Колко банана виждате в рекламата на CNN? | webcafe.bg
Webcafe

Колко банана виждате в рекламата на CNN?

Webcafe
24.10.2017, 15:27 (обновена 28.10.2017, 17:37)

"Това е ябълка. Някои хора може да се опитат да ви убедят, че е банан. Може да крещят "банан, банан, банан", и пак, и пак, и пак. Може да напишат "БАНАН" с главни букви. Може дори да започнете да вярвате, че това е банан. Но не е. Това е ябълка. Фактите на първо място".

Заемка от "Това не е лула" на Рене Магрит? Не, просто CNN отвръща на удара. С една снимка на червена ябълка, спокоен глас зад кадър и 30 секунди.

Минималистично, но ефикасно послание: CNN си направи доста добра автореклама, разграничи се от "дистрибуторите" на фалшиви новини, и успя да си контра-атакува президента на САЩ Доналд Тръмп. При това, направи го с неговите собствени изразни средства, чрез неговия елементарен подход, с неговия слоган "Америка на първо място".

Въпреки че в клипа не се споменават имена, едва ли има съмнение към кого е насочено посланието на рекламата. Още преди да спечели изборите през 2016 г., Тръмп атакуваше всички централни медии през профила си в Twitter, като след всеки критичен репортаж повтаряше само едно: "FAKE NEWS!".

Под обстрела му попадаха и ABC, CBS, NBC, и Washington Post, и New York Times и др., а "пляскането" на медии се превърна в специалитет на президента на САЩ. Буквално. През юли Тръмп дори разпространи в Twitter монтаж, в който показва как поваля CNN с юмруци и блъскане на земята, използвайки кадри от свое участие в кеч-шоу.

Непрекъснатите атаки срещу медиите, срещу които застава най-властният човек в САЩ, очевидно дават резултат.

Рекламата на CNN идва само дни след публикуването на социологическо изследване на Politico/Morning Consult, според което 46% от избирателите в Америка вярват, че големите информационни медии разпространяват фабрикувани новини за Тръмп.

Ако наистина почти 1/2 от пълнолетното население на САЩ вижда президента си като жертва на клеветническа кампания, очевидно медиите губят войната на авторитети.

Видимо, Тръмп също се възползва от предимството си, като действа още по-агресивно. Преди дни NBC News разпространиха репортаж, според който държавният секретар Рекс Тилърсън е нарекъл Тръмп "глупак" и е бил на крачка от напускане на администрацията.

Отговорът на Тръмп? Заплаши да поиска отнемане на лиценза на медията.

Oще: cnn  банан  доналд тръмп  реклама с ябълка  фалшиви новини  ябълка 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.