Гърция и рисковете за България | webcafe.bg
Webcafe

Гърция и рисковете за България

Георги Ангелов, икономистГеорги Ангелов , Труд
28.06.2015, 22:48 (обновена 29.06.2015, 18:40)
, Труд
гърция

Снимка: © Getty Images

Банките с гръцки собственици в България имат 5 милиарда лева ликвидност (пари в брой) и всички тези пари са в България, което дава възможност на тези институции да издържат на фалита на Гърция, без да пострадат.

Трябва да сме наясно с две неща - първо, рискове за България има, защото страната ни е непосредствен съсед на Гърция. Второ, България е подготвена да се справи с тези рискове. Вече повече от шест години Гърция е в постоянна криза с чести залитания към ръба на финансовата бездна, а от 7 месеца насам СИРИЗА тръгна към властта с ясната цел да се конфронтира с кредиторите. Така че България се готви за гръцка катастрофа вече 6 години, а от 7 месеца тази подготовка се ускори.

Нека да припомня, че преди кризата Гърция беше номер едно експортна дестинация за България. През последните години обаче, гръцката стагнация накара много компании да пренасочат продукцията си към други страни - и това постепенно се случи, като днес износът от България към Гърция е само около 6%, а най-голямата експортна дестинация на България вече е Германия. Трудният процес на диверсификация на износа от Гърция вече в голяма степен се е случил. Т.е. бизнесът и икономиката днес са много по-подготвени за гръцки крах.

Същото се отнася и за чуждите инвестиции - Гърция беше сред водещите чужди инвеститори в България, но през последните години това вече не е така и почти няма приток на чужди инвестиции от Гърция към България.

Нашата икономика вече не е зависима от приток на гръцки инвестиции - това беше шок в началото на кризата, но вече отдавна е преминал. Големи гръцки инвестиции в страната като "Глобул" и Нова телевизия отдавна са продадени на западни (по-точно северни) инвеститори. Всъщност през последните години имаме съвсем друг процес - от 2009 година насам около 10 хиляди гръцки компании са се преместили в България. Т.е. гръцката криза води до преместване на малки фирми в България и влошаването на кризата ще ускори този процес.

Финансите също са подготвени. Още през март правителството издаде емисии еврооблигации за 3 милиарда евро, с които попълни фискалния резерв и се подготви за евентуалната гръцка криза. Тогава някои критикуваха тази голяма емисия като необоснована, но тя беше реализирана наведнъж имено заради очакваната гръцка криза. Банките с гръцки собственици също са подготвени (с натиск от регулатора, разбира се).

Всички регулатори на Балканите принудиха местните поделения на гръцки банки да прехвърлят финансовите си средства от Гърция в местната централна банка. Поради това днес банките с гръцки собственици в България имат 5 милиарда лева ликвидност (пари в брой) и всички тези пари са в България, което дава възможност на тези институции да издържат на фалита на Гърция, без да пострадат. Банките в Гърция вероятно ще затворят, но гръцките банки извън Гърция няма да затворят, също както стана и при банковата криза в Кипър и Ирландия.

Откъс анализ за  в. "Труд"

Oще: георги ангелов  гръцка криза  гръцки банки в българия  гърция  гърция фалит  евро  икономика  рискове  рискове за българия  фалит 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

6 Никой | 01.07.201521:01

мога да дам и имената на системите на банките и начина им на работа... но няма да го направя... като знаеш много сам си намери информацията Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

5 Никой | 01.07.201520:59

В БГ-то всяка една транзакция минава през БНБ, която е и регулатор на банките (но реално не го прави, както показа КТБ)...

Какво ще се случи с БНБ ако в един момент четири банки изпразнят авоарите си с нареждания към Гърция...

т.е. БНБ нищо няма да може да направи ако хората просто пращат парите си на някъде Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

4 тъп | 01.07.201520:22

нищо против червените тиквички, платените експерти и просто комплексарите! право на мнение и т. н. "никой" явно е някой с дълбоки познания? иначе как да разбирам: банка ще "изпрати пари в ШВЕЙЦАРИЯ, а от там - в ГЪРЦИЯ" това е толкова невежо? или злонамерено? трансакциите не са забранени, просто тук им държат сума гарантираща първоначална ликвидност, а после се намесват по големите играчи. авоарите са гарантирани по общи европейски регулации. за да се провалят трябва нашата държава да фалира. надявам се да не е предстоящо. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

3 Никой | 29.06.201513:41

Каменните мозъци МЪЛЧАТ Палав

Да не би вече да сте си изтеглили парите от гръцките трезори и да не ви пука...

Или сте на опашката и чакате да ви дадат хилядарките възнаграждение от ДС Въпрос

Извън темата!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

2 Conspirator | 29.06.201501:55

През първите дни на септември/тази година/някой да му припомни на Гошко Ангелов какви ги е говорил на 28 юни.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

1 Никой | 29.06.201500:10

"Второ, България е подготвена да се справи с тези рискове."
Еййййй, АнгелOFF, ти да не си в "зАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО", едно гей-ДС НПО, проповядващо тотална икономическа катастрофа...

"Банките с гръцки собственици също са подготвени (с натиск от регулатора, разбира се)."
Я пак - ЮРОБАНК, ОББ, ПИРЕОС, АЛФА БАНК?????????? Коя първа ще изпрати пари в ШВЕЙЦАРИЯ, а от там - в ГЪРЦИЯ!!!!!!

Дайте да се подготвим за неизбежното Mr. Green добре де, добре рев
   

оценка

+7 -7

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.