Оруел: Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм | webcafe.bg
Webcafe

Оруел: Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм

Webcafe
21.01.2018, 14:57 (обновена 21.01.2018, 15:22)
Оруел

Най-мрачният от всички пророци на бъдещето

Когато говорим за най-мрачното възможно бъдеще, към което човечеството може да поеме, обикновено името на Джордж Оруел бива споменато.

Оруел е бранител на свободата и страж срещу тоталитарното, но същевременно е и мрачен пророк на извратените идеологии.

Британският писател е автор на може би най-влиятелното произведение в жанра на антиутопиите - "1984" - тежък, потискащ роман за това, което едно тоталитарно общество може да причини на отделния индивид, смачквайки го и превръщайки го в просто болтче от машината. И по-тъжното - болтче, което с цялото си сърце обича машината.

А над всичко това бди Големият брат - любящата и едновременно жестока до безобразност фигура в подчиненото общество - всевиждащ тиранин, когото болтчетата да обожават.

Въпреки че е с леви убеждения, Оруел е сред най-яростните критици на СССР и комунизма. За него тази крайна форма на социалната идея изродява целия смисъл на лявото. Именно на това е посветена както "1984", така и другата му значима книга - "Фермата на животните".

Оруел успява да покаже, че тоталитаризмът е извратена форма на управление, която винаги ще се самоизяжда, на която винаги ще й трябва враг, за да може да съществува. Тоталитарното общество макар и привидно да има някакъв идеал, се движи от омразата към различните и чуждите, които са врагове и са основната причина този идеал така и да не бъде постигнат.

Ако "Фермата на животните" показва как една революция бива опорочена и как се самоизяжда, стигайки до култовото вече "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите", "1984" е критика към вече установената диктатура, която контролира всичко - от сутрешната гимнастика до любовта между хората.

Там Министерството на любовта ръководи изтезанията и промиването на мозъци, Министерството на изобилието наблюдава недостига и купонната система, Министерството на мира ръководи войната и жестокостта, а Министерството на истината ръководи пропагандата и историческия ревизионизъм.

И така, за да стигнем до време, когато Големият брат е риалити предаване, излъчвано в голяма част от света, информацията се превръща все повече в разлвлечение, фалшивите новини - в нещо обичайно, има правилни и неправилни възгледи и изказването на някои от неправилните може да те превърне едва ли не във враг, а следенето в интернет - практика, за която не обичаме да се сещаме или която бива представяна като удобство в името на потребителите.

В един свят, който все повече се доближава до кошмарите на Оруел, е добре да си спомним за това, което той пише:

- Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

- Най-бързият начин да спреш войната е да я загубиш.

- Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице – това е вечно.

- Властта не е средство. Тя е цел. Създават диктатурата не за да защитава революцията; извършват революция, за да установят диктатура. Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.

- Масите никога не въстават сами по себе си и никога не въстават, защото са угнетени. Още повече, че те не осъзнават, че са угнетени, докато не им се даде възможност за сравнение.

- Има ситуации, в които "неправилните" възгледи са по-искрени от "правилните".

- Прогресът не е илюзия – той се случва; но за това пък е бавен и неизменно разочароващ.

- Целта на шегата е не да унижи човек, а да му напомни, че вече е унизен.

- Съществуват идеи, които са толкова погрешни, че само наистина интелигентен човек би могъл да повярва в тях.

- Човекът е единственото същество, което консумира, без да произвежда. Човекът не дава мляко, не снася яйца, не е достатъчно силен, за да дърпа плуг, не може да тича достатъчно бързо, за да улови заек, и все пак той е господар на всички животни.

- Както и при християнската религия, така и при социализмът, най-лошата реклама за идеята са нейните последователи.

- Патриотизмът по своята природа не е агресивен нито във военен, нито в културен смисъл. Национализмът е неделима част от стремежа към власт.

- Хората могат да са щастливи само ако не поставят щастието като цел на живота си.

- Малко вероятно е човечеството да спаси своята цивилизация, ако не успее да развие система за добро и зло, която да е независима от рая и ада.

- Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.

- Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор.

- Той беше огорчен атеист. Това е този вид атеист, който не толкова не вярва в Бог, колкото просто не Го харесва.

- Заповедта на диктатурите от миналото е била: "Ти не ще!" Заповедта на тоталитарните режими е била: "Ти ще!" Нашата заповед е: "Ти си!"

- Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм.

- Нямаш нищо свое освен няколко кубически сантиметра в черепа.

Oще: 1984  big brother  антиутопия  големият брат  джордж оруел  диктатура  комунизъм  тоталитаризъм  фермата на животните 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

16 Harry | 22.01.201823:03

Mako | 22.01.201822:35 ДА!

Мен ме мързеше, да им отварям очите, но Оруел е наистина мечтал за тоталитарна власт, такива са обикновено пасивните пе'ерас'и.

Специално нацизма на Хитлер, е много харесван в предвоенна Англия, вижте видеото с нацистките поздрави в кралското семейство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 22.01.201822:35

Въпреки че е с леви убеждения, Оруел е сред най-яростните критици на СССР и комунизма. За него тази крайна форма на социалната идея изродява целия смисъл на лявото. Именно на това е посветена както "1984", така и другата му значима книга - "Фермата на животните"
==============================

Искате пример за фалшива новина? Прочетете горното! То е изградено от две части. В първата се говори неща, които са верни: левите убеждения на Оруел, критиките му към политическата практика на СССР.
Във втората ни е предложена Лъжата. На една тепсия се поставят "Фермата..." / творбата наистина е унищожителна гротеска на съветския вид комунизъм/ и.....1984....
Пързалка за наивници. Всъщност в тази антиутопия Оруел изгражда визия за бъдещото общество на Големия Брат. Съвършеният тоталитаризъм. И героят му не живее в СССР, обществата на 1984 са надживели този примитивен и нескопосан етап, превръщайки се в три много по-рафинирани форми с глобален мащаб: Изтазия, Океания и Евразия. Е, симпатичният борец срещу Големия Брат, Уинстън Смит, живее в Океания. Само за сведение - това не е остатък от СССР. А е наименованието на англосаксонската форма на тоталитаризъм. Англия и парчета от Империята й.
Кофти, а?
Е, като е кофти - имаме си Министерство на Истината/ засега е само то, обаче се очертават и наченките на Полиция на мисълта, митутките са симптоматично явление в процеса на възникването й!/, то ще ни врътне прогресивните главици в правилната посока. И непременно ще ни внуши, че така мислим със собствените си мозъци!
Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

14 Harry | 22.01.201822:10

Абе какви хора сте вие, бе, как сравнявате антиутопия с фентъзи?!!! Къде сте учили, кой ви е учил, да му се ударят 100 тояги на голо!

Вие сте дебилите на Иво Христов, които нямат представа какво става в света и у нас!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 02:00

13 D-Fens | 22.01.201821:55

Адмирации към Кени който пак се напъва да се надскочи въпреки че напъните му раждат предимно "Петдесет нюанса кафяво" - все пак е автор на бисера: "Светът иска комерс, светът иска Гал Гадот в къса поличка..."
Go, Kenny, go! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2014, 22:28

12 Цако | 22.01.201821:32

Към 8 коментар на мима - и е вярно, и не е, защото това да няма кой да ги чуе, е постигнато точно с методите на лъжата, пропагандата и пр., описани в романа му. Все пак са минали 70-80 години от неговото време, и картинката се изяснява все повече. А СССР отдавна го няма. За мен Оруел е един от най-великите, и ми липсват такива днес, може и да има, но "няма кой да ги чуе", или как да получат гласност.
Допълнение към коментара на Кенни - мотиви от "1984" освен в - "Игрите на глада"
и "V for Vendetta" има и серията реалити предавания "Big brother".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 22.01.201819:38

Браво Петьо, точно така е, някой беше казал, че разликата между комунизма и демокрацията е, ако те ритнат в съветския блок, трябва да траеш, а в западната демокрация, можеш да пищиш колкото искаш...

Комунизма сега се ползва като плашило, за да не се бунтуват хората в бившите соц страни от мизерията, която им осигури алчният Запад.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

10 Petio Petkov.1566428002 | 22.01.201819:28

От Писмо на Георги Марков до Димитър Бочев (Лондон, 02.1977 г.):
"... между мене и всички тия радиоорганизации (има предвид BBC) съществува точно същият вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации... отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува... Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки... Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти, всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава... разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо...
Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен."
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 22.01.201818:38

"1984" има една прекрасна екранизация, плюс това мотиви от нея има в - това е пълна глупост.

Филмът не е холивудски, а английски, англичаните са правили и други антиутопични филми, като "Бразилия", Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

8 mima | 22.01.201814:40

Оруел все пак не успя да прозре нещо много важно - малцината, които говорят истини въобще не са важни и значими, защото всъщност няма кой да ги чуе.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

7 Specifier | 22.01.201813:49

ЗЛОВЕЩО ПРЕДСКАЗАНИЕ

за едно бъдеще, където властва Политическата коректност....
   

оценка

+4 -0