да говорим кой да изселваме от нея.

"Искам някой ревльо, защитник на бурките, да ми каже какво би станало..."

Ебе, бурките никой не ги е забранил, бре! Защо им е защитник?! Бурките НЕ закриват лицето. Пише го и в статията, ако сте я прочели.
   

оценка

+0 -6

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.