Аз ям месо и искам целият свят да знае това | webcafe.bg
Webcafe

Аз ям месо и искам целият свят да знае това

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
07.05.2015, 14:31 (обновена 16.05.2015, 21:20)
Пържоли на скара

Снимка: © Getty images

Подобно сексуалната ориентация и религията, начинът на хранене е неприкосновен личен избор

Спомням си един Гергьовден преди години, когато баба ми Виолета, мир на праха й, ни посрещна с трапеза с агнешки главички - по една за всеки. За да стигне до мозъка на агнето, тя разби нейната главичка с чук, докато брат ѝ, вуйчо Колчо, не се церемони да използва инструменти и директно разцепи челюстта на агнето - досущ като Кинг Конг, който раздвои челюстта на тиранозавър в едноименния филм.

Цялата сцена ми се стори варварска до такава степен, че консумирах само таратор пред зоркия мъртъв поглед на агнето в чинията ми.

Разбирам философията на вегетарианството. Уважавам я. Обичам животните. Гледам две кучета и една котка и съм готова да си служа с чук върху черепа на всеки, който се опита да ги нарани.

Също така вече 29 години ям месо. И поводът да напиша този текст е, че се чувствам дискриминирана от това, че една група хора ме етикетира като лош човек заради този мой избор.

Българското вегетарианско общество, което се обърна към Светия Синод с официална молба да се заклеймят кървавите жертвоприношения по Гергьовден, е група във Facebook, наброяваща 14,380 човека, между които редица мои приятели.

През последните няколко дни, наблюдавам темите в гореспоменатата група и месоядното ми сърчице се свива в шепите на вегетарианската агресия.

Четейки постовете и коментарите в този виртуален дом на защитници на животните, човек попада в паралелен свят с ценности и идеи, различни от тези на редовия месояден хомо сапиенс. И това, смея да кажа, е чудесно, прекрасно. Достойно за уважение и, дори бих казала, възхищение.

До момента, в който „различните" се отчупиха от масата примитивни хищници и ни атакуваха свирепо по линията „начин на хранене".

Всеки, който бива допуснат в групата, има възможността да се образова по теми като ползите за здравето от безогледната консумация на семена от чиа, преборване на анемията чрез магична смес от просо и дестилирана вода, анатомични доказателства за принадлежността на човешкия вид към тревопасните бозайници др. Което е напълно ОК.

Дни преди един голям християнски празник, обаче, темите се изместиха в религиозна посока. Перифразираните цитати от Библията зачестиха. Призивите към подкопаване на официалните религии и властта, които развращават народа-канибал станаха по-силни, по-крещящи, по-хистерични.

И ето тук се ражда моят проблем - изпълзява из недрата на жадната ми за месо същност и опипом започва да търси справедливост. Аз съм умерено вярващ и умерено съмняващ се християнин и считам за нередно група хора да се опитва да наложи на църквата норми, които се изповядват от малка част от миряните.

Подобно сексуалната ориентация и религията, начинът на хранене е неприкосновен личен избор. Както гей парадите са по-скоро компенсаторна демонстрация на предпочитания, така и инвазивните вегетариански скандирания налагат един начин на живот върху друг. Възможността да се възползваш от месодобивната индустрия е точно толкова избираема, колкото възможността да се възползваш от оръжейната, фармацевтичната, козметичната и други индустрии, създадени в хода на развитие на човешката цивилизация. За добро или за лошо.

И както аз приемам спокойно хората, които ядат спирулина и гречка, не използват шампоани и душ гелове и пият чай от черен бъз за пневмония, така изисквам и те да приемат моя избор да ям агне на Гергьовден. И не, това не ме прави убийца. И не, не ме прави зъл човек, имунизиран срещу болката и смъртта на беззащитни създания.

Омразата към другостта е дълбок, червен и парещ белег за незрялост на мисълта и на духа.

А точно това разчитам в отношението на агресивните вегетарианци към „другите". Изопачаването на библейски текстове, извисяването на фрутарианството като висша форма на живот, мрачното задоволство, породено от недоказания факт, че вегетарианците са по-здрави и живеят по-дълго - всичко това илюстрира модерните проповедници на безмесното хранене като озлобени и духовно обеднели хора, когато би следвало да бъде тъкмо обратното.

Нима някой, който е достатъчно човеко- и животно- любив, за да отстрани животинските продукти от диетата си, е способен на омраза? На заклеймяване? На позорно обединяване на милиони хора под общ знаменател? Не би трябвало, не. Ослепяването към другостта и липсата на уважение към личния избор са жестоки симптоми на задълбочаваща се личностна и духовна деградация. А аз винаги съм с възхищавала на онези, които са се отказали от месото, за да защитят животните.

Няма да навлизам в теми като научни изследвания на тема здравни ползи и вреди от вегетарианството. Нито в техническата част на животновъдството. Нито да правя паралел с дивата природа.

Според някои проучвания, месото съдържа незаменими за добруването на нашия организъм вещества. Според други - вредата от него е неминуема. От една страна, огромна част от животните, убивани за месо, за създадени единствено и само с тази цел. Това прави убийството им планирано отпреди създаването им и по този начин - логично и оправдано.

От друга, в един филм на Кадзуо Ишигуро, „Никога не ме оставяй", се създаваха и отглеждаха хора с цел донорство на органи. Логично и оправдано ли е това? В дивата природа хищниците се хранят с други животни. Това е естествено точно колкото раждането, размножаването и умирането. Ще кажете, обаче, „Да, но ние сме хора". Така е. Имаме право на избор с какво да се храним. За разлика от животните в природата, хората могат да толерират различността.

И за да не ставам многословна, ето го моя апел към крайните вегани и вегетарианци: благодаря ви, че с отказа си от месо заявявате категоричната си подкрепа към животните, но моля ви, не ми пожелавайте мъртвата плът на животното, което съм изяла, да се разложи и да умъртви и моята плът. Спасявала съм животни от улицата и съм извършвала много доброволна работа в приюти за бездомни животни.

Обичам пастърма и не смятам това за лицемерие, а за различен подход в демонстрирането на обич към животните. Не пожелавайте моята смърт, не пипайте религията ми и нека плодовете и зеленчуците ви бъдат сладки!

Oще: бпц  българско вегетарианско общество  веган  вегани  вегетарианство  вегетарианци  диета  месо  месоядни  начин на хранене  свети синод  храна  хранене  църква 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2012, 10:10

82 Bobo Generala | 28.10.201723:40

Тревопасните имат проблеми свързани с посещението при психиатър Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

81 Виктория Пенелопова 07 | 17.08.201721:33

Само в България, вегетарианците са толкова злобни и агресивни. А, уж месоядството водило до агресия.
Това, по мое мнение е, защото са имитатори и се насилват да са веджита, а не им идва отвътре.
Истинските вегетарианци на са тези, което не ядат месо.
Истинските вегетарианци са истински хора, на първо място.
Фейсарите-вегетарианци, особено тези, в този форум, са напълно издухани. Изненадан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2015, 09:29

80 MegSun | 17.08.201712:04

"Всеки, който бива допуснат в групата, има възможността да се образова по теми като ползите за здравето от безогледната консумация на семена от чиа, преборване на анемията чрез магична смес от просо и дестилирана вода, анатомични доказателства за принадлежността на човешкия вид към тревопасните бозайници др. Което е напълно ОК." ... Мне, НЕ е ок. Много от тия разбирания са базирани на разни псевдонаучни статийки от интернет, което кара хората да мислят, че щом са чели много по темата, значи разбират и знаят много. Е, това е много далеч от истината. За да бъде дадено нещо научен факт, са нужни много изследвания, експерименти и години трупане на данни - особено в биологията и медицината. Съжалявам, но там 2+2 не винаги даа 4. Това че са чели много мнения на вегетарианци (пък било то и лекари) НЕ ги прави научно достоверни по никакъв начин. Да не говорим, че има заболявания, при които изключването на месото е противопоказно.
Друг е въпросът, че съвременният човек може би наистина яде прекалено много месо. Но ограничаването на количеството, не означава спиране.
За мен истината е, че тия хора са си вид хранителна секта. Те дори не дават право на свободен избор на собствените си деца. А те самите са го имали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

79 pixie | 17.08.201712:01

Въпрос: Какво е по-лошо от това да намериш червей в ябълката, дето гризкаш?
Отговор: Да намериш половин червей.
Това трябва да е особен кошмар за един истински веган.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.11.2014, 15:20

78 Живко Драгостинов | 17.08.201711:19

Въпрос - как шофьорите-вегани избягват мушички и буболечки докато шофират? Та те убиват стотици от тях всеки ден!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

77 dedo adji | 17.08.201709:48

Хубав материал. Но защо изобщо е трябвало да бъде написан? Защо трябва да заемаме защитна поза пред изтрещелите вегани, вместо да ги оставим да си хрупат тревичката без да им обръщаме внимание?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

76 Kenny McCormick | 17.08.201709:15

Представете си един викинг. В България се кефим на викингите (викинзите?). Такъв един снажен, голям, здрав, абе, нацепена батка с шлем с рога. Вие, аджеба, как си представяте тоя ми ти викинг да е седял на тревички и семенца? Ами не е. Хората ядат месо. Точка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.06.2016, 08:03

75 Слав Нэд Нэдэлчэв | 22.06.201608:06

Доста голяма неграмотност на автора прозира от тоя текст......
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 16.05.2016, 10:41

74 Joanna Kara.10153801186978541 | 16.05.201610:42

Моят кратък разказ:
Много се радвам, че хората обичат животните.
За съжаление, любовта им се измерва със стомаха.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

73 peta_wawa | 08.05.201623:37

Не ги разбирам вегетариянците, обичащи животни, дето си гледат по 2-3 кучета и котки. Винаги им предлагам да ги заменят а канарчета или хамстери, защото сигурно изяждат половин теле на гранули на месец. Футпринта на кучанцата компенсира доволно диетата на собсвениците луд!?!?! ...
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.