Тероризмът не може да бъде победен с оръжие | webcafe.bg
Webcafe

Тероризмът не може да бъде победен с оръжие

Павел Ангелов, Пловдив
18.11.2015, 19:31 (обновена 18.11.2015, 19:54)
иран, карикатура, карикатури, идил, ислямска държава

Единственото кардинално решение е културата

Културна Европа е обхваната от гняв. Повикът е общ: смърт на терористите, унищожение на гнездата им, следене на всяка подозрителна личност, на всяка неясна обществена проява. Но къде е врагът?

Той се крие, спотайва се нейде, ти се целиш напред, а той е зад теб, напада те в гръб. Търсиш го в пясъците на Арабия, в скалните пещери на Афганистан, в африканските джунгли, а той се разполага в първокласни хотели в Брюксел, в сърцето на Европа.

Ти унищожаваш една барака в степите на Сирия, той вдига във въздуха небостъргач в центъра на Ню Йорк.

На мястото на всеки убит терорист идват нови двама от гетата на мегаполисите, от фавелите на Рио и Сао Пауло, от шатрите в либийската пустиня...

Целта на тероризма е да всее тотален страх у хората, да стопира активния стопански и културен живот и да ги подчини.

Мисля, че става ясно на всеки - тероризмът не може да бъде победен с оръжие. Военните кампании в Корея, Афганистан, Ирак и понастоящем в Сирия го доказват. Защото той има много вдъхновители. Днес е любовта към Аллах, утре ще е защитата на национални интереси, после за хляб и благоденствие.

Невъзможно да унищожиш половината свят, за да се спасиш от страха.

Никога насилието не е довеждало до справедливост и мир. Тъкмо обратно - то събужда омраза, ожесточена съпротива и задълбочаване на противоречията.

Тогава какво да сторим?

Единственото кардинално решение е културата. Културата като най-общо понятие, не само влечението към поезия, музика и изкуства, а уважението към обществения напредък, законите, ценностите, упражняването на властта - всичко, съставящо едно здраво, проспериращо общество, народ или съюз.

Тази култура, довела от Античността през средните векове до настоящия 21 век, с неговите демократични институции, с неговите социални придобивки, икономически наредби, религиозни концепции, търпимост и още, и още...

О, ще трябва още много да чакаме, ще каже някой.

Но не е така - възможностите са в ръцете ни. Днешните технологии във всички области на човешката дейност позволява прогресът да се ускори стократно - иска се само разбиране от политиците, кураж за реформиране и - най-трудното и важното - подкрепа от страна на гражданите.

Затова, драги граждани, горещете се, преследвайте терористите, но и мислете, защото утре може да се окажете сред тях, без дори да го съзнавате.

* Текстът е изпратен по електронната поща на Webcafe.bg

Oще: атентати в париж  борба с тероризма  война в ирак  идил  ислямска държава  как да победим тероризма  култура  париж  тероризмът не може да бъде победен с оръжие  тероризъм  франция  ценности 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 19.11.201514:28

Израел не налага ценности.Тя само си защитава правото на съществуване в Арабския свят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 19.11.201512:25

На ТЕРОРИЗМА, НЕ БИВА ДА СЕ ДАВА ОРЪЖИЕ !!
----------------------
... "твърденията на експерта по сигурност и антитероризъм Славчо Велков, че атентаторите в Париж са използвали български автомати.

„В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да кажа със сигурност. Ако някъде има от 80-те години нещо продадено и останало там, но това са хипотези, които нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато не ни изпратят официално самия автомат. Тогава нашите експерти могат да кажат дали е произведен в България. Към този момент такова искане и такава информация нямаме”, заяви министър-председателят. ... "

П.П.
Българскостта на автоматите се познава лесно ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 19.11.201508:35

До Номер Две - ми те затова и отиват - да умрат и нямат план за измъкване. Ако не му сработи запалката на взривателя, прави всичко възможно да го гръмнат. Преди два дена се говореше за избягали, за изръсени паспорти,за мозък на операцията...Вижте как го можем, колко бързо реагираме и реталиейшъна е страшен - виновните умряха... Цирк.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 19.11.201502:21

Преди 2600 години пророк Исая казал "Ще изковем от мечовете плугове."
Преди 2000 години Иисус казал "Кротките ще наследят земята."
Днес мечовете са ракети, а кротките наследяват земята на парцели 2х1 м.
Културата се предава и приема. Насила можеш да вземеш, не да дадеш.
Вярно е, че САМО с оръжие тероризмът не може да бъде победен. Но без оръжие ще бъде победена културата.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

2 MarkModel13 | 18.11.201523:59

Хубава...теория. Ако Израел се бяха опитали да си решат проблемите с...култура, досега да ги бяха заличили от картата. Безкомпромисно унищожение на всеки, тръгнал с оръжие в ръка да убива невинни хора. Вижте статистиката на атентатите в Израел - затихваща функция, повечето от извършителите са убити на място. "На зла круша - зъл прът" е казал народът. Другото е ...Кончита Вурст.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 16.08.2011, 21:10

1 Vladimir Jordanov | 18.11.201523:26

Поклон пред тези думи.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.