Какво не е наред с МВР? | webcafe.bg
Webcafe

Какво не е наред с МВР?

webcafeПетър Гаврилов
04.11.2015, 15:49 (обновена 04.11.2015, 18:19)
полицаи

Работата на МВР е да произвежда абсурдни новини, които струват около милиард лева годишно

Да зададем въпроса по друг начин - кое е наред в МВР? Отговорът от гледна точка на тези, които плащат над милиард лева данъци и очакват от МВР ефективност, е: Нищо, това е напълно безполезна институция за обикновения гражданин. Там някакви хора трупат стаж за пенсия и взимат 20 заплати накуп при пенсиониране във възраст, в която все още могат да станат родители.

Последните казуси с убитите в Бургас две жени от мъж, който многократно ги е тормозил и заплашвал, а поведението му е документирано с жалби от жертвите, е белег за бездействието на триъгълника МВР - прокуратура - съд, в който едни пододни хора живеят напълно комфортно.

Подобен лош късмет е имала и над 90-годишната Емилия Бузева от Видин, която беше зверски пребита, за да каже къде са парите от пенсията й. Извършителят на деянието е задържан и освободен след 24 часа от полицията, докато старицата в изключително тежко състояние се моли „Господ да я прибере".

Единствено медийното внимание накара полицията и прокуратурата във Видин да се размърдат и да започнат да вършат работа.

Тези два казуса - отказ от превантивни действия и пускане на свобода на заподозрян извършител, който буди обосновано предложение, че е способен да извършва тежки престъпления почти без мотив - подхранват чувството за безнаказаност в престъпниците и чувството за обреченост за хората, които разчитат единствено на полицията да ги защити.

Това са казуси, които се повтарят ежедневно под носа на всички РПУ-та в България, докато те са заети да борят престъпността на хартия.

МВР не успява да издири и да вкара зад решетките хора, които са осъдени ефективно на лишаване от свобода - братя Галеви и Илиян Тодоров (убиецът от Соло). МВР не успява да събере годни доказателства, които да докажат очевидни престъпления в съда и липсата на правна култура в голяма част от дознателския и редовия състав на полицията не се крие дори от самите шефове в МВР - в частни разговори, разбира се.

МВР не успява да конвоира до ареста заподозряни извършители на престъпления, защото просто ги убива от бой - както Чората, бит и вързан с белезници, докато умре на улицата. Кадри с абсолютно ненужно полицейско насилие периодично стават достояние на обществеността - побой над момче и момиче на улицата, нахлуване на маскирани полицаи в офис, които преднамерено стъпват по ръцете на проснатите на пода хора - всичко това са белези на характерното чувство за безнаказаност, което обзема нискоинтелегентни хора, сдобили се с първични властови уреди като пистолет и белезници.

Това обаче не е правосъдие и вече 25 години няма кой в МВР да осъзнае това.

Съпричастността на прокуратурата към тези беззакония е очевидна. В същото време персона като Христо Бисеров е под омерта - докато мълчи, няма да получи обвинителен акт от прокуратурата. Казусът с укриването на Евелин Банев - Брендо е показателен за (не)способностите на българското правораздаване, особено на фона на румънската прокуратура в последната година.

В Румъния персонаж като Волен Сидеров вероятно би излежал присъда още при първия побой на магистрала „Хемус", а това автоматично би изключило желанието му за рецидиви.

В този ред на мисли, изключително нелеп инцидент като този в Средец, при който загина афганистанец, също предизвиква тревога за способностите на МВР. Независимо дали полицаят е стрелял от уплаха или предумишлено, и в двата случая реакцията на МВР издава гузност и желание по навик да се прикрие реалността. А тя е, че полицаите по границата са изключително демотивирани да вършат съвестно задълженията си и групите имигранти в центъра на София го доказват.

Заявката на премиера Борисов да затвори границите, ако Германия и Австрия го направят, е пожелателна, защото не може да бъде изпълнена.

Накрая ще споделя три казуса с мое участие, в които МВР показа пълна непригодност.

- Най-скорошният е нападение на съсед срещу друг съсед с нож - срещу въпросния са подавани доста преписки и жалби, полицията вероятно ги пази в архива на битовите спорове. Въпросното нападение се размина без жертви, главно поради неумението на нападателя, а опитът за убийство (де факто) беше оставен без последици от МВР.

Извършителят беше освободен след по-малко от 24 часа. Но както казва поговорката - "Господ си знае работата", скоро след това по медицински причини въпросният съсед стана безобиден.

- Преди около година и половина бях извикан в местния полицейски участък, където ми беше връчен електронен фиш за извършено с моя кола нарушение на ЗДвП. Проблемите в този фиш бяха два - колата, която твърдят, че е нарушила закона, всъщност ми беше противозаконно отнета (открадната) преди повече от 8 години - и оттогава номерът й трябва да фигурира в регистрите на МВР като "издирва се".

Преди да получа фиш за глоба, някъде би трябвало да светне една огромна червена лампа. Другият проблем е, че всъщност колата от снимката не беше откраднатата ми Тойота с номер СА *******. Колата беше Митсубиши с номер ВТ ******.

Това показва, че и най-съвършената система за видеонаблюдение се сблъсква с човешкия фактор в МВР - този, който изпраща фишовете. А липсата на подобна във Варна доведе до там, че един режисьор изчезна заедно с колата си повече от три дни и накрая трупът му беше случайно открит в дере.

- Преди повече от шест години ми беше разбита колата и оттам бе откраднат авто-CD-плеър, аз подадох надлежните жалби и писах куп показания, за което загубих цял ден. В крайна сметка случаят отиде в графа „неразкрити", но моето изумление беше породено от обаждане от РПУ, в което бях извикан повече от година след това. Там група от четирима млади дознатели, възпитаници на Академията на МВР, ми обясниха, че се налага да закрият случая и затова са ми загубили времето, като са ме повикали, за да ме уведомят лично.

Законът, освен това, ги задължавал да ме попитат дали не си спомням нови обстоятелства по случая, което е странно - обикновено с времето спомените избледняват, а не се засилват. След цялата процедура, изпълнена по закон, половин работен ден на тези четирима служители мина успешно и те се приближиха още малко към заветното пенсиониране на 45 години с 20 заплати накуп. Правосъдието в случая загуби от бюрокрацията.

Всички тези случаи показват тотално сгрешения подход за превенция на престъпленията, наказанията престъпниците и работата на МВР - там грешката е системна.

Работата на МВР е да произвежда абсурдни новини, които струват около милиард лева годишно. Единственият удачен вариант (макар и много закъснял) за реформиране на това ведомство е грузински сценарий, приложен от Михаил Саакашвили преди повече от десет години - закриване на всички щатове и назначаване на нови хора след прозрачен избор с конкурс.

Добре е това да стане преди група от 500 души да бъде задържана от патрулка в центъра на Пловдив, защото не е платила на каналджиите да ги закарат директно до София.

Oще: битова престъпност  бумащина  жалби за насилие  злоупотреба с правомощия  мвр  отказано правосъдие  пенсионирани полицаи  полицаи на протест  полицейска мудност  полицейски протести  полицейско насилие  прокуратура  протести в сектор сигурност  разкриеваемост на престъпления  румяна бъчварова  сектор за сигурност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2015, 20:26

5 скочубър | 05.11.201522:55

Рован, аре само без да обиждаш, брат.Ти кой предлагаш да сложим начело - специалиста по съветски военни униформи ли, че изглежда много умно-очилат и е учил в Лондон, а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 04.11.201521:27

К‘ви реформи, к‘ви пет леФа бре Пенелопова… Колкото Борисов с пожарникарския си мозък разбира от държавно устройство и управление, толкова и Бъчварова с ПиАрския си мозък разбира от полиция. С кой акъл да ги направят реформите, като тия двамата дето си ги споменала хабер си нямат от нещата с които се занимават? Ае вие наивни ли сте или просто тъпи?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 04.11.201518:22

Съвсем повърхностен поглед върху ситуацията, плюс системна информация, са достатъчни за обосновано предположение. И то е: активно мероприятие. Съчинено в миризливите кабинети на библиотекарския институт, раздухано здраво от медиите на Пеевски и моментално подкрепено от знакови копои като Бригадир Аспарухов. Редовият милиционер не е с високо IQ, лесно се манипулира на битово ниво и като цяло е твърде посредствен професионалист. Чантаджиите не са на площада, но те са по-вредни от описания вече персонаж. Ако Борисов и Бъчварова устискат сега, това ще е голяма победа. Ударът ще е фронтален срещу окопалите се ДС-джии и ще покаже, че това правителство има воля за реформи.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 17.06.2015, 15:34

2 Lazar Falli.978789855485137 | 04.11.201517:51

И още един "щрих" за липсата на превенция, както автора правилно е отбелязал. Катаджиите стоят на любимото им място - СЛЕД кръстовищата, а не ПРЕДИ т.е. къде е превенцията?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2015, 16:33

1 LL_Aronoff | 04.11.201517:24

Когато ми разбиха и ограбиха жилището дознателя в 9-то РПУ ме пита :
- Ти да знаеш кои са ?

Аз ако знам кой ме е ограбил , ти за к'во си ми .
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.