Някои фирми имат абонамент към Столична община | webcafe.bg
Webcafe

Някои фирми имат абонамент към Столична община

Крив Макарон
15.04.2013, 13:21 (обновена 15.04.2013, 13:28)
сянка, силует

Все по-малко търгове и конкурси, все повече възлагане

На мен ми прави впечатление, че строителният пазар в София се монополизира все повече. "Трейс" и ГБС са направо абонирани за инфраструктурни проекти. Шунтира се обявяването на конкурси както следва:

1. За проект 
2. За изпълнител 
3. За Надзор

Направо се възлагат поръчки на "нашите". Отделно от това "Агрогруп" (спестяваме определението - бел.р.), са окупирали цяла София във високото строителство.

На всяко голямо кръстовище гледам досадните надписи "елитна строителна дивизия". Милиционерско-кашишки възглас, измислен от правешките парвенюта. А "Данчето" Фандъкова обикаля с миловидния си вид на от учителка от детска ясла и дава законност на това скандално монополизиране и грабеж.

Преди около година с мой приятел писахме сигнал до Инспекция по труда, след като във болшевишката фирма "Агрогруп" на интервю за работа направо ни се представиха като "гадни експлоататори" и в пълен разрез с Кодекса на труда ни предложиха по 10 дни годишен отпуски, 9 часа работен ден + бонус 6 работни дни седмично, като при извънредни случаи може да си прекараме до среднощ (във високото строителство всяко изливане на бетонна плоча може да бъде тълкувано като извънредна ситуация).

След сигнала на места забелязах, че съботите не се работи, както и че след 18 часа не се извършва дейност, но беше за много кратко - 2-3 седмици. В отговора на комисията по труда се казваше, че са наложени административни наказани, но поради факта, че не сме служители на компанията, са длъжни да запазят в тайна подробности от извършената проверка.

Заслужава си по-често да бъдат тормозени чрез институциите подобни фирми-мутанти, за да се прекрати абинамента им към Столична община.

Oще: инфраструктура  пазар  софия  столична община  фирми 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 15.04.201322:14

Ако споменатата от Крив Макарон фирма наистина е предлагала работни условия, които нарушават Кодекса на труда по описания начин, то мисля правилно е написал името й като Агрогруп, щото трябва да си ебем ти аграра да правиш такива ГСП.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 15.04.201321:41

Преди имаше много широк кръг от фирми. Някои от тях отпаднаха поради лоша организация, както японците от "Тай Сей", където съм работил. Други ги изпъдиха, както стана с "Доуш", защото бяха покровителствани от ДПС, но в същото време предлагаха качествено строителство на ниски цени, поради изключителните стимули, които им осигурява турската държава. Но много фирми, които разчитаха на конкуретност бяха буквално прецакани по една схема, горе-долу следната: явява се "наша" фирма на конкурс, която предлага изключително нискокачествено строителство, и за да не бъде изритана защото вади цени и качество под определено ниво, със нея се явяват и разни офшорни фирми (предимно гръцки и кипърски), които по предварителен сценарии предлагат една идея по-високи цени. Така "нашата" фирма печели, като след това натоварва подизпълнителите си със договори изискващи самофинансиране. По тази схема подизпълнителите веднъж вързали се, нямат отърване. Плащат по 30% на работниците си или им бават парите с месеци и години.
Така сериозни фирми, които имаха разработен пазар у нас (например "Алпине") напуснаха страната, а българските фирми просто фалираха.
В един момент се стигна до сегашното положение, за което говориш, че малките фирми загубиха работниците си и техниката си и оцеляват благодарение на извършване на ремонти и ниско строителство. Тези фирми вече нямат капацитета и едно кръстовище да поправят.
Останаха само "абонатите".
И разбираемо, цените на труда в сектора са ударили дъното, а условия работникът /или наемен служител/ не може да поставя. Него могат да го третират с абслютно безочие. Работил е месеци на половин заплата, и ако иска да си получи и другата половина трябва да продължи да работи. Но че ще получи парите си не е сигурно.
Това е прчината за моето недоволство. Това са причините и за протестите на магистрала "Марица" и съмнителното качество на изпълнение на всички пътища в последните 3 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

7 goshi | 15.04.201320:13

Трейс от доста отдавна е в София и правят метро, прав си. Даже като се замисля и ГБС имаха проекти в Бургас. Значи не са се разделили по райони ОК.

Но Трейс и ГБС, както и Черепа ги имаше и преди ГЕРБ и само те строяха, и ще си ги има и след ГЕРБ и пак само те ще строят. Айде мен може би ми е къса паметта, ама кой строеше преди тях? Не виждам връзка ГЕРБ - тия фирми. До колкото знам кръстовището на ТВ кулата, а и това на семинарията са минали през търг, а не с възлагане. И ако не са тези фирми, кой друг да го строи? Има ли друга голяма фирма? Имаше по-малки, те се обединиха в СК-13.

За чуждите фирми - да прав си. Преди ги имаше повече, но пък аз съм против чужди фирми да взимат такива големи поръчки.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 15.04.201319:45

И Гоши, понеже си говори на различни езици ще се опитам да ти обясня нещо простичко: не ме интересуват "горките работници"! Интересува ме да имам конкуретни предложения за работа и да избирам между най-добрите предложения. Изборът нищо или гърбене при лошо заплащане не ме задоволява. А тези неща, които наричаш "нормални" може да са нормални в един монополизиран пазар, където политически обвързани компании задушават конкуренцията. Това не са нормални по само себе си неща, както ти се опитваш да ги предствиш.
По случай Кодекса на труда (явно на теб тези неща са ти през **** работа), можеш от чисто любопитство да провериш следните текстове:
чл. 113 от раздел Работно време
чл. 144 от раздел Извънреден труд и
чл. 155 от раздел Отпуски
След това сравни посоченото от мен по-горе с текстовете в Кодекса и ще разбереш на какво основание са сигналите към Инспекция по труда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 15.04.201319:00

Гоши, понеже не желая да се увличам (твъреде много) в лични нападки и провокации, ще ти споделя някои от своите впечатления относно събитията в София, за които мога да свидетелствам.
1. Казваш, че нямало да отиде софийска фирма да работи някъде си, при това евтино. Добре, "Трейс" до колкото знам е от Стара Загора. До преди няколко години имаше скромен бизнес в София, но след като ГЕРБ сритаха Васил Божков и той се оттегли от "Мостстрой" вакума беше запънен именно от "Трейс". В момента (ако искаш отиди провери) "Трейс" са струпали огромно количество техника на едната лента от кръстовището на две нива на бул. Гешов при бул. Цар борис. Чудно как стана така, че няма и година от откриването на това кръстовище и се започва отново строителна дейност. В кв. Дружба "Трейс" работят по строителството на новия участък от метрото до летището. Преди това приключиха строителството на метрото в кв. Младост. Да ти напомня, че става въпрос за фирма от Стара Загора.
2. Миналата година в "Толофикация София" са изпълнени около 30 км ремотни дейности по мрежата, като според документи половината търгове са спечелини от ГБС, но никъде ГБС не е работило пряко. Всички те са възложени на подизпълнители. Дали е възможно от ГБС да задържат "полагаем" процент за себе си е риторичен въпрос. В момента изпълнителният директор на дружеството е назначен ор ГЕРБ.
ГБС изпълниха и кръстовището на Бул. Вапцаров и бул. Драган Цанков при Телевизионната кула, и се гласят да строят новото при Семинарията.
До преди няколко години за подобни проекти кандидатстваха по нялколко компании, включително чуждестранни като "Алпине" и "Щрабах". Сега просто се възлагат на ГБС, без да се говори за търгове, контрол, проектиране и т.н.
3. Любимците ми от Правец построиха огромния "Парадайс център", заради когото специално удължиха проекта за метрото по бул. Черни връх. Говори се, че главния архитект на Столична община Петър Диков има участие в този мол, и по тази причина искаше да строи и нов път през Ловен парк. Сега правешките питомци на власта започват строителството на новия магазин "Кауфланд" на бул. Каблешков и Цар Борис, заради който имаше протести от страна на местни хора и зелени активисти. Кмета на района също, съвсем случайно, е от контингента на ГЕРБ.
Хайде сега, рамките на добрия тон и без лични нападки да ми отговориш случайна ли е връзката между ГЕРБ, и възхода и монополизирането на пазара от страна на въпросните фирми?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

4 goshi | 15.04.201318:40

Нямам време да те чакам да ми отговаряш, та затова направо. Не защитавам никоя фирма. Споменал си 3 - гледам и не се откроява някоя точно която да защитавам. Както и да е - не работя изобщо в сектора, но имам преки наблюдения върху него. Имам близки хора, заети в сектора. Те си бачкат доста често не 6 а 7 дни в седмицата. Взимат си заплатата и бонусите и не влизат да пишат колко са експлоатирани, а са всъщност доволни.
Не знам коя е фирмата на Златев (предполагам е твоята любима Агрогруп), но както ти обясних и в предишния ми пост е съвсем нормално това. Не може оня да има машини за милиони левове, а аз да имам един камион, един бетоновоз и двама общи работници и да печеля поръчки.
Това е положението - големите са няколко и те си въртят поръчките. Няма кой друг просто.
А и не знам дали се сещаш, но държавните поръчки са главно за пътните съоръжения и обществените терени - за високото строителство пари наливат частни инвеститори - те сами си решават кой да изберат.
И сравнението, което си направил е крайно неуместно. Тебе цигани ли те ритаха в офиса на интервюто? Горките експлоатирани хора не могат ли да се оплачат? Синдикати няма ли? Надзор? Инспекция по труда? Ти ли си последната надежда на горките работници?
Твойто си е чиста проба злобеене от рода на "Аз не мога да изкарам пари от тая баница, ама поне да преча и на другите да не могат, щом не ми дават тлъстата заплата за 40 часа в седмицата."
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

3 goshi | 15.04.201318:16

И кой според теб е работодателя ми?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 15.04.201316:56

Гоши, ти луд ли си? Или просто защитаваш рабододателя си като верно куче? Как път точно фирма на собственика на Нефтохима - Златев е закичила оградите си из цяла София, а всички други са се свили? Ааааа...може и щото Гоши ми е връчал награда във форума на уебкафе...Добре, извинявай, прав си! Злобата ми е причина за тая работа.
Викаш като ми се подиграват и демонстративно се погазват закони да си мълча, за да не изглеждам злобен? Добре, обещавам, че ако видя да те ритат цигани в тънма уличка да не се обаждам на полицията, защото е ужасно злобно от моя страна да преча на бизнеса им Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

1 goshi | 15.04.201316:27

Браво, Авторе, взимаш престижната награда "Бай Ганьо на годината"!

Първо - предполагам имаш предвид фирма АРГогруп, а не както на 2 пъти си написал АГРогруп. Не може така да плюеш по някой, на който не можеш името да напишеш правилно!

Второ - отдавна пътните фирми са разделили България. Това е нещо с което не можеш да се бориш. Няма как Софийска фирма да ходи да прави пътища в Бургас и то на ниски цени. Има няколко големи фирми, които печелят поръчките, просто защото поръчките са големи и малки фирми няма как и да се явят на тях. Направи си пътна фирма и кандидатствай за следващото кръстовище на няколко нива да те видя. Напоследък такива проекти се правят, че дори и тези фирми не могат да се справят и викат по няколко подизпълнителя. Така се случва, че и всички са доволни - очевидно всички без теб.

Трето - направо шапка ти свалям за това как тормозиш фирмите през институциите, за неща, които изобщо не ти влизат в работата. Затова и ти връчвам приза. По принцип си прав и съм съгласен, че това работно време е извън всякакви норми, ама това по какъв начин ти влиза в работата? И тия сигнали на каква база са - на това, което са ти казали "гадните експлоататори" на интервюто ли ? И изобщо някой обръща ли ти внимание?

И не мога да разбера наистина каква е тая злоба - защото не ти дадоха работата ли?
   

оценка

+0 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.