Номинации на душата | webcafe.bg
Webcafe

Номинации на душата

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
23.01.2019, 11:52 (обновена 25.01.2019, 17:08)
Оскари 2019 - Номинираните за най-добър филм

Или какво казва за личността ви любимият ви номиниран филм

Дайте да се разберем. Киното е народно изкуство. За войници и перачки, така са казвали навремето. Професионализирането на армията и прогресът на домакинската техника го превърнаха дори в още по-достъпна културна проява, което прави всички нас малко или много експерти.

Филм или ви харесва, или не ви харесва от първо гледане. Важно е усещането, няма нужда да мислите твърде много. То и режисьорите не го правят, та вие ли?!

Но как тогава да покажем нюансите между нас?

Как да направим необходимото разделение на интелектуалци и глупци, на фини разбирачи и консуматори на пуканки, като Академията смеси всичко в една голяма видрица и ни я сервира, като извади от нея филма за стъпването на Луната, като съща учителка от 38-мо.

Предлагаме ви кратък психологически портрет кои сте вие според любимия ви номиниран филм, за да е ясно, че не сме равни в културно отношение, каквото и да твърдят ония в Холивуд.

"Бохемска рапсодия"

Вие сте млад и енергичен човек, който уважава авторитетите. Слушали сте Куин основно след смъртта на Фреди и поради тази причина истината за живота му не ви интересува особено. Имате си други съвременни звезди, за чиято сексуалност и нрав да поклюкарствате. Държите да видите историята на създаването на някои от най-великите парчета под формата на кратки скечове.

Дивите се как гримьорите са направили чудеса с Рами Малек, но същото казвате и за Боби Турбото като Елвис Пресли в „Като две капки вода". Вие сте от поколението с носталгията назаем. Преоткривате и ненужно браните музиката на Queen, за голяма радост на Брайън Мей, Роджър Тейлър и банкера им.

Ядосвате се на тези редове, защото никой няма право да бъде критичен в редките случаи, когато вие не сте. Искате да натриете носа на всеки, който се подиграва с любимата ви музика, освен на режисьора на филма.

"Вице"

Вие сте ироничен и интровертен тип, каквито съвременното кино се чуди какво да прави. Политиката ви изкушава още от времето, когато не съществуваше Реформаторски блок. Обичате да наблюдавате историческите процеси от дистанция и да формирате мнение за тях, когато вече отдавна на никого не му пука. Склонни сте да назидавате, но не прекалено.

Което ви превръща в полусимпатичен маргинал. Акцентът е на полу. Знаете, че актьорският талант си личи и под грима, така че само умерено ненавиждате "Бохемска рапсодия". Отдавна сте се отказали да убеждавате когото и да е в каквото и да било, но ви е останало някакво смътно усещане, че киното беше преди всичко забавление и едва след това - манифест.

Знаете, че Крисчън Бейл няма да вземе "Оскар" въпреки напълняването си и сте го преодолели. Което не означава, че сте щастливи.

"Зелената книга"

Вие сте добродушен умерен носталгик и носталгията си ви е ваша лична. Запазили сте способността да се наслаждавате на филми заради самите тях и патриотизмът ви дори не е фактор в този процес. Нямате предразсъдъци, още преди от екрана да настоят за това.

Не сте склонни да свръханализирате заглавия и актьорски избори, затова „Зелена книга" ви е съвсем окей, макар че сега, като се замислите, е странен избор за име на филма. Лесно прощавате в името на приятелството и сте човек, с който е приятно да се ходи на кино.

Дори пиратстването ви е с добра кауза. Не търсите в киното пълната достоверност и приемате Виго Мортенсен да играе 30 години по-млад италианец, защото Виго си е Виго. Отдавна сте го наградили и дори щяхте да преглътнете, ако не беше във финалната петица.

Започвате да харесвате постепенно и Махершала Али, дори вече не смятате, че „Лунна светлина" е надценен. На киното са нужни хора като вас. Жалко, че Академията не мисли така.

"Роди се звезда"

Ех, каква чувствителна натура сте вие. Обичате да си поплаквате на истински човешки отношения и най-вероятно или сте жена, или имате ясно изразена женска природа. Не я потискайте, виждате какво се случва с репресираните жени във филма - убиват най-близкия си, докато се самодоказват.

Това е природата на феминизма. Всяка жена в треторазряден бар е потенциална звезда, ако случайно я открие алкохолизиран музикант, по съвместителство милионер със секси тяло. Той обаче скоро трябва да се махне от пътя й, както акушерката на звездното раждане.

Падате си по клишетата и в тях намирате утеха. В известен смисъл сте консервативни, но с прогресивен нюанс. Вероятно сте харесали повече от един филм и бихте приели да спечели който ще. Важното е, че сте разчувствани, без да си давате сметка, че този сантимент се дължи на остаряването ви. Все пак си проверете нивата на тестостерон за всеки случай.

"Рома"

О, ке белла. Скузи. Ке бонита. Вие сте човек с подчертана склонност към артистичното. Даже бихме казали, че по принцип си падате по европейското кино и затова така търпеливо издържате мудността на Куарон и липсата на финал. Лос пейзанос никога няма да ви разберат, вие сте от друга епоха.

Ако нещо е в черно и бяло, то задължително е арт, понеже ви напомня на стилистиката на 50-те, когато цветното беше арт. А вие знаете много за тази стилистика и дори в такива моменти сте традиционен културен бунтар, който си спомня времената на филмотечните кина и беседите преди тях.

Обичате киното да има скучния привкус на нещо претенциозно, но красиво. Отдавна не се забавлявате на филми, търсите в тях изразни средства, поетичност и прочее майсторлък, които другите не откриват. И вие самите не сте за изхвърляне, стига сте се имали за духовни емигранти.

"Фаворитката"

Вечният бунтар сте вие, обичате да имате свое мнение заради самото него. Единствената причина да твърдите, че това е вашият фаворит за най-добър филм е, че твърде много хора се прехласват по „Рома", а на вас сърце не ви дава да се асоциирате с посредствената претенциозност на някои от тях. Затова Лантимос е вашият човек, никой копче не може да ви каже.

Не че някой ви пита, вие сте ужасни дърдорковци. Признайте си, че имате още опции. Особена кино твар сте, най-вероятно притежавате сериозни исторически познания, но далеч не смятате Оскарите за най-важните награди. Отказвате да правите прогнози, защото не искате да влизате в главите на хора, които нямат вашите познания и опак характер.

Вечният самотник сте, научете се да правите компромиси с общността и нещата леко ще потръгнат. Иначе вечно ще сте си опозиция на себе си.

"Черен в клана"

Нека позная. Вие сте репресиран американец по душа, при това тъмнокож, който е някак си ок с евреите. Вие ли сте от хората, които са взели пари да хулят „Дякон Левски" на Максим Генчев? Склонни сте на компромиси и се оправдавате с глобални процеси.

Въпреки това сте умерени расисти, но никога не бихте си го признали. Спрете да лъжете всички, това не ви прави добър човек. Не свиквайте с това. Киното не е вашето изкуство, вие сте черният в клана. Не исках да ви обидя. А и имам добър адвокат, няма да ви позволя да ме накажете в Брюксел, че съм ви казал нещо, което не харесвате.

"Черната пантера"

Вие не съществувате. Няма такъв зрител, престанете да се правите на интересни. Освен ако това е единственият пълнометражен филм, който сте гледали и обсъдили със съучениците си от 6-ти "Б" клас. За Бога, та вие имате всички качества да сте член на Академията. Която и да е Академия.

Oще: queen  алфонсо куарон  бохемска рапсодия  вице  зелената книга  крисчън бейл  лейди гага  награди оскар  оскар  оскари  рами малек  расизъм  роди се звезда  рома  черен в клана  черната пантера 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

14 Mako | 24.01.201916:19

Bobby | 23.01.201923:38

Дечица,не коментирайте Великият Фреди Меркюри освен ако не сте родени преди 1960
=================================

Баце, ясно е, че има поколение, надарено с невероятния шанс да расте заедно с израстването на музиката на Куин / баща ми ми е разказвал какъв шок е било първото слушане на Бохемската на един таван до нашите на Патриарха, какво презаписване на тавата е паднало после из цяла София/! Това няма как да се повтори, прав си! Но мисля, че все пак трябва да проявите великодушие към по-младите поколения - и те съпреживяват тази наистина велика музика. Не в тази уникална епоха, не по този уникален начин, но все пак я преживяват. И , както каза Драко, по-силно доказателство за величието на една музика от това, че дядовци, синове, внуци и правнуци, поколения наред й се възхищават, няма!
Нека феновете не се дърляме, а? Ако всеки има своето лично очарование от музиката на Фреди - това, мисля, е прекрасно! За всички! Защото хубави хора, които се обединяват около прекрасна музика, това е една мечтана ситуация! В която вие, хората от поколението "Куин", разбира се, имате запазеното място на привилегировани доайени, от мен - почитания!
Хубав ден Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

13 rare case | 24.01.201909:43

Драконе, много хора з са чели и знаят всичко за Фреди. Но за много малко от тях е важно кое е било гаджето на Мери Остин преди Фреди. Навлязъл си в дребно-клюкарска тематика.
За мен филмът е вълнуващ, не анализирам защо. Отбелязмам един пропуск - невероятната любов на Фреди към операта и балета и изключителния му вкус и познания за произведения на изкуството, с които е бил пълен домът му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

12 Дракон с кисело зеле | 23.01.201923:55

Вечната музика не е само за старци. Ако беше, нямаше да е вечна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2015, 11:28

11 Bobby | 23.01.201923:38

Дечица,не коментирайте Великият Фреди Меркюри освен ако не сте родени преди 1960... говорим за един невероятен талант,докоснат от Бог,няма и да можете да се докоснете до чувствителноста на Бохемска Рапсодия нито до We will rock you нито пък до Somebody to love....просто защото не можете да го измислите в своят живот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 23.01.201921:49

С риск да изглеждам идиот, ще си призная, че филмът за Фреди и момчетата от Куин наистина ми хареса. Получи се малко странно, бях се нагълтал с няколко крайно отрицателни отзива и, понеже обичам музиката на групата, не горях от желание да добавя и личен разочароващ опит. Ама гаджето, нали е луда фенка, като каза "Там сме!" и.....нямаше как, там бяхме...
Е, след филма направо летяхме от възторг, обяснихме се масово в любов към актьора, който възкреси Фреди по този наистина вълшебен начин, свалихме шапка на режисьора за оня номер с несъответствието между външния вид на актьорите и оригиналите в началото, а после всичко това доведено до ситуация на почти пълна неразличимост в края, след това имаше Куин-джемсешън в клуба, пяхме любимите песни до сутринта, абе.......отдавна филм не ме беше удрял така по главата...да ми е жива и здрава изедницата, близо километър я носих на ръце, белким й се отблагодаря!

Да, да - знам, че има доста / и май съвсем основателни/ възражения по фактологията във филма, ама на мен не ми пука - усещането за докосване бе толкова силно, че само едно "Бог да ви благослови за този дар, хора!" мога да кажа на създателите на тази творба!

Ааааааа, и няколко дни по-късно - минавам пеша покрай една гимназия до нас, гледам тумба хлапета в градинката до нея / ама едно 3-40 бройки/ с китари, нещо пеят, приближавам и.......о, Богове!.......Пеят / и то съвсем прилично!/ Бохемската..... с пълни гърла и сълзи в очите, като църковен хорал.....Паднах!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

9 Дракон с кисело зеле | 23.01.201919:01

А ти сигурен ли си, че това са факти а не мизерни, нищожни, жълти и жалки новини тип "НоваТВ" и "БТВ"?
---
Достатъчно съм сигурен, да.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

8 SamVaims | 23.01.201918:46

"Преди да се запознае с Фреди, Мери Остин е имала връзка с Брайън Мей.
Фреди е бил добър приятел на вокалиста на Smile, преди да заеме мястото му в групата."

А ти сигурен ли си, че това са факти а не мизерни, нищожни, жълти и жалки новини тип "НоваТВ" и "БТВ"?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 23.01.201918:37

И тия са само горе-долу в първия половин час - и да, имат значение. Едно, че правилната фактология нямаше да навреди на филма, и друго, че ако просто беше повлиян от историята на Queen, но създателите му бяха сменили имената на действащите лица, отклоненията от реалните факти щяха да са по-приемливи. Или ако филмът беше добър - ама той просто не е. Като извадим песните, от него не остава нищо.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

6 Дракон с кисело зеле | 23.01.201918:14

Кои според теб базови факти са объркани? И имат ли значение грешките?
---
Преди да се запознае с Фреди, Мери Остин е имала връзка с Брайън Мей.
Фреди е бил добър приятел на вокалиста на Smile, преди да заеме мястото му в групата.
Не Фреди се е бъхтил по летищата, а баща му.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

5 1951 | 23.01.201916:30

На бас, че авторът не е гледал и половината от тия филми, а разказва по трейлъри Усмивка
   

оценка

+1 -0