Как Bg-mamma се бори с измама | webcafe.bg
Webcafe

Как Bg-mamma се бори с измама

Весела Николаева
25.05.2016, 09:04 (обновена 26.05.2016, 14:10)
Урок

Снимка: © Кадър от филма "Урок"

Филмът „Урок“ разказва за борбата на учителка с кредитни измамници в отчаян опит да плати ипотеката на къщата си и да не я загуби

В битието българско има много несгоди и черна мъка, която избива в разговори с приятели, по форуми и тук-там по медии. Ако се вярва на написаното, бедният българин е нападан от всички страни с примамливи обещания, които разкъсват подредения му живот и го правят едно крайно страдащо същество, на което държавата, медиите и международните корпорации не искат да помогнат, а само го мачкат.

Тази история, поне публично, започва в началото на февруари с тема за кредитни карти във вездесъщия национален форум bg-mamma.com. Ако досега не сте влизали - това е мястото, откъдето може да почерпите мнения за предимствата на домашното раждане, проблемите със свекървата, идеалните пердета за хола и управлението на личните финанси. Невинното начало на темата е поставено с въпроса:

"Здравейте група интересувам се някой възползвал ли се е от този тип кредитна карта Useit и дали това е лъжа с тези кредитни карти. Много ви благодаря предварително."

(във всички цитати е запазен оригиналният правопис, ако въобще може да се нарече правопис)

„Дайте, за да ви дадем...Евентуално"

Следващите 28 страници коментари са напоителен материал за народопсихология и социални изследвания. От тях разбираме, че много хора, пишещи с ужасно много грешки и потресаваща наивност, са станали жертви на измама. Толкова е прозрачна и елементарна, че ако ми предложат да печеля от нея, ще се изсмея и ще кажа, че никой няма да се върже.

Греша. Връзват се.

Поне 20 души, а вероятно и много повече извън коментиращите, са се съгласили да изпратят между 150 и 260 лв. по сметка на неизвестни лица, които им обещават в замяна да изпратят кредитна карта с лимит 10 хил. или 30 хил. лв. Както се досещате, нищо не получават, освен нови дългове - някои са изпратили буквално последните си пари или са взели заем.

Включващите се разумни гласове и съвети да не се поддават са игнорирани, нападнати и обиждани по всевъзможни начини, най-често с аргумента „не отнемайте последната надежда на хората". Никой не обръща внимание, че авторът на първия коментар е регистриран същия ден и очевидно темата се поддържа от нагласени въпроси, уверения за получени карти и дори снимки с тях.

За сметка на това мнозина, усетили нещо гнило, подават сигнали до телевизиите, споделят как се пуска колективна жалба в МВР и искат съд, ама специализираният, да издири мошениците и да ги осъди.

И да, не липсват изобретателни клетви и призиви държавата да се намеси.

Наред с това тлее възмущение и планове как да се осъдят държавата (защото не ни пази), медиите (защото не са предупредили) и Google (защото търсачката показва сайта на измамниците). Както разбираме от коментарите, последната идея принадлежи на изстрадала фризьорка, видяла какво ли не, с връзки в подземния и „надземния" свят.

Сюжет за драма и страшният ЦКР

Някъде до около 10-та страница четох с досада и леко отчаяние - докато преминахме към споделяния за много други подобни схеми, в които отчаяно наивни хора изпращат пари срещу обещания за кредит. И тогава вече ти става интересно, защото сюжетът започва да прилича на пъзел от сценарии, сглобявани из всички кътчета на България.

Някой е искал кредит, за да купи оборудване за бъдещия магазин за авточасти на сина си. Друг има нужда от медицинска помощ. Трети, най-многобройните, просто искат да погасят стари кредити, за да ги оставят поне за малко на мира. За тях няма банки, няма и компании за бързи кредити - историята им е кошмарно лоша и светят в червено в Централния кредитен регистър с непогасяваните си заеми.

От дълбочината на bg-mamma надничат нови и нови измами - ако изпратиш 50 лв за всеки лош стар кредит, да ти уредят нов от банка, придружени с мейли като dsk.bg@abv.bg, съвети за хора, отпускащи на ръка пари на закъсалите и още, още много изобретателни форми за доброволно плащане.

Изгледах и репортажа на БНТ по темата и все още не мога да разбера с какъв ум изпращаш последните си пари на неизвестна банкова сметка и очакваш някой да ти прати кредитна карта.

Промъква се и бизнес план - за създаване на нещо като взаимо-спомагателна каса, с която нуждаещите се да се финансират и да не се „притискат".

В този розов свят:

"Всички ще си връщаме заемите защото това са си наще пари примерно при 3% лихва годишна.Така сумата ще расте и няма да се блъскаме по банките. Естествено,че ако се включат 200000 човека ще съберем 1000000,а които има възможност да даде повече от 5.00 лв. Ще има право на по-голям заем.И това за еднократно даване на 5.00 лв.,а ако в рамките на всеки месец 1 година отделяме по 5-10 лв.сумата вече ще е значително много по- голяма.Ще има счетоводители,които да се занимават с документацията и досиетата на всеки.Те банките ни вече не разполагат с много пари.А и хората няма да се притискат ,че са закъсняли и те ще бъдат и по съвестни."

За жалост, бизнес планът умира в зародиш с опасенията, че ще се изисква капитал, консултация с адвокат и регистрация в страшния Централен кредитен регистър.

Но ако ви интересува - в прословутата печатница „Мултипринт" в Костинброд дават заеми от взаимна каса. Включват се и гласове на форумисти, притежаващи контакти в полицията и Интерпол, които са впрегнали приятели и роднини да издирват въпросните Useit card - от България до Китай и Нова Зеландия.

Измамата с изпратените пари не е всичко - заедно с тях се пращат лични данни и една от участничките в дискусията се оплаква, че скоро след това съпругът й се оказал с бърз кредит, който никога не е теглил.

И последната надежда не иска да умре

Ако се питате как така при всички предупреждения и фрапантно прозрачна измама все пак има наивници, отговорът се крие в много от коментарите. Хората имат много, ама наистина много кредит. Повечето от тях - бързи, някои обогатени и с банкови. Почти всички - просрочени, висящи от години и в размер многократно над месечния им доход.

Ако въобще имат доход - мнозинството признават, че или работят нелегално, или изобщо не работят, или вземат много ниско заплащане.

Никъде, абсолютно никъде няма притеснения, че дълговете трябва да се плащат.

Има недоволство от кредиторите, тръгнали да запорират и описват имущество и това може да е единствената причина, поради която ще си плащат.

„Здравейте. От няколко дена следя темата за въпросната карта. Аз изпратих таксата за 30000 лв. По изчисленията ми в петък трябва да я доставят. Знам, че като прочетете това ще има много укори от ваша страна, но станалото- станало. Все пак трябваше още някой от тези, които са пратили парите, да се престраши да пише тук. Всички имаме предположения- вие, че това е измама,  което също започнах да мисля впоследствие, и аз- както и други хора, които се надяваме чудото да дойде от където най- малко очакваме. Всички, които четем и пишем това имаме някаква надежда, чакаме някой да каже, че не ни мамят с тези неща.Аз  поемам отговорност да пиша каква е развръзката. Знам, че има и други хора като мен, които са си пратили парите в ЮЗИТ КАРД, вместо да си платят сметките за ток или за настъпващия падеж за поредната вноска на бърз кредит. Скоро ще разберем!"

И така, ние може да си спорим за хибридни войни и Ирина Бокова в ООН, за одити на европейски пари, да очакваме новия модел на Tesla и решението за BrExit. Извън това остава цял един свят, подвластен на емоцията на момента, напразните надежди, обещания, отчаяние, брутална неграмотност и наивност. Този свят всъщност е мнозинство в България и от него зависят изборите, референдумите и цялата ни среда.

„Да сме здрави и разумни.пари се печелят.но края на измамите ще свършат.едва ли някой вече ще се върже на сладки приказки.Не давайте пари на никой който казва че ще ти помогне но трябва да дадеш...ЛАЖА"

Oще: bg mamma  банки  бързи кредити  бързи пари  връщане на заеми  дългове  измами с бързи пари  непосилни дългове  пари  финансова грамотност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.11.2017, 01:07

19 Martin Laura.142276096420330 | 21.11.201701:09

Здравейте,

MARTIN LAURA FINANCE FIRM понастоящем предлагат заеми от всякакъв вид, за да задоволят вашите финансови ограничения, независимо от вашето състояние, вариращи от $ 5,000. до $ 50,000,000.00 на приемлива цена от 3%, без обезпечение, лош кредит. Размерът на кредита е по договаряне, Услугите за доверие, които предоставяме. Кандидатствайте за всеки заем на избор с нас, моля, компетентно заявление само чрез martinlaurafinancefirm@outlook.com
martinlaurafinancefirm@gmail.com
Успех всички.

С Най-Добри Пожелания!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

18 iii_krv | 22.06.201715:23

Хахаха,
Здравейте, аз съм Професор Коликучков, давам заеми срещу пари, ако искате, обадете се на...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2017, 06:04

17 Ben Peterson.1955143991439220 | 22.06.201706:04

Здравейте,
Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.12.2016, 04:47

16 Burno Garcia.117771255380808 | 09.12.201604:48

Здравейте

Имате ли нужда от заем или финансиране на всякакъв вид? Са превърнати определени от банката си поради лоши кредити? Имате ли неплатени сметки или в дълг? Ние имаме добър погасителен план с нисък лихвен процент от 2%. За повече информация, свържете се с нас директно чрез имейл: REMY.CREDIT111@gmail.com, тип Нашите услуги по заеми ние дава

формуляр за кандидатстване на кредита

Имената на кандидатите: ____________________
Размер на заема искания: __________________
Продължителност на кредита: _________________
Цел на кредита: _______________________
Адрес на заявителя: _________________
Професия: __________________________
Град: ___________________________
Състояние: __________________________
Държава: __________________________
Пол: _____________________
Възраст: ________________________
кандидатствате за кредит преди ...........
Телефонен номер:___________________________________
За контакти: Е-мейл: REMY.CREDIT111@gmail.com
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.08.2016, 12:03

15 Ryan King.292710267755642 | 20.08.201612:15

Добър ден,

Аз съм регистрирана частна пари заемодателя. Ние даваме заеми за подпомагане на хора, фирми, които се нуждаят от актуализиране на финансовото състояние по целия свят, с много ниска годишна лихва от едва 3% в рамките на една година до 30 години срок на изплащане продължителност до всяка част на света. Ние даваме заеми в рамките на обхвата на € 5000 до 100 000 000 евро. Нашите заеми са добре осигурени, за максимална сигурност е наш приоритет. Интересува човек трябва да се свържете с нас чрез имейл: (ryankingfinancialservices1@gmail.com)

Оферта за заем.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.06.2016, 08:28

14 Johnston Stella Ann.148649205546191 | 16.06.201618:34

Здравей,
Аз съм епископ T.D Jakes, частен заем кредитор, който дава живот на възможностите заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? Вие сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от заем консолидация или ипотека? търси повече, защото ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние отпускат средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждна и бенефициент помощ и ще бъде готов да предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:
(bishopjakesloancompany@gmail.com)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

13 altavista | 29.05.201613:30

Не виждам връзката на бг-мамма със случая, освен че авторката си е намерила там тема за материала, би следвало да е благодарна.
А що се отнася до цитираната простотия - тя е повсеместна, и мъже стават жертва на всякакви схеми. С какво бг-мамата е по-лоша от форумите за марки коли или калдата или форумите на дир.бг? Всъщност там прочетох за някои видове измами, на които все още не бях попадала в реалността.
Едва ли някой може да каже, че познава в детайли всичко, написано там, освен поддържащите сайта. Мъжете да ги гледат колите,и без това повечето друго не ги вълнува
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2016, 13:08

12 mollov | 26.05.201613:33

Докато има оффтсе ще има и такива
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 25.05.201617:30

mima

има едно допълнение към мозилата - NoScript . Лекува рИклЯмитИ без проблем. ако трябва помощ, мога да помогна...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

10 KingoftheROAD | 25.05.201617:27

mumu Брех, те не само у форуму били бесни, ама аз пък си имам роги за такива кокошки. Та зор ша видат дорде ма уплашът...

Та не съм казАл, но пак повтарям - БГ-спамите да си изринат спама у форуму. Пък тогава поживем и увидим.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.