Кой? | webcafe.bg
Webcafe
Webcafe.bg
05.09.2012, 19:07 (обновена 06.09.2015, 21:09)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Съединението прави силата. Но само когато е помежду ни

Знаете ли какво е станало през есента на 1885 г. в родината ни? Княжество България и Източна Румелия стават едно.

23 окръга, 84 околии, 70 града и 4684 села - общо 96 345 кв. км.

Великите сили признават тая несъгласувана с тях дързост едва през пролетта на следващата година с Топханенския акт, подписан през април 1886 г. След като Сърбия, подсторена от Русия и подкрепена от Австро-Унгария, напада България, след като Русия изтегля всичките си висши офицери от армията ни - тъй като всячески се стреми да попречи на Съединението, след като руският представител отказва в Пловдив на Иван Ст. Гешов, който прави консултации с него, ако ни подкрепят, самите руси да обявят Съединението. Но Русия категорично отказва.

И следва какво? Че войските ни, ръководени от млади капитани, разбиват сърбите при Сливница и Драгоман и превземат Пирот. Така, с оръжие в ръка, си издействаме Съединението. Сами, неподкрепени. Всъщност този национален празник е истински национален празник ... За да е празник - и всъщност за да стане Съединението, голяма роля изиграва един друг българин - двигател и идеолог на дръзкия бунт, Захари Стоянов.

Да го почетем с откъс от неговата известна статия: Кой?

"...Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките?

Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле?

Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница?

Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде всила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Така ли излезе?

Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация?

Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: "Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!...

Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: "Стрижено е !" - Необяснимо.

Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.

Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!..."

Къде остана единението, обединило малкото народ, скромният следосвобожденски елит и младите офицери в едно, дързостта им, вдигнала ги срещу "освободителката"?

Честит празник!

Oще: 6 септември  армия  българия  захари стоянов  източна румелия  национален празник  русия  съединение 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

36 Уточнител | 06.09.201715:37

Уважаеми Хора от форума,
Да ви е честит най-големия празник от новата ни история.
Денят, в който истинските българи, вдъхновени от един Голям патриот, осъществиха против волята на Русия, един Победоносен акт, първият и последен в досегашната ни история...
Нека почетем паметта им и най-вече да си извадим поуката от последните 132 години - какво може чистият патриотизъм и до какви злини може да доведе слугуването на чужд държавен интерес.

А що се отнася до антибългарите - скрити и явни фенове на една Монголо-татарска деспотия, не им обръщайте внимание. Не вервайте на нищо друго, освен НА ДОКУМЕНТИТЕ. Когато имате съмнения, съпоставяйте РАЗЛИЧНИТЕ тълкования за едни и същи събития и ще стигнете до Истината. Труден е пътят към Нея, но си заслужава...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

35 Уточнител | 06.09.201715:16

ГНЕВЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ФАЛШИФИКАЦИЯТА ИЗВЪРШЕНА ОТ РЕДАКТОРИТЕ НА КАФЕ-то
Изумен съм! Кафе-то минаваше за сравнително обективен портал, що се отнася до българската история и руското влияние.
В горния материал са използвани груби внушения, премълчани са факти от огромна важност и са сервирани пълни лъжи
1. Няма Сан Стефански мирен договор – има „Прелиминарен“ – т.е. „Предварителен“ договор между Русия и Турция, в който думата „България/българи“ изобщо ЛИПСВА. Никой от Великите сили и Турция не е смятал, че това е окончателен договор. Русия го налага със сила на Турция, но това е една димна завеса насочена към „славянството“ и в подкрепа на политиката на полуострова, провеждана от Азиатския департамент повече от век. Още в деня, когато проваля Цариградската конференция, Русия сключва с Австро-Унгария т. нар. Райхсщатски споразумения, където изрично е отбелязано, че на полуострова НЯМА да да се създава голяма „славянска държава“. Така, че решенията на Берлинския конгрес не са били изненада за никого, най-малко за Русия (тя е договорила условия, сходни с решенията на Берлинския договор с Австро-Унгария и Великобритания още преди започване на войната). Просто със съглашението в Сан Стефано (тово не е бил окончателен мирен договор) Русия пробва докъде може да стигне в аспирациите си към Проливите. Изненада са били тези решения само и единствено за българската общественост, която ЛЕКОВЕРНО приема за чиста монета руските твърдения за заинтересованост от създаване на голяма българска държава в националните граници. Във всички случаи Сан Стефанският Прелиминарен мирен договор изиграва фатална роля за съдбата на българското национално обединение. Русия първа започва да разкъсва БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО*. За да вземе от Румъния Южна Бесарабия, Русия й дава българската Северна Добруджа (срещу този акт има съпротива сред румънската общественост), а на Сърбия предава Нишки и Пиротски санджаци - граници, които постфактум са утвърдени от Берлинския договор. Великите Сили са разтревожени от демонстрирания руски апетит и безпардонното желание за създаване на марионетна държава в непосредствена близост до Проливите.**. В резултат на войната Русия (във войната участват също Австро-Унгария и Великобритания - малко известен факт за съвременните българи) не особождават България, а създават едно автономно Княжество и една автономна територия върху прибл. 40% БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО Резултатът от войната е, че се създава една (автономна) форма на държавност за българския етнос, която става център на борбата за национално обединение. За да осъществи целите на националното обединение обаче, българският народ е принуден да води ПЕТ ВОЙНИ в течение на 60 години, като дава преки жертви на бойното поле не по-малко от 200000 души и най-малко още толкова цивилни, в резултат на геноцида извършван от турската, сръбската, гръцката и румънските армии в хода на войните. Огромни са материалните жертви, бежанците са повече от милион. Това има фатални последици за бъдещето на България

2. Истинската „Мечта“ за българите може да бъдат само Решенията на Цариградската конференция (1876 -1877), провалена подмолно в последния момент от Русия (чрез натиск върху Турция от страна на ген. граф Игнатиев), за да може да получи мандат от Великите сили за започване на война срещу Турция. Тази война е необходима на Русия, за да излезе на европейската сцена отново като пълноправен член на клуба на Великите сили, след кримското поражение и да възобнови политиката на аспирации към Проливите. Цариградската конференция утвърждава проекта на БРИТАНСКИЯ посланик, който предвижда две автономни български области (с устройство, както на по-късно създадената Източна Румелия) със столици съответно София и Търново. Проектът покрива почти на 100% БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРОСТРАНСТВО (общо площта е по-голяма от „Санстефанската“). Проектът е утвърден и подписан от представителите на Великите сили, вкл. Русия. В последният момент Турция отказва да подпише под тайното давление на руския посланик ген. граф Игнатиев. Един ден преди това Русия се е уговорила с Австро-Унгария и взаимните отстъпки са закрепени с Райхщатските споразумения...Конференцията се проваля, пропуснат е златен шанс за българското национално обединение. Защото проектът решава ВСИЧКИ проблеми НА България със съседите. Като проблем остават САМО бъдещите отношения с Турция. Малко по-късно Русия сключва в Лондон споразумение с Великобритания. Получава картбланш за войната. Германия и Франция запазват благосклонен неутралитет.
3. ГОЛЯМАТ ЛЪЖА е, че съгл. Берлинския договор са били откъснати Сев. Добруджа и „Западните покрайнини“. НЕ, Сев. Добруджа е откъсната още в Прелиминарния договор, а също и Нишки и Пиротски санджаци (наречени в материала неграмотно „западни покрайнини“)
4. Главният противник на Съединението е Русия. Австро-Унгария играе ролята на маша, защото Русия не желае пряко да се дискредитира с въвличане на Сърбия във война. Това е периодът, в който се опитва да се създаде Руско – Австро-Унгарско сближение по отношение не само на балканите, но и в европейски мащаб. Русия е двигателят на ВСИЧКИ антисъединистки действия предприети от НЯКОИ от Велките сили.
5. ИСТИНАТА е, че Съединението минава, благодарение настойчивостта на Великобритания (да не забравяме, че утвърдения от Цариградската конференция проект е пак британски). Тази роля е всякак минимализирана и скривана от българското общество, вече 70 години.
6. ДОРИ С ЕДНА ДУМИЧКА не е споменат главният двигател на Съединението – Захари Стоянов, неговият комитет и неговият вестник. ВЕЛИКИЯТ ЛЕТОПИСЕЦ на освободителните борби в края на XIX век. Същият, за когото тогава казвали: „Човекът, който уби една държава с вестник“. Но това мълчание говори – явно зад статията стои „русофил“, за когото името на З. Стоянов означава „враг на руските интереси в България“
7. Войната на Сърбия е организирана от Русия, която изтегля своите офицери от армията и чрез натиск върху Австро-Унгария подтиква Сърбия, като я о
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 06.09.201512:06

Честит празник на всички българи. Да пребъде БЪЛГАРИЯ. И да спрем да се делим на -фили и -фоби.
Споделям гневния патос на някои колеги. Но защо е насочен само на североизток? Вярно, че оттам се излива най-арогантният и унизителен бълвоч. Русия е пропита от имперско-месианскатаидея, която се споделя от всички - от царя до последния писар в Тамбовска губерния. Дори великият (без никакви кавички) хуманист Ф. М. Достоевски в едно писмо защитава идеята, че Русия трябва да бъде водач и наставник на славянството. Но да не би от другите квадранти да е дошло нещо добро?
Не съм нито русофил, нито русофоб, нито американофил, нито американофоб и най-малко глобалист. Смятам се за повече от умерен български патриот. Но на светлата дата 06.09. ме налягат някои мрачни размишления. Защото го смятам за първата политическа грешка, която повлича след себе си всичко. Защото то стряска Европа. От Лондон до Петербург всички диригенти на европейския концерт си казват: "О-о-о, тия българи си направиха съединение без да ни питат и го защитиха без наша помощ. Ами ако присъединят и останалите българи на полуострова? Къде отиват те? Стоп на всякакво по-нататъшно разширение. Не можем да оставим най-важния европейски сухопътен кръстопът под контрола на някакви си тъмни балкански субекти." И започва всяческа подкрепа на турци, гърци, сърби и румънци срещу България. Непрекъснат натиск и корумпиране на български политици. А в 1935г. Сталин създава и македонска нация. В резултат след всички политически лавировки на Стамболов и Фердинанд, след всички победи на българския войник, България успява да присъедини само Пиринска Македония. А натискът отвсякъде продължава и до днес. Днес под благия поглед на великия бял баща от Вашингтон.
А Източна Румелия, ако не броим името, си е била чисто българска провинция. Освен един генерал-губернатор, българин, назначаван от султана, не е имало нито един низамин и нито един турчин в управлението. Двете области биха могли да съществуват съвместно и съюзно и да трупат сили за да осъществят претенциите си в благоприятния момент.
Знам, че в историята условно наклонение няма. Историята е това, което се е случило. Просто споделям размишления без претенции за меродавност.
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

33 Stoyo Tinkov | 06.09.201510:55

А Захари Стоянов не се учи в училище. Защо ли? Вероятно да не мъти мозъците на младежта, която може би и без това не чете, но ако чете да не вземе случайно да разбере някои неприятни факти от "онова време"... и да не вземе да ги осмисли, че тогава лошо...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

32 Крив Макарон | 09.09.201218:56

Можехте да отделите малко време и да погледнете в "Строители на съвременна България" какво пише. Симеон Радев е отделил 84 страници на делото по Съединението. Да бяхте обърнали внимание на Обръщението на Александър Батенберг към българският народ. Или нещо друго, което подчертава значението на 6.септември.1885.
Вие, Вебцафе, избрахте да цитирате думите на този объркан човек, който е палил къщи на българи по време на Априлското въстание, и най-големият му подвиг е, че е засвидетелствал думите на Бенковски, как...он отворил люта язва в сърцето на тиранина, Русия можела да заповяда. За същия (автора на публикувания цитат) беше казано, че бил пламенен патриот, но страхлив човек. Това обяснява моментите на върло ожесточение, в който е изливал словесно своята омраза.
Жалко, че нямата скала с оценки на всяка отделна публикация да ви набохам няколко минуса, заради върла гьонсуратщина, и тежка форма умствен херпес зостер.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

31 Von Bl | 07.09.201217:44

Бойчи, като внесеш жалбата. Постни; номерът на делото,съдийския състав и най вече адреса на съдът, щото нали делото се гледа по местопребиваване и постоянен адрес на ответника, да го следим все пак?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

30 fALLEN | 07.09.201214:21

и все пак най-големия урод и психопат, предполагам наживо дребна мишка с малка пишка, си остава антикомуниста. няма такъв боклук!
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

29 Boicho Boichev | 07.09.201212:47

Но аз ще направя и друго-заплахата с убийство е престъпление, и още днес жалбата ми ще е в прокуратурата.Те ще те намерят, и тогава ще се видим очи в очи с тебе.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

28 Boicho Boichev | 07.09.201212:44

А на кого кога какво ще му се случи е Божия работа, не е дадено на нас човеците да знаем
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

27 Boicho Boichev | 07.09.201212:42

Това ли са ви аргументите?
   

оценка

+0 -3

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.