Когато умират деца... | webcafe.bg
Webcafe

Когато умират деца...

Ипек*
13.03.2014, 13:16 (обновена 13.03.2014, 13:45)
Реджеп Ердоган гласува

Снимка: © Getty Images

Майката на починалия 15-годишен Беркин заяви, че детето й не е й е отнето от Аллах, а от премиера Ердоган

Когато по света умират деца, никой не трябва да стои и гледа безучастно.

На 16 юни 2013 г. едно дете отиде за хляб и никога повече не успя да се върне в дома си. Беркин Елван, 15-годишен, напусна този свят след мъчителни 269 дни в кома. В последните дни от живота си тежеше само 16 килограма.

Беркин е бил улучен в главата от флакон със сълзотворен газ, изстрелян по време на полицейска намеса срещу демонстранти в квартал Окмейданъ в Истанбул. На 11 март сутринта напусна този свят.

Беркин беше осмата жертва от началото на демонстрациите за парка Гези. Майка му съобщи пред медиите, че нейното дете не й е отнето от Аллах, а от премиера Ердоган, който с гордост сподели, че това са неговите полицаи и, че той е дал заповедта да се стреля по демонстрантите в парка Гези. Виновни? Няма! Разпитаните полицаи отговарят с "не си спомням" и "не знам".

По турските улици има убийци, които можем да назовем поименно. Убийците на Беркин и още седем млади мъже днес облякоха униформата си и пак отидоха на работа. На 11 март нападнаха хората, дошли да се сбогуват с Беркин пред болницата, вчера нападнаха групата насъбрали се да изпрати детето в последния му път. После Ердоган ще излезе и ще заяви, че той е дал заповедта. По улиците има тълпа убийци и те си имат собственици.

И накрая виновни няма да има.
Само "не знам" и "не си спомням".
Дългът пред народа ви стана прекалено голям.
Време е да си платите сметката. 

Този жест е също така за: 12-годишното дете, убито с 13 куршума. Измиха си ръцете и казаха, че е терорист.
За 8-годишния Енес Ата, убит през 2006 г. в Диарбекир. Също от флакон сълзотворен газ.
За 3-годишната Абиде, убита през 1993 г. Домът на детето беше атакуван от военни. 
Причини? Неясни! Виновни? Също!

*Ипек е героиня от романа на Орхан Памук "Сняг".

Oще: деца  протести  турция  убийци 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.