Убийството на Немцов - краят на една илюзия | webcafe.bg
Webcafe

Убийството на Немцов - краят на една илюзия

Илиян Василев
28.02.2015, 09:40 (обновена 01.03.2015, 14:08)
борис немцов на антиправителствен митинг

Снимка: © Getty Images

Борис Немцов беше всичко, което Путин не бе - ерудиран, харизматичен, висок във всякакъв смисъл човек.

Текстът е публикуван в блога на Илиян Василев (бивш посланик на България в Москва).


Показният разстрел на един от водачите на руската опозиция само на метри от Кремъл отеква болезнено и шокира не само Русия, но и целия свят.

С него беше премината една червена линия, която отделяше управлението на президента Путин от най-мрачните страници в най-новата история на Русия - периода на Сталин.

Борис Немцов беше трън в очите на мнозина крайни националисти, които доразвиха главния идеологически постулат в сегашната кампания за оцеляване на режима на Путин - Родината в опасност - в догма и послание към фанатиците да защитават до смърт своя Месия.

Немцов не можеше да бъде спрян с арести от полиция или със съдебен произвол - прекалено голяма фигура беше, за да бъде накаран да замълчи.

Той действително беше първоначалният избор на Елцин за негов заместник, но в последствие службите наложиха своя избраник Путин. Немцов, заедно с Касянов, Рижков и Милов бяха заемали най-високи постове във властта и като такива знаеха механизмите, които движат Кремъл.

Дейността на Борис по разобличаване на Путиновата политика в Украйна и безпределната му тревога за разкъсване на историческите връзки между два братски народа нямаше как да не бъдат наказани от някой, който стреля в Украйна в защита на сепаратистите и комуто Немцов пречи.

Фронтовата линия на битките в Източна Украйна минава и през Москва - и там стрелят и убиват хора.

Да, малко вероятно е Путин лично да е дал нареждане за убийството на Немцов. Както беше и за Литвиненко или за Ана Политковская. За това си има неформали, полувоенни, организирана престъпност и служби, който пазят режима.

Но руският президент носи пряка отговорност за възраждането на крайните форми на руския национализъм, за възраждането на духа и похватите от времето на Сталин, за потискането на инакомислието, за разгръщане на омразата и разделението, за насаждането на атмфосфера на терор и безвластие, за пренебрегване на елементарни човешки права и свободи - и всичко в името на оцеляването на Путин.

Ако дълго и упорито насаждаш омраза, насилие и недоверие към външния свят, то неусетно те започват да преливат около теб, прерастват в недоверие, насилие и омраза към ближния и съседа. И един ден някой започва да убива.

Най-големият кошмар на Владимир Путин е, че в стремежа си да се огради отвсякъде от заплахите на Майдана и на демократичната опозиция, той насърчи създаването на различни неформални и полувоенни структури като обшествен буфер срещу опозицията. Тези сили не могат да бъдат постоянни държани под контрол защото в екзалтацията си по доказване на своята лоялност към Вожда и "защита на Родината от майдановци" те винаги могат да прекрачват границата и поемат нещата в свои ръци.

Затова днес Путин не може да се измъкне с дежурното обяснение, че някой го провокира - тази система и режим са създадени изключително и само за да обслужват оставането му на власт.

Бъдете сигурни, че скоро ще бъде намерен някой дежурен виновен, който да поеме отговорноста за разстрела. Но никой разследващ няма да се осмели да стигне до истинския морален убиец и поръчителите.

Не изключвам и други крайности в отчаяните опити за информационно противодействие, за да се снеме личната отговорност на първия човек в Кремъл за убийството на една от най-ярките фигури на политическия небосклон на Русия в последните двадесет и пет години.

Борис Немцов беше всичко, което Путин не бе - ерудиран, харизматичен, висок във всякакъв смисъл човек.

От тук нататък Русия няма да бъде същата. Дългото сбогуване на руския президент с властта ще бъде болезнен, неравен и частично обратим, но неизбежен процес. Убийството на Немцов не е последното - много хора още ще загубят своя живот и в Русия и извън нея - защото царете в Кремъл, особено тези с власт и пари, никога не си тръгват доброволно.

100 години след 1917 изглежда Русия върви към нова революция.

 

Oще: борис немцов  владимир путин  илиян василев  коментар  конфликтът в украйна  краят на една илюзия  кремъл  москва  национализъм  опозиционен лидер  политическо убийство  путин  разстрел  служби за сигурност  убийство  убийството на борис немцов  украйна 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

67 Conspirator | 04.03.201500:21

http://toldot.ru/urava/jdate/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

66 Harry | 03.03.201509:37

Конспираторе, трудно се променя мислене, а още по-трудно е да накараш накого да види истината, защото порастването боли, загубваш си душевния комфорт на детските илюзии, свободният човек има задължение да се грижи за себе си, защото никой господар не ще да храни свободни хора. За това има робства по света, за това толкова си искат Бащица.

Ония това го знаят, не случайно психиатрията, психологията и социологията са им любими науки, от 3700 г. от това живеят, от това забогатяват, с това станаха световнии господари.

Какъв е тоя календар-конвертор,който разчита календарът им, дай линк моля?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

65 Conspirator | 02.03.201521:09

Федар,разбирам скептицизма,който изразяваш.Казваш си-на Конспиратора главата му е изтрещяла...
За да разбереш начина ми на мислене/не само моят/,съответно и очакванията за наситеност със събития на определени дати,първо ще ти задам един въпрос.Знаеш ли,че освен Грегорианският календар съществува и Еврейски такъв,който няма/почти/ нищо общо с Християнският.
Какво ти говори датата 28 ноември 2013 година?Отговорът е,че на тази дата се събират над 30 хиляди в центъра на Киев и започва същинският Майдан,но според еврейският ?това е денят на празника Ханука,когато се пали първа свещ.
Какво се случи на 16 март 2014 година...Референдумът за Крим/чиято дата беше изтеглена от първоначалната за края на месец март.Е,същият този 16 март по еврейския календар е празникът Пурим,когато се празнува убийството на злият Аман и още 40 хиляди перси от тогавашния им елит...
Какво се случи на 16 декември,миналата година/паленето на първа свещ за празника Ханука?Атакуваха рублата с цялата спекулативна мощ,която успяха да съберат.Последствията са ясни на всички.Рублата се стабилизира,но не можа да се съвземе...
Какъв ден е 5-и март?На пръв поглед-най-обикновен ден,но ако погледнеш еврейският календар се оказва,че тогава ще се празнува празникът Пурим и някой хора много искат да си го върнат за миналогодишния провален празник...
Нека да ти кажа някои любопитни неща за празникът Пурим,Федар.Февруарската революция в Русия/1917 г/е започнала навръх Пурим.Смъртта на Сталин през 1953 година е следствие на ''удара'',който е получил навръх Пурим през същата година.Мога да изредя още много любопитни ''съвпадения'',но няма смисъл.Много хора все още не разбират,че живеем в паралелни светове с един малък етнос,който е обладан от мания за величие и много държи на празниците си.Единственият начин да усетиш ''пулса''им е да се сдобиеш с календар-конвертор,който разчита календарът им.
Така или иначе,аз си оставам един смотан Конспиратор.Убедих се,че не е възможно да промениш шаблоните в мисленето на хората,особено в България,където всеки си мисли,че е роден със скрижалите на Господ под мишница.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

64 Fedar | 02.03.201513:33

Conspirator | 02.03.201503:05
Пети март е след три дни.
Въпросът е дали Ще ударят само рублата или ще се лее кръв?
Или и двете едновременно.
---------------

Бате, стига си се филмирал..

Какви изстрели, какви пет лева?! Путин да не е вчерашен, че ще остави ЦРУ подлоги да си разиграват коня в Москва?! Това да не са ти украинските примитиви....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

63 Harry | 02.03.201509:57

Какво да кажем за убийството на Немцов, синът на Дина Ейдман, Усмивка , той е Техен и сега Техните СМИ ще ореват целия свят, за героя - борец за светли бъднини и сатрапът "Путлер" (в този епитет си личи еврейската следа в мисленето, защо не алюзия със Сталин, още по - добре Троцки, Зиновиев... ).
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

62 Harry | 02.03.201509:32

60 тъканни проби са взети от тленните останки на палестинския лидар Ясер Арафат при ексхумацията му във вторник.

Те са били разпределени за анализ между три екипа следователи – швейцарски, френски и руски, съобщи ръководителят на швейцарския екип Патрис Манжен в интервю за вестник „Матен Диманш"

Ясер Арафат, който почина през 2004 г., е бил отровен с радиоактивното вещество полоний, сочат заключенията на анализи, извършени в швейцарска лаборатория и цитирани в документален филм, излъчен от "Ал-Джазира".
Направените анализи са на биологични проби, взети от личните вещи на палестинския лидер, които били предадени на вдовицата му Суха от военната болница в Перси, южно от Париж, където Арафат почина.

Нивото на полоний в останките на Ясер Арафат е около 900 милибекерела, което е между 18 и 36 пъти повече от нормалното, в зависимост от литературата", заяви британският учен и детектив Дейв Барклай.

След като Ал Джазира публикува пълният доклад на швейцарските учени, израелските власти бяха принудени да отговорят на някои въпроси.

„Никога не сме взимали решение да му навредим физически”, това заяви енергийният министър от 2004 г. Силван Шалом, в радио интервю.

„Ако наистина е имало нападение срещу него, със сигурност не е дошло от Израел, а по-скоро от вътре, от някой който е имал интерес да го направи”

Да бе, да! Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

61 Conspirator | 02.03.201503:05

Пети март е след три дни.
Въпросът е дали Ще ударят само рублата или ще се лее кръв?
Или и двете едновременно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

60 Nikkor | 02.03.201500:31

"Борис Немцов беше всичко, което Путин не бе - ерудиран, харизматичен, висок във всякакъв смисъл човек."
Изпитвам дълбоко уважение към г-н Илиян Василев. Може би се е срещал с Немцов и го познава лично и може би аз греша. Но...
Човекът има деца от три жени, всяка следваща по-млада от предишната и когато го разстрелват е с поредната си любовница, която може да му бъде дъщеря.
Къв политик, къв опозиционер, къв борец за свобода и демокрация, кви пет лева беееееееееееееееееееееее..........
Човекът е бил вицепремиер при пиянката Елцин, га сичките ресурси на страната бяха раздадени на безценица, което ще рече че се е нагушил порядъчно и просто единственото нещо което прави такъв като него, с много парички, но без бизнес или работа която да му заема времето и вниманието е да си пъха оная работа къде свари и в колкото може повече и по-млади вагини.
Щях да кажа пички, ама току виж загрижените за морала админи взели че ми затрили думите.


Само между другото, на ВеселаВесела може ли някой да й обясни къде се слага пълен член и къде не? Че сте тъпи русофоби ясно. Че сте неграмотни също. Само че малко срама от неграмотността си поне нямате ли?
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

59 Борката | 01.03.201521:15

МодераторИтИ , май не сте Шарли с тая голяма гумичка. Шокиран
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

58 sim4o | 01.03.201520:39

60 Frida | 01.03.201519:42
сим-че, никой не знае съдбата си, душко, може и да ме изпържат, както си фантазираш, драги, но със садистичните наклонности - няма спасение за теб - свършил си. пърженето ще да е вечно...
---------------------
Радвам се, Фридушенка, че стигаш до нашето православно разбиране за ад и рай ... остава да схванеш и добро и зло ..
А иначе - злобата ти и омразата .. мила моя, която мине, не мине демострираш .. до това ще те доведат .. до изпържване ...

Жалко, че и ние - добрите и умните, кротките и добри хора - покрай вас - мразещите злобни соросоиди .. ще преживеем мъки и страдания ...

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.