Българиалити | webcafe.bg
Webcafe

Българиалити

Атанас Махлелиев*
24.09.2014, 12:12 (обновена 24.09.2014, 15:38)
вип брадър

Времето сякаш искаше да удави подобно на библейски потоп участници и водещи на старта на новия сезон, за да не допусне содомията, която предстои

Ето, че дойде есента! По какво разбрах ли? Не от прогнозата на времето, а от това, че реалити форматите се активизираха в борбата за зрителско внимание.

Времето сякаш искаше да удави подобно на библейски потоп участници и водещи на старта на новия сезон, за да не допусне содомията, която предстои, но не успя. Само леко намали ентусиазма на платената публика, която стоически издържа в този импровизиран аквапарк, в който на всичкото отгоре се чувстваш финансово изпързалян, предвид мизерното заплащане.

Да, вярно е, че когато идва тежка зима, се активизират реалити форматите, за да не започнеш да страдаш от синдрома на „празния хладилник". Но все пак е по-добре да си гладен физически, отколкото да бъдеш празен морално и духовно, гледайки нисши сцени на елементарни човешки страсти.

Какво е морал ли? Повик да се живее автентично или просто нравствен дълг към обществото? Опитвам се да анализирам каква е идеята на хората, които влизат в подобно предаване. Смятам, че обикновеният живот поддържа една силна морална концепция, но начина, по който група хора се държат в една къща, смело мога да нарека „нравствено безумие" или по-точно „социопатия, свързана с неглижиране на морала".

Да, ясно е също, че за да бъде едно предаване актуално има нужда от любовни триъгълници, лъжи, лъжесвидетелстване, интриги, предателства, раздели, обиди, изневери и др., поради простата причина, че когато човек използва своя позитивен потенциал и интелектуален разцвет, той просто бива пренебрегван, дори осъждан от нашето общество. Просто защото високо нравственият човек често и без причина бива оценяван снизходително като "добряк", „ свестен човек", а не като истински добър и стойностен.

Всъщност, за да бъда по-достоверен и ясен, искам да кажа на всички вас, че идеалният човек не е нито добър, нито лош, той е „свободен" да бъде и в двете ситуации на своя живот, без да се интересува кой какво мисли за него.

Но нека се върнем към „реалитито" - тази дума, която описва точно отношенията между хората в къщата и отношенията между хората като цяло в България. А именно: всеки срещу всеки в името на „Аз"-концепцията. Примерът, който дава подобен тип предавания, противопоставя личности дори и в нормални житейски ситуации, в които ние всички участваме като социални животни. "Аз да съм добре, а след мен - потоп", ли ще е водещата максима при възпитанието на децата?

При мен идват много младежи, за които едно подобно реалити не е просто сценарий, а начин на живот. Това ме провокира да напиша тези няколко реда.

Апелирам към всички родители: учете децата на си екипност и социална любов към ближния, защото няма нищо по-хубаво от щастливо и задружно общество, приемащо всяка трудност с усмивка и достойнство.

*Атанас Махлелиев е известен като психолога на младите хора в България

Oще: биг брадър  вип брадър  деца  къща  общество  общуване  риалити  семейство  соц  социум 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 21:14

2 Петър Найденов | 25.09.201401:31

По новините дават само убийства, в Биги само се карат, там това правят там онова показват бих им казал на всички които си мислят че знаят много....ПРОСТО СМЕНИ КАНАЛА...
...но хората някак не го сменят...ЗАЩО ?!?!?!?
Ами интересно им е, независимо каква боза дават и в това е разковничето на всичко хляб и зрелище драги зрители. Ще ви кажа, масата от хора не само в България ами и по светът не разбират а и не ги интересува смисълът и значението на думи като морал, доблест, ценности и т.н и т.н Родителите им не ги е интересувало и техните родители също масата от хора иска хладилникът да е пълен а по телевизията да дават "сеир" и това е нормално. Те не искат повече и аз ги разбирам защото това е светът. Идеите на психолога са някак по детски розови ... всички ще се хванем за ръчички и заедно ще заприпкаме към светлото и честито бъдеще, еми не гусине. Някой хора не ти щът светлите идеали нито истините ти си искат кибапче. А що се отнася до свободата то тя за много хора наистина е в салама. Никои никъде не е бил свободен... "свобода" е поредното абстрактно понятие към което някои е казал че трябва да се стремим и ние заедно с училищния психолог чинно преследваме (някой даже умират за тъз свобода). Но думата свобода заедно със други думи като горните изброени от мен са понятия съществуващи само в нашите глави и като такива те се оформят спред нашите долни нужди. Трябва да имам свобода заради лъжците които чрез нея ще лъжат повече и заради крадците та да крадът повече, манипулатори, използватори, илюминати, Лох Нес...свобода за всички....и там измежду тоновете кал и пумия ще проблесне малката частица истина и ние трябва да сме внимателни за да не я пропуснем всред множеството гадост... ако зяпаш в перчема на Гени няма да я видиш...така че следващият път когато гледате Брадаро се замислете това което виждате песъчинката истина ли е или брокат на перчема на Гени.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

1 Диян Янков | 24.09.201423:49

щях да се изкажа лошо ..
предвид това, че психолог прави анализа ..
демек .. би трябвало психолога да знае, че има рационални хора ..
хора, които не се вълнуват толкова от това как ги възприемат околните ..
важното е, че стискат паричките с пръстчетата си ..
пък кой какво говори за тях е ала бала .
наче хем човек да е свободен да е добър и лош когато иска ..
хем да не е комерсиален и меркантилен ..
еми свободата да избира има тоз дето хладилника му е пълен ..
после идва ред на морала и духовното извисяване ..
имаше една пирамида там .. на маслоу ли беше не помня ..
но помня че добре илюстрира етапите на човешкото израстване ..
и добре си спомням .. че моралното и духовно израстване седи на върха на пирамидата ..
има условие .. за да стигнеш върха .. няма как да прескочиш по ниските нива ..
а най ниските нива са глада инстинктите нагона ...
тъй че няма как да очакваш тоз с празения търбух да е духовно извисен ..

инак посланието накрая е повече от хубаво ..
но за всяко нещо, което се случва или не се случва си има обективни предпоставки ..
и в тоя ред на мисли .. не е нормално и очакването за добра жизнена атмосфера и социална среда, предвид това, че има хора на които пари им плащат за да сеят смут страх стрес и разделение в обществото ...

в смисъл че .. апела , посланието е чудесно .. но са наивни очакванията за добри резултати в тази посока ..
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.