Експертността, уважаеми, умря отдавна | webcafe.bg
Webcafe

Експертността, уважаеми, умря отдавна

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
07.05.2017, 16:37 (обновена 09.05.2017, 16:38)
кубрат пулев, дерек чисора

Не може, значи, да имате мнение за Кобрата, само защото сте били освободени от физическо заради дюстабанлък и умеете да биете технично единствено гениталиите си... Все едно се изисква минимум европейска титла да виси у вас на стената, при това гарнирана с професура в НСА, понеже иначе няма да успеете да си завършите изречението преди да удари гонга...

Светът е пълен с неприятни, даже гадни обвинения. Като например, че си тъп, дебел, платен, имаш скъпа чанта, чалгаджия си, педал, подлога на Путин, оплешивяваш, нямаш добър десен прав, правиш се на интересен, ходиш на срещи в ЦУМ, десен либерал си, неграмотник, празнословец и те е страх от цензурата.

Дори ако си наистина умен и красив, това не те спасява, защото бележи Еверестът на пейоративния упрек. В случай, че не знаете какво е пейоратив или Еверест, внимавайте да не ви заклеймят като тъпи лакоми селяндури с претенции.

Но има нещо, което е още по-непоносимо от цялата тази злобна и неаргументирана хула. И то е да ти кажат да не коментираш, понеже не разбираш.

Лично мен нищо не ме вбесява повече от това. И ми се ще веднъж завинаги да спрем с това абсурдно и болезнено обвинение.

Почувствате нужда, да речем, да се изкажете относно френските избори.

Независимо дали ги намирате за ключови по отношение бъдещето на Европейския съюз или ви се струват някаква екзотична лигня на народ, съставен от пораженци (по линията Виши - Парк де Пренс) и потенциални джихадисти (по всяка останала линия), вие имате мнение за тях и желаете да го споделите.

Готови сте да чуете, че то е неуместно, расистко, повърхностно или нямате добър десен прав. Голяма работа, вие си знаете, че сте си супер.

И веднага някой плешив кисел либерал се намесва, да ви обясни, че не разбирате. Нямали сте представа за социалните настроения, еволюцията на традиционните партийни системи и френската политическа школовка.

Сякаш трябва да сте Амели Пулен на парижката Алфа рисърч, да сте завършили Сорбоната, но израсли в арабско предградие, да плюскате франзели в компанията на мимове, женени за бабите си, а Петър Василев - Петела да ви е роден чичо. Чак тогава да отбележите, че кандидатите са тъпанари.

Или да вземем бокса.

Не може, значи, да имате мнение за Кобрата, само защото сте били освободени от физическо заради дюстабанлък и умеете да биете технично единствено гениталиите си. Не, някой се дразни, че изказвате становище, пък макар и без да сте гледали мача.

Изисква се минимум европейска титла да виси у вас на стената, при това гарнирана с професура в НСА, понеже иначе няма да успеете да си завършите изречението преди да удари гонга. И дори тогава трябва да отчетете куп допълнителни фактори, все едно не става дума за публичен кьотек на две бабанки, а за някакво префинено изкуство.

Че ако беше така, с подобен халат ли щеше да излиза нашия бе, красавци умни?!

Или още по-зле. Намислите си смешка за черешите, две седмици след като вече не е актуално.

Един вид, лютеницата таман ви се стори банална и сте готови за следващата селскостопанска шега. И хоп - дойде някой да ви назидава с перфидна жестокост, че е демоде и не е забавно. Ами на вас щом си ви е интересно, кой е тоя, платен гей някакъв нещастен, дето ще ви дава акъл?

Ескпертността, уважаеми, умря отдавна. Всъщност тя умря, когато в нея се вля свободата на изказа.

При нея нещата не опират до умения, а до усещане, демек - чувства, емоции. А тях ги имаме всички.

Коментарът вече не е запазено поле за някакви мъгляви книжни експерти, напротив - това е свободна зона за всеки, минал ценза на логването в интернет.

И го казваме без грам ирония. Свободният неекспертен коментар е последната ни броня срещу опита да ни отнемат свободата.

Това е нашето осмисляне на света, който отдаван е лишен от логика. Няма друг начин, по който да се справим с геополитическите попълзновения, фалшивите новини и неприятните личности, освен с помощта на грубия, фриволен коментар.

Това е псувнята на кибер-епохата, следващото ни еволюционно ниво.

Дори "коментар" е порочен термин. Неслучайно в празнината си фейсбук-стената ви подканя "напиши нещо". Няма изискване да е мъдро, вярно, забавно, задълбочено или смислено. Изисква се само да е "нещо". Коментарът вече е само емоционален жест, няма никаква друга стойност и следователно е ценен само по себе си.

Ето защо, умолявам ви, не допускайте някой да ви спира в коментарите ви, понеже не разбирате или не можете да напишете нещо дълго и със сложни чуждици. Споделените мненията са последното общодостъпно удоволствие на света.

Само за едно ви заклевам. Не обвинявайте никога никого, че не е достатъчно експертен по дадена тема. Не че той не е дебел тъпак, псевдопатриот, мишка и мръсник. Такъв е, но с експертността е друго. При нея и вие подлежите на същото обвинение. А от него по-болезнено няма.

Oще: драго експерт  драго симеонов  драго симеонов за собственото мнение  експерт  експертно мнение  експерт по въпроси  избори във франция  коментари  кубрат пулев  нса  обвинения  собствено мнение 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

3 Пасарелка | 09.05.201713:51

Виктория, в никакъв случай не считам правописа и граматиката за маловажни, а още по-малко подценявам грамотността на събеседниците в един форум, в който участвам. И се присъединявам към Вас , че писането с правописни грешки е самопризнание за посредственост. Но също така бих проявила разбиране и толерантност в интерес на адекватния начин на мислене на някой събеседник, ако е пропуснал някоя запетайка. Също така не бих се заяждала за една двойна съгласна, която не си е на мястото, ако 90 % от текста е написан грамотно – допустимо е да задържиш малко повече пръста си върху някой клавиш, нали?
В дискусиите в този сайт прави изключително неприятно впечатление факта, че има участници ( така да ги нарека), които създават впечатление, че четат останалите коментари само и единствено за да „хванат“ някой „в крачка“ извън граматичните и правописни коловози и да започнат да обясняват на съответния нещастник колко е прост...ама колко е тъп, глупав, малоумен, стар, гърбав... и т.н., само защото е направил някакъв неволен лапсус.
Дискусиите, според мен, би следвало да са конструктивни, а не начин за избиване на комплекси. Само комплексарите не прощават дребните грешки!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 08.05.201721:13

Пасарелка, бихте ли обяснили, защо правописът е маловажна страна на постваните мнения? Защо човек, който е очевидно неграмотен, би могъл да има мнение, което да ангажира вниманието на четящите? И защо, за Бога, трябва да се подмине факта, че този индивид не желае да положи усилие да се ограмоти, а демонстрира огромна енергия да ни залива с неграмотността си!?!
Писането с провописни и пунктуационни грешки е самопризнание за посредственост. Не е необходимо да си написал дисертационен труд по граматика, за да си грамотен. Просто е трябвало да залягаш над учебниците в учлище. Или и това вече не е важно??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

1 Пасарелка | 07.05.201720:15

Аплодирам и приветствам становището на автора относно коментарите и експертността.
В продължение на това искам да отбележа, че в българските форуми, включително настоящия, (защото опцията за коментари в този сайт е форма на читателски форум, нали ?) мнозина използват трибуната за да търсят кусури на останалите участници и то почти винаги извън основната тема.
Апострофира се основно правопис, пунктуация и все неща свързани не със смисъла на коментара, а с неговото изписване като, че ли този коментар е дисертационен труд по граматика и правопис на българския език.
Да не говорим, че администраторите въобще не съблюдават коментарите да не съдържат обидни квалификации, дискриминационни елементи и нецензурни изрази!
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.