А кой ще ни научи да правим туршия | webcafe.bg
Webcafe

А кой ще ни научи да правим туршия

Виктория Майер
22.08.2016, 17:38 (обновена 23.08.2016, 17:00)
черешката на тортата

Сутрин обилно ни гарнират с всевъзможни рубрики за диетично хранене, а вечер по телевизията ни глазират с неспирни кулинарни дуели, мастър-шоута и черешки на тортата до степен, в която човек започва да се чувства виновен, че не готви денонощно

Че има нещо подозрително в тая работа, осъзнах, когато реших да потърся нестандартни идеи за подарък за рождения ден на приятелка.

Изведнъж Google ми предложи пет спонсорирани връзки за кулинарни курсове.

То са кулинарни академии, гурме-ателиета, готварски лаборатории - всички искат да ме обучат на тънкостите в занаята, на специални техники, на дегустации, на здравословни алтернативи и на магическите умения да пленявам с храна. И са насочени към всякакви възрасти и полове - към домакини, които да се научат да правят хляб от 7 вида пшеница; към мъже, които да смаят половинката си с алгоритъма на френския макарон; към деца, които да месят тесто успокояващо; даже към възрастни самотни дами, които да разтворят сетивата си за сушито и екзотичната кухня на Изтока.

Направо да се чуди човек защо са ни професионалните училища по готварство, след като само с един вълшебен тридневен курс за 200 лв. може да станете Богинятата на сорбетата.

Разбира се, това занимание е елитно, то не е за всеки.

Никъде в него не се предлагат рецепти за туршия, боб чорба или тройка кебапчета. За да бъдете допусната в класното гурме общество, трябва да сте наясно какво е кандиране, поширане, фаршироване и шпиковане.

Трябва да ахкате възторжено на тапенадата за предястие, сладкиша с шато за десерт и жигото с ал-данте за основно ястие.

Това че може да нямате хал-хабер какво да очаквате в чинията си и да се чувствате на този фон неизискана и даже малко проста - е проблем, който новата гурме-мода у нас не зачита.

Тя поднася зеленчуците винаги конкасе и се бори с обикновената запръжка като с вредител №1 на републиката.

Разбира се, на въпросната гурме-култура здравословността й е жизнено важна.

Тя презира глутена толкова свирепо, колкото и с целулита. Остро заклеймява неподправеното удоволствие от порция пържени картофи със сирене, защото не мери продуктите в грамове, а мери храната в калории. Заради нея жените, които си позволяват четвърт ореховка с кафето, после се бичуват с тридневен глад, след който се захранват с чай за отслабване.

Сигурно ще кажете, че не виждате нищо лошо в това свободното време на жените да се запълва със занимания от типа "как да си приготвим домашна паста" или „как да си направим хоум-мейд шоколадови бонбони". И ще бъдете прави, разбира се!

Моят бунт е срещу пресоляването с манджите.

Както и срещу претенциозността в храната - от правенето до консумирането й. Не разбирам защо в повечето т.нар. „реномирани" ресторанти човек трябва да се чувства пред менюто като на изпит по квантова физика.

Като си пусне сутрин радиото - обилно да го гарнират с всевъзможни рубрики за диетично хранене, а вечер по телевизията да го глазират с неспирни кулинарни дуели, мастър-шоута и черешки на тортата до степен, в която да се чувства виновен, че не готви денонощно.

Всичко това формира онази консуматорска култура, според която материалната храна вече е равна по важност с духовната, защото - видите ли - е естетски направена и естетически поднесена.

Внушава ни се, че да хапнеш едно филетирано телешко е също толкова стойностно, колкото да прочетеш Кафка. До такава степен навиците ни се подчиниха на храната, че дори и когато ходим на кино, преди да попитаме „кой филм ще гледаме", се питаме „къде ще ядем после". И вече никой не помни, че Исус успя да нахрани 5000 човека с пет хляба и две риби (Мат. 14:17) не толкова, защото им даде ядене, а защото ги засити с вяра.

Храната безспорно е важна, даже в известен смисъл божествена, но фетишизирането й си е чиста форма на психическо отклонение.

Защото в крайна сметка храната е потребност на стомаха. А потребностите на сърцето са съвсем други.

Oще: виктория майер  готварска лаборатория  готварство  готвене  гурме  гурме-ателие  естетика  конкасе  кулинарна академия  кулинарни предавания  мастър шеф  рецепта за туршия  рецепти  сладкиш  сорбе  тапенада  туршия  храна  черешката на тортата 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 23.08.201623:16

извинявам се за маймуните , просто бях копирал от френски текста обясняващ главните цели на едно такова ателие и после го преведох на български умишлено изчистих всички аксанти и т.н. специфични френски ударения , но с-та на уебкафето все пак някак си детектна френския и заедно с него ми прехендри превода
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 23.08.201620:09

Безсмислени коментари на безсмислена статия. Ми щом куцо и сакато се изхожда, аз да не съм гърбав, че да не мога. Най-точен е Бичкията с наблюдението на социализацията, а Мануела ме кара да съжалявам, че не съм по-млад и свободен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 23.08.201619:56

Ateliers des chefs

Depuis lЎЇajout de la cuisine en 2005, Les Touilleurs offre les ateliers des chefs les lundis, mardis et mercredis soirs de 18 h 30 §С 21 h 30. Donn§Цs par les meilleurs chefs de Montr§Цal, ces derniers cuisinent trois ou quatre plats pour un maximum de quatorze invit§Цs. Il sЎЇagit dЎЇune rencontre informelle oЁґ le chef partage son savoir plut§аt que dЎЇune classe §С caract§Цre didactique. Les participants sont libres dЎЇapporter leur vin pour se d§Цtendre avec un verre §С la main comme §С une soir§Цe entre amis. Tout ce qui est pr§Цpar§Ц par le chef est d§Цgust§Ц et chaque soir§Цe est une exp§Цrience unique.

§Ў§д§Ц§Э§Ъ§Ц §Я§С §к§Ц§ж §Ф§а§д§У§С§й§Ъ

§°§д§Ь§С§Ь§д§а §Т§Ц§к§Ц §Х§а§Т§С§У§Ц§Я§С §Ь§е§з§Я§с §б§в§Ц§Щ 2005, Les Touilleurs, §б§в§Ц§Х§Э§С§Ф§С §С§д§Ц§Э§Ъ§Ц§д§С §Я§С §к§Ц§ж §Ф§а§д§У§С§й§Ъ §а§в§Ф§С§Я§Ъ§Щ§Ъ§в§С§Я§Ъ §У§Ц§й§Ц§в§Я§а §У§в§Ц§Ю§Ц §б§в§Ц§Щ §б§а§Я§Ц§Х§Ц§Э§Я§Ъ§и§Ъ§д§Ц, §У§д§а§в§Я§Ъ§и§Ъ§д§Ц §Ъ §г§в§Ц§Х§Ъ§д§Ц §а§д 18:20 §Х§а 21:30 §й. §°§г§м§л§Ц§г§д§У§Ц§Я§Ъ §а§д §Я§С§Ы-§Х§а§Т§в§Ъ§д§Ц §к§Ц§ж§а§У§Ц §У §®§а§Я§в§Ц§С§Э, §б§а§г§Э§Ц§Х§Я§Ъ§д§Ц §Ф§а§д§У§с§д 3 §Ъ§Э§Ъ 4 §с§г§д§Ъ§с §Щ§С §Ю§С§Ь§г§Ъ§Ю§е§Ю 14 §б§а§Ь§С§Я§Ц§Я§Ъ §Ф§а§г§д§С. §і§д§С§У§С §У§м§б§в§а§г §Щ§С §Ц§Х§Я§С §Я§Ц§а§ж§Ъ§и§Ъ§С§Э§Я§С §г§в§Ц§л§С §Ь§м§Х§Ц§д§а §к§Ц§ж-§Ф§а§д§У§С§й§С §г§б§а§Х§Ц§Э§с §г§У§а§Ъ§д§Ц §Щ§Я§С§Я§Ъ§с §Щ§С §в§С§Щ§Э§Ъ§Ь§С §а§д §Ц§Х§Ъ§Я §Ь§Э§С§г§Ъ§й§Ц§г§Ь§Ъ §е§в§а§Ь §г §а§Т§в§С§Щ§а§У§С§д§Ц§Э§Ц§Я §з§С§в§С§Ь§д§Ц§в. §±§в§Ъ§г§м§г§д§У§е§У§С§л§Ъ§д§Ц §г§С §г§У§а§Т§а§Х§Я§Ъ §Х§С §б§а§Х§Т§Ц§в§С§д §Ъ §Х§а§г§д§С§У§с§д §г§У§а§с§д §б§в§Ц§Х§б§а§й§Ъ§д§С§Я §У§Ъ§Х §У§Ъ§Я§а §Ъ §Х§С §г§Ц §а§д§б§е§г§Я§С§д §г §й§С§к§С §У §в§м§Ь§С §Ь§С§Ь§д§а §г§Ц §б§в§С§У§Ъ §б§в§Ъ §Ц§Х§Я§С §б§в§Ъ§с§д§Ц§Э§г§Ь§С §У§Ц§й§Ц§в. §Ј§г§Ъ§й§Ь§а §б§в§Ъ§Ф§а§д§У§Ц§Я§а §а§д §к§Ц§ж §Ф§а§д§У§С§й§С §г§Ц §Х§Ц§Ф§е§г§д§Ъ§в§С/§Ь§а§Я§г§е§Ю§Ъ§в§С , §С §У§г§с§Ь§С §У§Ц§й§Ц§в §Ц §Ц§Х§Я§а §е§Я§Ъ§Ь§С§Э§Я§а §Ъ§Щ§Ш§Ъ§У§с§У§С§Я§Ц
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 23.08.201619:35

котки,

за всеки влак си има пътници, въпросните курсове, където аз живея са предназначени не да ви учат как се готви, а по-скоро да социализира скучаещи хора имащи в предостатъчно количество пари и свободно време имащи леко влечение към кулинарията, което се използва като предлог да се събереш с непознати хора. Аз често обичам да се мотам из магазини за кухненски принадлежности и веднъж влизам в един от любимите ми, където в обособена част се правят демонстрации. Та хващам аз момента в който разтребват след готвенето и ги питах какво става, каката ми обясни, че това е ателие по готвене и ако искам да ми пусне календара за годината, канят на определени периоди висококвалифицирани френски, белгийски, американски и не знам още от къде на майната им шефове и си правят джумбаретата. Аз си дадох е-мейла и до ден днешен периодично получавам разписанието , не, че някога ще отида . Това е последното:

http://www.lestouilleurs.com/ateliers+des+chefs?utm_source=Les+Touilleurs&utm_campaign=7efa6ff76f-Calendrier_des_chefs_Les_Touilleurs_Automne_20106_&utm_medium=email

а да да не забравя не, че съм изчел Кафка в дълбочина , но който е чел "Метаморфоза" едва ли ще го сложи в едно изречение с манджа, а жиго ( обезкостен агнешки бут) а ла денте е върховна манджа
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 23.08.201613:13

И аз мога да правя 70 неща... Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 23.08.201612:50

Аз па знам да правя туршия. пукнете се от яд, гурме-курсчета! Смее се Смее се
И боП знам да правя (даже не е пр*длив, толкова съм му хванал цаката) Смее се
И мусака готвя Mr. Green Mr. Green
А зеленчуци на скара па какви правяаа... добре де, добре
И кебапчета знам да правя Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2016, 11:37

2 Ivailo Ignatov.1074742059229934 | 23.08.201611:54

Кафка и кебапчета, право в десетката. Понеже това са стълбовете на културата в БГ-то, повечето от нас си остават винаги долу в подножието им. Сигурно е разочароващо за вас, но ако спрете да си блъскате главата в Кафка и да пишете заради самото писане., Почетете и ще откриете, че любимата ви запръжка не е открита у ваше село.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 23.08.201609:59

Е, няма нищо неразбираемо- ако до вчера си шляпал с цървулки, от днес вече искаш всички да си мислят, че дори в леглото не сваляш лачените патъчки. Нали сме нация от царски особи...какви туршии, моля Ви- бабите ни от Горно Нанандолнище не са ли закусвали винаги с виеноазри или поне креп сюзет?!!! Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.