Църквата е за вярващите | webcafe.bg
Webcafe

Църквата е за вярващите

My Majesty
03.01.2012, 11:25 (обновена 23.02.2017, 10:38)
сянка, силует

Бог винаги дава отговори. Но често отговорът е НЕ!

Първият коментар, с който избрахме да открием новата си рубрика за 2012 г.: "Оня, дето не го трият", е от форума ни - на My Majesty, по повод позицията на БПЦ за оплождането ин витро и сурогатното майчинство.

Църквата не е длъжна да се харесва на всички. Тя е за вярващите. Изказва становище и толкова. Който иска се съобразява, който не иска - не се съобразява.

Църквата не е длъжна да се върти като фурнаджийска лопата, само и само да се хареса на масовия безверник или полувярващ.

Бог винаги дава отговори.

Но често отговорът е НЕ!

Oще: вярващи  отговори  църква 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

53 Veselina Jecheva | 04.01.201223:18

а между другото, за гей двойките съм съгласна с теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

52 Veselina Jecheva | 04.01.201223:17

да, Majesty, църквата има право да изрази становище по всяка тема и да, никак не е длъжна да се движи по пътя на най-малкото съпротивление. няма да разсъждавам защо Светият синод внезапно реши да вземе отношение точно по тази тема, за да не разводняваме настоящата...
не мислиш ли обаче, че църквата е изостанала с няколко века от реалността: като се започне с черковнославянския език, от който само филолог - историк би разбрал проповедта, мине се през имотите и джавканията и се стигне до откровените простотии напоследък. не е ли нейна работа да проповядва и напътства заблудените? не трябва ли да се ъпгрейдва както всичко около нея?
вместо това поповете размахват назидателно пръст и заклеймяват не друго, а желанието на хората да имат деца, сякаш ще участват в оргии насред центъра на София. не, църквата ни е напълно неадекватна на действителността. самото извъртане няколко дни по-късно и обясненията, че всъщност не било баш така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

51 Thea Atanasova | 04.01.201222:49

Между другото се сетих нещо по повод изказването за нечистоплътните попове и техните дълги бради. Всеки психолог ще ви каже, че който има брада и мустаци се опитва да скрие нещо, защото тя практически ти закрива половината лице. Закрива ти най-вече и устата, така че за мен брадата е символ на лицемерие и лъжа.
А Май Маджести какво ще кажеш за сегашното становище на църквата? Те вече си промениха мнението и сега не само, че не са срещу ин витрото, а даже го благославят... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

50 My Majesty | 04.01.201218:39

Явно наистина повечето от форумците имат проблем с разбирането при четене.
Никъде, НИКЪДЕ НЕ съм изразила личната си позиция ЗА или ПРОТИВ "ин витро" или сурогатство.
Просто защитих правото на Българската Православна Църква да изрази становището си. Защото никой тук не може да претендира за свободомислие или демократичност, а да отрича правота на човек или институция да има позиция.
Когато става въпрос за "ин витро" или сурогатство, решенията ги вземат само и единствено мъжът и жената, които това засяга.
Категорично подкрепям позицията на БПЦ, че сурогатство трябва да се забрани на гей двойките.
Щом един мъж или жена са се осъзнали като хомосексуални, трябва да приемат всички БИОЛОГИЧНИ последици от това осъзнаване. А една от тези последици е, че жена не може да оплоди друга жена и мъж не може да оплоди друг мъж. Имам приятели гейове. Те категорично подкрепят становището ми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

49 Veselina Jecheva | 04.01.201218:07

защо да е безсмислен? наистина мисля, че това е сред темите, по която всеки може да се упражнява до безкрайност, но повечето хора биха подходили различно, ако нещата ги касаят. защото едно е да не можеш да имаш деца, да си правил опити с години и след като не се е получило, да приемеш нещата с християнско смирение и например да осиновиш дете, а съвсем друго - да се упражняваш и да теоретизираш на чужд гръб. ако Majesty е от първия тип: моите уважения, в противен случай, sorry, но отстрани е лесно да разсъждаваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 04.01.201218:01

>Majesty, може ли един личен въпрос: ти имаш ли деца?

Зареденият въпрос, който няма абсолютно нищо общо с обсъжданата тема.
Да позная - при отговор 'да' следва 'ми лесно ти е на теб, ти вече имаш деца!', а при отговор 'не' следва 'какво разбираш ти от деца, та ти дори нямаш!'.
Тоест, поредният безсмислен ad hominem 'аргумент'..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 04.01.201217:55

>deowin, за грима - не, нищо няма да ти кажа. Понеже си е лично твоя работа.

Коментарът ти показва, че явно съм се изразил ужасно зле, тъй като съвсем не си ме разбрала. Изобщо не идеше реч за това дали имам право да нося грим или не. Както и да е.

Ще кажа това последно и ще се оттегля - когато искаш да виждаш светът грозен и отблъскващ, виждаш го точно и само такъв. Когато искаш да виждаш ощипани девици и смехотворни опити на покварени хорица, виждаш точно това и нищо друго. Няма нищо лошо, естествено - щом така ти харесва, виждай го както желаеш.
Не пречи обаче от време на време да признаваш правото на другите хора да виждат света друг без да се опитваш да им променяш мирогледа за да е в синхрон с твоя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

46 Manuela Gerenova | 04.01.201217:50

Чуждия гръб, стоте тояги и прочее. А милите праведни цигани са благословени свише...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

45 Мечока | 04.01.201217:49

Мечок, ако ти имаш нужда да бъдеш ръчкан и подритван в правилната посока от други човешки същества, за да се чувстваш праведен и да ти е добре - това е твое право.
================
А стига бе, тебе не те подръчкват? БТВ за кой гласува? Нали гласуваш?
==================


Не говори особено ласкаво нито за интелекта, нито за духовното ти развитие, но си е твое право
===========
Без коментар .....Това обаче, по никакъв начин не омаломажава казаното от мен, или не го прави неистинно.
==============
Прави го, защото нито се изповядваш, нито се причастяваш, нито ходиш на черква
Сиреч - не може да имаш отношение към нещо, което не разбираш.


Факта, че не си чел нищо по-глупаво показва, че четеш малко, и явно - пропускаш да прочетеш собствените си коментари Със здраве.
===========
Без коментар ...

А няма как да не се запитаме, след като казаното от светия ни синод "идва от Бога" то защо се различава от становището на другите православни църкви. Може би те говорят всъщност с друг Бог ?
============
По какво разбра че се отличава? Или черпиш инфо, само от вестниците? Чете ли Официалното становище на всяка една от Братските Църкви? Или наивно се довери на една извадка, тип пасквил, написана от също толкова компетентна журналиЗдка, като теб ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

44 Stefan Chervenkov | 04.01.201217:43

Мечок, ако ти имаш нужда да бъдеш ръчкан и подритван в правилната посока от други човешки същества, за да се чувстваш праведен и да ти е добре - това е твое право. Не говори особено ласкаво нито за интелекта, нито за духовното ти развитие, но си е твое право Усмивка
Това обаче, по никакъв начин не омаломажава казаното от мен, или не го прави неистинно. Факта, че не си чел нищо по-глупаво показва, че четеш малко, и явно - пропускаш да прочетеш собствените си коментари Усмивка Със здраве.

А няма как да не се запитаме, след като казаното от светия ни синод "идва от Бога" то защо се различава от становището на другите православни църкви. Може би те говорят всъщност с друг Бог ? А защо и нашите свети старци нещо не могат да се доразберат какво са искали да кажат, и какво е правилно ? Въпроси, въпроси.... Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.