Дарвин (не) би се гордял с вас! | webcafe.bg
Webcafe

Дарвин (не) би се гордял с вас!

Webcafe
12.02.2019, 16:59 (обновена 14.02.2019, 12:52)
Наградите "Дарвин"

Снимка: © Twitter

Някои от най-любопитните кандидати за Наградите "Дарвин" за 2018 г.

Световният ден на Еволюцията или просто казано "Денят на Дарвин" не е някакъв кой знае какъв празник. А трябва! Самото му съществуване трябва да ни напомня, че сме изминали дълъг път от космати маймуни до... не толкова космати маймуни, но с повечко претенции. Ако не друго, денят е идеален за това човек да се сети за Наградите "Дарвин" - най-яркият пример за черния хумор на човечеството.

Самите награди се раздават на всички онези хора, които са направили на света услугата да извадят себе си от генетичния фонд на човечеството, умирайки по особено глупав и епичен начин или лишавайки се от възможност за възпроизводство.

За да бъдат отличени с подобно отличие със съмнителна престижност, кандидатите трябва да отговарят на 5 важни условия:

- Чрез действията си да са предотвратили човекът да може да произведе поколение;

- Самите действия да демонстрират изключителна и изумяваща глупост;

- Решението за действията да е взето доброволно и с пълно съзнание (тоест човекът да е във възраст, позволяваща му да отговаря пред закона и да не страда от психически заболявания);

- Самата история на кандидата за наградата да може да бъде потвърдена от надеждни източници.

Идеята е, че макар в голямата си част тук да става въпрос за отделни инциденти, те преди това са били причинени от нечие безумно тъпо решение и личната глупост на взелия го.

Като например онези 259 души по света, които през 2018 г. по време на мисията си да направят перфектното селфи са се разделили с живота си по безумен начин.

Когато става въпрос за такива случаи, на английски вече дори има създаден специален термин - "selficide" (от селфи и самоубийство - suicide). Тук си заслужава да се отбележи мъжът, който спрял край пътя, за да си направи селфи с намираща се наблизо мечка. Вярно, че който го е страх от мечки, не ходи в гората, но дори и най-смелите трябва да имат едно на ум.

Отличилите се "достойно" за номиниране за Наградите "Дарвин" през 2018 г. са доста, но тук ще откроим някои, които, подобно на любителя на мечки, заслужават специално внимание.

Да умреш в името на Бог

Такъв е случаят с Джонатан Чау - американски мисионер от Алабама, живеещ във Ванкувър, който решава, че трябва да занесе Словото Божие заедно с други предмети от цивилизацията на местните туземци от остров Северен Сентинел в Индийския океан.

За целта той подкупва няколко рибари да го закарат до това откровено диво и много негостоприемно племе, което живее в почти пълна изолация от 60 хиляди години, след като британската окупация почти го унищожава през XIX век.

За изненада на младия мъж, който по собствените си думи бил вдъхновен от Ливингстън и Исус, той бива посрещнат със стрели и неприязън. Въпреки това продължава, което в крайна сметка довежда и до мъчителната му смърт в ръцете на диваците, доказвайки че месианството все още продължава да е твърде опасно занимание.

"Голо оръжие"

Не по-малко опасно от носенето на оръжие. Още по-опасно е носенето на необезопасено оръжие с вдигнат предпазител. А съвсем опасно е носенето на необезопасено оръжие с вдигнат предпазител, затъкнато в дънките на панталона, там, където един мъж държи... най-свидното си.

Този тежък урок научава мъж от Аризона, който по време на пазаруване в една от големите американски вериги магазини, влиза с личното си оръжие, сложено не в кобур, а именно в панталоните му.

Пистолетът тръгва да се изхлузва, мъжът бързо го сграбчва и същевременно с това, без да иска произвежда изстрел, който директно удря и откъсва мъжкото му достойнство...

Любов, страст и други смъртоносни неща

Понякога глупостта се поражда от чиста страст. Така например една германска двойка "влюбени" се разхожда край брега на замръзналата река Хавел, отдавайки се не толкова на любов, а на тежки кавги. В един момент, агресията на мъжа се усилва до такава степен, че бута половинката си в реката и скача с нея с ясната идея да я удави.

За негово лично разочарование обаче, жената може да плува, а той не. Така тя успява бързо да стигне до брега, докато той потъва в ледените води и губи съзнание. Тя вика помощ и мъжът е изваден от властите и транспортиран в болница, където обаче изпада в кома.

По принцип наградите "Дарвин" не се раздават, когато има наранени невинни, но за случая на този мъж е направено специално изключение, предвид факта, че жената се е възстановила напълно, а неговата смърт е наистина нелепа.

Коли убийци

Така е, любовта убива. Руска двойка се удавя трагично, правейки любов на задната седалка на стара "Лада Нива", паркирана точно на скалистия бряг над едно езеро. Двойката обаче забравила да дръпне ръчната спирачка. Така в един момент, подтиквана от тласъците и нестабилния път, колата се понася директно към езерото.

Не по-малко нелепа е историята и с другата кола убиец, този път в Австралия, където една възрастна дама бива прегазена от собствения си автомобил, докато спряла да провери дали е сложила в багажника торбите си за пазаруване. Колата Mazda CX7 не била подсигурена подходящо и внезапно дала назад, прегазвайки възрастната жена.

Да отвлечеш питон

Алчността човешка също не прощава. В Малайзия един мъж забелязва голям и рядък питон, за който решава, че може да продаде и да спечели добра сума от сделката.

Това, което му изиграва особено лоша шега, е липсата на предпазна екипировка. И макар да успява да залови питона и да го метне на мотопеда си, змията решава, че предпочита да запази свободата си и се увива около похитителя, удушавайки го в движение.

Oще: генетичен фонд  глупави решения  глупост  дарвин  награди дарвин  самоубийства  тъпи решения  чарлз дарвин  човешка глупост 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

1 Palma Kaktusova | 13.02.201912:23

"Самите награди се раздават на всички онези хора, които са направили на света услугата да извадят себе си от генетичния фонд на човечеството, умирайки по особено глупав и епичен начин или лишавайки се от възможност за възпроизводство."

----
Леле, затова ли включихте възрастната жена?!
На някой идиот може да му хрумне да сложи и Шумахер, не ли?
Стив Ъруин?
Да се върнем и по-назад: Джек Лондон?

Чудя се , как без част от тези хора, медии , като вашата биха оцелели?
Паразитирането не е най-благородният начин за вдигане на рейтинг.
   

оценка

+1 -0