Когато жена от социализма обслужва клиенти | webcafe.bg
Webcafe

Когато жена от социализма обслужва клиенти

5347688Антония Антонова
22.10.2016, 09:15 (обновена 22.10.2016, 13:23)
angry

Снимка: © Getty Images

Ела тука да те регистрирам, бе!

Знаете, в България е пълно с лелки, работили едно и също нещо 40+ години, които обикновено седят зад гише, на регистратура или не дай си Боже - помагат в някое родилно.

Тъй като през социализма, когато тези жени са се учили на професията, селяндурът е бил над професора, а нещата като цяло - над човека, те си нямат и грам представа как се работи с клиенти в 21 век, какво остава за разбирането, че клиентът винаги бил прав.

Няма такова нещо.

Да си представим един частен медицински център, в който на регистратурата работят жени, съхранили себе си в реалността още от времето социализма.

Човекът, който им дава заплата, навярно не знае какъв таралеж в гащите си е сложил. Те с шефовете се държат повече от превъзходно, а ако са си и набори, на младини със сигурност е имало пощипвания и джиджи-биджи по ъглите на коридорите и по банкети.

Не се къса така с младините.

Та, седи една жена от социализма на регистратурата в този здравен център по цял ден. И ето какво се случва:

Влизате през вратата.

- Добър ден, имам час при доктор Владинов от 16:30ч.

- Сядай!

- Тук ли?

- Не ходи по мокрото, ееееееееййййй, тъкмо измих, мама му стара! Как не се научихте, беее.

- Но, моля ви, аз...

В този момент телефонът звъни, жената от социализма ви игнорира и отговаря.

- Ало.

Кратка пауза. Човекът отсреща задава въпрос. Жената от социализма му отвръща:

- Вижте, госпожА, няма такова нещо. Таксата се плаща отделно от сумата за изследвания. Освен това сте ползвали стерилен спекулум при прегледа, който струва 3.50 лв. Плюс 20, плюс 50... Аааа, това че сте към фонд да го бяхте казали по-рано, аз не мога да гадая всеки тука по каква линия е дошъл, айде, моля ви се...

Разговорът приключва. Жената изсъсква нещо сама под носа си, докато си пили ноктите с метална пила от социализма.

На стената до нея виси календар от миналата година с момиче по гърди, което рекламира вафли. До него са наредени снимки на щастливи бебета, явно израждани в клиниката. До тях е закачена рисунка на медицинска сестра в секси униформа с текст "ще ви оправя"...

Чувствате се на правилното място.

През вратата влиза човек в бяла престилка. Жената от регистратурата:

- Здравейте, доктор Владинов! Ама много ви е хубава дъщеричката! Пу-пу, вчера я видях, красавица! На вас се е метнала! От бонбоните опитахте ли, Верето има рожден ден, вземете си, вземете си....

Лекарят влиза в кабинета си. Жената от социализма, към вас:

- Ела тука.

- Аз ли?

- Не, на стената говоря. Ела да те регистрирам. ЕГН.

- 900719....

Телефонът пак звъни

- Тц тц тц тц тц тц тц тц... Еййййййй...Не спряхте бе, не се спряхте, ейййййй, простоооооо... АЛОООО! Да. Да. Сега ще проверя резултатите и ще ви ги кажа. Кристина Йорданова нали така? 821103.... Момент. Имате гъбична инфекция, госпожа Йорданова. Елате за рецепта в петък.

Стоите, вече сте наясно с единния граждански номер и вагиналната флора на тотално непозната жена. Чудите се дали бихте могли да регистрирате фирма на нейно име, ако поискате. Може би все пак ще са ви нужни и други данни от личната й карта... Или пък не... Както и да е...

Поглеждате към екрана пред длъжностното лице срещу вас и виждате, че данните ви са записани погрешно. Чудите се да се радвате ли от този факт, да се ядосвате ли.

Мацката от рекламата на вафли ви гледа страстно, но и някак съжалително от стената.

Никой друг не е до вас в този момент. Само две млади бременни ромки чакат нещо пред друг кабинет и ядат банички.

Парче извара пада върху мития под. Жената от социализма не забелязва това, още е на телефона. Обръщате се, правите няколко крачки, излизате от вратата и поемате глътка въздух. После си тръгвате. Майната им на всички. Това не е държава.

Поемате към метрото с идеята, че прегледът ви може да почака и нямате нерви за това. Спонтанно обаче разбирате, че картата ви за градски транспорт е изтекла и ще трябва да я заредите за още един месец.

Ей там, на онова гише с опашката.

Oще: администрация  градски транспорт  държавна администрация  жена на гише  здравен център  метро  обслужване  персонал  регистратура  селяндури  соц  социализъм  соц носталгия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

56 7 | 26.10.201610:12

Колкото и да планираш- всичко зависи от въздушните потоци-като попаднеш на някой неочакван- дотам си...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

55 KingoftheROAD | 26.10.201609:27

Въпроса не толкова до плановата икономика.
В началото/средата на 80-те имахме една възрастна даскалица по география в основното училище. Тя ни разказваше как пътувала насам-натам по западна европа. По каква точно линия не помня. Та разказваше доста увлекателно, и обикновено след официалната част, в по-неофициални и неглижирани разговори със западняците - те най-често я питали - Как така успявате да планирате икономиката си? Обикновено отговаряла нещо неясно или уклончиво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

54 deowin | 26.10.201601:01

>Социализъм имаше в Швеция

Бъркаш добре развита социална система и социализъм.
Конкретно, помисли къде точно е имало планова икономика - в Швеция или в България и останалите страни от източния блок?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

53 dedo adji | 25.10.201623:35

Боно, социализъм в България не е имало. Имаше технологичен феодализъм, със закрепостяване по местожителство и месторабота. И двете са вписваха в паспорта, на разположение на всеки орган. Няма да забравя дълбокомисленото заключение на един милиционер, когато бях арестуван , за да не проваля конгреса на БКП. "Щом имаш в паспорта корабостроителния завод и девня, ясно е колко струваш"
Социализъм имаше в Швеция, но и той клекна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 14:45

52 bono | 25.10.201620:16

Той социализъма........ако беше добър за хората щеше да продължи и в далечното бъдеще но се оказа утопия която и днес Корнелия Нинова ни предлага и което е и част от промиването на мозъци от Сталиново време до.............!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

51 7 | 25.10.201619:46

Доле рацете от соцеалистическата менталност! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

50 Dear Ivan | 25.10.201611:21

Мога и скандал. Имам изнесен глас и особено като кресна, се чува до Пазарджик, но го правя само в краен случай. Винаги започвам с театър на радушност Усмивка Разбира се, ако човек ми е приятел, ще съм си радушен с него естествено, но обичам да се вживявам в тази роля на симпатяга, когато ходя по такива места Усмивка Абе повечето хора не са лоши. Ако се случи някой запет - според ситуацията Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

49 KingoftheROAD | 25.10.201610:34

Такъв рогач, ако види че си по-страшен и безмилостен от него, и ше го сгази валяка един път, и без да повтаря, в повечето случаи се предава без бой. Просто требе да се направиш на змеей-горянин. След това още преди да те види, ще ти отдава чест, и ще стои мирно за почест. Не е най-доброто лекартство, но в най-краен случай действа достатъчно ефективно.

Иначе колкото до работата с клиенти, съм го виждал и так и сяк. И възрастни соц. лелки/чичковци, и около 90-ти набор и нагоре. Придаващи си важности и фасони. В повечето случаи успявам някак да се сработвам с тях. Горе-долу еднакво кухи са някой екземпляри и от соц. времената, и след 90-та, но за да се свърши по-грамотно работата, и без излишни дандании, и резки движения. Понякога успявам и да предугажвам действията и движенията им, и какво ше спомогне за да станат нещата. Само с рогата напред ще се запецнат, и цъ. Обикновено гледам да подавам такава топка, че да поемат и да тръгнат да действат, каквото зависи от тях. Накрая почти винаги се ръкувам с тях, пожелавам им лека и спорна работа, и тн. Гледам да звуча съвзем искрено и почтено. По природа съм миролюбив, стига и към мен да се отнасят така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

48 KingoftheROAD | 25.10.201610:20

А, дай телефона на каката, та може и на мен да свърши мааалко рабта ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

47 KingoftheROAD | 25.10.201610:19

И така може, аз по принцип също винаги поздравявам според случая и ситуацията. Не се пробвам да си меря рогата с тях. Слушам и изпълнявам каквото ми наредят. Чувстват се удовлетворени, че са въдворили ред и дисциплина. Давам вид да съм се поправил както на тях им харесва, следващия път обаче ме помнят, ако не е минало прекалено много време, и показват и уважение.

Рогити си ги пазя само за най-тежките патологични случаи, и то ако прекалят прекалено много, и ми налитат на рогата в права линия, ако требе мога и като Кинг-старши. Идиотизъмът се лекува според мен по два начина - или с по-гУем идиотизъм, или с корида с рогата напред :-) Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.