Не може да сте МПС и пешеходец едновременно | webcafe.bg
Webcafe

Не може да сте МПС и пешеходец едновременно

Вера Симеонова*
15.09.2016, 13:30 (обновена 16.09.2016, 17:53)
велообиколка

Снимка: © GettyImages.com

Мили велосипедисти, ако е възможно, вземете най-накрая финално решение дали искате да се движите като пешеходец или като МПС. Защото не може и като двете.

Мили велосипедисти,

Изключително много ви се радвам, че колоездите и по този начин намалявате замърсяването на въздуха и задръстванията, обаче ще ви помоля за няколко неща.

Ако е възможно, вземете най-накрая финално решение дали искате да се движите като пешеходец или като МПС. Защото не може и като двете.

Например, ако искате да използвате пешеходната пътека, слезте от колелото и си го водете до вас. Те, пътеките, не са особено дълги и няма да загубите много време, ако не правите слаломи между пешеходците, на които и без това често и на много места им се налага почти да тичат, за да се вместят в зеления сигнал.

Не е много редно и докато се движите като МПС и ви светне червено, рязко да решите, че тъй като сте само ПС и не притежавате двигател, нищо не ви пречи да профучите през пешеходците, които си пресичат на зелено.

Може би ви е направило впечатление, че въпросните пътеки се наричат "пешеходни". И че се различават от велоалеите.

Знам, че последните много често са заети от лутащите се ходещи, на които грам не им пука, че ви заемат мястото. Това е отделна, също дълга тема.

Ако искате околните да се съобразяват с вас, моля и вие да се съобразявате с тях.

По принцип, затова са измислени и правилата. Вярно е, че не винаги са измислени както трябва, но като ги има, ми се струва добра идея да се спазват.

Да, говоря за пешеходната Витошка, с тебеширените плочки и кафетата, които заемат почти цялото място. И да, може и да не е приятно, но е забранена за велосипедисти. Или поне за каращи такива. Защото има МНОГО ходещи хора, не всички от които имат ясна идея накъде точно вървят. Има и деца, които се щурат на принципа на Брауновото движение - движат се в хаотично и в няколко посоки едновременно. И в цялата тази гмеж, голяма част от вас си карат все едно са в парка.

Ами, не става така.

И когато подобен индивид се блъсне в мен, както се случи тази вечер, едно "Извинявай" не е достатъчно.

Защото, вместо мен, можеше да се бутне в някое щуращо се дете. Защото, по дифолт, там не трябва да се кара колело.

Аргументите "Ама аз живея наблизо" и "Тук вече ни кола може да се кара, ни колело" също не са особено удачни.

Да, не може. Защото е ПЕШЕХОДНА улица. Deal with it.

*Тексът е публикуван във Facebook

Oще: автомобили  велосипед  велосипедисти  витошка  каране на колело  колело  мпс  пешеходец  пешеходна пътека  пешеходци  правила за движение  правилник за движение по пътищата  пътища  пътуване  софия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2012, 08:06

68 Vesselin Tsukev | 18.09.201601:13

Не си струва да критикувате колоездачите. Това че някои е получил синина за 2 дена, понеже не е внимавал, как точно се съпоставя с това, че колите в центъра намаляват живота на всички с 20 години, заради вредните си емисии. Вземете всички си купете по един велосипед, както правят в цивилизованите държави и проблем няма да има
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

67 Dear Ivan | 17.09.201622:41

Веселин Цукев, последното нещо, за което е виновен правилникът (а той според мен за нищо не е виновен, освен че не ще да обяви колоездачите за богове, които имат право на всичко), това са колите по тротоарите. Този град, София, в границите на сегашния "широк център" е проектиран от много разумни и компетентни хора, но в началото на ХХ век. Последният му кмет е легендарният инж. Иван Иванов, хидроинженер, който прави от София едно зелено чудо. Цяла Европа говори за София, за зелените й градини и паркове и за нещо, което никой в Европа не може да си позволи, защото водата им е лоша: през 50 метра чешмичка с течаща вода, софиянци да си пият, когато им се припие.

Идва 9-и септември и естествено инж. Иван Иванов отива в затвора като враг, нали е царски и капиталистически кмет. Властта иска да построи язовир "Искър", защото София бързо се увеличава, и изпращат да искат от великия СССР специалист по язовирите, нали са велики във всичко. В Москва ги приели, но като чули за какво са дошли, се опулили: "Другари, при вас е най-добрият специалист по язовири в Европа, казва се инж. Иван Иванов. Не ни е ясно защо искате от нас, като имате най-доброто, по-добро от нашите."

Но нито инж. Иван Иванов, нито който и да е друг е могъл да знае какво ще стане 80 или 60 години по-късно и че ще е такъв кошмар с тези комплекси, с хората от провинцията и с тези коли, автобуси, твамваи, тролеи, камиони и какво ли не още. През 1960-те и 1970-те нищо му нямаше на града. И ние сме нещастни от тая тарапана, и провинциалистите са нещастни, набутани в апартаменти и оставили си хубавите къщи с два декара двор по родните места.

Това е причината за колите по тротоарите - няма място. В правилника няма разпореждане: "Гражданите се задължават да задръстят града с коли по всички тротоари и да възпрепятстват ходенето по тях."

А за карането сам да имаш да взимаш. Всеки има право да си кара както си поиска по отношение на компанията в колата. Стига да не прехвърля местата по спецификацията на автомобила. Оставаше само да ме задължат да те возя, за компания и за икономии Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

66 Dear Ivan | 17.09.201622:20

Бичкия, моля ти се Усмивка Същото съм намислил и аз. И селската къща е налице и наблизо.

За бичкиите. Като се сдобих изцяло с къщата, беше на семейството, първата ми работа беше да се изфукам като Great Selyanin Ultimate Edition и купих от пазара една доста неубедителна бичкийка за 7.50 лв., малка, едва ли може да отреже нещо повече от молив, "за над камината". Видях я случайно, нищо пари... Бичкийката още чака да я направя тая камина Усмивка Тая бичкийка нема да стане за Канада, там са дебели нещата Усмивка

Веднъж съм тръгнал да видя къщата и съм купил една лопата, отпред отрязана право, винаги съм искал да имам такава, и една обикновена, заоблена. Среща ме един дядо, който ме познава, и пита къде съм тръгнал. Викам, имам малко работа да свърша и ще се прибирам. И той: "А, като гледам, нема да е малко. Ората с една лопата, ти си земал две." Много щастлив

И книгите и музиката, и готово. Пожелавам ти и твойто да стане!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

65 Bichkiiata | 17.09.201619:29

"Понякога изпадам в паника как ще си доръвша живота след 20-30 години, сигурно в някаква отчайваща обществена пустиня от идиоти, ако нещо не се пооправи поне малко."

драги иване

аз съм изпадал пред същия екзистенциален въпрос, смятам си бия камшика към село Писменово, малко е след Приморско : хем планина, хем море и да си дялам дървении, там живее един познат прави бъчви, надявам се че ще ме пуска срещу малки суми да му ползувам екипировката. искам да взема и един приятел шизофреник , оня ден ми се обади завалията да му пращам колет с храна от Монреал,... заболя ме сърцето направо

п.п. приятеля на кривия макарон не ми стана ясно как не може да види каращ пред него и завиващ велосипедитс на дясно, но това си е за сметка на участниците в ПТП-то там има нещо недоизказано... иначе макарона е свястен, но доколкото аз съм си направил заключенията, топлофикацията и обществената система най-общо в България го яде по малко
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

64 Dear Ivan | 17.09.201616:51

Докс, когато бях в прогимназията, Владимир Чакалов, синът на математика акад. Любомир Чакалов, каза, че девизът ми в живота бил: "Когато забележиш опашка, дръпни я, за да видиш какво ще стане." Много щастлив После през годините доста пъти съм се сещал за него и реших, че е бил прав Усмивка

Шопът е много голяма работа. Той е цяла цивилизация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2012, 08:06

63 Vesselin Tsukev | 17.09.201616:17

Тези уникални правила, които засипват улиците с коли по тротроарите и хора които карат по един в кола и замърсяват въздуха. Тези правила не заслужават да бъдат уважавани въобще.
Отидете в Амстердам, да видим колко ще ви хареса да сте пешеходци във велоалеята (каквато има навсякъде). За 1 сек да стъпите там и ще ви бутнат и напсуват.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

62 Dox | 17.09.201615:19

Иване, с удоволствие чета постовете ти. Имаш интересна мисъл, а също и дарбата интересно да я изразяваш.

Четейки как обичаш да съзерцаваш кое какво що, та се сетих за шопа, дето отговорил на един въпрос така, че според мен закопава в земята сичкото философ де що е имало и има по Германия, Франция, Англия и пр. И дето си е блъскало главата с години и е изписало томове с трудове, за да отговори на въпроса - какъв е смисълът на живота. Сигурно не са знаели нищо за шопа, та за това така.

Та, питали го веднъж нашия: "А бе, ... ти ..... за какво живееш?" А той, видимо учуден от такъв елементарен въпрос веднага отговорил: "Е па, .... да видим шо че стане." Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

61 Dear Ivan | 17.09.201613:58

Докс, няма нещо, което казваш и да не съм съгласен. Мисля същото с подобни думи. Наблюдавам доста. Ей така, обичам да съзерцавам кое какво е и какво става. Кариера? Еее, толкова възможности има, винаги ще се вклиниш, другите като се олеят. Пък и ти си по-симпатичен, ще вземат тебе Усмивка Не е спешно. Но някои съпоставки сами изплуват.

Скоро стана дума за кафеварки. Тази от 10 лева, италианската, прави най-хубаво кафе. Какво като има в магазина някаква за 500 лева, която писка и святка? Ами вземи я да ти писка и да ти святка. Ти кафе ли искаш или цирк?

Онзи ден пък някаква ме упрекна в самодоволство. Боже мой! Сбъркала е състоянието, което е състояние на радост. Всеки ден по пет пъти, като видя какво има сега, се кръстя за късмета си, че през вече некраткия си живот видях разум и творчество. И много хубави хора. Иска да ти обясни всичко и го прави с удоволствие, и разбира ти като му обясняваш. Така съм се накрал и наял от тях, че без това, което съм научил, щях изобщо да не представлявам нищо. Само някакви досещания, които няма с какво да сравниш.

А сега едни готованци със смартфони за 2000 лева, които две думи не могат да свържат. Аз наистина не разбрах от разпокъсаните разкази на Макарона какво е ставало и кой кого е бутнал. Кво ниво бе, я се виж. И някакви пълни глупости и абсурди.

"Правилникът е на Тодор Живков и затова сега ще карам където си искам."

"Приятелят ми не видял колоездача."

"Германия е страната на правилата. Там велоалеите се качват на тротоара, колоездачите и хората се бутат и се усмихват."

И като не издържиш и им кажеш, че са малоумни, се обиждат.

Един ден майка ми разправя на баща ми: "Твоят син си е намерил много хитър начин да пресича по диагонал, като го пращам за хляб. От ъгъла на Първа градска болница отива по диагонал на средата на кръстовището, при неговия приятел регулировчика. Там си приказва с него и после, пак по диагонал, отива на ъгъла на хлебарницата. Като купи хляб, се връща по същия път. И през цялото време е под наблюдението на неговия притятел, за по-сигурно." Усмивка

Ами да, така беше. Тогава в първи-втори клас някой да каже глупости като горните - егати срамотата, всички щяха да му се смеят.

Понякога изпадам в паника как ще си доръвша живота след 20-30 години, сигурно в някаква отчайваща обществена пустиня от идиоти, ако нещо не се пооправи поне малко. После си казвам: имам библиотека, ще си чета, ще си слушам музика, не е толкова страшно. Стига си се бутал непоканен да ги спасяваш. Да умират самостоятелно, това не е твоя работа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

60 Dox | 17.09.201611:57

Иване,
Макарончо изглежда още не може да схване, че правилникът не може и няма как да е виновен. Нали виждаш какво е писал в пост 55 - "Правилникът не пази колоездача ..."?!?!. Е точно на това се опитвам да обърна внимание в постовете си по-долу, както и ти с Народния театър. Няма да се учудя, ако някой все пак напъне да влезе с колелото си и там, обяснявайки след това, че на входа не е видял Правилника, който да му каже, че там с колело не може да влиза. Ми така де. Той нали има права. А щом в правилника изрично не пише нищо за Народния театър, ами значи .... може.

Правилникът не е човек. Нещо повече - той реално не съществува, а е продукт на човешки мозъци. По тази причина няма как да те пази. Човекът трябва да си отваря очите и да се пази, както да пази и другите, като винаги има едно наум, че друг участник в движението може да не спази правилника. А причини за това - бол. Може да се е заплеснал /узнал току що за жена му и комшията Много щастлив /. Може да не му работи мигача и да не знае. Може да не е видял знака. А от 10-на години се появи и друга причина - плямпа по джиесема - не щото е нещо важно ами ... нали има безплатни минути Много щастлив

Смислени въпроси задаваш в постове 56 и 57. Не мисля че търсиш в грешна посока. Днес човечеството непрекъснато го облъчват с какви ли не чудеса на техническия прогрес и то все такива, дето му казват как няма да прави нищо, а видиш ли - еди кой си продукт сам ще го изглади, изпере, сутрин ще му вика "Дубрутру! Искаш ли кафе?", ще му сготви печено пиле като сам се включи и сам се изключи, а след това в удобно за него време ще му го сервира .... и т.н. и т.н. Светът обаче е устроен така, че просто не може без лично участие, разбирай - усилие. А това днешния човек го дразни, даже плаши. И точно тук някои чичковци са решили да го бъзнат. А той - няма нищо против.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

59 Dear Ivan | 17.09.201609:59

Ето ти рисунки на кръстовище.

http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_11

В правилника е написано съвсем ясно кой, кога и къде се движи.

Ама като те слушам, ти и на такова ще се объркаш. Какво остава примерно не на малките Пет кьошета, истинските, на Крум, 6-и септември и Неофит Рилски, а на големите - на Патриарха и Ботев. Там ще ви изтрепят всичките. За такива като тебе трябва да се въведе изпит за свидетелство за правоуправление на себе си, книжка за пешеходец. Вие се обърквате още като излезете от входа.

Ами като са те блъснали, но и това не се разбира от приказките ти дали е така, извикай полиция, а не обвинявайте Тодор Живков, че му бил лош правилникът. Правилникът на Тодор Живков за движението по пътищата Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.